Aktuellt

Söndagsenkät: Hur är ditt kapital fördelat?

Dags för en söndagsenkät, där vi tittar på hur ditt kapital är fördelat i bostad, aktier, ränta och alternativa investeringar. Svara nedan. ...

2019-07-17 07:46

Stor IT-konkurs i Linköping

En större IT-konkurs har drabbat Linköpingsbasrade Zenterio. Breakit upp ger att 70 anställda berörs av konkursen, som dock inte kan skyllas på konjunkturen utan teknikutveckling och en förbikörd produkt.
Inte Zenterio.
Zenterio ska alltså försatts i konkurs rapporterar Breakit och anger siffran 70 anställda. 2017 var antalet anställda 163 enligt bokslutet, så man har redan sagt upp en stor del av arbetsstyrkan som var 202 personer 2015.

Bolaget levererade programvara till digitala teveboxar, åt främst eller endast Deutsche Telecom. Teknikutvecklingen på tevefronten är dock sådan att man knappast långsiktigt haft en chans i en marknad som allt mer handlar om streaming över Internet, och när DT hoppade av som kund fanns antagligen inte så många val annat än konkurs.

Det handlar alltså inte om konjunkturen, utan teknikutveckling och en allt mer förbikörd produkt.

Det är dock för IT-branschen en stor konkurs, och huruvida dessa 70 anställda kan absorberas av andra IT-bolag i Linköping kan ses som en konjunkturindikator. Erfarenheten från IT-kraschen 2000 - 2002 är dock att det är bättre att bli av med jobbet tidigt i nedgången, medan andra fortfarande anställer. Värst är det istället för de som får sparken mot slutet, när ingen längre anställer. 

Många av bloggens läsare jobbar inom IT, så detta kan vara intressant för läsekretsen.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Jag vill minnas att Zenterio hade sitt ursprung i Nokia eller att det bildades då Nokia upphörde med sin verksamhet kring tv-boxar i Linköping. Jag vill också minnas att på lokalplanet i Linköping finns Motorola (tidigare Kreatel) som också utveclar tv-boxar. I något sammanhang har jag också för mig att Motorola var kund till eller hade samarbete med Zenterio. Kanske har Motorola utökat sin verksamhet och slagit ut marknaden för Zenterio?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror Motorola i Linköping blev Zenterio. Inte säker på uppgiften dock, någon får gärna bekräfta eller dementera.

   Radera
  2. Kreatel -> Motorola -> Arris

   Nokia -> Zenterio (bildat när/strax före Nokia lade ner)

   Radera
 2. Jag jobbade några år våningen under Zenterio.

  I början var de ett småbolag som bland många andra (~20-30 anställda, både vinst och förlustår på småbolagsnivå första åren när jag var inärheten)

  Ända sedan de började ta in högar med investerarkapital och expanderade kraftigt har jag fascinerats över hur länge investerare kunde luras till att fortsätta putta in kapital.

  För mig såg det ut som att det borde varit uppenbart att det fanns noll chans att tjäna tillbaka pengarna med någon som hellst vettig avkastning.

  Det som är extra synd är att med dessa högar av investerarpengar så köpte Zenterio på sig ett antal andra småbolag som faktiskt gick plus (inte extraordinärt men).

  Konjunkturindikatorn kanske snarare är att de nu inte kunde ta in ännu mer pengar.

  SvaraRadera
 3. Min erfarenhet i närtid säger att alla kommer ha nytt jobb på nolltid om de så önskar. Kanske tvingas några börja konsulta som de egentligen inte önskar.

  SvaraRadera
 4. Jag flyttade till just Linköping för snart ett år sedan från ett tryggt IT-jobb i Stockholm. Valde att börja jobba på Region Östergötland just av anledningen att en lågkonjunktur knackar på dörren. Inte världens sexigaste arbetsplats i mångas ögon men trygg även i dåliga tider och med massor av roliga projekt.

  Så om några från Zenterio läser detta och har erfarenhet av systemintegrationer (SSIS, BizTalk eller liknande) så finns det en arbetsgivare som just nu har annonser ute :)

  SvaraRadera
 5. Med tanke på vilket folk jag såg få jobb på Zenterio så är konkursen inte speciellt förvånande.

  SvaraRadera
 6. Jodå Zentrinos produkter har man jobbat med, det var inte världens bästa lådor om man säger som så...

  SvaraRadera
 7. Det kanske inte var någon skräll direkt. Hade med dom att göra under en projekt vid universitetet för ett par år sedan och allting kändes väldigt dåligt skött. Allt från en förlegen produkt till att det kändes som att de hade noll förståelse för att vissa saker är närmast omöjliga att implementera under en kurs för relativt ovana programmerare. Att dessutom lyckas få ett hundratal kommande Civilingenjörer inom data att aktivt ogilla företaget lär ju inte ha underlättat kompetensförsörjningen.

  SvaraRadera
 8. Lyxmöbelkedjan ROOM konkursade häromdagen, senast det hände för ROOM var 2009 - strax efter finanskrisen. Samband?

  SvaraRadera
 9. Inte IT, men Sandvik drar ner med 2000 personer. Tyder på att dom väntar sig en längre tids nedgång.

  De ser främst nedgång i tidig-cykliska verksamheter....

  SvaraRadera
 10. I den här kontexten blir det ju väldigt märkligt att skriva "IT" - det beror på vad de kan. "IT" är ungefär lika beskrivande som "inte IT".

  Om de kan skapa vettig mjukvara har de nytt välbetalt jobb precis när de vill, även i Linköping.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du samma Linus Jönsson som skriver på facebookgruppen kodapor och hävdar att om lönerna inom IT går upp så går svenska företag i konkurs?

   Jag kan lugnt upplysa om att jag har kompisar som är civilingenjörer i datateknik, med arbetslivserfarenhet som inte får jobb för att de "är bra på java i en C#värld".

   Radera
 11. Det är fortfarande tryck i arbetsmarknaden i Linköping för ingenjörer. Zenterio har Civilingenjörer i Datateknik etc, de kan absorberas lokalt ännu. Försvarssektorn går starkt t.ex.

  SvaraRadera
 12. Civilingenjör datateknik, Linköping

  Drygt 10 års erfarenhet och får meddelanden var och varannan vecka på linked in om att komma på förutsättningslösa möten och dylikt hos det ena efter det andra bolaget. Så nog finns det jobb att få om man har rätt kompetens.

  Det svåra är snarare för arbetsgivaren att få tag på vettigt folk... inte att som vettigt folk få tag på en arbetsgivare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutsättningslöst möte behöver inte betyda någonting, sist jag gick på ett sådant försökte rekryteraren knäcka mig och psyka mig till att söka jobb som normalt sköts av folk som precis tagit studenten.

   Radera
 13. Hur ser det ut med andra (relativt) små företag med stort antal ingenjörer i Linköping? Har ingen data men känns som en väldigt ingenjörstät stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns gott om dem. Här är en lista på företagen i företagsparken vid universitetet: https://mjardevi.se/company/

   Radera