Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2019-07-05 08:44

Stockholmsbörsen orkade inte slå rekord

För andra dagen på raken orkade Stockholmsbörsen inte med börsrekord ("all time high"), utan vände strax under.
Tjuren och björnen.
Det blev alltså inte något börsrekord på torsdagen heller. Frågan är om vi således får vinsthemtagningar och rekyl idag, eller ett sista försök att klå rekordet för OMXSPI den här veckan.

Riksbankens ordförande Ingves gick igår ut och lovade att man kommer chocksänka sin styrränta reporäntan om Sverige drabbas av en ekonomisk kris, inklusive att sänka den till -1.5%. Tydligen är man vid ekonomisk kris redo att kasta ut inflationsmålet genom fönstret, men motsatsen - höja räntan när räntan bygger upp finans- och bostadsbubblor går tydligen bort.

Ingves menar att möjligheten att sänka räntan begränsas av att förr eller senare måste bankerna ta betalt för att folk har pengar på banken, vilket kommer göra att man tar ut pengarna och har "sedlar i madrassen", vilket gör att räntesänkningarnas effekter uteblir. Snarare lär det väl blir väldigt populärt att flytta pengarna utomlands, t ex till N26 eller Revolut eller någon annan av de internationella fintechbankerna, där man kan ta bort pengarna från den i det läget fritt fallande svenska kronan.

En del läsare uttrycker oro över att jag inte är inne på börsen. Det är mycket snällt och omtänksamt av er, men ni behöver inte oroa er. Jag vet vad jag gör, och det är att inte förlora pengar sencykliskt. Det känns säkert jättebra med börsrekord och tiotalet procent plus på börsen i år, och är bara att gratulera. Men om du inte kan hantera situationen och fartblind följer med ner, så har du faktiskt inte tjänat ett dugg i slutändan. Fast jag antar att även ni vet vad ni gör, vad för tidshorisont och riskprofil, samt vad ändamålet med pengarna är, och således att er riskjusterade avkastning är den ni önskar.

Vad som får mig att dra åt mig öronen extra mycket är när folk blir hysteriskt positiva. Det är inte första gången det skett sedan jag började med aktier 1992, om vi säger så.

Ett annat mycket viktigt råd är att om du börjar mäta dig mot andra, så lägger du prestige och din personliga psykologi i dina investeringar, och då kommer du hamna allvarligt fel. Strunta i hur det går för andra, och fokusera enbart på dina egna mål och din egen money management, så riskerar du inte att hamna fel.

Och tror du att det är en bra affär att gå in på börsen just nu, så är det väl bara att önska lycka till med det där.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

52 kommentarer:

 1. Är folk verkligen "hysteriskt positiva"? Snarare tycker väl folk att aktier är farliga och riskabla.

  Det vore mycket bättre om börsen idag vore 25% billigare, om man nu är i ackumuleringsfasen. Känns knappast lockande att köpa något nu. Man kan hoppas på en nedgång under resten av året kanske. Liten försmak idag med verkstadssmäll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens Industris toppnyhet just nu:
   "Analysgurun: Då lyfter börsen med 15 procent – ”går omkring med gåshud”"
   (The one and only Johnny Torssell)

   Radera
  2. Ja, vad som skrivs där ska man inte lägga för mycket vikt vid. De får väl fortsätta gissa på. Som sagts, verkstaden kanske värderas ner rejält nu om vi ser konkreta problem i Q2-rapporterna...

   Radera
  3. Ville bara ge ett exempel på någon som verkar "hysteriskt positiv" ;-)

   Radera
  4. @Joakim: Man är ju olika som personer men jag känner en del som fått erfara rejäla uppgångar på bostadsaffärerna och börjat köpa aktier nu. Dom är positiva och räknar med avkastningar på 10% per år med förklaringen att 5000 kr i månaden kommer ge dom över 1 miljon om 10 år medan amorteringar knappt sänker månadskostnaden samtidigt som "riksbanken inte kan höja räntan för då hade folk inte haft råd att bo kvar".
   Vi får se vem som vinner matchen. Dom positiva eller dom negativa.

   Radera
  5. Vad är alternativet då.
   De som har lyxproblemet, lite lån och cash på banken...

   Radera
  6. @Tubroprop: Köp en till fastighet? :)

   Radera
  7. @Tubroprop Jag skulle sitta still i just DEN båten ;) Fast personligen så föredrar jag inga lån öht.

   Radera
  8. Goofy : tack för tippset ;)

   Observer : mjo lån är ju tråkigt. Men kan inte hjälpa att man känner sig ganska osmart att fortsätta amortera när det är så billigt.(sub 50% lån)
   Och ja cash på banken vet ju alla hur det går med...

   Radera
  9. Jag håller med. Har inte hört eller träffat någon som är hysteriskt positiv. Uttalanden i media får man ju alltid ta med en nypa salt då de ofta har en egen agenda.

   Själv är jag inte inne på börsen sen i sept-18. Så jag borde egentligen ”prata ned börsen”. Men jag tror inte den kommer gå ned p g a ränteläget och brist på alternativ.

   Radera
 2. OMX30 befinner sig i en konsolideringsfas mellan 1400-1700 nivån. Inte i närheten av en major HIGH. Visst kan det bli en nergång till för att samla kraft och lurar majoriteten men sen ryker 1700 nivån. Var ska storkapitalet ta vägen? Till statsobligationer och minusränta?

  Centralbankerna kan inte sluta med QE, då kollapsar obligationsmarknaden. Jag tror vi ser OMX30 nå 3000 långt innan 1000 nivån.

  SvaraRadera
 3. -1.5%. Jisses. Inträder inte då rätt nya och spännande effekter?

  SvaraRadera
 4. Håller med dig fullständigt. Diverse experter och rådgivare (anställda av banker) går ut och säger att man ska sitta lugnt i båten och inte oroa sig. Det brukar vara då det är dags att sälja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brukar de inte alltid rekommendera att sitta still i båten?

   Radera
  2. Nej, bankerna vill ju att man gör så mycket transaktioner som möjligt.

   Radera
  3. @Ano: Eller så vill dom att man behåller deras egna fonder alternativt flyttar över till deras fonder som hedgar en bättre mot eventuella fall. :)

   Radera
  4. Jo, jag gissar att de allra flesta placerar i fonder och då i synnerhet bankens fondutbud. I vilket fall så är det bankens målgrupp, de övriga är antagligen lite mer kunniga och kanske inte lyssnar så mycket på vad banken säger.

   Under de förutsättningarna är det ju rationellt för banken att rekommendera att sitta still i båten...

   Radera
 5. ”Tjuren och björnen” :-)

  SvaraRadera
 6. Orderingången från kund i Sverige minskade med 3,3 procent för industrin men ökade med 8,7 procent från kund i utlandet i Maj jämfört med April enligt SCB.

  Finns ingen anledning till panik men viss diversifiering kan vara bra på börsen.

  SvaraRadera
 7. Hexagon faller ju på börsen (mycket svagare utveckling i Kina än förväntat).

  https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/hexagon-varslar-hundratals-anstallda-1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hexagons problem ser mer ut att vara branschspecifika rörande elektronik och handelspolitik i Kina än en konjunktursignal.

   Radera
 8. förr eller senare måste bankerna ta betalt för att folk har pengar på banken, vilket kommer göra att man tar ut pengarna och har "sedlar i madrassen"

  Hej Stefan, kan man verkligen ta ut pengar från banken nuförtiden? Och när man gör det, blir de inte 'svarta' på en gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "pengar på banken" Pengar har man i handen, på banken har man bara krediter, dvs löften om pengar. Problemet idag är ju som sagt att kontanter näst intill är kriminaliserat

   Radera
  2. Vore kul att gå in på ett bankkontor och försöka ta ut en miljon kronor... Undrar om det ens går? Sen en veckan senare komma tillbaka och försöka sätta in pengarna..

   Radera
  3. Problemet är ju att man kan ta ut pengar. Påstående om något annat kommer väl bara från foliehattar?

   Och att de skulle vara "svarta" stämmer nog inte heller. Med lite förstånd kommer du ju kunna redogöra för var varenda krona kommer ifrån (man har ju underlag på att man tagit ut pengarna och de växer ju inte nominellt i madrassen heller).

   Sen för de flesta så är det ju så att pengarna mestendels används för löpande utgifter och de kan man ju betala cash.

   Radera
  4. Hur blir det då om kontanterna försvinner? Minusränta på kontot? Avstängt konto om man inte har rätt "värdegrund". Och hur skall banken kunna betala sin skuld till kontohavaren?

   Radera
 9. Hur mycket pengar vågar man ha på revolut? Känns inte som den tryggaste banken även om det har fungerat bra för det mesta hittentills.

  Har bara haft problem med vissa bensinautomater där automaten inte får kontakt med utgivaren...

  SvaraRadera
 10. Och från det politiska hållet råder största möjliga tyyystnad, när Ingves gör sina horribla uttalanden. Vem är det som har den yttersta makten i det här landet egentligen? Riksdag och regering eller Stefan Ingves?

  SvaraRadera
 11. Tryckpressarna går på högvarv. Alla centralbanker ”go nuclear”. Börsen kommer gå upp - ett tag till. Sedan väntar någonting mycket oroväckande.

  SvaraRadera
 12. Köp till sillen och sälj till kräftorna. Finns en intressant analys om detta och att det är precis tvärtom.

  https://fondkollen.se/spartips/kopa-till-sillen-och-salja-till-kraftorna/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns hur många såna mönster som helst att fiska fram som ser ut att ha funkat, men man letar bara efter mönster i brus. Det är dödfött.

   Radera
  2. Mekanismen skulle enligt denna teori då vara att börsfolk är på semester i allmänhet och därför minskar handeln vilket gör att enskilda händelser ger större på verkan än vad de egentligen skulle ha. Sedan diskuteras väl dödskors, dubbeltoppar och andra geometriska fenomen rätt friskt på bloggen utan någon koppling till fundamental.

   Radera
  3. Öhh, världen är större än Sverige. Tror inte uttalandet gäller utlandet så mycket, och där finns ju hur många investeringar som helst att göra. Har bara haft USA och rysk olja på sistone. Har funkat alldeles utmärkt. Har inget alls från Sverige för närvarande

   Radera
 13. Kort sagt är det ju väldigt mycket den svaga kronan som tryckt upp börsen.

  Kronan har ju stärkts senaste månaden, så kraften att stiga mycket mer har nog gått ur börsen.

  Tillfälligt ska nog påpekas, då utsikterna är stora att kronfallet återupptas.

  SvaraRadera
 14. Så länge vi har minusräntor finns det bara en väg och det är upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner mig lite mer ödmjuk inför vad som stundar. Det är väldigt få som egentligen har råd att vara kaxiga. Utzoomat har börsen i princip rört sig sidledes sedan 2015/2016. Känns som institutioner viktar om till alternativa och glada amatörer köper in sig utan hedge.

   Radera
 15. Börsen har gått riktigt dåligt senaste tiden, mätt i andra valutor än i vår skräpvaluta:
  https://fondanalys.se/2019/07/04/hur-gar-borsen-egentligen/

  SvaraRadera
 16. Undrar omman blir autospammad på det här kontot med:
  Börsen har ju inte gått så himla bra om man ser det med andra valuta än vår usla krona: https://fondanalys.se/2019/07/04/hur-gar-borsen-egentligen/

  SvaraRadera
 17. En sak jag funderat på är om inte den delen av befolkningen (tex som läsarna här) som inte sitter med alltför höga skulder utan just föredrar att tex ej ha skulder, bidrar på något sätt med att hålla denna underliga situation under vingarna? Vad händer om alla de skulle släppa på spärrarna och gå "all in" i bostadsbubblan tex?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte mycket till hjälp för tillväxten då dom hade cashat sina bostäder och inga nya pengar hade behövt skapas. :)

   Radera
  2. Förr eller senare får svensken inse att landet och folket inte kan leva på bygga eller spekulera i bostäder och får vara nöjd med vad amortering och eget arbete på fastigheten kan ge samt att få kompensation för inflation.

   Kan vara rent kontraproduktivt att tro att Sverige kan leva på att spekulera i tegel och glömmer då utveckla andra viktiga näringar.

   Radera
 18. Är det nu det är dags att kliva av? Köra räntebärande istället?

  SvaraRadera
 19. "Det känns säkert jättebra med börsrekord och tiotalet procent plus på börsen i år, och är bara att gratulera. Men om du inte kan hantera situationen och fartblind följer med ner, så har du faktiskt inte tjänat ett dugg i slutändan."

  Fast historiskt sett har det inte varit sant. De som suttit still har i långa loppet fått avkastning även fast de varit med i sämre perioder. Jag är övertygad om att det kommer gälla även i framtiden.

  Frågan är på vilka grunder man tror att man skall kunna tajma marknaden och få överavkastning enbart på grund av det. Det finns mig veterligen iaf ganska tunnt med belägg för att man skall kunna göra det, iaf ifall man inskränker sig till teknisk analys och investeringsalternativ som står till buds för vanliga dödliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det relevanta är att om du ska ha pengarna om 5 år pga att familjen behöver större boende då, och det då är en botten i marknanden, så är det fullständigt skit samma om du hade tjänat på det på 20 års sikt. Ska dina pengar aldrig användas, utan bara är en tävling i flest siffror på en skärm.

   Du måste alltså veta vad du har för tidshorisont, och inte bara gå på "tjänar alltid på det i längden".

   Radera
  2. Jo, men vad gäller tidshorisonten så är man lite snett på det ifall man försöker tajma börsen ändå.

   Radera
  3. Ska man ha pengarna inom fem år bör man absolut inte ligga 100% i aktier om man inte är OK med en risk för större nedgång. Börsen är lämplig för typiskt pensionssparande eller pengar med mycket lång (10+ år) sparhorisont, inte som parkeringsplats för inköp man tänker göra inom något eller några år.

   Radera
  4. Bra att vi för en gångs skull är överens om något, Joakim.

   Radera
  5. Jag tror jag har skrivit ungefär samma sak hundra gånger på bloggen. Ingen vettig människa rekommenderar väl att man sätter in sina sparpengar på börsen om man tänker ta ut dem ett år senare eller så.

   Radera
  6. Säkerligen, tål att påminnas om, och jag lyfte det hela till ett separat inlägg.

   Det finns många ovettiga människor, som eventuellt bara investerat i en kraftigt trendande stigande börs. Vi ser hur det gick i bostadsbubblan när trenden bröts. Många som sitter trist till nu, i synnerhet de som köpt lägenheter på option.

   Radera
  7. En rekommendation när man ska in på börsen med ett sparkapital är att sprida inköpen över tid. Gäller samma i så fall om man ska avveckla sitt ägande på börsen om fem år? Dvs sälj 1/60-del varje månad och att man möjligen då börjar att sälja de papper som gett störst vinst först eller som börjar att dippa ned?

   Radera
 20. Ser ut som om en del politiker och företagsledare tycker att det är bekvämt att skylla på omvärlden och konjunktur vid egna problem.

  SvaraRadera