Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2019-07-29 13:47

Stockholms kommun säger nej till solceller på tak i Tensta

Bygglovsförvaltningen i Stockholms kommun säger nej till bygglov för solceller på fastighetsägaren Einar Mattssons hus i Tensta. Enligt SVT anges som orsak att det "förfular stadsbilden".
Skräddarn säger nej!
Fastighetsägaren Einar Mattson har alltså fått avslag på att bygga solceller på en större fastighet i Tensta. Detta ansågs dock "förfula stadsbilden" och man fick avslag.

Einar Mattsson konstaterar till SVT att investeringen i solcellerna betalar sig på 17 år, men att den aktuella större renoveringen sker på 50 års sikt. Som bekant håller solceller betydligt längre än garantitiden.

Bygglovsförvaltningen menar dock att det handlar om påbyggnaden av husen, inte om just solcellerna. Man vill väl helt enkelt inte bryta den vackra och homogena stadsbild som råder i miljonprogramsområdet Tensta. Vem vet, snart blir väl miljonprogrammen kulturminnesmärkta och får inte fräschas upp?

Enligt uppgift engagerar sig Einar Mattsson i lokala problem i sina bostadsområden, bortom rollen som hyresvärd och fastighetsägare, när kommunen och statliga myndigheter inte närvarar. Man uppfattas generellt som en mycket bra hyresvärd i problemområden.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Ta inte bort problemen för politikerna genom att lösa dom. Då kan det uppstå arbetslöshet. Tensta är väl ett område som har lite att förlora i skönhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars låter detta som ett tjänstemannaärende?

   Radera
 2. Sätta solceller på miljonprogrammet? Vad skulle Courbosier säga?
  https://youtu.be/uwBVXK_xSGA

  SvaraRadera
 3. Men solceller på Stockholms slott verkar gå bra ...

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/solkungen-satsar-pa-miljovanlig

  SvaraRadera
 4. De säger ju att det handlar om påbyggnaden av husen.
  Vilket inte är helt okomplecerade grejer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det nu är så att det är det är nog fastighetsägaren betydligt kompetentare än diverse kommunala tjänstemän som går på magkänsla att avgöra om det är tekniskt möjligt.

   Radera
  2. Som sagt det var ju påbyggnaden de inte ville ha.
   Sthlmstad jar ju erfarenhet av påbyggnader på miljonprogram som annars är väldigt brandsäkra.
   Icke länk
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/z2nnO/har-borjar-flerfamiljhuset-i-husby-brinna

   Radera
  3. Turboprop: Fast familjer som bor i/på påbyggnationer måste väl innebära större brandrisk än solceller?

   Radera