Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-07-29 13:47

Stockholms kommun säger nej till solceller på tak i Tensta

Bygglovsförvaltningen i Stockholms kommun säger nej till bygglov för solceller på fastighetsägaren Einar Mattssons hus i Tensta. Enligt SVT anges som orsak att det "förfular stadsbilden".
Skräddarn säger nej!
Fastighetsägaren Einar Mattson har alltså fått avslag på att bygga solceller på en större fastighet i Tensta. Detta ansågs dock "förfula stadsbilden" och man fick avslag.

Einar Mattsson konstaterar till SVT att investeringen i solcellerna betalar sig på 17 år, men att den aktuella större renoveringen sker på 50 års sikt. Som bekant håller solceller betydligt längre än garantitiden.

Bygglovsförvaltningen menar dock att det handlar om påbyggnaden av husen, inte om just solcellerna. Man vill väl helt enkelt inte bryta den vackra och homogena stadsbild som råder i miljonprogramsområdet Tensta. Vem vet, snart blir väl miljonprogrammen kulturminnesmärkta och får inte fräschas upp?

Enligt uppgift engagerar sig Einar Mattsson i lokala problem i sina bostadsområden, bortom rollen som hyresvärd och fastighetsägare, när kommunen och statliga myndigheter inte närvarar. Man uppfattas generellt som en mycket bra hyresvärd i problemområden.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Ta inte bort problemen för politikerna genom att lösa dom. Då kan det uppstå arbetslöshet. Tensta är väl ett område som har lite att förlora i skönhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars låter detta som ett tjänstemannaärende?

   Radera
 2. Sätta solceller på miljonprogrammet? Vad skulle Courbosier säga?
  https://youtu.be/uwBVXK_xSGA

  SvaraRadera
 3. Men solceller på Stockholms slott verkar gå bra ...

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/solkungen-satsar-pa-miljovanlig

  SvaraRadera
 4. De säger ju att det handlar om påbyggnaden av husen.
  Vilket inte är helt okomplecerade grejer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det nu är så att det är det är nog fastighetsägaren betydligt kompetentare än diverse kommunala tjänstemän som går på magkänsla att avgöra om det är tekniskt möjligt.

   Radera
  2. Som sagt det var ju påbyggnaden de inte ville ha.
   Sthlmstad jar ju erfarenhet av påbyggnader på miljonprogram som annars är väldigt brandsäkra.
   Icke länk
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/z2nnO/har-borjar-flerfamiljhuset-i-husby-brinna

   Radera
  3. Turboprop: Fast familjer som bor i/på påbyggnationer måste väl innebära större brandrisk än solceller?

   Radera