Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-07-20 08:51

SSAB säger upp anställda - amerikanska börsbolag flaggar för lägre vinster

Den svenska stålkoncernen SSAB avser säga upp visstidsanställda, stänger en masugn i Oxelösund och vidtar förberedda sparprogram efter försämrat resultat och minskad efterfrågan. Och i USA flaggar börsbolagen för lägre vinster. Stockholmsbörsen steg förstås, men det gjorde inte USA-börserna.
Dagschart SSAB.
SSAB:s verksamhet i Europa backade rejält, främst drivet av bilindustrins svagare efterfrågan. Från en vinst på 907 MSEK rasade verksamheten till 66 MSEK, även om koncernen delvis lyckades kompensera på annat håll.

Man stänger nu ner en masugn i Oxelösund, kommer säga upp visstidsanställda och aktiverar ett förberett sparprogram ("planerade åtgärder"). Från kvartalsrapporten:
"Nuvarande bemanning är anpassad till en förhållandevis hög produktionsnivå, med ett stort antal visstidsanställda, vilket ger oss en flexibilitet när marknaden vänder nedåt. Under det tredje kvartalet kommer produktionsvolymen att minska, och antalet visstidsanställda kommer därmed att reduceras. Bland annat kommer den mindre masugnen i Oxelösund att stängas. Därutöver genomförs nu sedan tidigare planerade åtgärder för att minska övriga kostnader i alla divisioner."
Frågan blir om SSAB:s Europa-verksamhet kommer visa förlust under tredje kvartalet.

The Economist rapporterar om hur en majoritet av amerikanska börsbolag har varnat  för fallande resultat.

Vinster per aktie har drivits uppåt genom att Trumps sänkta bolagsskatt har använts till återköp av aktier, vilket på pappret har fått företagen att visa högre vinster per aktie. Dock rapporterar fyra av fem av de  bolag i det breda börsindexet S&P-500, som har lämnat prognoser för året, att vinst per aktie kommer falla 2019.

I Storbritannien har bostadspriserna börjat falla, vilket är första gången sedan 2007, året innan finanskrisen och den globala recessionen drog igång.

Stockholms börsen inte bara steg igår, utan rusade +1.78% för storbolagsindex OMXS30, drivet av förväntningar om sänkta räntor. SSAB backade dock 0.66%. Med tanke på nedgången sedan toppen i våras verkar inte beskedet om sämre resultat och neddragningar direkt varit en överraskning.

USA-börserna vände dock ner och man kan med det vänta sig en släng nedåt i Stockholm på måndag. S&P-500 gick -0.62%.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. SIXPRX +21.1% sen årsskiftet och 1.8%-enheter från ATH.
  SIX30RX +17.8% sen årsskiftet och 4.8%-enheter från ATH.

  Det mesta är sig alltså likt, det breda indexet outperformar storbolagen.
  Det enda häpnadsväckande är Sthlms utveckling de 3 senaste handelsdagarna med kraftiga rörelser som inte varit i symbios med omvärlden vilket är ovanligt trots rapportperiod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den största anledningen till att SIXPRX överavkastat i år i förhållande till SIX30RX är fastighetsracet.

   Stockholm Real Estate PI (exklusive utdelningar) är upp 30.7% i år.

   Radera
  2. Mmm, och det hänger i sin tur som du varit inne på ränteläget. 5-årig statsobl under nollan hela 2019 (-0,38% i nuläget).

   Radera
  3. Öh tittar i min telefon och ser att min bästa fond nu passerat 40% + i år. Bara en observation från en fullkomlig idiot vad gäller investeringar.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. @Svinto: Grattis. Du har slagit index.

   Radera
 2. Ja USA börsen vände ner när fartygen kidnappades av revolutionsgardet och oljan steg en aning, tur för främst Europa att Trump stimulerar världsekonomin för Europa lär inte bidra med sina politiker som gör vågen när Macron eller någon annan höjer skatterna istället.

  Men främst är det sannolika räntesänkningar och hopp om lösning på handelskonflikten mellan Kina och USA som driver börsen i New York.

  Europa är mer som att försöka piska en död häst och skattehöjningarna behövs säkert nu när Frankrike har tagit upp kampen med Italien som eurozonens mest skuldsatta land.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-07-19/france-squeezes-past-italy-to-top-euro-area-debt-ranks-chart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ingen verkar intresserad längre av näringslivsfrågor och skatter. Är det manliga frågor månntro? Höjda skatter har acceptans eftersom vänstern dominerar medierna. Det är som om näringslivet lever sitt eget liv frikopplat helt från det offentliga Sverige. När ska det börja göra sin röst hörd?

   Radera
  2. Europa är byråkratins vagga, vad hade ni förväntat er? Allt är väl precis som det alltid har varit?

   Radera
  3. Är man höger tycker man Sverige är vänster. Är man vänster tycker man Sverige är höger. Det är liksom så det funkar.

   Radera
  4. Om man är mitten?

   Framåt?

   Radera
  5. I (s) Sverige är vi höger. Men på internationell basis är vi långt åt vänster. Vi har bara vänsterpartier och mitterpartier i landet. Äkta liberat samt ett konservativtparti skulle behövas i landet som motvikt till det vi har. Skulle nog vara bra för industrin och företagande på sikt.

   Radera
  6. @blåbär Ni har redan fått en aebetskraftsinvandringslagstiftning som är liberalare än den i HongKong, ni har redan fått den mest liberala skollagstiftningen i världen. Vad är det mer ni vill ha?

   Radera
  7. Inget av det hjälper mot tex inkompetens eller okunnighet. Oavsett höger/vänster/mitten

   Radera
  8. Bra där Teheimar !! - exakt!

   Radera
 3. OT: förpackningarna krymper men inte priset:
  https://www.svd.se/massvis-med-varor-krymper--slar-mot-planboken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste vara den där avsaknade inflationen.

   Radera