Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-07-13 16:34

Prepping: Pool eller spabad för hygienvattenbehovet?

Smygpreppar du? Vill du förbättra hushållets vattenberedskap vid kris? Vill andra i hushållet ha en pool eller ett spabad? Lösningen är således enkel och alla kan få sitt. Även en sedelärande historia om lagring av hygienvatten från en läsare nedan.
Cirka 1800 liter klorerat vatten väntar på apokalypsen.
Vattenbehovet vid en kris handlar inte bara om dricksvatten. Snarare är vattenåtgången för övrigt bruk betydligt större. Främst handlar det om hygien, som är en punkt man absolut inte vill slarva på när krisen kommer.

Vatten för tvätt, tvagning, disk och toalettbehov, samt även städning när elen är borta och sopborste och golvmopp är vad som återstår, är bara några exempel på övrigt vattenbehov.

Och vad är bättre att lagra vatten i än en pool eller ett spabad? Man förenar således nytta med nöje (och en tom plånbok).

Vårt eget lilla spabad slukar normalt cirka 1800 liter vatten, vilket t ex räcker åt 600 spolningar i toaletten vid en modern toalett med två respektive fyra liters vattenåtgång, och medelåtgång på tre liter. Har du en pool kan vi prata om 10 000-tals liter vatten.

Vattnet är förstås till vardags grovfiltrerat och löpande klorerat, och som sådant renare och mer hygieniskt än t ex sjövatten. Man kanske inte vill dricka det på grund av klorsmaken och eventuella ofiltrerade rester från bad, men det duger garanterat till hygienbruk och diskvatten.Om man har ett dricksvattenfilter så duger även vattnet utmärkt som dricksvatten. 

Vidare har man förstås som prepper ett rikligt förråd med klortabletter hemma för badet, och dessa tusentals liter vatten kommer alltså kunna förbli klorerade även när zombieapokalypsen anlänt. 

Utan ström kommer dock grovfiltreringen sluta fungera på grund av bristen på el till cirkulationen. För spabad är det ett mindre problem ur preppingperspektiv, då de normalt är övertäckta. För poolen kan det dock bli trist, så se till att ha möjlighet att täcka poolen när undergången är här.

Placera gärna badet högt, så det enkelt kan tömmas ut via en vattenslang som hävert. Allra helst högre än bostaden, så kan du leda in vatten via slangen in i själva bostaden för högsta bekvämlighet, om en med svagt tryck. Bara montera på ett lämpligt spridarmunstycke på slangen. Därtill kan man via häverttömningen låta locket ligga kvar och även slippa föra ner eventuella kontaminerade kärl för att hämta vatten.

Kanske installera spabadet med utsikt från höjden ovanför huset? Gör det oavsett enklare att använda vattnet för bevattning av trädgården när det ska roteras ut regelbundet, enligt instruktionerna för badet.
Rotation av vattnet via hävert och vattenslang. Locket är här öppet, då det handlar om rotation och inte krisbruk.
Du kanske smygpreppar, samtidigt som andra i hushållet vill ha just en pool eller ett spa. Det är bara att tömma plånboken, eller nyttja kreditutrymmet och göra slag i saken, så har ni era tusentals liter hygienvatten redo för undergången. Eller rent av som dricksvatten, renare än närmaste vattendrag.

Tyvärr är inte andrahandsmarknaden lysande. Dels kostar sådana här en slant, och dels krävs transport och installation, inklusive avinstallation av begagnade dito. Plus att man inte kan ta butikskredit när man köper begagnat från privatpersoner. Men har du tur kanske du kan få tag på ett begagnat spabad via Blocket. Skillnaden begagnad eller ny är samma som när du köper ett hus som redan har ett spabad eller pool installerad, eller om du besöker ett kommersiellt spa - den är begagnad. 

Blocket-Fu avslöjar att det just nu finns exakt ett begagnat spabad att köpa  till rimligt pris via Blocket i hela Sverige. Uppenbarligen håller svenska folket hårt i sina prepps. Det finns några som vill sälja begagnat till nästan fullpris uppe över 50 000:- SEK, vilket är ambitiöst med tanke på bland annat transport- och installationsbehovet. De här sakerna får inte plats på en vanlig släpvagn. Vi fick hyra en biltrailer för att lyckas få plats med vårt begagnade (som vi fick gratis mot avinstallation och borttransport, vilket bland annat inkluderade åtta personers bärhjälp när det behövde lyftas ut på raka armar ur tidigare trädgård över ett två meter högt plank - tror det väger 250 kg utan vatten). Tillägg: Hittade ett "portabelt spabad" i Vallentuna för 21000:- SEK. Portabelt definieras här som 176 kg utan vatten, men bara plats för fem och 984 liter vatten.

Annars får man hosta upp 50 000 - 100 000+ kronor. Kan vara billigare om man istället väljer en vedeldad badtunna - dessa måste förstås vara fyllda kontinuerligt, då de annars torkar ut och börjar läcka.

Å andra sidan finns det plastbaserade varianter från någon tusenlapp och uppåt, som duger precis lika bra som hygienvattenlager vid kris.

Relaterat till hygienvatten rapporterar en läsare om missöde vid cirkulation av nödvatten. Förvisso bara för hygienbruk:
"Här kommer i alla fall en uppmaning till alla att kontrollera sina ”prepp” och speciellt nödvatten. Har själva 6*25L ”slaskvatten” (för hygienändamål, ej dricksvatten) i gamla etanoldunkar som stått mörkt och svalt (12-14°C). Roterat dessa var 6:e månad i många år men vid rotationen idag så var en av dunkarna helt svart. Något skit hade kommit i dunken, troligen via en läckande ”luftventil” (det lilla hålet med skruvkork) och allt luktade och såg ut som gammalt sumpvatten. Noggrannhet är en dygd!"
Så kontrollera ert lagrade vatten, och glöm inte att rotera. Gäller för övrigt även vattnet i poolen eller spabadet även till vardags.

104 kommentarer:

 1. En varmvattenberedare på 2-300 liter tar dig genom första veckan map både för konsumption och hygien.

  Sedan lovar ju staten lösa det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Legionella. Inget klor i den där varmvatteberedaren.

   Nej, staten lovar inget sådant. Ansvarsprincipen gör att möjligen hamnar ansvaret på kommunens VA-tjänst.

   Radera
  2. ... om du har kommunalt vatten. Om det är någon tröst att det är kommunens ansvar, när kommunen inte kan leverera vatten, vet jag dock ej.

   Radera
  3. Inget klor i varmvattnet, men detta löser man med klortabletter för det som ska drickas.

   Radera
  4. Legionella i varmvatten?

   Don't think so.

   Har du legionella i ditt varmvatten är det dags att byta varmvattenberedare.

   Radera
  5. Problemet sägs uppstå när temperaturen faller pga strömavbrottet. Ska inte vara ett problem vid normal drift.

   Radera
  6. Njaee, men kolla dina pluggade ledningar, man ska ta bort ledningarna från systemet, inte plugga ,med 10-meter pluggat varmvattenledning, Legionellan trivs i pizzljummet.
   Kommer inte beredaren upp i över 50 så är det naturligtvis fel nånstans, anting på termostatskötaren , termostaten eller då orkar inte längre elementen driva upp tempen.

   Radera
  7. Vattnet i beredare är så varmt att legionella dör.

   När strömmen går och beredaren kallnar kommer det inte in nytt kallvatten som ev innehåller legionella.

   Legionella är en risk för personer med sänkt immunförsvar. Det har ingen prepper...

   Legioenlla smittar inte via oralt intag, då hade vi dött för länge sedan då det finns överallt.

   Radera
  8. En kollegas pappa dog i något sånt. Det kommunala bostadsbolaget sänkte varmvattentemperaturen för att spara energi och sen sjönk det under gränsen för bakterietillväxt typ.
   Han var gammal, men ändå. Lämnas kan att jag har svårt att se henne rösta på MP.

   Radera
 2. En enkel preppingåtgärd om man inte är allt för dystopisk kan vara att helt enkelt kolla upp var ens VA-huvudman har förberett för nödvatten samt se till att man kan transportera vattnet därifrån (det är inte kul att transportera allt hushållsvatten man behöver i gamla fanta-flaskor eller dylikt). Vissa kommuner har även upprättat trygghetspunkter som i många fall är uttagsställe för nödvatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan ska vattnet i de flesta sjöarna vara drickbart en bit ut från stranden med lite sunt förnuft.

   Radera
 3. Rent vatten är rent vatten och blir inte dåligt av att lagras. Testade en dunk ur mitt 160L prepperförråd av Stockholm vatten efter två år i jordkällare. Helt luktlöst och rent, utan tillstymmelse till tillväxt.

  Har dessutom ett vattenfilter som enligt reklamen skall vara exceptionellt bra.

  Mat för 2 mån.

  Barnen har inte samma möjlighet att preppa, så mitt hus är uppsamlingsplats. Jag preppar för dem med.

  Det enda jag saknar är vapen för att kunna behålla mitt lager. Att skaffa ett verkar jobbigt, att gå med i en skytteklubb eller jägarförening passar inte mig.

  Har lekt med tanken att bygga ett, men det är så långt jag kommit. Ett bra preppervapen torde vara ett som även går att använda med muskelkraft, typ ett luftvapen av större kaliber. Går att tillverka men har inte nått tillräcklig motivation än. I stället inbillar jag mig att jag i ett inledande skede kan trejda med grannarna som jag vet har vapen. Att gå ihop ökar chanserna för överlevnad, även om jag kanske måste ge bort en del av förrådet mot ett vapen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att kunna laga mat kan man ha en extra gasolflaska till grillen så att det alltid finns en full. Bra även när man har gäster och en tar slut. Bara att byta så är man på banan igen, helt utan pinsamheter.

   Radera
  2. Vapen är idiotiskt. Allt annat lika kommer du förlora i 50% av fallen och åka i fängelse i den andra halvan av fallen. Bättre lära dig vart du ska springa och hämta hjälp, samt lära känna dina grannar.

   Radera
  3. I samma ögonblick som du viftar med ditt vapen signalerar du att du har något värt att skydda och vips kommer det någon med större vapen...

   Radera
  4. Har du prövat laga mat, dvs koka vatten på en Landmannsgrill?

   Radera
  5. Jag tänker att i det inledande skedet är folk hövliga och ungefär som vanligt. Men när de blir tillräckligt hungriga så går de i gäng och rånar och stjäl allt de kan. Det har hänt förr och det kan hända igen. Enda sättet att överleva då är med försvar och vapen.

   Radera
  6. @RIckard
   Lustigt nog har jag just en större modell av Landman med kokplatta på sidan. Funkar alldeles utmärkt.

   Radera
  7. Som jag sa räknar jag med att gå ihop med grannarna, de som har vapen. Med tanke på hur vårt förhållande är nu så är det helt realistiskt att vi kan bilda ett garde och försvara oss mot pöbelhopar. Jag tror att de kommer att inse det med utan större övertalning.

   Radera
  8. @Cornu
   Jag är inte den som springer efter hjälp. Jag är den som skjuter först om det behövs.

   Radera
  9. Okunnigt. Folk hjälper varandra vid kris. Det är sådana som säger att de skjuter först, dvs sådana som du, som är farliga. Och de som är farliga till vardags, dvs psykopater och kriminella, men de blir inte fler vid kris.

   Radera
  10. Beror lite på om det är ett hög- eller låg tillitssamhälle. Och desto mer man litar på staten, desto mindre kommer man att göra själv.

   Tror en stor del av södermalm kommer att svälta ihjäl, och det sista de kommer göra är att klaga på att staten inte kom med varm mat...

   Radera
  11. Svinto, all the more reason för att pöbeln armerar sig. Finns inte någon chans att ni klarar er. I slutändan handlar det om vem som har flest kulor och eldkraft såklart.

   Bra ide med en Landmann med kokplatta. Synd bara att den drar gas utav bara h-e, så du får slut på gas långt innan du får slut på förrådet.

   Föreslår du tittar på riktiga saker för överlevnad.

   Ps - varför skulle de hungriga grannarna öht samarbeta med dig som har förråd och inget att försvara dig med?
   För dina blåa ögons skull ?

   Radera
  12. Han skjuter ju först. En bra strategi om man vill få hela nejden mot sig. Första grannpojken han skjuter ner, så är Svintos öde förseglat.

   Radera
  13. Nu pratar vi om olika faser av en kris. Och ni har alla rätt utifrån den fas ni tänker er. Naturligtvis hjälper vi varandra i den inledande fasen som Cornu säger. Jag skulle hjälpa jättemycket i början. Men när maten och vattnet tryter blir samvaron mer ohemul.

   Som jag sa har det hänt förut. Och då drog band av människor runt och plundrade. Det var inte så länge sedan, exempelvis lilla istiden med år av missväxt som fick till följd att grupper av människor just gick på rövarstråt för att överleva. Kommer det då att bli lika illa nu när vi är så utvecklade? Ja det beror helt på vad orsaken är. En asteroid kan skapa precis de förutsättningarna.

   Radera
  14. @Cornu, "om det behövs" är stor skillnad. Halmgubbe där! ;-)

   Radera
  15. Eh. Lilla istiden var 500 år sedan. Det var ett annat samhälle.

   Och framför allt - lägg fram bevis för att de där rövarbanden var något annat än dagens förekomst av kriminella. Att det förekom rövarband (som slogs ihjäl, eller greps och avrättades) betyder inte att det var särskilt vanligt.

   Radera
  16. Sker inte ens i svältkatastrofområden i U-länder.

   Radera
  17. Kul att du googlade. Om du hade orkat så hade du sett:

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Missv%C3%A4xt%C3%A5ren_1867%E2%80%931869
   https://en.wikipedia.org/wiki/Food_riot
   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_food_riots

   Med brist på mat följer upplopp, så enkelt är det.
   Wikipedia är oslagbart.

   Radera
  18. Upplopp mot vem? Och du tror att du med vapen i hand skulle kunna stå emot hundratals eller tusentals i ett upplopp?

   Radera
  19. Du har ju vapen. Exakt vad är det som du har problem med?

   Radera
  20. Räv. Korp. Rådjur. Kallas jaktvapen. Är till för jakt.

   Radera
  21. Så syftet med vapen är det viktiga för dig. Tänk om det nu finns andra syften.

   Radera
  22. Kriminella överlåter jag åt statens våldsmonopol att ta hand om. Som sig bör. Hoppas vid gud att du aldrig får en vapenlicens, du verkar ärligt talat inte helt stabil.

   Radera
  23. Just Korp tycker jag att du skall sluta att skjuta. De är bland de intelligentaste djuren.

   Radera
  24. Kan lova att jag är helt stabil inom de ramar som ett stabilt samhälle skapar. Utanför det är det tyvärr så att improvisioation som främjar överlevnad. Hoppas förstås att vi aldrig kommer dit.

   Radera
  25. Skrivet av den som ovan sade sig vara beredd att skjuta ihjäl människor. Lyssna på dig själv, snälla.

   Korpen hackar ihjäl nyfödda lamm. Har aldrig behövt skjuta korpen, eftersom den är intelligent flyger den iväg när den ser en bössa.

   Radera
  26. Numera har vi ett sorts stillestånd. Den kommer och cirklar runt när det blivit en lammning och den känner bloddoften. Jag går ut, då drar den. En sorts symbios, den får drömma om käk och jag blir informerad om att det lammats.

   Radera
  27. I utbyte tar den de sorkhalvor som katterna lämnar när de är mätta, och jag slipper städa undan dem.

   Radera
  28. Det jag sa var bara att i en viss situation så skjuter jag först, det betyder inget annat än det. Situationen kommer mest sannolikt aldrig att uppkomma. Att Cornu nu skapat flera halmgubbar om mig får han stå för. Jag står för det jag sagt.

   Radera
  29. Du menade att du är beredd att mörda andra människor. Stabilt, som sagt.

   Radera
  30. "Jag är den som skjuter först om det behövs." skrev du ovan, om du nu vill backa från detta.

   Radera
  31. Om jag blir attackerad så gör jag vad som behövs för att överleva, så enkelt är det. Och jag tror inte att jag är unik på den punkten. Men du väntar förstås tills du är ihjälslagen för att sen ringa vederbörlig myndighet.

   Radera
  32. Vi talar här om en situation där en grupp människor vill döda mig för att ta min mat, ja jag skjuter först om jag kan. Det är inte att mörda människor.

   Radera
  33. Med tanke på ovanstående tycker jag nog att all vapenlicens borde dras in.

   Radera
  34. Ber om ursäkt ifall mitt ordval eller insinuationer upprört någon. Det var inte meningen utan jag var helt uppriktig hela tiden.

   Radera
  35. @Cornu - se filmen Mr Majestyk med Charles Bronson i huvudrollen. Men det är ju undantaget.

   Svinto och Richard har definitivt en poäng, titta på vad som händer i Grums, men som du säger är problemet att vanliga Svenssons har moraliska hämningar och det saknar kriminella.

   Men det finns en utmärkt lösning som innefattar vapen och det är att gå med i ett våldstränat och välbeväpnat gäng, hemvärnet är ett utmärkt exempel.

   Vid en total kollaps kommer nämligen lokala kriminella att se sin chans och kommer systematiskt försöka råna, våldta och plundra. Dvs samma sak de gör idag men nu med garanterad straffimmunitet.

   Jag tror på kollektiv säkerhet och i ett scenario där samhällets makt upphört är hemvärnet förstärkt med erfarna poliser för att göra snabba bedömningar helt nödvändigt för att förhindra anarki.

   Radera
  36. I ett sådant läge kommer människor samarbeta, dvs Hemvärnet och lokal polis kommer konfrontera dessa gäng med mer eller mindre framgång.

   Människor är självorganiserande och kräver trygghet.

   Radera
  37. Tänkte tillägga att Svintos exempel fungerar bara delvis. Han kan freda sig mot första vågen av plundrade, men när "samhället", dvs de säkerhetsstyrkor som har folkets förtroende kommer måste han lägga ner vapnen omedelbart eller uppfattas som ett hot och hanteras som ett sådant.

   Problemet är att avgöra vem som är vem i ett skymningsläge...

   Radera
  38. Jag uppfattar det som att Lars är ute och snurrar här. Utgår ifrån att han har en agenda, typ mindre vapen till folket.

   Jag har tidigare påpekat för han att det finns ett massivt förråd med protein för den som har en lättare bössa, men det verkar inte gå in.

   Jag anser även att Svinto har rätt i sin argumentering, Lars har valt sina ståndpunkter utifrån sin agenda, kanske en moralisk sådan. Kanske en romantisk spirande ådra om människans godhet.

   Vid samhällskollaps så har vi mer eller mindre inbördeskrig på en gång enligt min uppfattning.

   Radera
  39. Rickard ohlin:
   Hemvärnet och polisen?
   Tänk på att polisen har svårt att sköta sitt uppdrag idag i fredstid med ström IT osv, hur skulle dem lyckas vid ett extremläge tex långvarigt strömavbrott maktvakum osv?

   Och på vems beslut? , tänk på att regeringen knappt hade vilja/mandat att bryta miltärers semester vid skogsbränderna 2018.

   Radera
  40. 6Tant, forskningen är helt tydlig. Folk samarbetar. Även under inbördeskrig, krig etc.

   Läs på. Det är ett vanligt nybörjarfel för wannabe-preppers att tro att det blir någon form av alla-mot-alla.

   Läs t ex detta från 2013

   http://www.kriskommunikation.nu/index.php/artiklar/137-maenskligt-beteende-vid-kriser

   Ni ägnar er åt projicering och visar bara på vilka som är själva problemet, dvs ni själva.

   https://cornucopia.cornubot.se/2019/01/ja-manniskor-hjalper-varandra-vid-kris.html

   Även bra länkar hos Sveiges mesta prepper Hermann Geijer, som vet vad han pratar om (vilket inte ni gör)

   https://nejtackzombies.wordpress.com/tag/beteenden-vid-katastrofer/

   Radera
  41. Geijer:

   "Jag tycker ändå att det är väldigt intressant att bevisen för att folk i allmänhet beter sig schysst när det skiter sig väcker så starka reaktioner. Känslan av att många vill att människan ska vara egoistisk innerst inne och istället för att intresserat sätta sig in i påståendena måste ju bero på något. Jag tänker att den som är seriöst intresserad av ämnena kris, katastrof och överlevnad borde vilja veta mer. Lära sig, och sätta sig in i frågor som är av enorm betydelse för en katastrof. Sen är det ju upp till var och en att tolka eller tro på forskningen."

   Intressant att ni inte tror på forskningen, som är entydig.

   Radera
  42. Turboprop,

   I ett skymningsläge kommer självklart straffsatserna stärkas, och den juridiska processen förenklas.


   Kort och gott, det kommer inte daltas lika mycket när våldsmonopolet utverkar "lag och ordning".

   Jag menar inte att Polisen som organisation kvarstår, utan däremot deras personresurser. Kunskaper försvinner inte.   Radera
  43. Cornu. Ang Forskningen
   Är den lika applicerbar på typ Hjo som typ Botykrka ?

   Radera
  44. Liten sommarläsning kanske? Rekommenderar artikeln "So This Is the (Real) Tale of Our Castaways: Lessons from Shipwrecked Micro-Societies" på quillette.com

   Radera
  45. "6Tant, forskningen är helt tydlig. Folk samarbetar. Även under inbördeskrig, krig etc"

   Klart att människor samarbetar. Men vilka vill du samarbeta med? De som kommer med noll vapen, noll tillförsel av tillgångar och ett gigantisk hybris?

   Du kommer samarbeta med dina kompisar. Dessa är inte samma som kommer komma med vapen och försöka ta dina och dina polares tillgångar. De samarbetar emot dig. Ni är som feta kor som vandrar omkring på savannen bland lejonen. Det kommer ni bli smärtsamt medvetna om. I ditt fall sitter du och skryter om hur preppad du är och förväntar dig om att någon struktur som är lika intresserad utav ge sitt liv för dig som du är för dem, skall komma till undsättning.

   Du talar om forskning och i detta fallet finns det ingen forskning. Vi har tagit emot många kulturer, etniciteter och språk. Dessa samarbetar inte i första hand med dig, de samarbetar med först och främst sina blodsbröder,vänner, därefter de med samma religion, därefter med samma kultur.

   Du kan ju bege dig till Rinkeby redan idag och påbörja ett samarbete i studiesyfte om du misstror mig.

   Radera
  46. Jag känner en vit person som blev överfallen av ett gäng nattetid ensam i Tensta. Vederbörande har aldrig upplevt så ,mycket hjälp som vederbörande fick när vederbörande ropade på hjälp. Folk strömmade ut för att hjälpa en person de inte kände, och inte ens bodde i området. Personen klarade sig oskadd. I Tensta fungerar det att ropa på hjälp.

   Radera
  47. Det var för några få år sedan.

   Radera
  48. Svinto du behöver verkligen inte be om ursäkt. Det är rätt uppenbart att du diskuterar självförsvar och du förtydligar det dessutom i texten. Sen känns det som hyckleri att diskutera att minsan inget ont kan ske och folk kommer hjälpa dig även i kriminella områden där ingen känner dig... Det finns brottsoffer - de som klarade sig helskinnade är inte brottsoffer. Förminska inte deras lidande, de som ropade efter hjälp och inte fick den oavsett vart detta skedde.

   Radera
  49. Och jag känner en krabba som träffat krabbfiskaren och överlevt. Han går tydligen runt bland sina krabbkompisar och säger- Krabbfiskaren? Nej han är en schyst kille, han släppte ut mig ur en krabbbur när jag fastnat.

   Så det är planen då, samarbeta. Lite som we shall overcome. Men då vet jag, när Tensta svälter så hjälper du dem med dina vattenförråd.

   Radera
  50. Det var för några dagar sedan.

   Radera
  51. Det är lättare att vara god och moralisk när magen är är full.

   Har man inte räknat ut det tidigare så inser man det av att leva med fattiga människor i tredje världen. Ja, de samarbetar och hjälper varandra bättre än svenskar och de flesta skulle skydda dig mot rånare etc men det finns också fler desperata människor som kan tänka sig att råna dig, och deras mentala spärrar mot våld ligger på helt andra nivåer än svenskens.

   Jag är alltid obeväpnad i Sverige men inte alltid utomlands.

   Radera
  52. Ni målar då fan på väggen. Det kommer inte bli mer våld bara för att vissa saker ballar ur. Nu har ju vi i Sverige varit förskonade men om någon kan visa på någon händelse utomlands där man gått från ett fungerande samhälle till total oordning där man måste försvara sin mat så visa detta gärna. Vi pratar nu modern tid.
   Själv har jag ett spabad och en pool plus flera vapen. :-) Lugn, vapnen är anskaffade för idrottsutövning.
   Vi kommer att samarbeta med andra i händelse av energibortfall. Redan planerat.

   Radera
 4. Är det inte lite riskabelt att av bekvämlighetsskäl dra in vatten sådär från högre höjd, för då används det upp snabbare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske. Funderat på att placera sådana där kubikmeterstora farmartankar uppe på berget hos mig och ha som nödvatten. Tio meters tryck blir okej.

   Radera
 5. Har en mindre plastpool klorerad sommartid. Ingen egen brunn tyvärr. Ständigt tomt i kyl och skafferi. Noll vapen. Så jag dör väl först. Vi har inte ens plåster hemma 🙈.
  Diskussionen om vapen är ju omöjlig det beror ju helt på i vilken situation man hamnar. I ett scenario till fördel kanske tom skillnad på överlevande eller död i ett annat scenario till nackdel.
  Samma med de diskussioner som blir i prepperforum om ifall folk blir trevliga och hjälpsamma eller mördar och plundrar -det beror på... Det hjälper en inte ett skit om 90% eller 50% eller 20% blir snälla som lamm om det är våldsverkare man träffar på. Jag blev utslängs från ett prepperforum på fb innan jag hann lära mig särskilt mycket. Har aldrig lyckats bli utslängs från något annat ställe 😁😂 (man fick inte fråga om Ryssland).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt annat lika har våldsverkare 50% chans att gå segrande och överlevande ur en konfrontation. De blir således sällan långlivade. Efter en kortare period finns det inga våldsverkare kvar, då de ligger begravda.

   Radera
  2. Så har det alltid fungerat. Således har de som har gener utan samarbetsvilja blivit bortsorterade historiskt, och de flesta människor vill alltså samarbeta.

   Radera
  3. Det förekom kriminalitet från kriminella när Ryssland kollapsade. Men det var inte normen, man måste skilja på vad som gör "bra nyheter" och vad som var normalt. Folk kunde för tusan odla sin mat på sina kolonilotter utan att få den stulen.

   Radera
  4. Det går inte att vara så generell. Därför använder jag ”det beror på” som uttryck. Omöjligt att förutse innan vem jag träffar, vad som har hänt, tillfälligt el-fel, krig, katastrof, invasion osv. Är vi friska/skadade/sjuka.
   Sen angående vapen så är jag en smalt byggd kvinna (lite muskler) som aldrig varit ens i slagsmål och som är genuint snäll - självklart skulle jag vilja kunna försvara mig om det behövdes även om jag hoppas att det inte ska behövas. Som du påpekar har man ju möjlighet att jaga vilket ju är huvudsyftet men likt förbaskat kan det även ge dig skydd.
   Hmm kanske borde skaffa iallafall konserver och några vattendunkar. Skytte har jag inte övat på sedan tonåren. Nån gång skulle jag vilja skaffa mig jägarexamen. Har inte ett dugg dåligt samvete om att tänka att det kan ”come in handy” att kunna använda ett gevär i en oväntad katastrof. Skadar inte att ha kunskapen.

   Radera
  5. Sen tror jag inte ”allt annat är lika” när det gäller våldsamma kriminella i en urartad krissituation. De kommer vars bättre beväpnade, mer hänsynslösa och aktivt ge sig på andra som är oförberedda och upptagna med att bygga upp samhället och hjälpa varandra istället. Det kommer behövas poliser, militärer, jägare osv i en långvarig situation för det är mot dessa som det är en jämn match.
   Så nu ska jag sluta vara negativ. Vem skulle inte hellre vilja vara hjältinnan i terminator 2 än i 1:an liksom.

   Radera
  6. @Cornu - smarta våldsverkare låter fotsoldater göra skitjobbet så de själva klarar sig. Maffialedare är ett bra exempel.

   Sedan även om ledaren avlider kommer det en ny så plågan består.

   Ditt resonemang haltar eftersom Sovjetunionen aldrig tappade våldsmonopolet helt när det övergick i Ryssland med lite omgivande splitter.

   Som jag redan skrivit får vi hoppas på hemvärnet och att erfarna poliser tillförs. Det hela hänger på att lokala styrkor tillåts använda våld när det krävs och inte bara stå och titta på. Dessutom krävs en annan lagstiftning.

   Ovan gäller alltså om samhället i princip faller sönder men det är osannolikt. Fast titta på Grums.

   Radera
  7. Rwanda, Kongo, Nordkorea, sydstaterna under slaveriet, is. Det finns mycket ondska och det har tagit lång tid innan krig osv gått över. Det beror på vad man hamnar i.

   Radera
  8. Ang sovjet.
   Min kollega som är från bulgarien beskrev det som att under sovjet fanns det knappt någon kriminalitet/rövar band. Staten var för stark för det.
   Och nu? Ja ni hajar.
   I sverige finns ju redan utbred grov kriminalitet så här lär det gå fortare.

   Radera
 6. Blocket är döende, Facebooks Marketplace håller på att ta över helt då det är gratis, samtidigt som blocket tror sig kunna ta mer och mer betalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blocket omsättning 2016: 939 MSEK, resultat 471 MSEK (rätt bra marginal där).

   2017: Omsättning 965 MSEK, resultat 456 MSEK

   Stigande omsättning, något mindre vinst. Talar inte direkt för nära förestående död, men 2018 är inte inne än. Linjärt stigande omsättning 2013-2017 iaf.

   Radera
  2. Trollolol.
   FB är så långt ifrån gratis det kan bli.

   Radera
  3. Inget är gratis. Någon betalar, alltid.

   Radera
  4. Är något gratis är det du som är produkten.

   Radera
  5. Folk som inte har pengar gör det de alltid har gjort: säljer sig själva.
   Lägger ingen värdering i det, men det är vad som gör Facebook framgångsrikt vs Blocket för den stora massan.
   Förmodligen det som avses med "gratis". Större tillgänglighet för mindre bemedlade.

   Radera
 7. Det bästa måste vara en egen brunn. Sedan vill man ha upp vattnet utan el. Batterier + växelriktare inte dumt att ha. Ett elverk för att ladda och ett rejält förråd diesel eller bensin. Då kan man få upp vattnet även under den mörka vintern. Eller en klassisk handpump, men det kan bli problem med en djupt borrad brunn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min pump kör tio liter i sekunden tror jag, och 1100 W. Så den kan köra i 75*12/1100*3600=2945 sekunder på ett av mina 75 Ah fritidsbatterier som ständigt står på underhållsladdning inför ströavbrott.

   Det borde således ge 29450 liter vatten på 900 Wh eller ett batteri, allt annat lika. Räcker ett tag. Dock drar ju växelriktaren ström, så lämpligt är väl att bara slå på systemet när man vet att man ska använda vatten, eller för att pumpa upp trycket i hydroforen.

   Radera
 8. Grävd brunn med källvatten och en handpump som komplement till el-pumpen fungerar alldeles utmärkt. Då behövs ingen vattenlagring.

  SvaraRadera
 9. Så länge man håller efter kroppsöppningarna, mun, öron och den nedre regionen så behöver man aldrig duscha egentligen. Snusar man behöver man aldrig borsta tänderna heller.

  Jag har levt lite så här, av och till, och det fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, gott alla luktar. Som förr i tiden :)

   Radera
  2. Man får lagra upp ett förråd parfym.

   Radera
  3. Att snusare inte behöver borsta tänderna stämmer nog tyvärr dåligt

   Radera
 10. Jag tror på ett system för tillvaratagande av regnvatten. Sverige har traditionellt haft ymnigt regnande som en del av klimatet. Stående vatten är bra som nödreservoar men skapar problem om det inte omsätts.

  Och ett filter av hög kapacitet krävs. 10 pspp elker så borde räcka för att köpa ett filter som räcker för ett hushåll, åtminstone för dricksvattnet.

  Sedan krävs solceller och batteri för att kunna driva allt när elförsörjningen sviktar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om vi får en atomvinter pga omfattande ask- och stoftutsläpp i atmosfären?

   Då blir det kallt, snö och mörkt...

   Radera
  2. @Richard - jag tillstå villigt att jag inte planerar för en atomvinter. Villa belägen i hyfsat område och på avstånd från slummen, viss beväpning, lager av mat samt vedkamin får räcka. Så får vi hoppas att polis och hemvärn kan hjälpa till. Är ju bra i ett sådant läge om de flesta grannar kan användas, dvs är utan straffregister. Även bra med en simpel bil som klarar de flesta uppgifter och nöjer sig med minimal service.

   Skulle jag investera rejält skulle det vara en rejäl barrikad runt tomten men det kräver bygglov. Fast man kan ju börja med ett metallstängsel och så lagra concertina I garaget.

   Radera
  3. Mmm, concertina, har du nämnt det för Ben Dover? Ni kan säkert bli BFF...

   Nej, det var ett extremexempel med atomvintern. I det läget får man ompröva allt. Men 3-4 veckor bör man klara av själv, kanske ett par månader tom. Regnvatten är rent nog att dricka efter filtrering, problemet är att det är svårt att veta när det kommer.

   Eller så behöver man stora mängder bränsle för att smälta snö.

   Radera
  4. Med tanke på att atomvintern inte existerar, utan är en av världens mest lyckade påverkansoperationer, påhittat av Sovjetunionen i början av 80-talet för att få väst att ensidigt avveckla sina kärnvapen, så är atomvintern inte ett problem. Fortfarande snart 40 år senare tror folk fortfarande på detta.

   Radera
  5. Atomvinter är ett generellt klimatbegrepp som uppstår pga stora mängder stoft kastas eller tränger högt upp i atmosfären och därmed ger en kraftig nerkylande effekt under några år.

   Det är låg sannolikhet att antropogena aktiviteter kan framkalla en atomvinter, troligen är geologiska (calderaeruptioner ala Lake Toba) eller astronomiska (större bolidnerslag).

   Det är för övrigt en skröna att konceptet härstammar ur en rysk påverkansoperstion. De första modellerna gjordes av amerikanska forskare(Turco mfl) åt USAs militär. De modellerna var dock alltför grova och tog inte hänsyn till att moderna städer inte brinner så bra, exempelvis.

   Nyare modeller indikerar klimatpåverkan, men då modellerna är svåra att kalibrera pga brist på empiriska data är resultaten svårtolkade.

   Men en spade är en spade.


   Radera
  6. Engelskspråkiga wikipedia har en bra artikel. Så slipper ni slåss.
   Atomvinter användes första gången i SVD 19840923 i samband med samsändning mellan olika länder av den BBC producerade filmen Domedagen(Threads).
   Nästa är en artikel 19841004 där labour röstar för en fortsättning av kraven för ensidig kärnvapennedrustning man antagit föregående år trots att man troligen förlorade valet 1983 pga detta. Filmen som ovan nämns sändes i Storbrittanien några veckor innan Sverige.
   I artikeln nämns också Carl Sagan som ledare för den sovjetiska och amerikanska forskningsgrupp som kommit fram med konceptet atomvinter.
   Greenham Common omnämns också som något som fått ledamöterna på föregående års kongress känsloladdade.
   Och vem som betalade för de protesterna vet vi.
   Så nej själva konceptet är nog inte sovjetiskt men vilka som såg till att det användes som ett slagträ i väst mot kärnvapen kan vi nog ana.

   Man hittar en del intressant också 810621 så anser SIPRIS chef Frank Barnaby att det kommer att komma ett opinionstryck även i Sovjet. Han menar att de sovjetiska ledarna skulle vara lyhörda för en kärnvapennedrustning för att klara ekonomin och därmed behålla stabiliteten i landet. Det hände aldrig.
   Idag har vi facit och sovjet hade inte råd och föll ihop som ett korthus.

   Radera
 11. OT-tips: ”Vad fan får jag för pengarna?". Jo, Leif Östling och ett sommarprogram ...

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319506?programid=2071

  SvaraRadera
 12. "Främst handlar det om hygien, som är en punkt man absolut inte vill slarva på när krisen kommer"

  Köp antiseptiska tvättlappar

  SvaraRadera
 13. Materiel för att samla upp och rena regnvatten är inte helt fel. Rening för tvagning kan man lösa med klorin. Mindre solfångare löser varmvattnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En regnvattentunna på ett stuprör är inte fel.

   Radera
 14. Din pump kanske klarar så mycket utan tryckrör och utan statisk tryck men om pumpen är några meter från kranen kommer du att få friktionstapp och den ska antagligen lyfta vattnet från en brunn. Jag gissar att du inte har 80mm rördiameter mellan pump och kran. 80mm till 100 mm är en vettig dimension om du skall kunna få ut 10 l/s. Ett hushåll behöver inte mer än ca 1 l/s så antagligen ger inte heller din pump mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har mätt faktisk effekt och den är 1100 W. Dock har du rätt i att det blir lägre flöde pga friktion i ledningarna fram till hydroforens tryckkärl, samt för att man lyfter vattnet 60 meter.

   Dock ger den avsevärt mer flöde än en liter per sekund, med tanke på att den kan pumpa upp trycket i hydroforen snabbare än jag ens kan tömma hydroforen via en 32 mm PEM-slang.

   Radera
  2. En vanlig kran ger ca 10-20liter per minut.

   Radera