Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-07-04 08:40

Oscar Properites: Vattenläckan var köksstam - åtgärdat - ingen ekonomisk skada för BRF

Oscar Properties skriver till bloggen att vattenläckan på Norra Tornen Innovationen handlade om avloppsstammen för kök, och hela stammen ska nu vara bytt utan att bostadsrättsföreningen drabbats ekonomiskt. Alla drabbade lägenhetsinnehavare ska återigen kunnat flytta in igen.
Kungsholmen, Vasastaden, och Hagastaden med Norra Tornen Innovationen framför Nya Karolinska i övre delen av bilden.
Oscar Properties CMO skriver till bloggen angående tidigare artikel om mediauppgifterna kring problem för Oscar Properties i Norra Tornen:
"I början på året, så har det uppdagats att ett rör till en av avloppsstammarna, kopplade till köket har spruckit, det är spillvatten från köket och INTE avlopp från toalett, som man kan uppfatta från din rubrik och artikel. Omedelbart efter att det uppdagats så sattes en utredning igång och man konstaterade snabbt att vår underleverantör monterat rören felaktigt, de har inte följt montageanvisningar. Men som byggherre så tar vi fullt ansvar för det inträffade. Det har tyvärr drabbat ett fåtal boende.

Vid konstaterande av orsak, så togs ett beslut att byta HELA stammen, istället för att utföra sporadiska ingrepp, eftersom vi ville undvika problem i framtiden, allt för boendes bästa. 
Sedan en tid tillbaka så är stambytet genomfört och samtliga drabbade har flyttat tillbaka. Det är självklart extremt olyckligt att detta har skett men vi har gjort vårt yttersta att inte boende ska drabbas mer än nödvändigt. Vi har kommunicerat med styrelsen och föreningen om vad som har hänt och vår åtgärdsplan, se de har varit underrättade.

Viktigt att poängtera att föreningen och de berörda hålls helt skadelösa."
Så var det med den saken enligt Oscar Properties.

13 kommentarer:

 1. Det var ju bra att de svarade.

  SvaraRadera
 2. Det är förmodligen firman som gjorde installationen som får stå för kostnaden, inte OP, även om de tar ansvar.

  SvaraRadera
 3. Det här visar ju vilket genomslag bloggen har i vossa frågor. "Gammelmedia" verkar ju knappt få kontakt med fastighetsbolagen medans bloggen får kommentarer både från BTH bygg och OP vid skrivelser.

  Sen är det ju som OP skriver väldig skillnad mellan gråvatten och rent avlopp. Det man bör veta är ju att i de flesta flerfamiljsbostäder sitter toalett och kök på samma stam.

  Problem med nybyggnation är nog mer standard än avvikande och speglar den dåliga kvalitet byggbolag håller i Sverige. Anekdotiskt kan jag berätta om en vän som betalade stora pengar för en lägenhet högst upp i ett av profilhusen på Liljeholmskajen. De hade stopp i avloppet en längre tid pga att byggjobbarna hade spoat ner sopor, fix och färg istället för att vänta på bygghissen. De kunde inte använda balkongen på ett halvår då balkongräckena satt löst. Halva lägenheten målades om på grund av släppande färg.
  Det viktigaste här är som Bloggarn påpekade i sin ursprungsartikel att föreningen hålls skadelös och att garantier faller ut. Men att köpa en ny lägenhet i Sverige är verkligen ingen garanti för en "problemfri" inflytt. Oavsett byggherre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gällande köks- respektive toalettavlopp skulle jag nog vilja kommentera ditt inlägg med ett "nja". Även om allt avlopp i slutänden lämnar huset via samma rör ut till huvudavloppsledningen i gatan är det normala att det finns ett antal vertikala stammar i huset ner till en gememsam ledning i botten, och vad som finns eller inte finns i dem beror på hur huset från början konstruerats med avseende på främst planlösning.
   I min nuvarande BRF - en trevåningsbyggnad med 34 lägenheter byggd 1952 - vill jag påstå att de vertikala stammarna antingen har köks- eller badrums/toalettavlopp i sig, så är huset planerat.
   Sen kan det även se ut på andra sätt, som i min tidigare BRF byggd 1930 där jag vet att på andra sidan väggen från mitt kök låg min grannes badrum, så där fanns minst en stam med både köks- och badrumsavlopp.
   Med detta sagt är det alltså fullt rimligt att anta att det i OP-huset kan ha varit en ren köksstam som läckt.

   Att detta inte ändrar det faktum som Bloggarjäveln tidigare påpekat - att arkitekturen i tornet i sig är att be om läckageproblem på sikt - är en helt annan sak.

   Radera
  2. Som gammal VS-Projektör så skulle jag vilja påstå att det generellt är samma avlopp från kök och WC. Och man brukar endast vilja ha en stam i den mån det går. I vissa fall om våningsplanen är mycket stora så använder man sig av flera stammar men gör aldrig någon skillnad på WC eller kök etc. nu var det iförsig 8 år sedan jag slutade med detta men jag har mycket svårt att tro att det är någon större skillnad idag.

   Radera
 4. Vilket skitsnack. Tror inte ett dugg på att Man byter hela stammen om det inte behövs.

  SvaraRadera
 5. Om det var så enkelt varför har det inte fixats förrän nu? Och varför slarvade man så vid monteringen? Eller är det själva konstruktionen som är fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sker alltid slarvfel. Oundvikligt.

   Radera
 6. Märklig "journalistik" där man låter en part oreserverat publicera en rättelse. Hade varit väldigt bra att få ett par av de boendes bild av det hela...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är en blogg. Inte journalistik.

   Radera
  2. Anser du vidare att det inte är korrekt det som står i inlägget dvs att "Oscar Properties skriver till bloggen", och att detta inte är den text de skrev till bloggen?

   Radera
  3. Jag ser ju hellre att rättelsen publiceras i sin helhet än färgad av redaktionens åsikter. Sen är det upp till mig som tänkande individ att bedöma sannolikhetshalten. Jag betvivlar inte heller att Cornu skulle tillåta ytterligare en part (t.ex boende) att ge deras bild om så önskas av dom.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera