Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-07-19 07:40

Nytt prisrekord för guld - högsta silverpriset sedan 2017

Guldpriset i SEK per gram nådde i natt nytt prisekord. Även silverpriset har börjat röra på sig och är nu det högsta sedan 2017.
Silvertacka.
Nytt prisrekord för guld i SEK per gram är 434:29 vilket slog runt midnatt svensk tid. ÄVen innevarande pris på över 432:- SEK hade igår varit ett prisrekord. Guldpriset i SEK per gram ligger kvar i en stabil upptrend.
Guldpriset det senaste året. Källa: Liberty Silver. Återpublicerad med tillstånd.
Utmärkande är också att silverpriset skjutit fart rejält på bara några dagar, och nu är på den högsta nivån sedan sommaren 2017. 
Silverpriset de senaste tre åren. Källa: Liberty Silver. Återpublicerad med tillstånd.
Silver är normalt konjunkturberoende, liksom platina. Den senare metallen har visserligen stigit de senaste dagarna, men inget anmärkningsvärt och priset på platina var högre i maj.

Vad exakt berättelsen kring stigande guldpris även i USD är kan man fundera på. Antagligen en kombination av oro för recession såväl som att den amerikanska centralbanken Federal Reserve kan komma att sänka sin styrränta. Silverrörelsen är lite mer anmärkningsvärd.

9 kommentarer:

 1. Det vore intressant att se om kurserna för guld och bitcoin samvariererar. Båda drivs ju i viss mån av misstro mot pengar och saknar nästan praktisk användning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bitcoin och guld drivs av obligationsmarknaden. Alla dessa risktillgångar liksom aktiemarknaden har stigit i år.

   Radera
 2. FED uttalade igår att de är beredda att sänka räntan vid första varningssignal. Det var väl det som fick fart på guld och silver även om kommande räntesänkning(ar) är inprisade, iaf den i juli.

  Det var väl också helt enkelt dags för silver att börja stiga efter att Au:Ag ratiot nått rekordnivåer på ca 94.

  Många silverbolag har gått upp ca 50% enbart den här veckan. Även guldbolag som har pressad ekonomi som New Gold har som förväntat stigit mer än stabilare bolag.

  Om nu guldet har stigit på förväntningar om respons (räntesäkning) på en deflationär impuls (svagare ekonomi och börs), så kan etablerandet av en stigande trend i silver flagga om efterföljande inflation där Ag slår Au med hästlängder. Vi är så klart inte där ännu, men det skulle vara bullish även för t ex kopparbolagen som steg kraftigt i går.

  Observera att ratiot guldbolag:Au behöver stiga ca 4-5x för att nå ATH. Dvs guldbolagen är undervärderade i relation till historiska värderingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På tal om koppar så sjunker Boliden 6% på rapport.

   Radera
  2. Någon särskild anledning? Följer ej bolaget. Både Cu, Au och Ag var ganska svaga under q2, iaf i USD. Q3 bör sålunda bli bättre för dessa bolag när nu metallerna stiger.

   Radera
  3. Kopparpriset är i princip oförändrat i år USD.
   Boliden är upp 8.7% exklusive utdelning på 4%. USD/SEK är upp 5.5%

   Radera
  4. Vad gäller Boliden är det bättre du läser rapporten själv än att jag citerar.

   https://vp217.alertir.com/afw/files/press/boliden/201907195250-1.pdf

   Radera
 3. Fed sänker garanterat räntan I juli. Kan du inte ha en poll på det och se vart Sverige, eller Lars bloggläsare, står?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.cmegroup.com/trading/interest-rates/countdown-to-fomc.html

   Radera