Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-07-08 19:30

MÖP-måndag: Regeringen medger på papper att de ej avser följa försvarsberedningen

S+MP-regeringen medgav idag i svart på vitt att de ej avser att följa försvarsberedningens två rapporter Motståndskraft respektive Värnkraft. I en skrivelse ger man nu uppdrag åt Försvarsmakten att tillsammans med andra myndigheter prioritera det som ska finansieras efter år 2022, så regeringen kan välja en lägre ambitionsnivå än enligt försvarsberedningens rapport.
Försvarsminister Hultqvist avser ej att följa den försvarsberedning som det egna partiet tagit fram och skrivit under.
Så kom till slut det tydliga beskedet från regeringen. Från år 2022 och framåt, när M+KD:s försvarsbudgetökningar slutar att gälla, så ska man istället följa en prioriteringslista, som Försvarsmakten ska ta fram tillsammans med FMV, FRA, FOI och Rekryteringsmyndigheten.

Försvarsmakten ska redovisa prioriteringar i fyra inbördes prioriterade grupper för varje år 2022 - 2025, dvs prioritet 1-4. Varje prioritetsgrupp ska innehålla en operativ och verksamhetsmässig balans, dvs regeringen ska kunna besluta om ett prioritetsspår utifrån oviljan att finansiera och ändå få ett försvar där alla delar finns med på ett balanserat sätt.

Försvarsmakten ska redogöra för läget med arbetet att genomföra prioriteringsgruppförslagen den 16:e september och 14:e oktober, och slutredovisa skriftligen den 15:e november.

Det är nu bortom allt tvivel att regeringen ej avser att finansiera och följa försvarsberedningens förslag, utan vill ha fyra olika anslagsnivåer man kan ta ställning till.

22 kommentarer:

 1. Försvarsminister Andersson alltså....

  SvaraRadera
 2. Varför fyra alternativ när man kommer vilja pruta på det billigaste?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle snarare tro att de vill ha förslag med lägre anslag, så att man kan peka på att man valde någon sorts medelväg..

   Radera
  2. Antagligen för att ha flera alternativ förberedda utifall försvarsministern förlorar mot finansministern utan att behöva tvärbromsa (Sen gör väl det parlamentariska läget att försvarsberedningens förslag kan genomföras mot regeringens vilja)

   Radera
 3. Hoppas att det blir samma sak med pensionsöverenkommelsen, dvs. nerbantad så att pensinonsåldern inte höjs så mycket, kanske med fyra olika alternativ/prioriteringar...
  Vore något för M & KD så att de kan anlägga moteld

  SvaraRadera
 4. Vid nästa val önskar jag att S skriver ner sina prioriteringar i fyra olika nivåer fr 1-4 så att jag med gott samvete kan säga nej till deras absolut sämsta valfläskbitar. Idag säger jag nej i alla fall, men med deras prio så blir det än tydligare. Valfläskpannkaka utan valfläsk är vad man får(S)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg. Jag skulle även vilja att S visar sin regeringsduglighet i prioriteringar, likt det man kräver av FM. Så vi väljare vet vad de tror om sig själva

   Radera
  2. Ja, det är väl inte svårt:

   Högsta prioritet: sitta kvar i regeringsställning
   Nästa prioritet: se till att SD inte får inflytande
   Nästa prioritet: se till att skattetrycket hålls uppe
   Lägsta prioritet: slösa bort skattepengar

   Radera
 5. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7259668

  SvaraRadera
 6. Med andra ord vore det inte bättre att lämpa över skiten till Baltikum och Finland som i alla fall påtalar sig vilja leva utan styrning från öst!?

  Så kan gnällkärringarna här i landet utföra hela havet stormar på Helgeandsholmen varvid vi som gärna ser ett modernt försvar, kapar trossarna till holmen och ser den sakta flyta iväg österut!?

  Tre fullt utrustade mek.brigader till Balterna inklusive båtar och flyg, 60 st 39 E till Finnarna så att vi får slut på tjafsandet ngn gång!?

  SvaraRadera
 7. Lite komiskt att man håller så hårt i försvarspengarna när det går alldeles utmärkt att slösa bort miljoner och åter miljoner på diverse andra skitprojekt. Det är nästan som att man inte vill att Sverige ska ha ett fungerande försvar...

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
 8. Otäckt, försvaret behöver rustas inte tvärtom. Frihet är inte gratis eller självklart.

  SvaraRadera
 9. Ibland undrar jag om inte utvecklingen mot öppna gränser, mångkultur och ett fokus på tillväxt och kommersialism har påverkan på både försvaret och försvarsviljan. Får man säga det?

  SvaraRadera
 10. Prioriteringen är enkel då man vinner fler röster på att lägga pengar på familjeveckan eller liknande reformer än på kanoner....

  SvaraRadera
 11. Nu fick vi ju en öppning till en valfråga för 2022. Jag ser framför mig nya kosackaffischer. Kavalleribrigad Romanov stormar Danderyd, typ.

  SvaraRadera
 12. Förhandlingsalternativ. Varje alternativ kommer att matchas med synnerligen beska skattehöjningar på allt och alla. De högsta alternativen kommer att innebära att FP och C får sälja ut allt. Frågan är bara om FP och C är så korkade så att man gör det? Ett alternativ är att man gör upp med M och KD om försvarsbudgeten och sen förhandlar man om resten. S alternativ då är nyval men ur en ganska usel position.

  SvaraRadera
 13. Tänk på att det är C och L som möjliggör den här regeringen. En röst på C eller L blev alltså en röst på sosseriet, i rak motsats till vad de lovade före valet. Hoppas alla som röstade på C och L kommer ihåg det nästa gång det är val!

  SvaraRadera
 14. Jag trodde förslagen i Värnkraft var ett minimum, gärna fler alternativ men i så fall över minimumnivån..

  SvaraRadera
 15. Bara att hoppas att C + L fäller regeringen eftersom den inte håller ingångna avtal.
  Men det lär dom nog inte ha ryggrad till.... De är numer att se som partier tillhörande socialist-blocket, vilket de bevisade genom att gå till val på att en röst på C + L var en röst på en borgerlig regering, för att sen grundlura sina väljare och istället visa att en röst på dem var en röst för socialism....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rob: Det kan Du ju fortsätta hoppas men det lär knappast bli fallet. Speciellt inte som L nu tillsatt ett halvdussin politiska tjänstemän i Regeringskansliet. Samt vad gäller ingångna avtal så finns ingenting som indikerar att Regeringen skulle frångå överenskommelsen i januariavtalet med C+L ... Så Du lär nog få fortsätta hoppas denna mandatperioden ut!
   Slutligen då så att C och L gick till val på två utfästelser men valresultatet visade att båda dessa gick inte att infria eftersom mandatfördelningen i Riksdagen visade att utfästelserna stod i motsättning till varandra!
   Slutligen så att nuvarande regering under socialdemokratisk ledning är den minst socialistiska jag kan påminna mig under det senast gångna halvseklet och att egentlig mening C+L aldrig fått så mycket genomslag för sina frågor som i nuvarande läge ... inte ens när de själva satt i regeringsställning!

   Radera
  2. Att valresultat skulle innebära att Annie Lööfs utfästelser gick på tvärs med varandra kunde ju en schimpans räkna ut med röven innan valet, så det ärliga från Annies sida hade varit att ha en plan i förväg och berätta för väljarna vad den planen innebar. Ett passande epitet på henne nu är istället lögnare.

   Radera
 16. Man FORTSÄTTER alltså att köra chickenrace med hela jävla landet. Trodde att det skulle vara slut med det äntligen. Att man börjat fatta att frihet, fred och demokrati måste ha muskler för att bestå. Beredningen gav mig hopp. Sen pissar man på den.. Fy fan. Förrädare.

  SvaraRadera