Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-07-22 15:46

MÖP-måndag: "Häll käften där borta" - foton Kristinehamns Garnison/fd A9

Dags för lite MÖP-måndag igen. Några foton bifogas från aktuellt läge på fd Kristinehamns Garnison, fd A 9 Bergslagens artilleriregemente, och några år bara Artilleriregementet innan detta flyttades till Boden.
Ultima Ratio Regum - latin för håll käften där borta.
2005 lades Kristinehamns Garnison slutligen ner med socialdemokraternas nästan totala avrustning av det svenska försvaret med försvarsbeslutet 2004. Innan dess hade A 9 Bergslagens artilleriregemente redan bytt namn till Artilleriregementet, bestämd form singular.

Med försvarsberedningens rapport Värnkraft behöver Sverige upprätta ytterligare en utbildningsplats för artilleri, eftersom detta härskarens sista argument är en av de stora vinnarna i riksdagens förslag till upprustning. Sverige ska gå från två brigadartilleribataljoner till tre med ett nytt ospecificerat artillerisystem, ett brigadartilleribataljon med Archer på den reducerade infantera brigaden i Mälardalen, och även få två bataljoner fördelningsartilleri med Archer-pjäser.

Förslaget till lokalisering av denna andra utbildningsplats är Kristinehamn-Villingsberg, som bägge har utmärkt infrastruktur med närhet till såväl hamn som järnväg, och Örebro flygplats, som kan ta Sveriges största militära transportplan C-17 Globemaster från den gemensamma Heavy Airlfit Wing i Pápa, Ungern. Men framför allt har man Villingsbergs skjutfält, flera andra skjut- och övningsfält i närheten och enkelt att ta sig till Älvdalens skjutfält. 

Man ska också komma ihåg att artilleribataljoner inte bara är själva haubitsarna, så delar av bataljonerna måste inte alls ständigt hänga på Villingsberg, utan kan t ex utbildas i Kristinehamn.
Blev inte så mycket med bygget av effektiva hyreslägenheter i Presterud, som garnisonen numera kallas. Inflyttning skulle varit förra våren, men inte ett spadtag har tagits och man har inte ens orkat ta ner skylten. 
Garnisonen ser ut att vara i gott skick, men i varierande ålder på byggnader, i synnerhet de garage som är absolut nödvändiga för ett modernt förband. En del är relativt nybyggt, bedömt 90-talet, men allt lär behöva moderniseras till aktuella klimatkrav på värme och luftfuktighet för den känsliga elektroniken som finns i militära fordon numera.
Infarten.
Området behöver förstås hägnas in igen, men det största problemet är de företag som nyttjar en del av byggnaderna, rent av äger dem, och kanske högst motvilligt eller mot ordentlig ersättning flyttar på sig.
Tidigare matsal?
Logementsbyggnader.
Äldre garage. 
Äldre bedömt kasun. Sannolikt betong bakom den klena fasaden.
Äldre garage.
Övningsfält och skjutbana finns kvar, lämplig för enklare grundläggande bruk, men knappast för uppträdande i större enheter än pluton.
Lite modernare maskinhallar med spolplatta. Notera företagsskyltarna.
Gammalt och mindre gammalt.
Nyare maskinhallar, samtliga upptagna av företag idag. Borde gå att lyfta till rätt inomhusklimat.
Mer maskinhallar.
Och ännu mer hallar. Utvändigt i samma ålder som en del aktiva anläggningar på åtminstone Karlsborgs garnison, borde gå att lyfta invändigt. Excercisgrusplan behöver putsas. 
Ännu mer fordonshallar. 
Och ännu fler. Samt en veterinärklinik, som nog behöver flyttas om man inte ska få väldigt många djurpatienter från utländska gästarbetare.
Överlag känns det knappast hopplöst, men hur man ska bli av med de befintliga verksamheterna återstår att se.

Samtidigt lär det kosta en slant, och vissa byggnader kan antagligen dömas ut, då de inte uppfyller kraven som gäller på särskilt maskinhallar idag. Ett alternativ är att bygga helt nytt i Villingsberg - både maskinhallar, logement och administrativa byggnader, där man inte har några grannar som kan trilskas.

Till skillnad mot många andra fd garnisonsområden söder om Dalälven har inte Presterud utvecklats, och det har i princip inte byggts något nytt alls här sedan nedläggningen. Som sådant borde ett återtag vara möjligt. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Härligt med MÖP-måndag! Hoppas man återtar A9 på Kristinehamn. Ser ut som ett fint regementsområde! Företagen får helt enkelt acceptera att köpas ut ur dessa lokaler med hänvisning till rikets säkerhet. Det svenska artilleriets muller är ljudet av frihet och demokrati.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla regementen som inte håller hjortar inne på garnisonen suttar den fede.

   Mvh Norra Skånska Dragonregementet.

   Radera
  2. Ha ha ha ha ha..........
   Been there, done that........

   Radera
 2. Rekvisitionsblanketten plockas fram.

  SvaraRadera
 3. Inte kasun. Plutonsförråd eller var det en grupp per dörr? Kommar ta mig tusan inte riktigt ihåg. Tält och skidor o dyl.
  Anser fortarande att det är idioti att lägga regementet i Kristinehamn.
  Borde ligga i östra delen av Karlskoga eller Villingsberglägret så kan man likt A4 i Östersund(Helt galet)skjuta från kaserngården in på skjutfältet. Man slipper motormarsch också. Fast då kan man inte på privat initiativ ha eldstrid mellan fordon i centrala Karlskoga och det vore ju tråkigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror säkert på hur långt bak i tiden man går. Användning förändras ibland med tiden.
   Fotot på "äldre kasun" föreställer en nära exakt kopia på en byggnad vid skjutbanan där jag gjorde värnplikt. Där försvarades (då) småkalibrig ammunition och låg nära till hands för att utbilda skyttar.
   Sannolikt fick ammunitionen flytta ut när äldre konstruktion inte längre klarade höjda krav.

   Radera
 4. Tänkte först matsalen låg ju inne på området. Det där gråa ligger väl vid infarten men det där byggdes väl i samband med att I2 samlokaliserades med A9 så behövdes det väl en ny matsal.
  Sköt på deras nya skjutbana i kring år 2000. SIUS ascor tavlor med militära mål man fällde upp med motorkraft. Flaschigt må jag säga.
  Men var det inte ett officer som eldade upp hela härligheten genom att skjuta spårljus i gummigranulatet så hela härligheten brann upp?

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Tack för dessa bilder som väcker gamla minnen. Gjorde lumpen på A9 i början av 2000-talet och jobbade kvar ett tag efter det som någon slags extrapersonal. Överlag en trevlig tid, även om man kunde känna att framtiden inte såg så ljus ut.

  SvaraRadera
 7. Blir det som P18s uppbyggnad lär det behövas nybyggnationer när man upptäcker att företagen visst tycker att de här fastigheterna plötsligt är värda 300% av vad man sålde de för.

  SvaraRadera
 8. Efter att ha kartrekat fd A9 så håller jag med Mikael ovan att tex Villingsbergslägret vore lämpligare.
  Då miljökraven har skärpts de senaste åren så bör det bli billigare att bygga nytt och ändamålsanpassat i ett område där dispanser säkert redan redan finns.

  SvaraRadera
 9. Vaddå elektronik? Görs väl i vattentätt utförande? Öppning av enheter får ske på central verkstad. Verkar ju helt vrickat med militär materiel som inte klarar väder.

  Kanske skulle placera draget artilleri på A9 och leta upp ett mer centralt ställe för Archer och de finare pjäserna om de är så känsliga.

  Sedan undrar jag hur längre en såpass liten mängd artilleri som Sverige har överlever i en konflikt. Det är ju inte som Nordkorea som har 700 pjäser eller vad det var. 700 Archer kanske är vad vi behöver men dom ligger väl på 100 miljoner styck så det är ju två års godis och CocaColaförbrukning i Sverige.

  SvaraRadera
 10. Man kan bara jämföra med Finland, som har ca 800 granatartilleripjäser och drygt 100 raketartilleripjäser i sin organisation. Kanske har något med krigserfarenheterna att göra ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finnarna vet hur viktigt det är med Artilleri även om dom har en uppsjö av Ryska pjäser så smäller det lika gott oavsett vad

   Radera
 11. Nu ska ju Sverige få mer artilleri, om inte bästa tjejgänget med Magda i spetsen sätter stopp för det. Enligt försvarsberedningen ska mängden archer fördubblas från två till fyra bataljoner, samt att det även ska till ytterliggare tre bataljoner med en ny typ av artilleripjäs. Sammanlagt alltså från 2 till 7 artilleribataljoner. En ökning med 250%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt i denna vackra tanke, men som du själv indikerar så beror förverkligandet av FöB betänkande på de politiska konjunkturerna. Och där står inte landets försvarsförmåga högt i kurs!

   Radera
 12. Beträdande A 9 området så har försvarsmakten under en 25 års period efter nedläggning av ett förband chansen att återta området vilket hyresgäster är väl medvetna om. Så skedde med gamla F 6 där hyresgästerna fick 6 mån på sig att hitta nya lokaler i Karlsborg . Vilket så kommer ske om nu dom inte redan har fått information av läget gällande A 9 området . För några år sedan var jag inne i mitt gamla kompani ( 4:e ) och husen är i ett bra skick men viss modifikation kommer ske även med kanslihuset och även ny kasernvakt måste byggas . Sedan är området i stort sätt ganska helt intakt
  Men frågan är sedan vad för Artillerisystem kommer köpas in och sedan har vi namnet för förbandet vilket jag hoppas på blir Värmlands Artilleriregemente . Chefen för detta förband hoppas jag blir mitt gamla befäl från 4:e komp, Anders Högrell som då var Lt Högrell. Nu får vi alla artillerister hålla tummar & tår att detta blir en veklighet

  SvaraRadera