Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-07-02 13:41

Media: Stora problem för Oscar Properties och Norra Tornen - vattenläckor, leverantörstvister, köpartvister, kronofogdeärenden

Samtidiga mediauppgifter från flera håll gör gällande att Oscar Properties (OP) projekt i Norra Tornen drabbats av allvarliga problem av okänd ekonomisk omfattning. Det befintliga tornet ska redan drabbats av vattenläckor, och leverantörer till det andra tornet ska ha hamnat i tvister och inte levererat, antalet ärenden hos Kronofogden mot OP ska skena och man ligger i tvist med köpare på grund av försenad inflytt.
Redan drabbat av vattenläckor.
Enligt Oscar Properties handlar det om en avloppsstam kopplade till kök som spruckit. Oscar Properties skriver till bloggen:
"Omedelbart efter att det uppdagats så sattes en utredning igång och man konstaterade snabbt att vår underleverantör monterat rören felaktigt, de har inte följt montageanvisningar. Men som byggherre så tar vi fullt ansvar för det inträffade. Det har tyvärr drabbat ett fåtal boende.
Vid konstaterande av orsak, så togs ett beslut att byta HELA stammen, istället för att utföra sporadiska ingrepp, eftersom vi ville undvika problem i framtiden, allt för boendes bästa.
Sedan en tid tillbaka så är stambytet genomfört och samtliga drabbade har flyttat tillbaka. Det är självklart extremt olyckligt att detta har skett men vi har gjort vårt yttersta att inte boende ska drabbas mer än nödvändigt. Vi har kommunicerat med styrelsen och föreningen om vad som har hänt och vår åtgärdsplan, se de har varit underrättade.
Viktigt att poängtera att föreningen och de berörda hålls helt skadelösa."
Därtill ska betongelementleverantören till det andra tornet hamnat i tvist med OP och inte levererat. Varken bolaget eller OP vill kommentera det hela annat än att Oscar Properties säger att det är fel att det skulle vara byggstopp, utan bara "reviderad tidplan".

På tal om tidplan så ligger Oscar Proprties också i tvist med köpare till andra tornet, efter att inflyttningsdatum flyttats från ospecifika andra halvåret 2019 till första kvartalet 2020. Och när marknadsvärdet på lägenheten numera är en bra bit under det pris man köpte för, så är det inte så kul att sitta kvar inlåst i kontraktet. Om man ens har kvar t ex lånelöften, jobb eller de familjeförhållanden som gällde vid tecknandet av kontraktet. Lånereglerna har exempelvis ändrats. Därtill kan förseningen gjort att man tvingats köpa en annan lägenhet.

Fastighetsnytt rapporterar att ett 30-tal krav på Oscar Properties har ramlat in hos Kronofogden från underleverantörer. Totalt handlar det om 4.4 MSEK, dvs många små leverantörer som inte fått betalt av bolaget. Tidningen skriver att det handlar om säkerhetsföretag, saneringsfirma, golföretag, elbolag med mera.

Uppenbarligen behöver Oscar Properties kvalitetsförbättra hanteringen av leverantörsfakturor.
Dagschart Oscar Properties.
Aktiemarknaden tar det hela med ro. Trots allt rusar börsen vidare mot nya höjder trots att Sverige är i lågkonjunktur, och förväntningarna på Oscar Properties är väl inbakade i aktiekursen, som har begränsad nedsidan på endast 100%.

13 kommentarer:

 1. Synd att det inte står huruvida det är en utvändig eller invändig vattenläcka. Jag kan faktiskt tänka mig en invändig i och med de väldigt långa stalpen för VS:en, man nyttjar ovanligt höga stalp som faller flera våningar, något man annars undviker. Det blir otroliga farter och krafter efter höga stalp och ser det inte som osannolikt att skarvar läcker som konsekvens av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har insyn i BRF innovationen och kan informera dig om att vattenläckorna är invändiga. Vad exakt det beror på vill OP inte gå ut med till de boende

   Radera
 2. Ni som var med om 90-talskrisen (i medveten ålder) säger väl alltid att fusket skenar mot toppen av bubblan?

  Hammarby sjöstad var väl ett sånt exempel sist det begav sig, minns en vän som hade småbarn sittandes på golvet när hela fönstret brakade in, karm och allt, en halvmeter från två glada 2-3 åringar.

  En annan klassiker var när våra grannar till sist upptäckte att dom hade dragit rören fel så lägenheten under oss (vi hyrde i andra hand) hade haft gråvatten som in-vatten i dusch och kranar i 10 år sedan dom byggdes.
  Dom hade tydligen tyckt att det luktat och sett lite konstigt ut, någon hade tittat men inte upptäckt felet, och sen hade inget gjorts.
  Dom borstade nog tänderna väldigt noga den kvällen i flaskvatten :)

  Fördelen med villa är nog ändå att om man så mycket som känner någon som kan sin sak så vet man på ett ungefär vad som är fel när man köper, prisar in det, och sen får man fixa till det som man känner.
  Lite svårt att få något gjort i halvt konkursade bostadsföreningar där byggaren kastat in handduken och reparationerna ligger i 20 miljonersklassen och att dra någon inför skranket bara gör advokaterna rika och tar många år innan man inser det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur fan fick de tryck i duschen med gråvatten? Du menar inte tekniskt vatten?

   Huvudregeln är att man ska ha 25 meter vattenpelare i tryck vid tappstället. Det ska vara en lång full ledning för att få det trycket. Mindre än så och det sölar bara ur kranar/duschen.

   Radera
  2. Lite för tekniskt för mig :)

   Lägenhet på bottenplan i en fyravåningsfastighet.

   Kommer ut i trappen där alla gamlingar i huset står och kacklar och får det förklarat för mig.

   Kan det ha varit en feldragning som blandade ut och invatten eller nåt?
   Helt klart att det inte var avlopp för det hade ju upptäckts direkt.
   Var tydligen lite grå färg och lukt på vattnet och dom hade reagerat på det tidigare.
   Trycket minnas jag inte om dom sa något om.

   Det skulle iallafall åtgärdas direkt, det hade upptäckts under en större repararation där dom stängde av vattnet till och från en halv vecka eller nåt.

   Radera
 3. Golföretag :)
  hög personalomsättning.

  Fråga: brukar dessa rättstvister någonsin sluta lyckligt?
  Som privatperson har man väl upp till 300 000kr i skydd på hemförsäkring men har man inte flyttat in ännu, hur betalar man arvoden, ur egen ficka?

  Företaget/företagen i fråga bör ju har två strategier, försök svälta ut de som stämmer dom och går inte det, gå i konkurs och plundra så lagligt det går, och i båda fallen förlorar ju BLT?

  Har hört om minst ett par, var kanske här, som förlorade och åkte på en trippelsmäll, prisfall, betala egna rättegångskostnader och betala byggarens rättegångskostnader. Svårt att resa sig efter en sån smäll...

  SvaraRadera
 4. Golföretag? Stockholm måste vara en fantastisk när man t.o.m. kan livnära sig som golare.

  Ta inte illa upp, det blev bara så roligt resultat av en borttappad bokstav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bokstav var borttappad?

   Radera
  2. Inte säker, kanske ett "f" men med tanke på sammanhanget så gissar jag på ett "v". Eller kanske ingen om det var ett gol-företag.

   Radera
  3. Rimligt vis borde ett gol företag dra in stora pengar, jag skulle då anlita dem för att få reda på hur saker och ting egentligen ligger till.

   Radera
  4. Golare har inga polare. Passar väl bra i BLT branschen.

   Radera
 5. Jag föreslår en nytolkning av Mikael Wiehes klassiker:
  "-Det började med en läcka på övre plan..."

  Kanske kan kalla den "Bolånetorskens haveri"

  I alla fall, vi har ju nu samtliga indikationer på en nära förstående krasch. Vulgärdesignade uberlyxbostädetr utan plats för tvättmaskin i badrummet med kraschade priser och grava tekniska fel. Och oro blem med leveranser.

  Det var så här strax innan SAAB Automobile gick under, leveranstid EM och krav på kontant betalning. Kan tänka mig att OP:s problem är att leverantörerna vägrar att ge mer kredit och kräver kontant betalning.

  Min 70-talsvilka med kraftigt överhängande tak var omodern när jag köpte den i början av decenniet men den ligger högt och långt från ghettona. Ändå lätt att pendla till jobbet, gångavstånd (med lite vilja) till dagligvaruhandel. Känns just nu som ett bra preppingalternativ.

  Bostadsmarknaden är nära en implosion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma känsla som 2008, 2011 och...? Ständigt denna nära förestående kollaps. Som flera andra påpekat verkar det som om det var SEK som fick ta smällen denna gång.

   Radera