Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-07-10 20:03

Mäklarägd Hemnet-konkurrent riskerar störa boprisstatistiken

Några av landets största mäklarfirmor startar en egen Hemnet-konkurrent, sedan de tröttnat på Hemnets avgifter. Samtidigt gör detta att oberoende prisstatistik för bostadsmarknaden kan störas.
Tröttnat.
Mäklarfirmorna Bjurfors, ERA, HusmanHagberg,  Länsförsäkringar Fastighetsförmedlning, Mäklarhuset, Mäklarringen och Skandiamäklarna drar i augusti igång en egen konkurrerande sajt till dominanten Hemnet. Sajten kommer kallas Bomero, och i grunden handlar det om det antal tusenlappar som Hemnet tar i avgift för annonsering. Det räcker tydligen inte att ha annonser på mäklarfirmornas egna hemsidor, och kanske Blocket Bostad, utan man vill ha en stor samlingssajt för annonserna.

Hemnet omsatte 2018 379 MSEK och gjorde en otrolig vinst på hela 138 MSEK. Vid halvårsskiftet ska man sedan höjt annonspriserna ytterligare, och verkar nu nått vägs ände.

Samtidigt finns ju den betydligt bättre SBAB-ägda sajten Booli, som i sin tur skrapar Hemnets annonser. Även Bovision har ett visst utbud av mäklarannonser, om någon fortfarande kommer ihåg dem.

Gott och väl att man i en fungerande marknad startar en alteranativ tjänst, men nackdelen är att som mäklarägd kan man inte lita på att dataserier blir intakta. Nu har det fuskats enormt mycket med Hemnet, för att svårsålda bostäder inte ska synas som gamla, men med Hemnet som primär grundkälla så har det funnits intakta tidsserier och data.

Själv har jag här på bloggen använt Hemnets statistikdata för pressen för att titta på säsongsutvecklingen, men det datat kommer framöver inte längre vara intakt när ett antal stora mäklarfirmor rycker sina objekt från Hemnet. Synd för de som analyserar bostadsmarknaden, men kanske bra för de som vill dölja vad som egentligen pågår. Som de stora mäklarfirmorna.

8 kommentarer:

 1. Kommer nog inte störa mycket då de bolagen redan nu använder Blocket som sin huvudsakliga annonsör även om de har haft hemnet ”på sidan av blocket”. Den som påverkas mest är schibstedt.

  SvaraRadera
 2. Hemnet var ju också (del)ägd av mäklare ifrån början, då siten hade både Swedbank och Svensk Fastighetsförmedling som delägare fram till 2016.

  SvaraRadera
 3. Spontant var nyheten glädjande; en och samma på annonsmarknaden, på en av Sveriges största marknader, kan aldrig vara bra, tänker jag; samtidigt anmanar jag Herr WILDERÄNG farhåga att annonserna kommer att manipuleras, men säg den marknad som inte är utsatt för påverkan? Köttmarknaden? Möjligen?

  SvaraRadera
 4. Jisses! Helt otroligt att man inte tagit tag i detta tidigare med en egen sajt tidigare. Hemnet är säkert numera en avancerad plattform, men i grunden är det trots allt bara en en stor lista med annonser i en tabell.

  Angående fusket, om du syftar på det här med att annonser startas om är det väl i sig inget konstigt. Hemnet är ju en marknadsplats där man vill framställa det man säljer som så attraktivt som möjligt, inte en upplysningssajt för köpare.

  SvaraRadera
 5. Så klantigt. Har man uppnått någon form av oligopolställning och tjänar bra med pengar bör man vårda sin ställning. Nu lät man girigheten ta överhand och riskerar sumpa allt. Den som gapar över mycket mister ofta hela stycket.

  SvaraRadera
 6. Finns det någon säljare som kommer gå med på att inte få ut sitt objekt på Hemnet? Får väl se om utbrytarmäklarna kan stå emot kunderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte till att börja med, men om de sköter sina kor väl kan de bli som vad Google blev för Altavista.

   (som är så passé att Google Chrome har stavkontroll för Google (förstås!) men inte Altavista)

   Radera
  2. Man skulle kunna tro att det bakom varje bra affärsidé finns en hand med bra eller dåliga kort. Så är förstås inte fallet, utan det viktiga är de kor som ger mjölken som ska kombineras med honung när konceptet ska omsättas i vinst!

   Radera