Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-07-24 14:38

Löfven, Trump, Johnson - är idiotkratin demokratins öde?

Med regeringschefer som Stefan Löfven, Donald Trump och Boris Johnson kan man fråga sig om idiotkratin är demokratins öde i anglifierade länder utan egen kultur. Uppenbarligen klarar man inte av att skaffa kompetenta, drivna, intelligenta och värdiga politiska ledare, och folket applåderar och stöder det hela.
Trump Tower.
De västerländska länderna har nu åtminstone tre idioter (idiot är ej en klinisk diagnos i Sverige längre, utan en åsikt) som regeringschefer. Sverige har Stefan Löfven, USA har Donald Trump och Storbritannien får nu Boris Johnson som premiärminister. Gemensamt för dessa är förutom folkets politiska stöd att de helt enkelt är idioter. Forna tiders värdiga politiska ledare, med kompetens, driv och intelligens tillhör historien.

Åtminstone i länder som är anglifierade. 

Dit räknas Sverige.

Många och ett stigande antal svenskar har större samhörighet med brittisk och i synnerhet amerikansk populärkultur och trender än med svenska. Popkulturella referenser går till amerikanska förhållanden, och det finns till och med de som tror att rättsväsendet i Sverige fungerar som i USA. Också ett utfall av idiotkrati får man förmoda, eller helt enkelt bildningsförakt.

Andra länder verkar fortfarande ha lite intelligenta och värdiga ledare, som Frankrike med Macron och Tyskland med Merkel. Utmärkande för dessa länder är att de har behållit och värnar sin egen kulturella särart, främst via språket, där det finns stenhårda krav på bruk av franska i Frankrike, och man i Tyskland dubbar utländska teveserier. Länderna är som språkgrupper också stora nog att kunna upprätthålla riktig journalistik och riktig kultur inom landet, medan svensk media och kultur snarare smalnas av och fördummas för varje dag som går till att snart helt sakna innehåll och relevans.

Kort sagt är helt enkelt Tyskland och Frankrike intelligentare länder än mikroskopiska språkgrupper som Sverige, där allt mer bara är omskrivningar av engelska artiklar.

Så det är nog ingen slump att Sverige också allt mer går mot idiotkrati. Vi var till och med ledande, då vi redan 2014 valde Löfven till statsminister och fortsatte på den bana som Mona Sahlin stakade ut redan 2006. Trump valdes först 2016 och Boris Johnson tillsattes först 2019, även om väljarna ärligt talat inte röstade på honom, utan på May. Dock ska Johnson ha stort stöd från britterna, som väl inte behöver känna sig lika dumma i huvudet relativt sett med honom som ledare. Detta gäller åtminstone i USA, där medelamerikanen numera ser ut som bildad, värdig och begåvad i jämförelse med presidenten.
Eh?
Det samma gäller inom den svenska vänstern, där de flesta kan uppleva sig som kanske inte intelligentare än Löfven, men inte dummare heller. Löfven kan åtminstone numera läsa in sig på de kort han ska svara utifrån, alternativt dra om han får en fråga han inte är förberedd för om inte pressisen kan ingripa, t ex "men Moderaterna då!"

Frågan är om idiotkratin är demokratins slutdestination? Är det där man hamnar till slut, då ingen vid sina sinnes fulla bruk längre vill bli ledande politiker och statsmannaskap är ett begrepp som sedan länge är bortglömt, och dog med Reagan, Thatcher och Palme? Man kan säga mycket om dessa tre forna ledare för de berörda länderna, men lite integritet, intelligens och värdighet hade de åtminstone.

Fast det verkar ändå finnas hopp. Fast inte för Sverige, Storbritannien eller USA. Eller så ligger bara de andra länderna några år efter på den demokratiska utvecklingen. Kanske är det bäst att regeringscheferna verkligen representerar folket, och helt enkelt är mediokra, istället för enastående?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

147 kommentarer:

 1. Politiker har alltid varit idioter. Gör slumpmässiga stickprov historiskt och geografiskt och sannolikheten att politikern är en idiot är nära 100%. Därför ska de ha så lite makt som möjligt, och därför är demokrati det som fungerar bäst: det begränsar den absoluta makten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Kan ha försvunnit en kommentar där, tog bort en Unknown från vitlistan.

   Radera
  3. Nej, det var jag som tog fel på person. Ber naturligtvis om ursäkt för detta.

   Radera
  4. Råder Anders att acceptera ursäkten, men undvika manskramar med Ben Dover. Smittorisken, du vet.

   Radera
  5. Inga problem. Måste varit något jag skrev sarkastiskt tänkte jag, för dåligt minne är jag van vid.

   Radera
 2. Exemplifiera några kompetenta i relativ närtid, tack.

  SvaraRadera
 3. Trump var väl knappast den första idioten på den posten? G W Bush var väl inte direkt nobelprismaterial?

  När det britterna verkar det ju mest handla om att man ska ha gått på Eton osv etc, förutom när det gäller Labour. Så där är väl utfallet slumpmässigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast han var bara vicepresident va? Där kan man ju sätta vilket flöte som helst.

   Radera
  2. Vice presidenten väljs ju utifrån kriteriet att presidenten skall synas vara intelligentare...

   De flesta scenarios där vice tar över akut innefattar ändå Defcon 5 och förmödligen är vicens första order också hens sista.

   Radera
  3. @BD

   Förvisso, men risken är ju att dom råkar bli president ändå genom avskjutnig och liknande.

   Radera
  4. Bush främsta styrka var att han hade vett nog att lyssna mycket noga på det team han hade runt sig.

   Radera
  5. Och eftersom teamet var som det var gick det som det gick...

   Radera
  6. I Texas är familjen Bush större än Gud ungefär. Flygplatsen är i Houston bär George Bushs namn och Dixie Chicks slutade spelas i radio och man arrangerade skivbrännarbål efter att tjejerna i ett mellansnack på en konsert i London hade sagt nåt i stil med att man skämdes att Bush kom från Texas. Typ Lars Wilks och rondellhundarna. Fast nu var det Bush istället för Allah

   Radera
 4. Vem vore mer värdig, intelligent, integritetsinnehavande och allmänt kunnig som statsminister än Löfven då? Annie Lööf? Nyamko Sambuni? Ebba Busch Thor? Den där champagnevänsterpartisten vad han nu heter? Eller kanske den de kallar Doft-Ulf?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När rejset är för att vara den mest korkade kanske du inte skall leta intelligenta kandidater i täten. Sverige har typ några miljoner andra som är valbara, men som inte utmärker sig...

   Radera
  2. "Eighty percent of success is just showing up." - Woody Allen.

   Radera
 5. Oj, det var ett riktigt elakt inlägg.
  Helt utan glimten i ögat eller med fyndigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ingen kul typ.

   Radera
  2. Nej, det är du inte. Men du brukar skriva med mer finess.

   Radera
  3. Bra om man inte är en kul typ. Politik är allvarliga saker, och inget man ska skämta bort. Johnson, med sin stil, kommer inte att komma långt i sina förhandlingar med EU (om han nu skulle sträva efter sådana).

   Radera
  4. Fan va jag skulle garva om han fixar Brexit före den 1 Okt.

   Radera
  5. EU har satt ner foten, och kommer inte att vika sig (mer än möjligen på den yttersta marginalen).

   Radera
 6. https://i.imgur.com/XPtdrCO.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissa var vi är i cykeln...

   Radera
  2. Ja vi i västvärlden skulle behöva lite krig och problem så folk i allmänhet får arslet ur vagnen. Vi har stagnerat och riskerar att bli omsprungna av Kina mm.

   Radera
 7. Det handlar väl om att man vill se det negativaste om alla. Försöka se sig som bättre.

  Jag vet t.ex. Inget om Boris. Vad har han gjort dåligt.

  Sen kommer en lista med allt dåligt han gjort, fine. Men hur mycket påverkar beslut för folket? Är variabler som otrohet här? Hur han 'betett sig'?

  Då skulle jag vilja kontra med en som ända känns 'erkänt okej'. Bill Clinton, varför är inte han svartmålad?

  Säg någon som annars inte är svartmålad, dvs bra. Historisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Media hatar såklart Boris för att han inte är vänster. Och svenskar bildar generellt sin uppfattning om utländska ledare utifrån vad vänstermedia skriver (till viss skillnad från i inrikespolitiken där folk även kan utgå från vad de själva ser och upplever i vardagen).

   Radera
  2. Trams. De hatar Boris för han är en idiot. Eller inte för att han ÄR en idiot, det kan han inte hjälpa, utan för han beter sig som en idiot. Vilket är ok så länge man är en oppositionspolitiker. Men inte när man har ansvar för fyra missilubåtar.

   Radera
  3. Talet han höll idag var helt ok. Dvs typiskt Boris med allt från husdjur till Brexit vilket inte per automatik innebär att han är en idiot.

   Radera
  4. Och det skrev han själv?

   Radera
  5. Tillsammans med Obi-Wan Kenobi.

   Radera
  6. There can be only one Obi Wan Kenobi..

   Radera
  7. Boris har många sidor.
   https://youtu.be/2k448JqQyj8

   Radera
  8. Tillsats, BoJo har av Nick Clegg beskrivits som Trump med en ordbok. Men efter att ha sett videon som du länkat, får man nog ta det uttalandet som ett skämt. Uppenbarligen är han av en helt annan intellektuell kaliber än de flesta. Således ingen idiot i klassisk bemärkelse. Däremot har han, om man får tro förståsigpåare i media, andra mindre smickrande egenskaper som han till viss del delar med Trump.

   Radera
  9. Tror ni missar att många faktiskt blickar tillbaka till tiden då Boris var mayor of London som en period av relativt positiv utveckling.
   Jag har pratat med flera personer bosatta i London som är övertygade Remainers men ändå inte är helt missnöjda med Boris. Deras största oro är egentligen mer relaterad till hans begränsade förmåga till att uttrycka sig diplomatiskt och hur det kommer påverka utrikespolitiken.

   Radera
  10. Hans diplomatiska skills är rätt påvra. Men som statsminister kommer han förmodligen att klara sig bättre då han har hela brittiska diplomatkåren som kan släta över hans grodor. Han säger väl iofs det som diplomaterna säger i sina mail, fast mer direkt. Han verkar vara en fan av satir, vilket inte gör sig så väl på den nivån då tidningar citerar utan kontext. En politisk spjuver.

   Radera
  11. Och "fall guy" för Brexit.

   Radera
  12. Alternativt, om Brexit lyckas, den nya Churchill.

   Radera
 8. Är det showen eller politiken som räknas? Eller "statsmannaskapet"?
  I realiteten är det ju så att politiken är ganska begränsad sen många år, kanske vi ser en ändring nu?

  SvaraRadera
 9. Boris larvar sig och låtsas vara en idiot för att bli populär. Det funkar vilket är allvarligt i sig. Någon idiot är han emellertid inte. Han har gått i de mest extrema brittiska elitskolorna. En snabb översyn av hans språkkunskaper ger en indikation om hans bildningsnivå:
  Engelska - Modersmål
  Franska - Perfekt
  Italienska - Mycket bra
  Tyska - Bra
  Latin - Bra

  Jämför det med en person som Stefan Löven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att kunna flera språket är väl ändå inget bevis på mer än möjligen inte Absolut botten av någon intelligens pool.

   Radera
  2. Håller med om att Johnson spelar korkad för att bli populär, han är absolut intelligentare än artikeln vill ge sken av. Kan man inte se igenom den "fasaden" har man dålig personkännedom. Trump kan också stundtals visa prov på stor självdistans och självironi, men många verkar ta allt han säger på allvar och dömer ut honom som korkad.

   Radera
  3. "Engelska - Modersmål
   Franska - Perfekt
   Italienska - Mycket bra
   Tyska - Bra
   Latin - Bra"

   Så många språk men han har inget vettigt att säga på ett enda av dem.

   Radera
  4. Blanda inte ihop idiot och ointelligent.

   Radera
  5. Både Boris och Donald är garanterat intelligentare än 95% av bloggens läsare. Och då ligger ändå bloggens läsare troligtvis långt över snittet för befolkningen.

   Radera
  6. Det är det mest tragiska med Löfven:

   Svenska - OK
   Engelska - turistnivå

   Radera
  7. Att Boris bara kan prata latin "ok" efter att ha studerat latin och grekiska på universitetsnivå i 3 år är bara pinsamt.

   Radera
  8. Boris kan även skriva böcker av internationell karaktär, samt bygga bussar av lådvinslådor som han målar nöjda passagerare på (enligt egen utsaga i videoclip på youtube). En riktig multitalang, precis som Churchill som han fick uppdraget av släkten att skriva en bok om vid 50-årsminnet. "The Churchill Factor".

   Radera
 10. Jag är mer oroad för ledare som Putin, Assad och Maduro. Håller inte med om att Merkel och Macron skulle vara bättre på att värna sina kulturer än t ex Trump och Johnson. Merkel har ju släppt in en flod av massimigration i Tyskland, och Macron vurmar för en EU-superstat som kommer äta upp de unika kulturerna i Europa på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, Tyskland och Frankrike som länder har värnat eget språk och kultur - titta på hur många franska filmer det finns på franska biografer - vilket gör att de inte dragits med i idiotkratin ännu. Har inget med vare sig Merkel eller Macron att göra, utan det har varit så långsiktigt.

   Radera
  2. Hur påverkar de som oroar dig så du behöver oroa dig?

   Radera
  3. Nej, istället för idiokrqti har Frankrike en massiv nepotism, svågerkultur och elitism.

   För att inte tala om korruption.

   Tyskland är någonstans mitt emellan.

   Radera
  4. Bättre med idioter om alternativet är ondskefulla ledare som Merkel och Macron.

   Radera
 11. Där trump brister mest är att han inte lyssnar på sina rådgivare. Jag tror inte vare sig Reagan eller Bush var så mycket bättre, men de förstod att lyssna på sina egna rådgivare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt blev deras politik bättre menar du? Trump är ju extremt framgångsrik hitills. Vad är det för goda råd han missat?

   Radera
 12. Alltså...som föreläsare o chef gjorde/gör jag klart min egen åsikt gällande gnäll o klagan i olika former och sammanhang. Det är ok att basunera ut sitt missnöje, om man har ngt bättre/annat alternativ att komma med. Annars kommer inget konstruktivt ur processen.
  Om nu dessa tre prominenta politiker är så dåliga(jag säger inte emot), vad är bättre? Jag föreslår LW!
  Kommer att rösta på dig direkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag har skrivit så mycket skit och dumt genom åren, att jag helt och hållet går bort.

   Radera
  2. Dylika stänk av självinsikt talar förvisso till din fördel, men jag tror jag hellre ser dig som författare och bloggare.

   Radera
 13. Trump har ju gjort rätt så bra politisk manöverring förra veckan och många flera innan det. Jag blev rätt så impad. Men det handlar mest om att demokraterna är som en katt/hund som springer efter laserpennan på allt han gör. Men USA har inte haft någon riktigt bra president sedan FDR eller Eisenhower. Enda med Trump är att han är populist och det är inte förenligt med att vara statsmannamässig idag, Obama var statsmannamässig med vad gjorde han som var bra, typ inget.

  SvaraRadera
 14. Ordet idiot har samma genes som ordet idog, alltså id, vilket grovt förenklat kan översättas till flit. Både Boris och Donald uppfyllter flitkravet för idiot, men det vettefan om Stefan gör det, där handlar det snarare om motsatsen, sällan har en statminister fått så lite gjort eller sagt som Stefan.

  SvaraRadera
 15. För övrigt tror jag att A$AP Rocky just nu är ett pågående stresstest för den svenska demokratin och dess justitiesystem. Mycket möjligt att han får sitta kvar tills efter nästa val, eller tills han blir fritagen, för det finns väl (efter att Donald lagt sig i) inte en enda åklagare i hela landet som vågar släppa ut honom, hen kommer du då att bli doxad som "den där som gjorde som Trump ville" och sedan är karriären slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ASAP är politisk fånge :)

   Radera
  2. Nej, han är INTE politisk fånge - men han har av omständigheterna blivit politiserad fånge (det är två helt olika saker) - på samma sätt som den åklagare som försätter honom på fri fot kommer att bli politiserad genom guilt-by-association-till-Trump från vänsterhåll.

   Radera
  3. Ah, Rickard, du tycker att 3-4 personer som sparkar och slår på en ensam person som ligger på marken är "politiska fångar"? Eller innebär smileyn ironi kanske?

   Radera
  4. Kan bli en saftig ersättning till honom för förlorad arbetsinkomst. Handlar nog om ett antal miljoner.

   Radera
  5. Tingsrätten svettas ymnigt och planerar att ge ut Asap Rocky-coins för att finansiera fadäsen.

   Radera
  6. Ironi? Moi?
   En vit 70talare uppväxt på Killinggängets tramserier?

   Kan jag inte tänka mig.

   Sarkasm däremot. Ben Dover har fulländat denna konstform.
   Vi andra vandrar i hans skugga.

   Radera
  7. Eftersom jag likt Kim Il Sung är en sol har jag ingen skugga.

   Radera
  8. Ensam?
   De var två som följde efter och teakaserade killarna och slog på en av dem.
   Gänget försökte helatiden be killarna att gå. Efter ett tag kommer några tjejer o berättar att trackaserarna slagit tjejerna på rumporna. Då får amerikanarna nog.
   Fina "Svergie" lägger ner samtliga anmälingar mot dem som startade bråket och tafsade på tjejerna.
   Jäkla jänkare att inte acceptera trakaserier o taffsare !

   Radera
  9. Ok, då vet vi att du stöder gatuvåld där 3-4 män sparkar och slår på en person som ligger på marken. Då vet vi det, så klaga inte nästa gång någon blir misshandlad på det viset, även om personen råkar vara blond och blåögd.

   Radera
  10. Lars.
   Kommer du ändra åsikt när skadeståndet ska betalas?

   Radera
  11. Inte många som har något emot att personer som ofredar oskyldiga får lite stryk. Förutom Cornu då.

   Radera
  12. Ehh vad menar du? Vad har utsende med saken att göra ?
   Stödjer du våldet asaps kompis utsattes för?
   Taffasndet ?

   Radera
  13. Våldet mot kompisen? Att vifta med ett par in-ear hörlurar? Nej, jag stöder inte det. Jag stödjer t ex att nissen slängdes omkull, det var en rimlig åtgärd. Att sparka, slå och stampa i grupp på en person som ligger på marken stödjer jag inte - det är inte självförsvar, det är grov misshandel, på gränsen till mordförsök. många som dött av sådant våld.

   Något tafsande har jag inte hört talas om, det verkar vara en efterhandskonstruktion, gissar från rasistsajter. Det stödjer jag inte heller. Vräk bort personen, sedan föreligger inget ytterligare motiverat nödvärn. Det tycker inte heller polisen (som grep dem) eller åklagaren (som häktade).

   Radera
  14. Jag fördömer samtliga parter, men blir ärligt talat äcklad över att folk stödjer att man i grupp sparkar och slår på någon som ligger på marken.

   Radera
  15. Jag kan också fördöma att polisen inte får resurser att hålla ordning på gator och torg. Det betyder inte att jag anser att man ska få sparka och slå på en person som ligger på marken och hävda "nödvärn".

   Radera
  16. Stefan Östergren, vårt rättsystem fungerar så. Det är fullt rimligt att oskyldiga häktade ska få skadestånd för tiden de suttit i fängelse om de frias. Anser du att man ska kunna häkta folk utan att betala ut skadestånd om de går fria?

   Radera
  17. Eller ska personer med hög inkomst slippa häktet, för det blir för stora skadestånd om de frias, medan bara låginkomsttagare ska häktas?

   Radera
  18. Du gissar väldigt fel.
   Men återigen. Ändrar du åsikt när skadeståndet ska utbetalas?

   Radera
  19. Exakt vad motiverade häktningen? Att han är känd? Att han är svart? Att han är utlänning?

   Radera
  20. Oavsett, finns bara förlorare på situationen hur man än gör - ska vi tillåta att folk piskar upp jobbiga personer, sparkar och slår på folk som ligger på gatan? Ska gatans parlament råda, eller ska vi försöka driva rättsprocesser korrekt? Naturligtvis ska man inte lägga ner åtal för att viftat med hörlurar heller, så rättsväsendet behöver mer anslag så även sådant beivras.

   Radera
  21. Vad jag vet så är häktningen motiverad av flyktrisk, eftersom han saknar anknytning till Sverige. De andra parten har ju anknytningen att de lever på frikostiga bidrag, och vill nog knappast fly rättvisan till sitt hemland.

   Radera
  22. Åklagaren anser väl "på sannolika skäl", vilket även tingsrätten hållit med om - annars hade han släppts. Man tycker väl att film på när han sparkar och slår på en person som ligger på marken håller som bevis för grov misshandel.

   Radera
  23. Filmen där tre eller fyra (minns inte) inklusive ASAP sparkar och slår på en kille på marken? Ja, den har jag sett. Jag har även sett när killen på marken påtänd går omkring och är störig innan, och när han vräks omkull (rimlig åtgärd) när han inte ger sig.

   Radera
  24. Det är korrekt att Rocky var på turné och skulle lämna landet vilket inte är samma sak som flyktrisk.

   Radera
  25. Tingsrätten håller tydligen med åklagaren om flyktrisken.

   Radera
  26. Vad jag hade önskat hade varit att man i detta (och alla andra fall) direkt hade gått till domstol för rättegång, så hade man inte behövt hålla någon häktad i flera veckor. I det här fallet torde videon duga som bevismaterial.

   Istället är man dumsnåla, ger inte domstolarna medel, så får man i 50% av fallen betala skadestånd istället. Betala domstolarna, ställ inför rätta omgående istället.

   Radera
  27. Jo det var ju kul för åklagaren och tingsrätten att ställa sig inför hela världens rampljus. Det innebär dock inte att de har rätt i sak.

   Radera
  28. Är det rätt tolkat att du anser att det är nödvärn att i grupp sparka och slå på en person som ligger på marken, och där bevismaterialet är en film på det hela? Om du nu menar att åklagaren och tingsrätten har fel och bara vill bli kändisar?

   Radera
  29. Varken du eller jag är några jurister så nu låter vi rättvisan ha sin gång.

   Radera
  30. Bra, du stöder alltså att rättsväsendet får döma i frågan och inte vita kränkta män på Internet.

   Radera
  31. Jaja vi är nog mer överens än vad det verkar, utom din fixering vid utsende (konstigt).
   Trevlig kväll

   Radera
  32. Det är mest svarta som är upprörda över detta utanför Sverige.

   Radera
  33. Ja, "rasismen" minsann. Nu bryr jag mig dock inte om vad man tycker i utlandet. I USA hade rapparen betalat borgen och gått fri, medan en fattigare person suttit häktad i väntan på dom, medan den rikes advokater lägger upp ett försvar som smular sönder åtalet. Kanske hade de vanan från att bruka puckla ner folk och betala sig fria (borgen+advokatkostnader), och trodde man kunde göra så även i Sverige.

   Radera
  34. Man kan ha många åsikter om svenskt rättsväsende, men att köpa sig fri är inte ett av felen med systemet. Jmf miljardären som på aktivistiska grunder häktades för försök till grovt jaktbrott. Lär väl bli rätt många mille i skadestånd där också. Inte kunde han köpa sig fri iaf.

   Radera
  35. Hela historien är så trist. Nu har jag inte sett Rocky live sedan 2012 men vet hur mycket pengar som har lagts av fansen i resor, boende etc och sen blir allt bara inställt till ingen som helst nytta för någon.

   Radera
  36. Otippat att du är rapp-fan.

   ASAP kanske inte borde sparka och slå i grupp på en person som ligger på marken, om han respekterar sina fans och deras utlägg för resor och boende etc.

   Radera
  37. Jag håller med om att hela historien är jävligt trist, från början till slut.

   Radera
  38. Fansen visar sitt stöd genom att trenda upp antal lyssningar på Spotify. Innan häktningen drygt 8 miljoner lyssningar på Spotify per månad. Nu drygt 14 miljoner lyssningar.

   Radera
  39. I videon går en kvinna fram och säger att de två "brottsoffrena" tafsat på henne och hennes flickvän. Så det är inget påhitt i efterhand.

   Radera
  40. Det enda felet är att svenskt rättsväsende har så lite resurser att ett enkelt fall inte hanteras snabbt.

   Men det är för att tillföra mer resurser kostar med än skadeståndet för häktningatiderna.

   Det är det som är pinsamt. Och nu att Trump blandar sig i och därför måste svenska vänstern/media gå bananas såklart.
   Radera
  41. Tycker nog att rättsväsendet borde ta hänsyn till provokation. Blir den nog allvarlig bör man få ge någon på käften. Och vad jag förstår så är det precis det man gör. Däremot kan man tycka att småsaker som detta borde kunna avgöras på betydligt kortare tid. Exempelvis genom att nå en uppgörelse med ersättning till den misshandlade. Naturligtvis bara om denne accepterar det.

   Tycker Sveriges rättsväsen gör sig till åtlöje rätt ofta nuförtiden. Behöver reformeras.

   Radera
  42. Sverigebilden är att du som kvinna eller man inte kan gå på stan utan att bli antastad, stalkad eller ofredad. Denna gång var det 90 kg muskler som gav igen mot 50 kg så utgången var ju given. Kast med liten människa typ.

   Radera
  43. Har varit ute på stan i sthlm sent flera gånger utan att bli antastad. Det är en myt. Folk är i allmänhet väldigt vänliga och hjälpsamma är min erfarenhet. Har aldrig upplevt något negativt alls.

   Radera
  44. Fråga vilken tjej som helst får du ett annat svar.

   Om du som kille/man ser annorlunda ut kan du med garanti räkna med en flock hungriga vargar runt dig framåt småtimmarna.

   Radera
  45. Möjligen är jag tillräckligt skräckinjagande för att inte bli utsatt, och att folk är trevliga bara för att de är rädda för mig. En teori som inte riktigt håller när man granska den närmare.

   Snarare är din insikt ett utslag av människans inneboende förmåga att förstora det negativa och glömma när det inte hände något. Rent psykologiskt om du frågar mig.

   Min döttrar som bor inne i stan är visserligen inte vilka tjejer som helst, men har heller aldrig upplevt det du påtalar. Tycker du borde skaffa en bättre verklighetsuppfattning.

   Radera
  46. Så det du säger är att det som hände Rocky egentligen inte har hänt?

   Radera
  47. Sen ditt psykologsnack kan du behålla för dig själv. Du vet inget om mig och jag vet inget om dig.

   Radera
  48. Vad gäller Rocky tycker jag att det kunde ha lösts betydligt smidigare, exempelvis genom att han fick välja att betala offret dagsböter eller att dras genom Sveriges långsamma rättsprocess.

   Vad gäller hotet att befinna sig i sthlm sent är risken för att råka illa ut nästan obefintlig om man är nykter. Om man supit till själv är den något högre. Dina påståenden om risker kan jag förstås kommentera som jag vill, vilket är precis vad jag gör.

   Och om du tycker att jag har fel kan du väl producera något som motsäger mig. Att någon råkar illa ut i en större stad varje dag eller natt är helt normalt. Att fokusera på det är onormalt, ett utslag av mental bias.

   Jag har varit i många större städer än sthlm och aldrig upplevt något negativt. Snarare är folk precis som i Sverige, trevliga och hjälpsamma, speciellt i USA där man som turist blir antastad av hjälpsamma människor så fort man vecklar ut en turistkarta.

   Radera
  49. Exempelvis, var i LA och köpte öl och snacks på en nattöppet butik kl 4 på morgonen. Efter mig stod en uppenbarligen svårt tatuerad gängmedlem som gav mig komplimanger på mitt val av öl (La Gunitas). Den svarta bilen han åkte med med tonade rutor gav ett lite skräckinjagande intryck men de var var hur trevliga som helst.

   Radera
  50. Trump inte helt nöjd med Löfven och Sverige:

   https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1154501344323080192

   https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1154502673514684416

   Radera
  51. Nja. En anhörig till mig med fysiskt handkap har blivit rånad två gånger i sthlm senaste åren. Personen ifråga har även trakasserats flera gånger av gäng pga sitt handikapp och vill ej längre gå ut i sthlm på kvällarna.
   Sthlm har aldrig varit fläckfritt men nu är det ett jäkla getto.
   Jag kan ta hur många exempel som helst för att beskriva ett råare sthlm.

   Radera
  52. Vet inte om ni har tillgång till åtalet och FUP:en, men det verkar som att er käre rappare med entourage inte bara sparkade och slog på en ensam liggande person, utan också högg honom med krossade flaskor. Blev rätt många stygn. Vore intressant att höra om ni fortfarande tycker att detta är motiverat självförsvar eller motiverbart hedersvåld?

   Radera
  53. Hur kan du veta det? Sitter du i Iran och jobbar?

   Radera
  54. Sen undrar jag vad du menar med hedersvåld.
   Om något, om vi nu ska spekulera, kan vi anta att det finns rasistiska inslag i detta. Dvs de söker upp Rocky för att det inte gillar hans hudfärg.

   Radera
  55. Vad har Iran med saken att göra? Allt finns i åtalet, går att begära ut från tingsrätten via e-post. Komplett med foton på stygn, foton på ASAP med glasflaska osv.

   Vet att folk ovan vill hävda att det var motiverat för att någon kvinna ska blivit trakasserad. Att hugga någon med krossade glasflaskor för att värna en kvinnas heder är hedersvåld.

   Radera
  56. Personen i fråga befinner sig i Iran på semester.

   Radera
  57. Och FUP:en befinner sig på tingsrätten som allmän handling. Med foton.

   Jag börjar förstå att du inte direkt är objektiv här, Stefan. Beklagar vad det nu är du personligen råkat ut för.

   Radera
  58. Eftersom du år så intresserad av fallet antar jag att du har hela bilden.
   En rak och enkel fråga till dig.
   Vad tycker du är värst. Att sälja heroin och ställa till bråk eller att slå någon med en flaska.

   Radera
  59. Återigen, detta handlar inte alls om mig.

   Radera
  60. Vem har sålt heroin? Enligt FUP:en har ASAP Rocky beställt knark till hotellet, i övrigt verkar det saknas droginslag i historien.

   Men då vet vi det. Eftersom att sälja heroin är värre, så är det okej att 3-4 pers står och med krossade flaskor hugger på en liggande person. Tack.

   Radera
 16. En ännu intressantare test på det politiska-juridiska systemets hållbarhet mot yttre påtryckningar blir utvecklingen i fråga om vår vägran att lämna ut en misstänkt ekonomisk brottsling i mångmiljardklassen till Kina.

  SvaraRadera
 17. Beträffande kompetenta politiker med integritet i närtid kan vi ju gå till vår f d Östra rikshalva Finland och dess president Mauno Koivisto:

  * fjärrpatrullsoldat under fortsättningskriget
  * doktorerade i juridik samtidigt som han jobbade i Åbo hamn
  * chef för Finlands Bank
  * finansminister
  * statsminister
  * president 1982-94, varvid han genomdrev att presidentens makt reducerades kraftigt

  "Han var finne" (Runeberg)

  SvaraRadera
 18. Vilken tid vi lever i. När man ska välja mellan Trump, Löfven, Johnson och Macron, Merkel osv, förstår inte hur man kan se valet som så självklart mellan dessa, skulle gärna vilja slippa samtliga. Jag tackar iaf för att vi inte fick se H. Clinton som president... hade nog sett tredje världskriget isf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vännerna vi har i USA är tacksamma för att vänsterkollapsen blev uppskjuten i alla fall fyra år i och med Trump.

   Radera
 19. Jag minns att jag röstade på MP en gång i tiden (ja, det är sant) då Lars Ångström var politiskt engagerad. En politiker med integritet och heder huggen i granit. Sen dess har MP blivit allt mer verklighetsfrånvända, och jag röstat borgerligt sedan de dagarna. Kommer inte på nån enda politiker som ger det intrycket idag. Ron Paul kanske, men också han har lämnat den aktiva politiken bakom sig.

  SvaraRadera
 20. Har någon politiker en chans om de inte ägnar sig åt "populism"?

  Gynnas inte den största gruppen skiter det sig helt enkelt. Väl?
  Tar vi med normalfördelningskurvan i valfritt ämne blir det mer åt alla tills cornus idiokrati är ett faktum.
  Men snart kommer sannolikt mängder av värdelösa medborgare, vilka fått vad de ej förtjänat, att känna sig som kejsaren i den berömda sagan.
  Det är inte deras fel!!
  Den stora faran med det är dock att de då hellre väljer en despot än en suverän i demokratins sista val.

  I min farmors läroböcker, tryckta 1907, fick hon lära sig 8 olika styrelseskick, idiokrati var inte ett av dom. När jag gick i skola 70 år senare fick vi bara lära oss två(det enda goda och det absolut onda) samt monarki då..,men det låg under historieämnet. Snodde någon bildningsidealet efter WWII? eller efter 68? Dumt gjort!

  Det känns som om det fodras bildning istället för värdegrunder om ett demokratiskt styrelseskick ska kunna upprätthållas.??

  Men jag har kanske fel som vanligt?, jag har ingen aning om mer än känslan av att det är på väg åt helvete. Återigen refererar jag till känsla och diskvalificerar därmed mig själv från att rösta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, boklig bildning är väl inget vår nuvarande regering kan stoltsera med. Enligt DI från i våras är det väl bara Andersson och Bolund som (om jag minns rätt) avslutat några eftergymnasiala studier.
   Kanske är det där förklaring till varför det skall vara så svårt för dem att hålla två tankar i skallen samtidigt? Det verkar som om de gemensamt tycker att det är bättre att ha Rätt Åsikter än att ha rätt i sak.
   Kritiskt tänkande och konsekvensanalys var något jag fick lära mig vid KTH på 90-talet, vet dock i ärlighetens namn inte hur det är nu, men jag antar att det har gått utför även där.

   Radera
  2. Säg snarare, vem behöver bildning när man har värdegrund?

   Radera
  3. Thomas lindgren: haha exakt!

   Radera
  4. Ni har inga barn och arbetar inom utbildningsväsendet förstår jag.

   Radera
 21. Amen... Jag blir sur. Erkänn Lars att du åtminstone är Nationalist. Det här evinnerliga slamkrypandet av en Anarkokapitalist/Liberatarian går mig på nerverna. När är det dags att bekänna färg ? Eller orkar du inte ? för att du kan hux flux finner färre bokningar i din föreläsningskalender ?

  SvaraRadera
 22. Anser att såväl Johnson som Trump verkar kompetenta politiker.
  Johnson är välutbildad och Trump har erfarenhet som framgångsrik företagare.
  De verkar handlingskraftiga och uppriktiga.
  Dock är Trump stundtals vulgär och rå i språkbruket men det får antagligen stå ut med.
  Löfven är lite mer tveksam med tanke på enbart grundskola och en svetskurs i bagaget.
  Han har heller ingen erfarenhet av näringslivet (enbart fackpamp). Samma klena kompetens gäller flera av ministrarna i regeringen tyvärr.
  Sammantaget är det nog Sverige som framstår som ett politiskt efterblivet land - inte så mycket USA eller UK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. desdemona: Synnerligen egendomlig uppfattning om Löfvéns erfarenhet från näringslivet Du framför. Närmare 20 års erfarenhet på centrala poster i Metall, varav de avslutande 6 som förbundssordförande, ... där IF Metall är den i särklass mest inflytelserika fackliga organisationen inom svensk exportindustri. Det om något är erfarenhet i ordets egentliga bemärkelse!

   Radera
  2. desdemona: ... och p.s. ... Sverige politiskt efterblivet??? ... Snarare tvärtom så att Sverige har en av världens modernaste regeringsformer med cirka 9 år på nacken medan däremot England och USA dras med styrelseformer som sett i stort likadana ut sen faen gick i kortbyxor ... 1650- respektive 1770-talet.

   Radera
  3. BoJo är beläst och utbildad (Oxford) , kan briljera ett resonemang i över en timme (se youtube). Har skrivit flera böcker helt själv. Så intellektuellt är han top notch. Att jämföra honom med Trump är nog en förolämpning för bägge, men mest för BoJo. Han är nu "fall guy" för brexit, men kan lika gärna med sin oortodoxa framtoning ta sig igenom det och bli den moderna Churchill. Spännande lär det bli.

   Radera
 23. Jämförelsen Lövén & Donald Trump/Boris Johnsson haltar ju en del. Trump och Boris är ju i första hand underhållare vilket knappast är Lövéns kännetecken. Den misslyckade affärsmannen Trump's främsta intäktskälla är att agera pengatvätt åt ryska oligarker och deras skalbolag. Han blev dessutom vald tack vare ryska påverkansoperationer som förmodligen också spelat en avgörande roll i Brexit-omröstningen. Och både Johnson och Trump är ju duktiga på att hitta på lustiga namn och epitet på sina motståndare. Inte helt olikt dig underhållaren Lars. Lövén är en typisk konsensuspolitiker. Och i mina ögon en värdig sådan i en stat med fungerade demokratisk successionsordning och social rörlighet. Till skillnad från Ryssland som inte ens har något halvt genomtänkt system för att ändra regim. Eller ett fungerande rättssystem. Men Kremls politiska teknologister är duktiga på att påtala alla fel i demokratierna i väst. Inte helt olikt underhållaren Lars. Kanske deras främsta exportprodukt för tillfället i en statsbildning som inte kan förbättra sig själv. För politiker i en demokrati kan ofta misslyckas men vi kan i alla fall förställa oss att välja något bättre nästa gång. Det kan man inte i Ryssland.

  Sommarläsning för alla: Timothy Snyder; Vägen till ofrihet : Ryssland, Europa och USA

  SvaraRadera
 24. Jag måste dock ge Johnson ett erkännande, dvs. i hans roll som underhållare. Strax före Brexit-omröstningen 2015 sa han att det var mer sannolikt att han skulle ”återfödas som oliv” än att han någonsin skulle bli Storbritanniens premiärminister. En person som har så lite koll på vad framtiden har i sitt sköte litar jag inte på ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt vanligt att tona ner sina optioner på den nivån.

   Radera
 25. Boris Johnson har utsett Dominic Cummings som 'senior advisor', mycket intressant val.

  https://blogs.spectator.co.uk/2019/07/the-significance-of-boris-johnsons-appointment-of-dominic-cummings/

  SvaraRadera
 26. Det rätta ordet är kakistokrati, inte idiotkrati.

  Idiotkrati förhåller sig till kakistokrati som svlatinska förhåller sig till låtsaslatin.

  Ibland är det svårt att veta vem som är den minst lämpade och vem som är experten - jag antar att du har din uppfattning klar - men jag anser ämnet vara mer komplext än så.

  Till exempel är dagens så kallade experter kroniskt dåliga vad gäller att förutsäga saker, vilket är den enda sanna expertisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är gissningsvis en referens till filmen 'Idiocracy'.

   Radera