Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-07-24 10:45

Lars Wilderäng tar avstånd från artikel hos Svensk Adressändring

Jag, Lars Wilderäng, tar avstånd från en artikel hos Svensk Adressändring. Den innehåller omskrivna citat av mig, ihopklippta ur sammanhang, och mitt foto saknar korrekt angiven fotograf. Förutom att artikeln är av mycket låg kvalitet och fånig, så har jag ej godkänt att användas av Svensk Adressändring för marknadsföring, och ej heller fått läsa artikeln eller mina omskrivna så kallade citat. Deras websida saknar även ansvarig utgivare och kan inte gömma sig bakom journalistik för att publicera personuppgifter som mitt namn eller foto. Jag har ej fått respons från Svensk Adressändring när jag påtalat felaktigheter. Du kan anmäla din flytt gratis hos Skatteverket och behöver ej betala Svensk Adressändring för detta.
Tangentbord.
Svensk Adressändring missbrukar citat av mig och mitt författarfoto utan godkännande av mig.

Jag har godkänt att svara på några frågor, men ej godkänt någon publicering eller att användas för marknadsföring. Jag har ej heller fått kontrollera mina citat och jag har inte heller fått ett öre betalt för detta. Det foto jag vid förfrågan har bifogat har blivit beskuret och bildmanipulerat utan tillstånd, med texten "Foto: Privat", trots att jag i mitt mail skrev "Fotograf: August Linnman". Detta ska anges och bilder får oavsett inte beskäras eller bildmanipuleras utan fotografens eller upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Samtliga citat är milt omskrivna, vilket kan vara okej efter godkännande. Jag har dock ej fått se de omskrivna citaten och godkänna detta.

Värst är dock följande citat:
"Jag har bott på landet rätt länge och redan första natten när jag flyttade från stan drabbades jag av strömavbrott via åskväder. Var du bor spelar däremot ingen roll för om du kan klara en katastrof eller inte. Det viktiga är att du är förberedd utifrån hur och var du bor."
Fetstilen har jag över huvud taget inte skrivit, och skulle aldrig använda ordet "katastrof". Vad jag skrev som svar på en fråga var följande:
"Nej, det viktiga är att man är förberedd utifrån hur och var man bor."
Citatet fanns inte över huvud taget i samma sammanhang som anekdoten om åskväder, som löd som följer:
"Har bott på landet rätt länge, och redan första natten jag flyttade från stan drabbades jag av strömavbrott via åskväder, och på den vägen är det väl. Har även varit intresserad av säkerhetspolitik länge, vilket tangerar ämnet." 
Jag hade aldrig godkänt ihopsättningen av citaten som de är utförda av Svensk Adressändring. Kanske därför jag inte fick se dem innan publicering?

Jag har försökt kontakta Svensk Adressändring, men de har inte ens någon e-postadress på sin hemsida. Ett kontaktformulär har ej bemötts med något svar, så jag känner mig nu nödgad att gå ut offentligt med att jag tar avstånd från artikeln och alltså inte godkänt detta för publicering. Huruvida man har semester eller inte skiter jag i, som eventuell lam ursäkt för att ej svarat. Chefslön har man för att man aldrig kan räkna med att vara ostörd.
Det obeskurna fotot. Foto: August Linnman
Inte heller har man någon ansvarig utgivare angiven på sin websida. Således kan man inte gömma sig bakom någon journalistik, för att man t ex publicerat personuppgifter som mitt namn och mitt foto. Torde vara ett brott mot GDPR om inte annat.

Svensk Adressändring är ett dotterbolag till PostNord, omsatte 222 MSEK år 2018, med ett resultat på 11 MSEK.

Normalt hade jag skitit i det hela, men felaktiga ej godkända citat och felaktigt bruk av bilden utan attributering till min fotograf August Linnman, bruk av ej godkända citat för kommersiell marknadsföring, samt frånvaron av respons har fått mig att tappa tålamodet. 

Därtill är det som sagt ett PostNord-bolag, och efter att PostNord exempelvis tappade bort en hel sändning av elva utemöbler (typ 2-3 pallar) för mig förra våren (de anlände enligt spårningen till deras distributionscentral i Borås, varpå de försvann - enda förklaringen måste vara att de stulits av personalen) så kan jag milt säga att jag saknar visst tålamod med den koncernen. För att inte tala om "kunden inte hemma, kunde ej leverera", när jag ständigt sitter hemma och jobbar, med utsikt över min väg och vändplats direkt från arbetsplatsen.

Du behöver inte använda Svensk Adressändring när du flyttar. Alla seriösa aktörer (t ex banker), som har ditt personnummer, prenumererar på folkbokföringsuppgifterna och kommer skicka din post till din nya adress utan att den anmäls till Svensk Adressändring. Du kan anmäla din flytt gratis hos Skatteverket här.

Och kopplingen mellan prepping och adressändring är så långsökt och fånig att jag saknar ord.

Någon större skada som motiverar juridiska åtgärder, bortsett från missbruket av fotot och brottet mot GDPR, finns det dock inte underlag för, då detta är en småsak. Några tusenlappar för fotot kanske, de korrekta citaten har jag gett gratis. Jag har nu sagt mitt och förtydligat att citaten är omskrivna och ihopklippta i fel sammanhang.

Jag kommer kanske återkomma med artiklar om att man inte behöver använda Svensk Adressändring vid flytt, artiklar som kommer hamna mycket bra vid sökträffar på Google. Kanske får jag rent av feeling och köper lite sökord och hamnar över Svensk Adressändrings annonser på Google, om de nu inte därmed höjer sina annonsakutionsbud.

August Linnmans fotoportfölj hittar du här.
"Jävla författardivor." - citat av en förläggare, som får vara anonym

27 kommentarer:

 1. Ingen skärmdump på annonsen? Hade varit intressant i sammanhanget. Denna bloggpost ger dock ändå dem mer exponering än deras kampanj gör då jag inte ens sett den. Någon form av ersättning borde du väl kunna kräva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Its not about the money, its about sending a message" - Jokern

   Radera
  2. En principsak. Fight the power osv.

   Radera
 2. Att anmäla det till datainspektionen för brott mod GDPR skulle kunna vara "intressant", kanske kan ge upphov till något att skriva om hur tillsynen fungerar. Kanske låter datainspektionen låter det vara (för att adressändring anses tillhöra "de goda")?

  Det tråkiga med brott mot GDPR är att den drabbade inte får se röken av de pengar som förövaren tvingas betala. Det hade kanske blivit mer jakt på brott mot GDPR ifall böterna istället var skadestånd till de drabbade (men det hade kanske motverkat syftet med GDPR).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du vet staten och dess skyddslingar som "per definition" inte kan göra fel...

   Radera
  2. Hahaha. Så du tror att statliga och halvstatliga bolag kan strunta i GDPR? Förstår du ens hur rättsväsendet fungerar?

   Radera
 3. Så det där dom skriver om att du erkänt Palmemordet under intervjun, det stämmer inte heller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte väl att du skulle intressera dig för detta inlägget när Lars och Stånd är med i rubriken...

   Radera
  2. Det var ordet "artikel" som triggade mig. Jag trodde det handlade om nya importartiklar i Leif Hagens postorderkatalog.

   Radera
 4. Var hittar man den felaktiga artikeln/reklamen? Länk

  SvaraRadera
 5. Länk:
  https://eftersandning.se/sa-forberedda-ar-vi-infor-olika-samhallskatastrofer/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser dock inte kopplingen mellan prepping och adressändring. Är det någon som ser kopplingen och kan upplysa oss?

   Radera
  2. Om man flyttar in i ett fort, farm eller en bunker ger det säkerligen några fördelar.

   Radera
  3. Hur ska ICAs hemleverans av förnödenheter kunna nå dig under Zombieapokalypsen om du inte har adressändrat?!

   Radera
  4. Hmmm, man kanske berättar för ICA var de skall skicka förnödenheterna istället för att publicera det offentligt så att zombiesarna kan komma och hälsa på?

   Radera
  5. Nu har länken slutat fungera. Har cornu fått tag på ansvariga?

   Radera
 6. Du ska ha cred för att du ryter ifrån i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan ju se på bokstäverna att han tryckte lite extra hårt när han skrev!

   Radera
 7. Angående behovet av adressändring så har jag för mig att poängen med att använda tjänsten är att få posten eftersänd. Det är en tjänst som mig veterligen endast kan beställas via adressändring. Så att posten kan låta bli att dela ut posten till din nya adress istf din gamla med andra ord;)

  Annars meddelar man väl de man vill ha att göra med sin nya adress?

  SvaraRadera
 8. Fick idag en elräkning som delats ut på en adress med samma första bokstav i gatunamnet och med samma nummer. Den var en månad försenad. Utanpå hade mottagare ett skrivit att just denna felsortering hände ofta.

  Eftersom vi får fyra räkningar för elen och någon ibland varannan månad så hann vi få påminnelse. Tolkar det som att posten anställer personal som måste bokstavera och då tycker att det vi lite stress duger med att första och sista symbol är lika.

  Ska vid tillfälle gå hem till hen som ofta får min post. Har tidigare gått dit och lagt hens post i hens låda.

  Sällan post försvinner men allt vanligare sent. Ofta kommer inget, som idag och sedan en bunt dagen efter.

  Karolinska sänder viktigare kallelser med tidningsbudet. Sällsynt med missar där.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ring och begär att avgiften försvinner. Min fru fick en räkning 4 mån efter skatteverket ändrade hennes uppgifter när vi flyttade, hon fick reda på det när inkassobolaget skickade till rätt adress. Vi drev det till aka och slutade med att vi slapp betala en krona extra. Någon ordning och reda måste det åndå vara på affärsverksamma bolag.

   Radera
  2. Vad är det för fel att använda den i stället för hen?
   "Gå hem till den som..."
   "Har tidigare gått dit och lagt den personens post i den personens låda."
   Eller bara "dennes post i dennes låda", om du är lat?

   "Hen" är ett otyg som med alla medel skall bekämpas.
   Vi behöver inga tramsfeministiska hittepå-ord i svenska språket.

   Radera
 9. Svensk adressändring verkar inte ha förstått detta med upphovsrätt och att använda sig av (kända) personer i eget annons- och marknadsföringssyfte.

  verkar som om det sitter okunniga semestervikarier utan den minsta utbildning, erfarenhet och kompetens på lite för många poster just nu.

  SvaraRadera
 10. Det fungerar nästan aldrig när jag har eftersändning till min sommarbostad. Och den dåliga servicen kostar 600 kronor.

  SvaraRadera