Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2019-07-27 15:51

Konjunkturen: Tysk tillverkningsindustri i fritt fall

Den tyska konjunkturen inom tillverkningsindustrin rapporterade i torsdags på den lägsta nivån sedan finanskrisen - även lägre än under skuldkrisen.
Dagschart tyska DAX.
Konjunkturindikatorn för den europeiska tillväxtmotorn Tysklands tillverkningsindustri kom alltså in på den lägsta nivån sedan finanskrisen på -4.3 mot +1.3 i juni. Financial Times (FT) rapporterar att den bredare totala indikatorn är på lägsta nivån sedan 2013, men för tillverkning är läget nere på finanskrisnivåer.

Dock när man pratar om sämsta på nio år, så var kurvan då under återhämtning. Ska man jämföra var i cykeln så är man på samma nivå som sommaren 2008, innan den akuta finanskrisen drog igång med Lehman Brothers krasch.

FT citerar undersökningsinstitutet Ifos ordförande, som säger att tillverkningsindustrin i Tyskland befinner sig i fritt fall. Fallet påbörjades runt årsskiftet 2017 - 2018, men nedgången ser ut att öka i hastighet. 

Det tyska DAX-indexet föll hårt på beskedet, men återhämtade sig något under fredagen. Marknadsräntorna föll på förväntningar om sänkt europeisk styrränta, och drev alltså upp obligationspriserna.

Artikel hos Financial Times på denna icke-länk: www.ft.com/content/08010baa-aeb6-11e9-8030-530adfa879c2
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

61 kommentarer:

 1. En cyklisk lågkonjunktur som kommer vara värre för exportländerna pga handelskrig och brexit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det egentligen något land som inte har någon form av export av någonting?

   Radera
  2. Nej, tänkte på de stora nettoexpotörerna. Tex Tyskland och Kina

   Radera
  3. Sist jag lyssnade på bloggaren fick jag 6 månader av ingen tillväxt alls. Men det lärde mig att världen är stor och det finns alltid något att satsa på någonstans, kanske inte i Sverige. Men vem bryr sig om Sverige? Hela världen bara väntar på mina pengar.

   Radera
 2. Dagens observation:

  Över 2 miljoner hektar står i brand i Ryssland.

  Det är nästan lika stor yta som Krimhalvön som dom snodde.

  En idé skulle kunna vara att de lämnar tillbaka halvön och så får de hjälp att släcka bränderna, så går de liksom plus minus noll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller skriker vi rakt ut att där finns en del ryssar som är trakasserade och hotade, då kommer där en massa män i grönt till undsättning direkt!!

   Radera
  2. Vilket land skulle komma o hjälpa ?

   Radera
  3. De erbjöd iaf sig att hjälpa oss häromåret med två av världens största brandbekämpningsplan.
   Men Sverige nekade hjälp.
   Lika schysst bäggedelarna - befolkningarna får stryk.

   Visst fasen borde vi hjälpa till om det finns kompetens kvar.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Den sk brända jordens taktik.

   Radera
 3. Passar ju bra, vi kan inte hitta kompetent personal i Sverige, så vi outsourcar till Tyskland. Win-win.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "kan inte hitta" eller "kan inte hitta för den lön vi vill betala"?

   Radera
 4. Det är väl ändå husse som styr? Här i USA är ju humöret på topp och en känsla att det inte finns nån konjuktur att oroa sig för, snarare tvärtom. Visst kändes det även så 2006-7 men då hade man hela bostadsmarknaden som "aldrig kunde gå ner, bara att bygga, spelar ingen roll om du inte kan betala, du kan alltid sälja dyrare". Bostadsmarknaden har kommit igång igen men känns sund, inte bubblig.
  Visst det finns en FED skuldbubbla, men känns ändå som att den kommer hålla i sig en stund.
  Vet inte men jag har ändå känslan av att husse kommer ticka vidare en tid till (ett antal år) och hålla uppe resten av världen från större kriser.
  Sverige är dock ganska unikt som ett av enda länderna som aldrig hade en krasch (korrektion) av skuld/bostadsmarknaden 2008-2011, så just i Sverige lär finnas enorm potential för korrigering/krasch.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gällande sista stycket. Säga vad man vill, men de svenska bankerna är överlägsna de tyska, så vad gäller korrigering borde den skett i ännu större omfattning nere på kontinenten (Italien, Spanien, Tyskland etc). Bankväsendet i de länderna är ett skämt.

   Så vad ska man då göra i Europa? Nu har det gått alldeles för lång tid sedan Lehman så att krascha banker som redan är kraschade kursmässigt fungerar inte. De svaga krediterna består. Faktiskt så tror jag att ECB sakta men säkert börja inse att minusräntan är ett ok som sänker bankerna. Tycker Draghi svajade lite i sitt tal i veckan och inte var så pro sänkning som tidigare. Initialt gick bankerna upp på Draghis tal och börserna föll, logiskt med tanke på att ytterligare stimulanser såg mindre säkra ut. Sen efter ett tag var allt som vanligt igen och bankerna föll och börsen gick upp, så man kunde absolut tyda Draghis tal på flera olika sätt.

   Radera
  2. Tycker att Boris Johnson och brexit är väldigt spännande. En verklig diskontinuitet i verklighetens ramverk. Boris har möjligheten att bli antingen "fall guy" för brexit, eller den nya Churchill om han lyckas. Enormt intressant. Han är ju trots allt förmodligen en av de intelligentaste politiker som England producerat på senare tid. Bara det gör det intressant. Snacka om värsta nagelbitaren.

   Radera
  3. Och utfallet lär få konsekvenser på ekonomin, just sayin'...

   Radera
  4. Om han lyckas och påhejad av Trump kan vad som helst hända. Möjligheterna är enorma. Om han misslyckas är det likaledes enormt negativt. Därav min bedömning som en diskontinuitet i verkligheten. Ett vägskäl, kanske ett som enligt den Amerikanska mytologin benämns "The devils crossroad".

   Radera
  5. Men det kanske är så det måste gå till, att sälja sin själ till djävulen vid vägskälet för att nå sitt mål...

   Radera
  6. Ja det är fascinerande och intressant med BoJo även om jag personligen är sjukt trött på Brexit efter att matats med det typ dagligen sedan omröstningen.

   Sen är det ju även fascinerande att BoJo redan sågats av Sveriges samlade expertis innan han ens hunnit börja på sin post. Dvs samma tugg som det varit och är gällande Trump.

   Radera
  7. Sen Tyskland ännu en gång.
   De kan ju börja med att få ordning på Brandenburg flygplats. Det är ett skämt om något. Det enda de lyckats med är band med flygplatsens initialer vilket kan beskådas när man köar på närliggande Schöneberg flygplats. Nationen är ta mig fan i kris.

   Radera
  8. MSM har sin agenda. Vad gäller BoJo så kan jag bara bedöma honom utifrån vad jag kan se i media och på youtube. Jämförelse med Trump är inte ens på kartan. Här har vi en person som visserligen har en lite excentrisk framtoning, men som på youtube presterar tal och föreläsningar av högsta kvalitet. Det kan man inte göra om man är korkad. Vidare har han en verklig patos för fattiga, men menar att det inte löses med skattehöjningar, utan med att trimma motorn som generera allas vårt välstånd, marknaden. Och där är jag helt med honom. Bara vänsteraktivister vill skjuta sig själv i foten för att få det bättre. Vi andra ser framåt, och möjligheter.

   Radera
  9. Ja, Trump och BoJo är egentligen väldigt olika individer. Dock är de så pass smarta båda två att de kommer att finna varandra på vägen och komma överens.

   Radera
  10. De är smarta på olika sätt. Trump (a hateable guy) lever på att utnyttja andra och deras svagheter. BoJo lever på att utnyttja sina svagheter (a likable guy). De kommer aldrig att bonda.

   BoJo har ett IQ enligt min bedömning 130-140, medan Trump ligger på strax över 100. IQ är kanske inte så viktigt, men en asymmetri ger upphov till spänningar, och givet Trumps oförlåtliga karaktär är det en väg till katastrof.

   Om du undrar hur jag kan bedöma deras IQ så är jag där själv. It takes one to know one. etc.

   Radera
  11. Med den logiken borde väl Trump vara kompis med Löfven och Bildt och gänget...

   Radera
  12. Ja, Trump och Löfven är ungefär på samma mentala nivå (typ Neanderthal grottmänniska). Att de inte är kompisar beror förstås på att de har helt olika syn på vem som skall betala för allt.

   Bildt däremot är förmodligen den intelligentaste politikern vi någonsin haft, vilket inte i sig är något som folket gillar. jag gillar det skarpt, men jag är inte folket. Och folkets dom är att de gillar någon de kan identifiera sig med. En lagom korkad person som Löfven. Är det ett problem då kan man undra? Näe, det är inte ett problem, för alla beslut och förlag går igenom en rigorös process där verkligt intelligenta personer bedömer det hela. "yes minister!" är väl folkets trygga version.

   Radera
  13. Systemet skyddar folket mot systemet och sig själv, bättre kan det inte bli.

   Radera
  14. Allt mitt förtroende för Bildt försvann redan 1992 i kronkrisen. Det är faktiskt helt omöjligt att ens hitta ett uns av intelligens i hans beteende hösten -92.
   Sen fick han och Dennis till slut ge upp och släppa SEKetas fri men det var oerhört dyrköpt.

   Radera
  15. Öh ,jag har inte påstått att Bildt gjort rätt i allt, bara att han är den intelligentaste någonsin i svensk politisk historia. Och ju intelligentare man är desto större misstag kan man göra, bara för att man man har just den övertygande kraften. Ungefär som en förälder med lätthet kan övertyga sitt barn att äta upp spenaten.

   Men det spelar egentligen ingen roll vad vi säger om Bildt. Hans Teflonkostym är mycket effektivare än Gudruns, egentligen bara för att CB är pålitlig, medan GS inte är det. I övrigt ungefär på samma teflonnivå.

   Radera
  16. Bildt har dessutom en ådra för satir, vilket jag storgillar. Att han trollar sossar i riksdagen är rent njutbart. En statsman som visar vart skåpet skall stå och inte tar skit av någon. Tyvärr får vi nog vänta några hundra år eller så innan nästa CB dyker upp.

   Radera
  17. "Ungefär som en förälder med lätthet kan övertyga sitt barn att äta upp spenaten."
   Det är varken lätt eller särskilt skadligt om man lyckas. Barnlös?

   Radera
  18. Butter, mina barn älskar mig, inte för att de fick äta upp spenaten, utan för att jag kastar pengar på dem hela tiden. Jag är den bästa curlingförälder du kan tänka dig. Men visst har jag mina gränser. En modeväska för 30k, där gick min gräns. men i övrigt är det fritt fram.

   Radera
  19. Ändrade mig, hon fick väskan...

   Radera
  20. Pengar betyder inget, poängen är syftet. När syftet går igenom inses poängen. och pengar blir betydelselösa.

   Radera
  21. Nu yrar jag. Mina döttrar är hårt arbetande kvinnor som inte tar skit av nån, jag är stolt över dem.

   Radera
  22. Är Brandenburg fortfarande inte klart? Var där 5-6 år sedan och det var fan katastrof att ta sig hem. Lovade mig att aldrig besöka Berlin igen innan det var klart. Den är väl typ 15-20 år försemad nu sedan byggnaden stod klar?

   Radera
  23. @Stefan Östergren: Lite tillbaka till ämnet.
   Menar du att det skulle vara bra om antingen den nordiska ekonomierna inte var lika beroende av de europeiska, eller att de europeiska tar sig i kragen och börjar ta tag i Eurokrisproblemet?
   För ECB och EUs del är det väl bra om iaf en större del av ECB/EU har tillräcklig god ekonomi för att kunna stödja andra. På så vis är en "contagious" Eurokris inte bra.

   Radera
  24. Tim. Den är fortfarande stängd så du får hålla till godo med Schönefeld.

   Teheimar. Som jag ser det är skadan redan skedd inom Spanien, Italien, Tyskland och bankväsendet. Best case-scenario är att ECB inför nollränta för att förbättra bankernas förutsättningar. Även de svenska bankerna börjar nu knäa pga minusräntan så önskvärt om Riksbanken vänder norrut mot nollränta.

   Tyskland ska ju vara EU-s motor men den motorn är för tillfället ur funktion.

   Radera
  25. Teheimar

   Norden kommer alltid ha en fördel konkurrensmässigt kontra kontinenten.
   Mat, dryck, krogliv, vädret. Allt är sämre här uppe så det är arbete som gäller i norden i brist på roliga och trevliga alternativ.

   Radera
  26. @Stefan Östergren:
   OK. Norrut mot iaf nollränta håller jag med om, liksom att skadan kanske är skedd. Men frågan är även om nollränta skulle faktiskt hjälpa till att fixa eurokrisproblemet i söder och Tyskland? Eller bara köpa lite mer tid.
   Vad jag minns var inte Eurokrisen egentligen ett stort problem från början.

   Radera
  27. @Stefan Östergren: Jobbar du som förvaltare?

   Radera
  28. Teheimar. Lustigt nog verkar inte EUR längre stå tillräckligt lågt i kurs för att rädda Tyskland. Då är ändå Tyskland det land i zonen som gynnats mest av Eurons kurs mot USD.

   Jake. Svar nej.

   Radera
 5. OT: Dagens icke-inflation

  Rusta har höjt priset på en 8-pk Kexchoklad från 39.90 till 44.90 dvs 12,5%

  För egen del kräver jag att basmaten håller viss kvalitet, men SCB kan kanske substituera med turkiska chokladrån, så har det inte hänt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På just sådana produkter och i sådana affärer är det iofs vanligt att företagen håller samma pris i 3-5 år för att sen göra en "ordentlig" höjning, nästa steg lär bli 49.90 och lär inte ske dom närmaste åren såvida inte euron går upp till 12 kr under tiden.

   Radera
  2. Sant, men jag har några andra basvaror där proppen verkar ha gått ur nu, så det verkar som att det händer en del nu.

   Kexchoklad är vad jag förstår extremt effektivt tillverkat, så råvaror torde vara stor del av Cloettas kostnad. Någon som vet om Cloetta gjort någon generell höjning av priserna?

   Radera
  3. Cloetta är ett riktigt skitföretag som analytiker av någon obegriplig anledning har en stor förkärlek till.

   Folk tycker det är ballt att äga produkter de stoppar i munnen, sen att Cloettas produkter består av socker och annat skit spelar liksom ingen roll.

   Radera
  4. Och ja, de har genomfört en generell prishöjning på deras produkter.

   Radera
  5. Mycket ful handel i Cloetta ja. Rätt otroligt hur mycket skit som får pågå i svenska småbolag, all tid går väl åt att jaga någon småsparare som haft fräckheten att överlista en robot..

   Och nej, jag köper inte aktier i bolag där ledande personer agerar som de gjort. Egentligen ska man hålla sig undan de flesta svenska små skitbolag. Men Kexchoklad är gott.

   Radera
  6. Vad är det egentligen med aktier. Folk tror att dom vet allt. Ta exempelvis fonder, fungerar ungefär som aktier, men man behöver inte veta så mycket för att handla med dom. Man kan göra ungefär liknande vinster. Gjorde +30% strax innan sommaren på guldfonder. Hur lätt som helst, bara ett klick på tangentbordet. ISK.

   Radera
  7. Vad är det som är så bra med fonder? Betala dyra avgifter till någon som presterar mediokert? Du kanske vet hur fondbolagen framställer sig som "alltid lite bättre än benchmark/index"? Jo man avslutar givetvis alla fonder som går sämre, behåller de som går bra (tills de inte gör det). Fixat.

   Handlar nu enbart likvida aktier, gärna utländska. Köpte som du en del guld, men genom royaltybolag.

   Min invändning mot svenska små skitbolag är att det läcker info och att insiders skor sig (för det mesta) helt utan konsekvenser. En stor del av detta dyngkluster borde inte vara börsnoterat öht.

   Radera
  8. Det är bara att jämföra de svenska fonderna mot SIXPRX så får man facit på deras förmåga. Är liksom ingen slump att de och även privatpersoner älskar att jämföra sig mot OMXS30 för att visa hur duktiga de är.

   Radera
  9. Ballerina 29,90-34,90,Rusta det med.

   Radera
  10. Där ser man, skönt att man inte är Ballerina-knarkare dessutom.

   Radera
 6. Svinto:

  " alla beslut och förlag går igenom en rigorös process där verkligt intelligenta personer bedömer det hela"

  Tycker du verkligen det? Verkar inte finnas så många intelligenta kvar ens bakom ridån, s.a.s.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom att du tappat tråden...

   Som svar på din fråga: Har ingen aning, ett utslag av önsketänkande kanske. Eller vad tror du?

   Radera
  2. Vill bara påpeka att ovanstående är en startegi. Har inte provat den förr men kan bli kul.

   Radera
  3. Å andra sidan låter ju startegi rätt coolt. Tar härmed patent på ordet "startegi".

   Radera
 7. "3 292 personer i Skåne har varslats om uppsägning under årets sex första månader. Det är en ökning med 32,9 procent jämfört med samma period förra året."

  SvaraRadera
 8. Utmärkt. Recession är uppenbarligen det enda sättet att bryta socialisternas strategi att hålla makten genom att köpa röster genom att ohållbart mangla ut free shit to everybody på de skötsammas (allt lägre andel) bekostnad.

  Må kraschen komma hårt och snabbt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt mig gissa att enligt dig är allting annat än nattväktarstaten "socialism".

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Åtstramningarna kommer under hösten. Det är ju semester nu så än händer inte så mycket konkret, men tro inte att det är lugnt, det är bara lugnet före.

  SvaraRadera