Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-07-25 10:01

Konjunkturbarometern fortsätter rätt ner

Raset i den svenska konjunkturen bekräftas återigen av Konjunkturinstitutets barometerindikator ("konjunkturbarometern") som fortsätter linjärt nedåt. Detta kallas "något svagare stämningsläge än normalt" i myndighetens försök att vifta bort det hela.
Konjunkturbarometern.
Läget försämras alltså i svensk ekonomi. Hushållen blir dock mer positiva, men tillverkningsindustrin fortsätter rasa rakt ner. Det är nu bara tjänstesektorn och makroindex hushåll som ligger sämre till än industrin.

Byggsektorn stärks markant. Hushållen har trots allt börjat köpa de i föreningarna överbelånade överprissatta bostadsrätterna med sina fantasifulla sagor till ekonomiska planer igen.

Den återhämtning som drivit hushållen under våren i hopp om att räntan inte ska höjas och att bostadspriserna ska fortsätta för evigt uppåt igen kan riskera att få sig en näsbränna när arbetsgivarna drar ner framöver. Detaljhandel och byggbranschen är nu dock positiva. Det som lyfter bygg är anställningsplanerna, men orderstockarnas storlek ses som försvagade.

Sett till riktningen på konjunkturen har vi inte haft så här svag konjunktur sedan skuldkrisens 2012, då konjunkturen föll efter en rekyl på skuldkrisen.

Enligt konjunkturmodellen för att vara inne på börsen så förblir förstås läget att man ska ligga utanför och dra in pengarna på obligationsmarknaden istället. Kom dock ihåg att man tids nog även ska lämna obligationer och enbart ligga i penningmarknad, eller åtminstone lämna högräntefonderna med sina företagsobligationer. Investeringscykeln förblir intakt aktier-obligationer-likvid(penningmarknad)-aktier. Det går även att föra in råvaror i cykeln om man så vill.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Jag förstår att bloggaren inte är investerad på börsen men hur ser ni andra på försvarsaktier under en lågkonjunktur? USA lär väl fortsätta rusta och spendera tills dollarn inte är värd mer än pappret den är tryckt på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Generellt går alla aktier ner när börsen går ner, till och med icke-cykliska aktier som livsmedel. Det beror på att en del säljer av för att köpa annat som rasat, vilket driver ner de flesta aktier.

   Enskilda småbolag kan gå bra, eftersom de är så små att de kan utvecklas positivt trots konjunkturen. Försvarsbolagen är sällan små.

   Radera
  2. Finanskrisen. Saab gick från ca 130 till ca 38. Ras på 71%. Annat säkerhetspolitiskt läge, men trots statliga kunder och långa kontrakt så gick man rakt ner.

   Radera
  3. Då pågick ändå kriget mot terrorismen för fullt, med orders till Saab (AT-4 om inte annat), och Georgienkriget skedde 2008. Aktien gick ner ändå.

   Radera
  4. Defensiva aktier har redan värderats upp väldigt mycket som reaktion på antaget lägre långsiktiga räntor. Typexemplet här är Axfood, som är upp 33% i år.

   Allt dras med ner i ett ordentligt ras, om det nu blir något sådant. Var ju inte direkt särskilt jobbigt 2011, en hyggligt skarp nedgång topp till botten på 25%, sen kom 2012 och den väldigt långa expansion av vinster och ökade värderingar vi haft sen dess.

   Radera
  5. Ungefär min misstanke. Tack. Ligger ganska tungt i ett litet (!) försvarsbolag med god vinst och är lite ängslig för att sälja av, därav min undran.

   Radera
  6. Investera i toapapper och porr, kan bara öka med stigande folkmängd.

   Radera
  7. Hygienartiklar fungerar. Essity upp 32% inklusive utdelning sen årsskiftet.

   Radera
  8. Själv har jag kvar en liten post i Lochhead Martin, en kombo av us börs och litet innehav

   Radera
  9. Som Joakim skriver är detta knepigt då många defensiva redan känns överköpta. Ingenting är säkert i en recession, Orkla tex tappade 71 % (från 2007 ATH till nov 2008).

   Radera
 2. Och inte är dom gladare i Tyskland heller.

  IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk till 95,7 i juli, jämfört med reviderade 97,5 föregående månad (97,4).
  https://www.avanza.se/placera/telegram/2019/07/25/tyskland-ifo-index-sjonk-till-957-i-juli-ny.html

  Förra gången "räddade" hästsvansen Sverige och bostadspriserna med rejält sänkta räntor och där på följande sänkt krona. Man undrar ju hur Sverige ska räddas den här gången?

  När omvärlden börjar sänka sina räntor så är svenska riksbankens aktuator redan saturerad.

  SvaraRadera
 3. Konjunktur läget är nog främsta orsaken till att finansen inte vill finansiera Försvarsberedningen förslag.

  Det kommer skattehöjningar snart, och i lågkonjunktur är det väldigt poppis.

  Enda trösten är att för första gången på länge får S äta upp sin egen skit de lagat med MP o V, och nu även med C och L.

  Om det blir en mindre dipp är siffrorna på väg norrut igen till valet, men folk glömmer nog inte allt som skedde fram till dess.

  Effektbrist, lågkonjunktur, skattehöjningar utan standardhöjning osv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska folket är extremt glömska. Annars hade den sittande regeringen blivit rejält straffad för hur de skötte sig 2014-2018, istället får de sitta kvar och göra mer skit..

   Radera
 4. Trump som bråkar med Kina och Iran, BJ som ska driva igenom en Brexit, EU och USA hotar med tullar mot varandra och en lågkonjuktur på det.
  What could possibly go wrong?

  Vilken tur att vi har Löfven, Andersson och Ingves som kan rädda oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste finnas starka ekonomiska intressen i UK som ser Brexit som en möjlighet, kanske något att köpa in sig på.

   Radera
  2. Vad skulle du köpa/handla med?
   Jag gjorde en slant inför omröstningen gällande brexit. Min analys var att bremain var lite väl positiva och säkra på att få stanna kvar. Kortade ett flertal brittiska och franska bolag. Min portfölj har och kommer sannolikt aldrig ha en sådan positiv procentuell års utveckling som nådens år 2016. Om du nu inte kanske sitter på nåt hett tips?

   Radera
  3. Vet inte. Banksektorn kommer få det svårt vid en avtalslös Brexit. UK baserade flygbolag kommer inte kunna trafikera EU-destinationer avtalslöst.
   Så då återstår pundet. Inflationen börjar ta fart i UK och pundet lär vara volatit så är man duktig att hänga med på det så är väl det kanske det bästa. Sedan är Boris den stora jokern, får han till bra avtal så kan allt ändras och då kan banksektorn skjuta i höjden som krydda i portföljen.

   Radera
 5. Sista gången jag påpekar detta (papegojvarning).
  Det är obligationsmarknaden som drar upp aktiemarknaden så varför ska man då inte vara på aktiemarknaden?
  Ännu ett påpekande, det finns inget safe haven oavsett tillgångsslag.
  Obs, detta innebär inte att jag är bull eller bear något specifikt tillgångsslag, bara ett konstaterande att obligationsmarknaden (läs riksbankerna) styr.
  Ett annat konstaterande är att konjunkturmodellen inte fungerar om man funderar på att investera på aktiemarknaden.

  SvaraRadera
 6. Finns bara en lösning och det är kavla upp ärmarna, sätt igång oh jobba framåt samt dra ner på kostnaderna!?

  SvaraRadera
 7. Sossarna kommer (med rätta) skylla på den internationella konjunkturen.

  Det var därför Löfvens mål om lägst arbetslöshet i EU 2020 var ett så bra formulerat mål. Man kan inte skylla på konjunkturen, det fanns ett slutdatum när det skulle ha skett och det var tillräcklig tid (fem år) för reformer skulle kunna ha en verkan.

  Sen 2014 har Sveirge dock bara tappat placeringar jämfört med andra länder i EU. Det är det ultimata kvittot på att sossepolitiken inte fungerar.

  SvaraRadera
 8. Helt off topic. Men läste i lokaltidningen i Sydkorea att de haft skärmyttslingar och skjutit varningsskott mot ryskt flyg som kränkt deras luftrum. Frågade runt lokalbefolkningen lite och det sker ständigt.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. När i konjunkturcykeln är det generellt rekommenderat att även börja sälja av sina obligationer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det är räntehöjningar är i sikte eller risk för fallissemang av skulderna / obligationerna. Mao när det är som värst. Svårt att tajma dock.

   Radera