Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2019-07-16 08:13

"Innan Q4 ser vi varsel av industritjänstemän i Sverige"

Konjunkturtecknen fortsätter regna ner. Mercedes (Daimler) vinstvarnar, Citroen och Peugeot (PSA) tappade stort i försäljning under första halvåret. Och aktierna stiger förstås tillsammans med börsen. En svensk industrichef skriver på Twitter att det kommer varsel bland svenska industritjänstemän innan fjärde kvartalet. Och Husqvarna tappade 7% i försäljning i dagens rapport.
Elbil från Mercedes.
Daimler vinstvarnade rejält förra veckan att de förväntar sig en förlust på 1.6 miljarder EUR under andra kvartalet, i kontrast mot 2.6 GEUR i vinst samma kvartal förra året och att helåret kommer bli avsevärt sämre än 2018. Dels skyller man på återkallning av exploderande airbags och problem med partikelutsläpp från dieselmotorer, men även på att man är dåliga på att få ut nya produkter och att tillväxten inom bilförsäljningen är svag.

Daimleraktien föll på beskedet i fredags, återhämtade sig och steg förstås igår.
Dagschart Daimler.
PSA med Peugeot och Citroen tappade 13% i försäljning under första halvåret, främst på utvecklingsländer, medan tillväxten var 0.3% i Europa. Försäljningen rasade över 60% i Kina, varifrån det kommer allt fler signaler om en hastig inbromsning i ekonomin.

Uppgifter till bloggen gör gällande att bilindustrin just nu är ledande i inbromsningen, vilket också bekräftades i Atlas Copcos halvrapport igår.

Husqvarna rapporterar nu på morgonen 7% tapp i försäljningen, varav fyra procentenheter från konsumentdelen. Detta var sämre än väntat, men man ökade vinsten genom besparingar och rationaliseringar, även om marginellt under förväntan.

En chef på ett svenskt industriföretag skriver att han kliver av börsen och att den vikande efterfrågan accellerear just nu. Vidare menar han att det kommer varslas främst tjänstemän inom svensk industri innan fjärde kvartalet, samtidigt som konsulterna diskret försvinner.
Han fortsätter med att påtala att högkonjunkturen är över och att alla indikatorer visar detta.

Men på börsen är det alltså muntert. Vilket förstås är positivt, man kan därmed sälja och komma ur på topp innan rutschbanan tar fart.
Är du redo? Kom igen, det blir kul! I början i alla fall.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

43 kommentarer:

 1. Som vi har väntat.

  Och inga mer skattesänkningar från USA som kan rädda konjunkturen. Köpte man Amazon 2002-2003 hade man gjort runt 100 ggr pengarna. Köpte man Netflix 2008-2009 hade man gjort ca 50 ggr pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iaf om man inte sålt på vägen. Min erfarenhet är att väldigt få sitter kvar hela vägen utan nöjer sig med 2-5-10x pengarna. Eller åtminstone tar ut vinster på vägen.

   Radera
  2. Jo Netflix har jag själv dabbat mig på, köpte tidigt och sålde när posten tripplade.... Och har då och då tittat på och väntat på dippen. Helvete.

   Radera
  3. Du gjorde 3x pengarna. Var glad och nöjd, du ansåg att det var rätt beslut då. Man kan inte jämföra sig med alla affärer man aldrig gjorde, då blir man bitter, för det finns alltid affärer man missat.

   Radera
  4. Om det är ett bolag i rätt trend, skulle t.ex kunna vara NVIDIA och AI, så ser jag ingen anledning att sälja förrän i slutet av 2020, när nästa lågkonjunktur kommer.,

   Radera
  5. Hade man gjort är helt ointressant. Vad har du för track record Skatt de senaste 15 åren på årsbasis?

   Radera
  6. Vem frågar du? Annars är ju inbetald skatt onekligen ett rätt bra facit på ekonomisk framgång eller motgång.

   Radera
  7. Jag frågar Skatt är stöld som pratar om "köpte man" och "ingen anledning att sälja".

   Radera
  8. Lyssnade på Kvalitetsaktiepodden för första gången och de angav att de avkastat 30% de senaste 15 åren i snitt vilket var ganska befriande. Det blir liksom mer trovärdigt då.

   Radera
  9. Nej. Mig veterligen är de de enda som anger det i pod-världen.

   Radera
  10. Dock tror jag det blir väldigt svårt för de att matcha de siffrorna framöver.
   Numera kör placerare ofta samma taktik. De screenar bolag via börsdata. Det talar för att det kommer att bli mer likriktat framöver och den lågt hängande frukten är redan tagen.

   Sen detta med AI. Detta gäller poker men kan säkert appliceras på aktiemarknaden framöver. https://www.onlinepokerreport.com/37948/facebook-pluribus-poker-bot-ai/

   Radera
  11. Spektakulära påståenden kräver spektakulära bevis. 30% per år i 15 år är 50x pengarna. Jag gjorde 50x pengarna på tre år i enskilda aktier fram till jag sålde runt 80% 2006 och köpte gården, men det var inte 50x pengarna på hela portföljen.

   Radera
  12. 50 ggr pengarna, sen skatt och uttag på det är det rimligtvis som avses.
   Avanza räknar per automatik ut snittavkastningen från 2004 på den totala depån som kan bestå av traditionell AF, KF, ISK, AP, ISK.

   Radera
  13. @Stefan Intressant med poker-ai, den gör det meningslöst att spela om pengar och mjukvaran är tillgänglig så spelbolagen blir nog svettiga.

   Radera
 2. För att inte nämna några av de bolag som inte ens gett en hundradel av pengarna under samma period

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sch. Tysta vittnenas kyrkogård. Stör inte cherrypicking.

   Radera
  2. Min lön och aktieutdelning är ändå bäst. 100% varje år.

   Radera
 3. Om (när) elbilar slår igenom brett så behöver fordonsföretagen göra enorma nedskrivningar av alla tillgångar relaterat till motortillverkning. Kan innebära konkurs för många. Dessutom många jobb som försvinner från Europa då vi ligger hopplöst efter Asien på battteritillverkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den centraleuropeiska bilindustrin kommer resa handelshinder mot EU före detta sker.

   Radera
  2. Yes. Precis som redan finns för cyklar.
   Köp bil för 10 000 SEK i Kina -> 13 750 SEK efter tull och moms
   Köp cykel för 10 000 SEK i Kina -> 20 312 SEK efter tull och moms

   Källa: https://www.tullverket.se/sv/privat/tjansterforprivatpersoner/tullraknarenraknautvadvarankostar.4.7df61c5915510cfe9e710532.html

   Radera
  3. Slår igenom "brett" är jag lite skeptisk till, dels för att vi med dagens teknik och litium batterier inte har tillräckligt med litium på jorden för att kunna ersätta dagens fossildrivna bilar med elbilar. Tittar vi sen på Sverige och den energipolitik som förs så kommer vi inte att ha el att ladda våra bilar med om några år.

   Elbilen som komplement - javisst, men i långa loppet är det vätgasdriven bränslecell som jag tror på.

   Radera
  4. Världens litiumfyndigheter skulle räcka till i alla fall ett par miljarder bilar, men så lär det inte bli då andra ämnen lär ta över.

   http://teslaclubsweden.se/manga-batterier-blir-det-3/

   Radera
  5. Fel av mig, kobolt är det som kommer att sina först, men även den är kritisk för litiumbatteriet.

   https://www.nyteknik.se/fordon/eu-brist-pa-batterimetallen-kobolt-redan-2020-6940033

   Radera
  6. Dels går det att göra batterier utan kobolt och sen finns det deep sea mining
   https://www.google.com/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN1QG1B1

   Radera
  7. Bilindustrin kommer att löpande minska investeringar i förbränningsmotorer plus att fabrikerna kommer att användas för produktion av eldrift så så stora nedskrivningar blir det inte.

   Radera
 4. Aha, det är dags för avtalsrörelse och löneförhandlingar.

  SvaraRadera
 5. Så snart kommer den där efterlängtande korrigeringen där man möjligtvis kan få mer än 10% rabatt på börsen och bostäder även i SEK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltså jag hoppas innerligt Cornucopia har rätt nu annars lägger jag ned den här bloggen för gott. Då har jag tappat allt förtroende för han i bubbelfrågor.

   Radera
  2. Vi har ju inga bubblor givet att dagens förutsättningar består och det verkar dom göra.
   Börsen kan nog falla -20 till -30%. Inte alls ovanligt. Hände ju senast i December.
   Att bostadsmarknaden skulle göra det samma har jag mycket svårt att tänka mig. Vad skulle initiera det? En ränteökning på 25 punkter? Knappast. Arbetslöshet blir det inte med tanke på hur det går för kronan och sjunker den ännu mer blir vi det nya Thailand. Då kan vi jobba som servicepersonal åt rika utlänningar.

   Radera
  3. Jag instämmer. Har svårt att se bomarknaden falla dramatiskt om inte spelreglerna ändras rejält, vilket jag inte tror de kommer göra. Börsen är jag mer skeptisk till. Den är ju dessutom mer svängig historiskt.

   Äger själv en bostad men ej längre inne på börsen.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera

  5. Ja det bästa är väl att ha en bostad med lika mycket cash som man har i lån. Får vi inflation kan man använda pengarna till avbetalning och kraschar börsen men bostadsräntorna består eller sjunker kan man använda pengarna till att göra entré på börsen igen.
   Det värsta är väl att vara skuldfri och bara ha cash och har man varken pengar eller skulder kan behöver man inte bekymra sig över något.

   Radera
 6. Jag gråter över alla goda affärer jag missat och skrattar över alla dåliga affärer jag också missat. Det tar ut sig så jag är trots allt ganska nöjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Men en del ser bara de missade affärerna. Upplagt för bitterhet.

   Radera
  2. Då skall man inte hålla på med aktier. Spiltan korträntefond passar nog bättre!

   Radera
 7. Jag är inte säker på att börsen verkligen faller.
  Den kris som väntar oss är ett annorlunda djur, där vi prövat spännande saker som negativa räntor och befolkningsexplosion genom migration. Krisens epicentrum är den här gången inte det privata näringslivet utan det offentliga. De flesta stater, delstater, kommuner mm har underfinansierade pensioner, är rekordhögt belånade och har enorma investeringsbehov. Lånebehoven är gigantiska men hur länge kan man sälja obligationer med inga eller negativa räntor? Skattehöjningar räcker inte och höjer man räntan så blir det ragnarrök. Världsekonomin ser ut att mer eller mindre koordinerat gå in i krisen. Och ja; det gäller också Sverige även om staten för närvarande har låg belåning då alla andra har jättehög.
  Det finns gott om obligationskrascher att studera i historien. Erfarenheten visar att det alltid har varit bättre att ha fordringar på privata aktörer, där chansen är större att någon gång få betalt, än staten. Börsen är ett lättillgängligt sätt att försöka rädda det som räddas kan. Se på börsutvecklingen i Venezuela, gått som en raket rätt upp.
  Så ett scenario där börsen rusar fast företagen knäar är inte otroligt.
  Men låt oss hoppas att jag har fel.

  SvaraRadera
 8. Sätt till kursen så behöver den nödvändigtvis vika ner. Bolagen riskerar att inte vara tillräckligt effektiva i skuggan av den svaga kronkursen och måste rationalisera för att hänga med.

  SvaraRadera
 9. Skulle vara intressant att veta vilken industri Qvintus Johan arbetar hos? Dessutom chefar han, jag är skeptisk, hans twitter gör det hela ännu mindre trovärdigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, men tänker inte berätta, men går i god för honom.

   Du kan tycka att det är trovärdigt, men jag lägger inte ut något sådant utan att kontrollerat vem som ligger bakom. Samma sak med den tidigare varningen från Shatterhand. När folk berättar vilka de är i förtroende, så går jag naturligtvis inte ut med det.

   Sedan kan de ha fel och bara se sin egen nisch eller sina egna nischer.

   Radera
 10. Konsulter är alltid de som tar stryk först. Har vänner som vittnar om väldigt låg nyförsäljning, hoppet står att långa kontrakt inte termineras.

  SvaraRadera