Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-07-11 07:11

ICA Banken blockerar insättningar hos Revolut

En läsare rapporterar att ICA Banken blockerat insättningar hos Revolut via ICA:s bankkort. Banken hävdar bedrägerier, men verkar än så länge vara den enda svenska banken som tagit detta beslut mot konkurrenten, vars betalkort och app antagligen är den bästa på marknaden.
Metal på metal. Revolut Metal på Rammstein-konsert i Köpenhamn. Inga växlingspåslag vid köp i Danmark. Skåningar sparar således 1-2% på spritinköpen.
Revoluts korttjänst och tillhörande app är antagligen den bästa på marknaden i funktioner, säkerhet och nytta för kunden. Åtminstone bland de kort jag testat eller tittat på. Vissa kreditkort kanske ger större återbäring än Revoluts premiumkort Metal, men i funktioner är Revolut helt överlägsen det mesta. Ännu bättre blir kortet utomlands, när man slipper bankernas påslag vid köp i annan valuta, då köpen sker till sekundspotpriset på interbankmarknaden, utan påslag.

En läsare rapporterar att ICA Banken har stoppat insättningar till Revolut, vilket enklast görs gratis via ett annat betalkort. Använder man kreditkort kostar dock insättningarna.

ICA Banken hävdar bedrägerier och har spärrat möjligheten att sätta in pengar. De skriver till läsaren:
"På grund av flera bedrägerier ifrån detta företaget har ICA Banken valt att stoppa alla transaktioner till och från Revolut. Detta är för våra kunders säkerhet. Det går inte att öppna upp dessa transaktioner för enbart dig utan detta gäller för samtliga kunder i ICA Banken. Tack för visad förståelse då vi vidtagit dessa åtgärder av säkerhetsskäl."
Säkerhetsfunktionerna hos Revoluts kort är förstås långt större än för ICA Bankens kort.

Läsaren avser nu att upphöra vara kund hos ICA. Både jag och läsaren har dock testat att handla med Revolut hos ICA, vilket hanteras hos ICA Banken, och inga transaktioner har stoppats. När det gäller att få in pengar från Revolut är banken lika mycket värd som andra.
Det gick utmärkt att veckohandla på ICA med Revoluts kort. Samma sekund som man trycker på godkänn får man en notifiering i telefonen, samt kategorisering och var köpet gjorts, och kan alltså upptäcka bedrägerier direkt och inte som med storbankerna först när man tittar på ett kontoutdrag eller upptäcker att kontot är länsat. Och åtminstone Swedbank kan inte ge besked om var ett köp gjorts förrän efter flera dagar, inte ens telefonbanken eller säkerhetsavdelningen. Revolut ger ut informationen samma sekund.
Det är bara insättningar till det konkurrerande kortet som stoppats. ICA Banken skriver till läsaren att det inte handlar om konkurrens.
"Det har inget med att vi fruktar ökad konkurrens. (SIC!) Jag önskar dig en fortsatt bra dag!"
Läsaren fick också i konversationen tips om att man kan bli försäkringskund hos ICA.

På annat håll har Nordea investerat 5 MEUR i den liknande uppstickaren P.F.C. P.F.C. har inte lika många funktioner som Revolut, men liknande koncept med gratis kort, möjligheten att frysa kortet och själv byta PIN-kod, samt inga valutapåslag vid utlandsköp. P.F.C. stöder som svensk tjänst dock insättningar via Swish, vilket inte Revolut gör.

Rimligtvis måste storbankerna komma med korttjänster med motsvarande funktioner, gratis kort och inga växlingskurser tids nog. Storbankernas korttjänster är skrämmande omoderna, samtidigt som de är enorma kassakor för bankerna. Enbart den senare anledningen är god nog för att byta till en uppstickares ("fintech") kort. Sedan får vi se vilka uppstickare som står kvar i slutändan - att enbart få intäkter via kundernas kortköp, och skippa kort- och växlingsavgifter, samt erbjuda en massa moderna funktioner och högre säkerhet, är knappast gratis.

Vill du testa ett gratis Revolut-kort, använd denna länk.

Tillägg: Några läsare hävdar att det visst går att fylla på med ICA:s kort. Den tipsande bloggläsaren kunde dock inte göra det så sent som 09:16 idag. Se skärmdump nedan.
Skärmdump från Revoluts app.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Frågan är ju hur länge det tar innan Revolut börjar ta betalt. Finns inga fria luncher.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De får ju betalt via kortavgifterna från handlarna, samt vissa kringtjänster.

   Radera
  2. Revolut har troligen mindre kostsam struktur med inga pensionsfonder, inga skrytkontor och liknande utan det är ett gäng folk som kan IT och finansiella transaktioner.

   Radera
  3. Re. Anders
   Pensionsfonderna är ju om möjligt en ännu större inkomstkälla för bankerna. Runt 50% av kapitalet hamnar i deras fickor på ett långsiktigt pensionssparande.

   Radera
  4. @Carmania - jag menade alltså deras egen interna pensionsfonder till personalen.

   Radera
 2. Jag förde över medel från Ica Banken till Revolut igår vid lunch utan problem. Testar även att göra en överföring nu med en gång, återkommer med resultat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar fortfarande utan problem för mig så det verkar inte vara någon generell policy.

   Radera
  2. Intressant. De kanske lyfte det hela.

   Radera
 3. Har sedan länge 100 Skr växlat till SchFr. Och måste tillstå att jag inte riktigt greppar deras interface i mobilen. Svårt att få fram både det ena och det andra. Detta hindrar mitt fortsatta försök.

  SvaraRadera
 4. Tror nog att bankerna sitter säkert. De allra flesta misstänker jag, liksom jag, bryr sig inte om finesser på korten. Går det att betala med så duger det. Det finns också de som inte vill ha en massa appar till allting, och här blir det en app till. Och kostar det någon procent extra att betala i utlandet så må det vara hänt.

  Tror det är mer lockande för många att välja ett kort där man får cash points som kan omsättas i exempelvis flygbiljetter eller liknande (exempelvis Amex eller Norwegian).

  Men det är ju bra att det finns en nisch för de med extra stort kontrollbehov också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktigast för mig är skyddet mot skimning mm. Att man inte har en magnetremsa alls är väl det största skyddet, i övrigt virtuella kort i önskad mängd, engångskort för onlinetransaktioner, möjlighet begränsa, rent av stänga av möjligheten att använda kortet etc.

   Varje gång ett av mina privata kort eller företagskort blir skimmat så är det många timmars arbete som går till spillo för min del.

   Radera
  2. "Varje gång"? Hur många gånger har du blivit skimmad? Jag har aldrig blivit det, vad jag vet åtminstone. Det hade ju i och för sig kunnat förklara vart lönen försvinner vissa månader.

   Vi har Remember More med 1% cashback. Det funkar bra för oss. Årsavgiften på 295 kronor återbetalar ju sig när man shoppat mer än 29 500 på helåret. Däremot är valutaväxlingsavgiften på 1,75%, så det hade varit bra med ett resekort. Kan man ha familjekort på Revolut? Dvs två personer med samma konton och varsitt kort?

   Radera
  3. I synnerhet mitt företagskort blir skimmat typ 1-2x om året. Gissar att det handlar om hotell, sker iaf oftast på resor. Privatkortet skimmas ungefär vart annat år. Kan även vara stulna uppgifter online eller ngt, men det är nog 5-10 år sedan jag senast fick ett nytt kort för att det gamla gått ut, utan det har ständigt handlat om bedrägerier.

   Radera
  4. Det finns svenska kort utan valutaväxlingsavgift, exempelvis Easy Living från Collector Bank. Dock med en årsavgift på 195 kronor från år 2.

   Radera
  5. Har själv aldrig fått mitt kort "skimmat", men däremot min sambo har fått det. Förmodligen på något hotell då hon reste rätt mycket ett tag. Det löste sig efter att anmälan gjorts på bankens websida och hon fick tillbaka alla pengar.

   Radera
  6. Jag har alltid fått tillbaka pengarna, men det har tagit upp till två månader. Dock är det en himla massa jobb jag inte har tid med att få kortet skimmat.

   Radera
 5. Fungerar för mig nu. Verkar som detta blogginlägg hade effekt.

  SvaraRadera
 6. Jag har aldrig betalat någon avgift för insättning med kreditkort (VISA från OKQ8). Så det är inte en generell sanning att det bara är gratis med betalkort.

  SvaraRadera
 7. Just avgiftsfria köp utomlands och eventuellt bättre skydd mot skimning är attraktivt, har dock inte fått mig att bli kund än. I övrigt erbjuder Danske samma funktioner och det vill jag minnas att SEB gjorde också när jag var kund där, så att man försöker sälja in "spärrning av kort i app" och "budgetfunktioner" som något unikt tycker jag är att ta i. Men kan hända är jag inte tillräckligt insatt i finesserna. Att storbankerna tar en månadsavgift för korten är för mig det största bekymret men svårt att komma undan.

  SvaraRadera
 8. Kan inte revolut skaffa bankgiro i stället så man går runt det här? Finns det inget IBAN man kan använda?

  SvaraRadera
 9. Man kan förstås fundera på varför bedragare väljer att tömma ditt konto till just Revolut. Är det för att Revolut inte har möjlighet att spåra och betala tillbaka pengarna när ICA-banken berättar för dem att pengarna överförts i samband med brott.

  SvaraRadera
 10. Insättningar via kreditkort är visst fria, så länge de inte är företagskort eller utfärdade utanför EES.

  Däremot tillkommer 0,5 % i valutaväxlingspåslag när valutamarknaderna har stängt, på helgerna(?).

  https://www.revolut.com/sv-SE/legal/fees

  Jag brukar fylla på med mitt Nowo-kreditkort, använd gärna min 75/50 kr promokod "norge84". https://www.nowo.se/

  SvaraRadera
 11. Så Revolut bygger på att medel finns tillgängligt på kontot? Inte inköp som månadsfaktureras då?

  Europeisk bankoktroj finns registrerad i Litauen.

  SvaraRadera
 12. Ingen skåning med sunda vätskor handlar sin sprit i Danmark, speciellt inte med den nuvarande kursen. Man åker till BorderShop.

  SvaraRadera
 13. Ser att även N26 har ett metal card nu.

  SvaraRadera
 14. Tråkigt med dessa angrepp av misstro mot ett e-pengainstitut. Oavsett om det nu drogs tillbaka känns det som en markering mot en utmanare som bankerna kommer få allt svårare att bemöta annat än uppköp eller väldigt nära samarbeta.

  SvaraRadera
 15. Funkar att fylla på utan problem men man måste öppna sitt kort hos ICA för "internetköp utan verifiering" innan. Så har jag fått göra varje gång sedan första gången...

  SvaraRadera