Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-07-07 14:40

Hemautomatiseringsträsken - Home Assistant

VARNING: Är du teknofil och hade tänkt ha en skön semester, eller är mån om dina förhållanden till nära och kära, sluta läsa nu.

Open Source-programvaran Home Assistant ser ut att ha lyckats med att skapa en enhetlig plattform för hela ditt smarta hem, oavsett teknikleverantörer och plattformar. Detta ger oanade möjligheter för automatiseringen av ditt hem.
Väderdata från Netatmos uthomssensorer tillsammans med timpriset på Nordpool.
Ett problem med det smarta hemmet är att teknikleverantörerna sällan stöder alla standards, om ens någon, utan kanske kör en helt egen applösning. Till slut sitter man med en uppsjö av appar och teknik, som inte kan samverka - belysning, väderstationer, värmepump, ljudanläggningar, teve, elbil, elmätare, solkraftanläggning med mera.

Fast så finns Home Assistant, en Open Source-plattform, som har stöd för en imponerande mängd olika leverantörers teknik. 

Själv har jag nu lyckats föra in mina väderstationer och rumssensorer från Netatmo, ljudanläggningen från Sony (även t ex Sonos stöds), solcellsanläggningen från SolarEdge, timpriserna för elen hos Nordpool, Philips Hue, värmepumpen från Mitsubishi med Melcloud och även elbilen. Allt kan nu samverka med varandra. Nordpool och Mitsubishi stöds inte officiellt, men väl via tredjepartsmoduler.
Klimatdata från Netmo, belysning från Hue, värmepump från Mitsubishi och ljudanläggning från Sony.
Jag har exempelvis ställt in automatisering av kylningen. När temperaturen utomhus hos Netatmo-väderstationen går över 26 grader drar AC:n igång på kylning. När den går under 25 grader stängs kylningen av igen. Ovanpå detta kan man förstås även ta hänsyn till elpriset eller om solcellspanelerna producerar över en viss effekt, så man kör kylningen helt på sol, eller för den delen bekräftar att solen skiner ute.
Elbilens historik. Överst syns laddning som grönt. I mitten innebär grönt att handbromsen är åtdragen, dvs att bilen är parkerad. Nederst ser man om den är hemma eller inte.
Nästa programmering är att ställa in så att elbilen automatiskt laddas när timpriset på el går under ett visst brytvärde. Normalt laddar jag annars bara från klockan 0100 till den når önskad nivå på laddningen. Nu kan jag även se till att den laddar vid tillfälliga prisdippar dagtid, och ska även se till att den slutar ladda på morgonen om priset sticker iväg tidigare än vanligt. Naturligtvis bara om elbilen är hemma, vilket man också kan se. Det går också att köra värmen eller kylningen i kupén utifrån vad för utetemperatur som gäller för stunden förslagsvis på morgonen, så man slipper glömma att slå på värmen och smälta frosten innan det är dags att ta bilen till jobbet. Tesla stöder inte själva detta, och enskilda appar från tredje part tar skyhögt betalt för detta. Via Home Assistant kan du även med lite pill skapa din egen körjournal och logga alla tider och kilometersträckor, samt GPS när handbromsen dras åt respektive släpps.

En annan idé är att slå av och på torktumlaren beroende på om solcellerna producerar el eller inte, samt förstås även ta hänsyn till elpriset. Bara trycka igång torktumlaren, så drar den igång när elpriset väl är nere under t ex 20 öre per kWh eller solen skiner.
Solcellerna sammanställda, och lite av elbilen.
Möjligheterna är som sagt oändliga, när man via Home Assistant alltså kan samköra alla olika uppkopplade system i hemmet. Det finns även stöd för de rätt populära larmen från Verisure, vilket gör att du om du integrerat Spotify eller iTunes (vilket stöds av Home Assistant) förutom larmet kan bröla ut valfri musik på maximal volym i samtliga högtalare i huset när larmet går, tända alla lampor, aktivera alla kameror med mera, oavsett vad för leverantör - så länge det finns stöd i Home Assistant.

Det finns förstås även stöd för mobilkoppling och mobilen när du inte är hemma, även om man antingen måste öppna upp i brandväggen eller betala 5 USD per månad för en molntjänst. Integrering med Google Assistant och Alexa erbjuds också, och även koppling till Apples HomeKit, dvs med stöd för Siri. Med geofencing kan du därmed spåra din mobil (eller din uppkopplade bil för den delen) och automatisera utifrån det. Du kan sätta upp en zon på jobbet, som gör att värmen slås på hemma när du lämnar jobbet. Och att vattenkokaren drar igång kaffet när du närmar dig hemmet. Visserligen har enskilda appar och leverantörer stött sådant tidigare, men nu kan man alltså köra i princip all utrustning från olika leverantörer.

Naturligtvis är inte gränsnitten snygga och systemet är inte lättarbetat, men tekniknörden kommer älska det.

Nämnde jag talsyntesen? Du kan när du kör scenen middag stänga av teven, byta eller stänga av musiken, samt blåsa ut "Dinner is served!" i hushållets samtliga högtalare, medan belysningen ställs in på lämpligt vis. Samt stänga av värmepumpen, så dess susande inte stör middagen.

Och någon har slängt in stöd för Husqvarna Automower av uppkopplade X-modeller, så du kan parkera eller köra den utifrån vad din väderstation uppger kring temperatur och nederbörd. Eller kanske köra ut den och parkera den borta från laddstationen om det blir åska?

Allt data från de olika systemen går att korsvis användas. Du kan t ex strunta i att stänga ner belysningen automatiskt för natten om teven är på, dvs att hushållet tittar på film senare än vanligt. Du ka

Du hittar Home Assistant här. Men vill du rädda sommaren och dina relationer med andra, så klickar du inte på länken. Hemautomatiseringsträsket är djupt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Idag släpps också AMD Ryzen 3000 serien så man kan addera till teknofilin att det finns även "titta på benchmarksaspekten". Även där är det rekommenderat att om man är mån som sin semester och sina relationer att kanske bäst att låta bli.

  SvaraRadera
 2. Hållt på med home assistant ett bra tag nu. Ingen 1.0 release än så räkna med breaking changes. Men kör hassio varianten så det finns ju addon för att kolla innan man uppgraderar. Vill man ha billiga sensorer rekommenderas xiaomi aqara varianterna tillsammans med en conbee sticka (kör version 1) och deconz. Finns som addon nuförtiden med stöd för att se mesh grafiskt. Annars finns det docker container från marthoc och så vidare.

  Möjligheterna är i princip oändliga. Och det är ett träsk man sätter sig i ha ha.

  Finns svensk discord med trevliga människor samt en community på nätet där de flesta svar finns.

  SvaraRadera
 3. Om man läser Jacob Nordangårds nya bok "Rockefeller,en klimatsmart historia" blir man inte lika sugen på smarta hem...
  (boken är mer skrämmande än Stjärnklart)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jämförelse. Nordangård håller förresten på att skriva en ny bok om hur coronapandemin används för globalisternas intressen.

   Radera
 4. Vill du sabba sommaren totalt så kika in lovelace ui för att modda utseendet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lovelace är default så det använder man oavsett.

   Radera
  2. Ah de har ändrat har inte kört det på ett tag pga korrupt minneskort på min pi

   Radera
  3. Jag flyttade till NUC efter korrupt kort på rpi3+. Kör hassio I docker på NUC. Funkar bra.

   Radera
  4. Ja hoppar jag på home assistant igen så blir det nog en liknande lösning

   Radera
 5. Borde det gå att ladda robot-gräsklipparen när elpriset är lägre än inställt belopp.

  SvaraRadera
 6. Började med HA men måste säga att OpenHAB har bättre stöd för fler enheter. Så ett alternativ för dem som ger sig in i träsket att fundera på.
  Men Samsung SmartThings Hub är nog den bästa lösningen för den som inte är så sugen på att lära sig koda utan bara vill att det skall fungera.

  SvaraRadera
 7. Om jag minns rätt så går Netatmo via deras molnAPI dvs ett externt beroende. Kanske inte hela världen om det pajar och ACn inte drar igång, men man bör se till att funktioner som dörlås och dylikt inte är beroende av internetuppkoppling.

  SvaraRadera
 8. Tyvärr redan fast.. :)

  Kör dels hass.io (home assistant i smart dockerpaketering) på raspberry hemma för att styra av belysning, grönsaksodling och robotdammsugare, och en till hass.io på en ubuntulaptop i sommarstugan för att samköra och styra videoövervakning, larm, belysning och uppvärmning.

  Oändliga möjligheter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har du för automatisering av odlandet?

   Själv har jag inte kommit längre än en 230V pump på ett styrt uttag som kör dropbevattningen i 1 minut 3 gånger per dag och larmar när regnvattentunnan är tom.

   Skulle hellre vilja ha en fuktsensor i jorden men inte hittat nånting vettigt. Och nånting 12voltigt för vattenflödet.

   Radera
  2. Inomhus.. Växtbelysning, termostatstyrd undervärme för frösådd, mätning av lufttemp och luftfuktighet, nivåstyrning av pump som fyller underbevattningskärl med kapillärmatta, samt videoövervakning så man kan beskåda skönheten då och då :)

   Radera
 9. Jag kan tipsa alla om projektet zigbee2mqtt, sol används med Home assistant. Ett open source-projekt som använder en usb-sticka för en hundring för att kommunicera med alla typer av zigbee-enheter utan att behöva deras separata gateways. Jag använder för tillfället Ikea tråsfri och Xiaomis sensorer direkt kopplade till stickan i Raspberry pi.

  SvaraRadera
 10. Jag använder det bland annat till att hålla koll på sommarstugan. Temp och fuktighet i krypgrund, lampor, larm och värme.

  Möjligheterna är som sagt oändliga :)

  SvaraRadera
 11. Lars, sjukt bra timing och HA blir nog nästa folkrörelse. Har precist börjat kika på HA för styrning av snösmältning (förutom allt det andra du nämner) och jo semestern med familjen är i fara :-). Har flera vattenburna slingor som jag kommer slå av/på med 24V NC ställdon. Frågan är om man skall koppla in sig direkt (via relädrivare) från RPi I/O eller de populära ESP32..eller nått annat.
  Tips på relädrivare med HA integration mottages tacksamt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. EspHome på en esp8266 vore nog idealiskt, finns smidig integration med HA: https://esphome.io/

   Radera
  2. Jo, tack, blir nog enklast!

   Radera
 12. Kul och otippat att jag skulle se något om detta här. Precis som du skriver så är det fortfarande ganska mycket pill. Jag startade på version 0.34 och nu är det version 0.95. Så man kan väl samanfatta med att det inte är klart. Vet inte om jag får länka här men jag har skrivit jättemycket om detta. Speciellt med solceller som jag vet Lars skriver om ibland med. Sjukt kul att kunna ladda bilen då solen skiner eller kunna se massor av data jag aldrig trodde jag behövde se. http://www.planet4.se/solceller-del-3-grafana-home-assistant-och-magic-mirror/

  SvaraRadera
 13. Hur fungerar din Tesla-laddning ihop med solpanelerna? Ger de tillräckligt med kräm för att ladda dagtid en molnfri dag? (du skriver att du normalt laddar nattetid)

  SvaraRadera