Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2019-07-19 15:43

Fredagsmys: Därför klär crossfit (tm)-ledare i svart

Crossfit är ett varumärke ägt av Crossfit Inc.
"Åh, gör vad du vill med mig!" - alla crossfittare någonsin
Dags för lite härligt fredagsmys igen. Jag har kommit till insikt varför crossfit (tm)-ledare klär i svart.
Byns andra "gym", Hälsoboxen.
 "The first rule of crossfit (tm) is you talk about crossfit (tm). The second rule of crossfit (tm), is you talk about crossfit (tm)."
Träningstrenden crossfit (tm) eller motsvarande ej varumärkesskyddade aktiviteter, som t ex funktionell fitness gör segertåg över världen. Wikipedia låter meddela följande antal anslutna gym:
"Den 4 november 2009 fanns det 37 anknutna gym i Europa. Den 23 november 2012 hade Sverige 43 stycken. Idag (2017) finns över 13.000 Crossfit-gym världen över, varav 134 st i Sverige, från Trelleborg i söder till Kiruna i norr."
Crossfit (tm) innebär att man samlas i grupper och låter en dominerande ledare tvinga deltagarna att utföra olika smärtsamma och förnedrande övningar med sina kroppar, ofta tillsammans med olika enkla redskap utformade för att orsaka plåga och lidande. Ofta innebär övningarna repetitiva moment som upp-ner, upp-ner eller fram-bak, fram-bak.
Mer Hälsoboxen.
"Det finns inget stoppord i crossfit (tm)." (stoppord heter safeword på engelska)
Man får inte heller sluta, utan alla ansatser och försök till stoppord, som "jag klarar inte mer" eller "jag måste spy" möts av rop från den dominerande crossfitledaren i stil med "bara tjugofem minuter kvar" eller "bra jobbat, du klarar det", så det är bara att köra på medan kroppsvätskor lämnar kroppen via alla porer och andra kroppsöppningar.
Och mer.
Insikten slog mig igår.

Crossfitledare klär sig alltid i svart. Oftast tätt åtsittande svart. De skriker högt åt dig och tvingar dig göra saker du aldrig trodde att du skulle göra och aldrig gjort förut. Din blotta närvaro innebär att du har godkänt att bli utsatt för vad som helst som ledaren säger till dig. "Åh, snälla ledaren (tränaren är fel ord, för ledaren står bara där, kanske viftar med ett rep eller något, men i övrigt tränar inte själv), utsätt mig för vad du vill, jag är din villige slav".

Kort sagt handlar crossfit (tm) om svenska folkets inneboende avsaknad av gammal hederlig S&M av den tyska skolan. Därav den stora fixeringen vid olika metallföremål, ibland fastskruvade i väggarna, samt olika former av rep. Samt ledare i svart, och som inte låter dig sluta.

Fast i S&M har man stoppord. Det finns inte i crossfit (tm).

Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

44 kommentarer:

 1. "Pain is temporary, glory is forever"

  Uttryckt hösten 1996 på Gerdahallens gym under en forcerad negativ bicepscurl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gerdahallen? Där fanns väl nästan inga fria vikter alls? Tacka vet jag Victoria station eller den där skumma hålan i Planetstaden.

   Radera
  2. Tja, dina myggvikter (vattenfyllda plastformar) hade de ju inte så många av.

   Men de som fanns räckte för friviktsbänkpress och ordentliga latsdrag. Ialla fall för oss som var där på 90-talet. Kan tänka mig att pojkvaskrar som du som kom dit senare klagade på muskelbergen och därför tog man bort de fria vikterna till fördel för gummibandsmaskiner åt er tjejer.

   Radera
  3. Tjej är ett positivt ord, Rickard.

   Radera
  4. Jag skrev det i bästa välmening.

   Radera
  5. Det fanns ett separat tjejgym på Gerda t o m där de stoppat in såna där felköpta idiotmaskiner som hade en kolv med luft istället för vikter som motstånd. Men det kan säkert Fru Ohlin berätta mer om.

   Radera
  6. Bara hörsägen, vi män hade INTE tillträde till tjejgymmet.
   Ni mitt emellan vet jag inte riktigt var ni platsade.

   Annars har man ju sett tjejer på anabola och därför inte riktigt är hel kvinnliga. Som BDs mamma då.

   Radera
  7. Jag var din mammas PT, ditt CP.

   Radera
  8. Vad lärde du henne då?

   Radera
  9. Lustigt att du skulle fråga, vi har nämligen en video från deras "träningssessioner"

   https://youtu.be/fuXAz3Uee9E?t=1498

   Radera
  10. Kan meddela herrskapet att Gerdahallen har mer än tillräckligt fria vikter och man slipper det värsta patrasket från Victoriastadion. Det finns till och med ett CrossFitinspirerat pass om man är lagd åt det hållet. Verkar vara aningen mindre krinsch än riktig Crossfit till och med.

   Radera
  11. För Jimmy Karavas, kanske felstavat, på Gerdahallen fanns det inga stopord 😊😊

   Radera
  12. Box med Jimmy Karavas, det var grejer det. Han gjorde crossfit lång innan det var en grej

   Radera
 2. Kör bloggaren själv förresten? Funderar på att börja nämligen, undrar om detta var en rekommendation eller varning :-)
  Pain is just fear leaving the body.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varit 4-5x på två veckor, varav en med dominatr ... jag menar instruktör.

   Radera
  2. Ah, nu tar du snart steget över till en kampsport. Bättre sent än aldrig!

   Radera
  3. Behöver man Crossfit om man har en gård med skogsbruk?

   Radera
  4. Gammal hederlig brottning?

   Ett manligt sätt att utbyta kroppsvätskor och intima dofter.

   Radera
  5. Fristil i så fall, romerskt är väl lite tråkigt.

   Radera
  6. Äh, ni vill bara olja in varandra

   Radera
  7. Självklart fristil.

   Det lär vara jobbigare än sex på fyllan.

   Radera
  8. Aldrig brottats på fyllan, så jag vet inte.

   Radera
 3. Jag kör alltid tills precis innan jag spyr eller när det börjar regna svarta flingor framför ögonen. Annars är det ju inte lönt att gå dit. Men det ska helst ske i grupp med en ledare som skriker och peppar en och räknar ner sekunderna som återstår tills du får dina 10 sekunders välbehövliga paus.

  Om jag går dit själv så kommer jag först inte på några övningar att göra och sen lyckas jag ändå hitta 3-4 stycken enkla och plötsligt är jag hemma igen utan att ha svettats en droppe.

  SvaraRadera
 4. S&M är ju en brittiskpolitisk paradgren, så på den svarta textilen borde det stå Keep Calm and Carry On Luv.

  SvaraRadera
 5. Min kommentar försvann..Antar att jag är inte vitlistad då?

  SvaraRadera
 6. Kalle7 ska vara vitlistad. Får kolla på det i helgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur jag kollade här igen då, hann att bli lite bitter för att du tagit bort mig men låtit en sådana som tex Ben Dover vara kvar ;) Men jag hann också acceptera tanken och hade faktiskt förstått, om du inte satt mig på listan.

   Radera
  2. Håller inte med dig om i princip någonting, men du brukar hålla dig inom kommentarsreglerna.

   Radera
 7. Pust. Det verkar jobbigt. Nu går jag istället till puben efter arbetet och dricker några öl.

  SvaraRadera
 8. Har aldrig provat crossfit, gläder mig istället åt dagens återhämtning bland verkstadsbolagen på börsen, märkligt med rapportdagarna när många bolags aktie timmarna efter rapporten ofta dyker för att sedan återhämta sig.

  Måste vara svårt att tjäna pengar på börsen om man reagerar som ett flyktdjur och ständigt styrs av rädsla och sannolikt lär man då ständigt köpa och sälja vid fel tidpunkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är därför man går ur enligt konjunturmodellen, drar in pengarna på räntepapper, och kan slappna av utan att oroa sig över rapporter och sådant.

   Radera
  2. Låter betydligt bättre än flyktdjurmodellen, förändringen man ser i dagens ekonomier med en inflation som inte längre ser ut att utgöra ett hot på samma sätt mot börsen som tidigare kan tala för högre börskurser, har själv aldrig sett och upplevt så lång period med nästan obefintlig inflation.

   Radera
  3. MM, du tänker på GNU-modellen. Är man nog många så klarar sig alltid någon, även om endel blir uppätna av krokodiler.

   Radera
 9. En månad på valfri box (gym kallas så i crossfit) på Södermalm kostar runt 1400kr. Per månad alltså, inte år.

  SvaraRadera
 10. Just nu accepterar jag att domineras av en Hautte Coture, rätt så fina bubblor.
  Minns tiden då det var cykel-trampor-start av mopeden, typ 60-år sedan, man kunde veva igång en halvtaskig tändspole, men nå helsvart . . vettegudarna, svartna för ögona . . njaee vettegudarna, fanns inget sånt alternativ att krypa bakom, fanskapet vevades igång eller då varte oh trampa moppen runt byn me intryckt koppling oh me kvinns på pakethållaren.
  Jag kan inte erinra mej någe sånninga häringa plågometoder, livet lekte varför hålla på att plågas.
  Roddmaskin ???
  Mjaee, dom flöt på vattne-rom oh man rodde nån halvtimme-timme till bion, ja ibland valde man att gå istället, det gick fortare.
  Stoppord ???? då man trampa me kvinns på pakethållaren, !!!!
  Stoppord ??? då man var halvvägs inne i skogen för att titta på nått fågelspel i soluppgången , skolan började ju 8:00 juuu, meterstocken var 1-tum tjock juuu, den ville man inte ha över fingrarna inte.
  Kondisen fick man väl först då TV hadde han militärn 'öppna fönstren', att skjuta bilen på lekplan uppåt för att få styra 10-meter utför var ju lek de.
  Guud va torftigt jag gett haft:e , att aldrig fått haft nån tvingande påmanare.
  Jo tiderna förändras till det . . . iaf. eller. man betalar alltså för att man ska göra nått ???
  Jaja, hur det kan bli.

  SvaraRadera
 11. Är ju långt ifrån det bästa man kan göra för att bygga hälsa, men inte det sämsta heller. Slår lätt både soffhäng och joggingtur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aggressiviteten kanske beror på att många crossfittare helt felaktigt tror att det är just det bästa man kan göra för hälsan. Vilket det självklart inte är. Och märkligt förvirrade trender kan upplevas som störiga (se tex veganism - det är ju egentligen bara marginallt skadligt för en skicklig dietist).

   Radera
  2. Rätt idiotisk sport egentligen. Man ska göra antal rep på en viss tid. Det blir ju väldigt ostrikt och ryckigt som lätt leder till överbelastningsskador. Precis tvärtom mot vanlig styrketräning där man kör strikt och med känsla. Att göra en vikt så tung som möjligt!
   Vanlig styrketräning blandat med cardiovaskulär träning är bättre.

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. "Allt ni behöver är ett jävligt tjockt pannben"...

  SvaraRadera
 14. Inte sällan är deltagare i bootcamps e.l. personer som inte fick göra lumpen eller fick göra det men inte som jägarsoldat. Crossfit är dock bra för body recompositioning men innebär en stor skaderisk. Bättre att kombinera styrkelyft med cardio.

  SvaraRadera
 15. Är det kul då och hur vältränad behöver man vara? Tränar bara med vikter själv. Tänker spontant skaderisk för vanliga svenssons 🙈. Tycker Mikaela Kellner är väldigt imponerande. Men jag är inte byggd så 😁.

  SvaraRadera
 16. Jag tror det kallades apostoliskt ledarskap i Knutby. All makt åt ledaren.

  SvaraRadera