Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2019-07-03 10:28

Fjorton döda i brand ombord på rysk specialförband-ubåt

Fjorton ryska sjöofficerare dödades i en brand ombord på en av Ryska federationens kärnreaktordrivna miniubåtar av Losharik-typ. Orsaken ska varit en kortslutning i reaktorutrymmet och är den största ryska dödsfallet inom ubåtsflottan på elva år.
Grav på tundran nära Severomorsk.
Losharik-ubåtarna är kärnreaktorsdrivna miniubåtar, avsedda för specialförbandsoperationer på stort djup för att stödja ryska flottans verksamhet. De kallas också forskningsubåtar, men det handlar enbart om militärt bruk, t ex utplacering och underhåll av militär utrustning  på havsbotten, röjning av mineringar med mera.

Tanken med konstruktionen är att kärnreaktorn ska vara isolerad från besättningsdelarna av ubåten och enbart servas i hamn utifrån, men uppenbarligen var det inte så, då branden ska ha startat efter en elektrisk kortslutning i reaktorutrymmet.

Av nitton mans besättning ska fjorton dött, medan de överlevande fem ska ha lyckats släcka branden och få ubåten till ytan, så att den kunnat tas i hamn i den stängda (militära) staden Severomorsk. Två av de dödade sjöofficerarna har tidigare medaljerats som Ryska Federationens hjälte, av okända anledningar.

Uppgifterna om exakt vad som hänt går förstås isär, men dödsfallen är bekräftade officiellt. Det uppges också handla om skrov AS-31 och inte AS-12, vilket betyder att Ryssland fram tills nu hade åtminstone två ubåtar i klassen Projekt 210.

Losharik-miniubåtarna tillhör de modernaste i ryska flottan, och omgärdas av stort hemlighetsmakeri.  Inga officiella foton existerar, även om en avbildning i ytläge har dykt upp i bakgrunden på en inspelning av ett teveprogram. 

Ännu ett tragiskt exempel på hur undermålig modern rysk försvarsteknologi är.

Återstår nu att se om norska och finska mätstationer för radioaktivitet kommer ge utslag de närmaste dagarna eller veckorna.

I Ryssland blockerade Barents Observer har en del unikt innehåll i ämnet, som inte publicerats som referat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

1 kommentar:

  1. Du skulle ha lagt ut sån floskelbingo i kommentarsfältet.

    SvaraRadera