Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2019-07-23

Finns det något elavtal som erbjuder kärnkraft?

Finns det något elavtal där ute, som garanterar dig kärnkraftsel? Som det ser ut kan man bara få garantier om vind-, vatten- och solenergi, men aldrig om kärnkraft.
Kärnbränslefartyget Sigrid.
Det verkar dåligt med elavtal som kan garantera kärnkraft, eller åtminstone de svenska huvudproducenterna av el vattenkraft plus kärnkraft. Olika elleverantörer erbjuder så kallade miljöavtal där man garanterar någon form av kombination av vatten-, vind- och solkraft, men aldrig kärnkraft.

Vill man ha kärnkraft behöver man istället teckna ett vanligt elavtal på fulel, men det kan innebära att det även blir dansk och polsk importerad kolkraft på köpet.

Varför erbjuder ingen garanterad (svensk) kärnkraft? Trots allt är kärnkraften miljövänlig, trygg, stabil och säker, och släpper under sin livscykel ut minst CO2 av alla energislagen. Det borde vara öppet mål för någon elleverantör att erbjuda kärnkraft, bara kärnkraft och inget annat än kärnkraft.

Tillägg: Ser ut som att Vattenfall erbjuder möjligheten, men det är lite dolt. Ger dock 2 öre rabatt på elpriset.

Nedanstående är reklam för Compricer och elavtal.

34 kommentarer:

 1. är det inte en "romsk-judisk-alt-media redaktör" som skulle erbjuda det i sitt nya bolag? det enligt twitter. och står det på twitter måste det ju vara sant!

  SvaraRadera
 2. Lite roligt Chang Frick från nyheter idag håller tydligen på och jobbar på det. Enligt intervjuvn i fokus finns det dock ett enormt motstånd i branschen mot detta.

  SvaraRadera
 3. Kör själv Vattenfall kärnkraft. Mig veterligen enda bolaget som erbjuder det och därför jag valde dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. vattenfall erbjuder dedikerad kärnkraft :)

   Radera
  2. Gå in på deras svenska hemsida och klicka dig fram till delen där du väljer elavtal så kan man välja kärnkraftsel.

   Radera
 4. Hela ämnet är ju helknäppt - hur separera dom olika produktionsmetoderna, när dom samsas i samma ledning!?

  Ett exempel: vindstilla så du får ingen strömming när det är -30 ute!?

  Eftersom folk vill bli förda bakom ljuset så blir det handlarnas marknad när intäkterna på nätet utgör 2/3 av den totala kostnaden!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du köper energi, inte el.

   Det finns inga gröna elektroner

   Radera
  2. Förmodligen upphandlar elbolaget el på nordpool från det energislag du valt efter den prognos som de gjort om din (och andras med samma val) förbrukning. Så valet påverkar vem som får producera den mängd el du prognostiseras att använda till ett visst pris. Däremot kommer den el du faktiskt konsumerar att vara en blandning av allt vid just den tidpunkten du konsumerar den.

   Radera
  3. Och här gick jag och trodde att alla elektroner återanvändes.

   Radera
  4. Korrekt. Men eftersom elektronerna hastighet är några millimeter per sekund i en elektrisk ledare tar det lite tid för elektronerna från Har språnget att komma tillbaka.

   Radera
  5. Tar upp till 100 år för biomassa att regenerera - fliseldning räknas ändå som 'grön'. ;-)

   Radera
  6. Elektronerna i "sladden" rör sig inte hela vägen från produktionsplatsen till platsen där energin omvandlas...

   Däremot skakar de fram och tillbaka.

   Radera
  7. Det beror på, finns ju DC länkar (även om den som går i Småland TILL Skåne fortfarande inte fungerar)

   Radera
 5. Kärnkraft släpper inte bara ut minst CO2/producerad kwh utan dödar även minst mänskor producerad/kwh . Mindre än sol, vind och vatten och mångdubbelt mindre än fossil och bio kraft .

  SvaraRadera
 6. Som Svinto skriver, jag skulle vilja se beskrivningen på hur elbolaget levererar just kärnkrafts- eller vindkraftsproducerade elektroner... tills dess är det ju egentligen en fråga om semantik tycker jag. Förmodligen håller inte större delen av Södermalm med om den åsikten, men det kan jag leva med...

  SvaraRadera
 7. Grabbar, bara inse nu att kärnkraft är symbolen för USA och satan. Miljövänsterns kanon bygger på detta. Kommer någon med ett avtal med 100% kärnkraft så kommer dom att stoppas.

  SvaraRadera
 8. Har försökt få köpa riktigt skitig och billig el när säljarna ringer, men inte lyckats.

  SvaraRadera
 9. Jag vill köpa mjölk garanterad fri från ekologisk vara. Går inte.

  SvaraRadera
 10. I en riktig marknadsekonomi så kan konsumenten välja i detta fall produktionsform på el. På så sätt slussas resurserna i ekonomin till de olika produktionssätten i proportion till konsumenternas val. Marknadsekonomi leder därför till mer frihet och demokrati eftersom alla kan få precis som fe vill. Märkligt nog har de självsmorda liberalerna i Sverige inte lyckats snappa upp detta enkla faktum.

  SvaraRadera
 11. Jag vill ha ett eget kärnkraftverk, är det tekniskt möjligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, när du har kall fusion.

   Radera
  2. Elda spannmålskärnor?

   Radera
  3. Du är inte ensam, https://www.hd.se/2011-08-01/forsokte-bygga-karnreaktor-i-lagenhet

   Radera
  4. Tekniskt, men inte lagligt. Jag vill också ha ett litet...

   Radera
 12. Det har jag också länge undrat (utan att undersöka saken vidare, iofs).

  SvaraRadera
 13. Undertecknad kan annonseras en glädjande nyhet från Frankrike för de som endast önskar köpa kärnkraftsel. Nämligen, att den franske vetenskapsmannen Monsieur Sklpizrakz utvecklat en elektronisk låda som hjälp till de elabonnenter som har ett känsligt ekologiskt samvete och därför enbart köper elektricitet från förnyelsebara källor. Lådan finns också i en version där endast kärnkraftsel når abonnenten, men den är dyrare p.g.a mindre efterfrågan. Problemet med selektiva elleveranser är att kunden inte kan veta var elen verkligen kommer från. Nu slipper vederbörande att oroa sig. M. Sklpizrakzs låda kan avläsa elektronernas ursprung; kärnkraft, vind, sol, osv. På samma sätt som vattnet i homeopatiska preparat har ett minne av de molekyler som tidigare varit i kontakt med detta, har elektroner ett minne av hur de producerats, teorin om elektronminnet.

  M. Sklpizrakzs låda har en funktion som sållar bort elektroner med fel ursprung och lagrar dem i ett batteri, som en gång om året byts ut gratis och tas om hand av elleverantören, för att upparbetas i La Hague. Trots denna eleganta lösning blir samvetsfriden ganska dyr för kunden, eftersom lådan monteras efter elmätaren och all el som passerar denna faktureras. Speciellt på vindfria nätter kan det kosta mycket för grönelkonsumenterna, eftersom då nästan all el är ”smutsig” och andelen ”ren” el är liten.

  https://www.contrepoints.org/2018/04/01/313142-le-boitier-revolutionnaire-qui-elimine-lelectricite-nucleaire

  Om länken inte går att läsa, tryck tangenten ”Escape” så blir texten klar.

  SvaraRadera
 14. Jag har valt 100% kärnkraft från Vattenfall.

  SvaraRadera
 15. Lars bern hävdar ju att många av världens stater ägnar sig åt hyckleri då dom beskattar co2 med förevändning av miljön samtidigt som dom inte storskaligt bygger kärnkraft eller till och med lägger ner kärnkraft. Co2 beskattningen är inget annat än ett sätt att komma åt andra människors pengar om man vägrar ersätta fossilt med kärnkraft.

  SvaraRadera
 16. Jag upptäckte att en elleverantör jag var på väg att byta till hade avtal med Naturskyddsföreningen, "Bra miljöval", då var jag tvungen att leta vidare då jag undviker att sponsra socialister i den mån jag kan.

  SvaraRadera
 17. Den konsument som inbillar sig att han/hon bara köper sol eller vindkrafts producerad energi är mer än lovligt korkad....

  Hela nordens elnät sitter samman och till det bidrar alla former av kraftverk.... och importerad kolkraft vid behov....
  Det finns inga egna kraftledningar eller ställverk för respektive genererande kraftverkstyp.

  ALLA får en mix av alla energislag, varelse man vill eller inte....

  Lyckas sedan vissa bolag lura sina konsumenter att det endast är solkraft, vet jag inte om man ska gratulera dom bolagen eller beklaga alla mindre vetande konsumenter som inte förstår bättre.....

  Eftersom Vattenkraft, kärnkraft, kolkraft, och oljekraft är de genrerings plattformar som kan lagra energi används dessa för att balansera nätet (öka eller minska kraftproduktion) efter nätets effektuttag, medan sol och vind endast levererar när solen lyser och det blåser.

  SvaraRadera
 18. Fortum erbjöd ren kärnkraftsel förut och det var ett givet val för mig av miljömässiga och politiska skäl (Av flera anledningar bättre för miljön och plånboken än allt annat). Möjligheten finns dock tyvärr inte kvar hos nuvarande Ellevio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Ellevio säljer ingen el överhuvudtaget.. De levererar ström som du köper från ett elhandelsbolag tex Fortum

   Radera
 19. Det är dags för mig att förnya elavtalet så jag pratar med https://www.karnfull.se/ just nu och funderar på att byta till dem då de verkar ha vettiga åsikter.

  SvaraRadera