Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-07-18 13:47

EU har valt ny regeringschef

EU-kommissionen har valt en ny ordförande, eller om man så vill regeringschef. Det handlar om den tidigare tyska försvarsministern von der Leyen. En ansats till liknelse över EU:s politiska struktur följer.
Tillträdande ordförande av EU-kommissionen von der Leyen.
EU kan sägas ha följande politiska struktur, översatt till mer vanliga namn.

Regering: EU-kommissionen. Lägger lagförslag, så kallade EU-direktiv.
Regeringschef: EU-kommissionens ordförande. Nomineras med kvalificerad majoritet av senaten och röstas igenom med absolut majoritet av parlamentet.

Senaten: Europeiska rådet, även känt som ministerrådet. En delstat, en senator. Består av en senator från varje delstat i EU, i form av respektive delstats regeringschef, samt EU:s regeringschef. Senatorerna väljs av respektive delstats parlament, i Sveriges fall i statsministeromröstningen.

Parlamentet: EU-parlamentet. Här är representationen mer utifrån antalet invånare i respektive delstat, och inte som i senaten en senator per land. Ledamöterna väljs direkt i en separat omröstning i respektive delstat. Parlamentet fattar beslut om regeringens lagförslag ska antas, varpå de ska gå genom senaten, som måste godkänna lagen (eventuellt enhälligt, dvs varje enskild senator har veto). EU-parlamentets beslut måste dock inte vara enhälliga.

Högsta domstolen: EU-domstolen. Hanterar främst konflikter mellan delstaterna och den centrala administrationen, men kan i vissa fall även pröva enskilda privatpersoners eller företags ärenden. Har dock egentligen ingen möjlighet att överpröva delstaternas domar, men kan fälla en delstats lagar för att bryta mot EU:s lagar, något som dock delstaterna kan skita i som i fallet datalagringen i Sverige.
Sveriges EU-senator Stefan Löfven (S).
Även om man som medborgare i en av EU:s delstater inte direkt kan välja EU:s regeringschef, så sker valet indirekt via medborgarens röst i delstatens senatorsval, dvs vilken grupp (parti) av senatorselektorer man röstar på i delstatsparlamentet, samt i valet till EU-parlamentet. EU:s regeringschef ska bytas ut efter parlamentsvalet, för att följa majoriteten i parlamentet och senatorerna agerar här nomineringskommitté för att säkerställa att föreslagen regeringschef även röstas igenom av parlamentet.

Således innebar en delstatsröst i Sverige på Stefan Löfven som senator att kristdemokratiske konservative von der Leyen nominerades till ny regeringschef för EU. Rösten på partigrupp i parlamentet ledde sedan till att von der Leyen valdes till regeringschef.

von der Leyen tillträder som EU-kommissionens nya ordförande i november.

11 kommentarer:

 1. Hon som slaktat Tysklands försvar till em bedrövligare nivå än Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. von Leyen har varit med om att satsa rätt stora summor på det tyska försvaret. Varför tror du att hon har slaktat försvaret?

   Radera
 2. Svårt att veta vem hon är. Hon kallades "kontroversiell" av SvD:s EU-korrespondent vilket antyder att hon är höger-vänsterliberal. Alla förstår säkert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höger-vänsterliberal? Vad betyder ens det?

   SvD:s korrespondent menade arton det Leyen var kontroversiell i Tyskland då hon införde kvotering i "styrelsebolag" (antar att hon menar bolagsstyrelser).

   Radera
  2. Det handlar om att hon är en av de drivande bakom att EU skaffar sig egna väpnade styrkor, inte nationella som samarbetar.

   Radera
  3. Idag är alla EU-parlamentariker som hyllar EU och öppna gränser (vänster)liberaler. Men de liberaler som representerar partier som CDU i Tyskland eller M i Sverige är höger-vänsterliberaler. Eller högerliberaler. Att skilja från nationalisterna/populisterna som vill återupprätta den nationella suveräniteten och är EU-kritiska, typ Nigel Farage.

   Radera
 3. Undra vad som skulle hända om kommissionsordföranden utsågs i ett val av EU-medborgare? (Fast fortfarande med kravet att kommisionen ska godkännas av EU-parlamentet)

  SvaraRadera
 4. You scratch my back........ Hon vann med ett få antal rösters övervikt - hon var enda kandidaten

  SvaraRadera
 5. Hoppsan, ett fel uppstod på googles servrar när jag skrev ett harmlöst skämt om tredje riket och maktövertagande och Tyskland.

  SvaraRadera
 6. Det roliga är att Europaparlamentet två gånger försökt få det att framstå som att det är de som både nominerar och väljer med sin Spitzenkandidat-teater. Att Europeiska rådet la fram von der Leyen var en mycket tydlig signal för att visa parlamentet vem som bestämmer och inte ett utslag av att hon var den bästa europeiska statsmannen för ämbetet. Vi får se om detta tar skruv i parlamentets makthungercentra eller om de glömt läxan om 5 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg henne hålla tal i parlamentet där läste innantill på engelska från manus. Hon verkar vara en renodlad eurokrat med alla och inga åsikter. Som det ska vara således.

   Radera