Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-07-07 21:10

Deutsche Bank varslar 18000 anställda

Högkonjunkturen i Europa fortsätter fira sina segrar. Den tyska jättebanken Deutsche Bank varslar nog 18000 personer fram till år 2022 rapporterar Bloomberg. Var femte anställd, uteslutande tjänstemän, blir av med jobben.
Daxchart.
I den europeiska ekonomins högkonjunktur och ekonomiska motor varslar nu Deutsche Bank 18 000 anställda, som ska bort till år 2022, i ett steg att ta omstruktureringskostnader på 7.4 GEUR (dvs runt 80 miljarder kronor) för att hantera jättebankens förlust på ett kvartal om 2.8 GEUR (eller drygt 30 miljarder svenska kronor i förlust).

Banken stoppar även utdelningen i år och nästa år rapporterar Bloomberg.

Beskedet kommer på en stängd börs under helgen, så de så kallade vävläkarna (eng spindoctors) ska hinna förvandla detta till ett positivt styrkebesked, inte bara får DB, utan för Tyskland, EU, Europa och världsekonomin!

Inlägget kan innehålla spår av ironi och sarkasm.

25 kommentarer:

 1. Detta var ju dock väldigt, väldigt väntat om du läst pressmeddelanden från de senaste månaderna ang Deutsche Bank. Det har viskats om nedskärningar väldigt länge, och frågan var bara hur stor den skulle bli.

  Finanssektorn i stort är fortfarande en smula för stor, och det finns mycket kvar att effektivisera. Detta är rätt så positivt eftersom DB har haft något för stor kostym / för stora kostnader. Jämför gärna med de svenska storbankerna. Generellt sett så är bankerna på den europeiska kontinenten slöa jättar som inte fattat att de måste effektivisera, medan amerikanarna har återkapitaliserat sig och svenskarna effektiviserat sin verksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deutsche handlas till 21% av boken. Dvs det är ingen som tror på deras bok innehållande tveksamma krediter.

   Radera
  2. Ja, det är helt tokigt. Och så 0,5% avkastning på eget kapital (jmf: Swedbank >15%). Den verksamheten är inte mycket värd.

   Radera
 2. Börsvärdet för Deutsche Bank är i nivå med Swedbank och lägre än för de övriga svenska storbankerna. Kanske handlar det om vanskötsel snarare än dålig konjunktur.

  SvaraRadera
 3. Någon förklaring på hur de kunde gå 30 miljarder minus på ett kvartal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det finns mycket kvar att effektivisera"?

   Radera
  2. Man har massa dåliga lån, plus att man försökt slå sig in på investment banking-fronten med dåligt resultat.

   Tidigare viskningar har pratat om uppemot 20 000 jobb som skulle väck, nu blev det ungefär i samma storleksordning. Nåja. Att det blir färre IB-människor gör nog ingen större skillnad i det stora hela, och de hittar säkert någon lämplig sysselsättning...

   Ur ett av citaten:

   "Union Investment portfolio manager Alexandra Annecke said the steps were long overdue and noted that the bank's aim to bring down its cost-to-income ratio to 70% was not ambitious compared with international competitors."

   ... jämför detta med t ex Swedbank, som har en K/I-ratio på 40%!

   Radera
  3. För övrigt -- de 30 miljarderna minus är mest engångskostnader för att banktjänstemännen ska få lite plåster på såren för att de får gå, och mer tröstpengar ska det bli. "Deutsche Bank said Sunday it will take a cumulative total of EUR7.4 billion in restructuring charges over the course of several years, including EUR3 billion in the second quarter."

   Radera
 4. Spinna är väl inte samma sak som att väva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä och läkare är inte samma sak som doktor.

   Bloggarens kunskaper om textilslöjd och utbildning är lite begränsade kanske?

   Radera
  2. Man spinner garn och väver tyg. Men båda begreppen fungerar bra för att symbolisera den gärningen "spin doctors" sysslar med. Tror inte det finns något bestämt ord, en bekant inom pr använder begreppet snurrmästare vilket jag tycker låter skitfult.

   Radera
  3. Inte samma,men bägge är ändå bilrelaterade.

   Radera
 5. ”Uteslutande tjänstemän”? Vad skulle det annars vara? Finns väl inte så många blåställ på bankerna...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Robotarna aka programmerarna blir kvar. Tjänstemännen aka arbetarna får gå.

   Radera
  2. Programmerare är också tjänstemän skulle jag gissa...

   Radera
  3. ...eller du menar att programledarna var så duktiga att de automatiserade sina egna uppgifter? När du likställer robotar med programmerare så tyder det på att du menar att det är robotar som sköter programmeringen numera? Häftigt!

   Radera
  4. Du kanske förstår vad jag menar, eller inte.

   Radera
 6. 2,8 geur back på ett kvartal. Då behöver man väl inte vara spinndoctor för att tolka besparingar som goda nyheter? Möjligen borde de vara radikalare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltså engångskostnader (avgångsvederlag, mm) som gör att man tar en så pass stor förlust just nu. Man var (ytterst knappt) lönsamma 2018, men man har mycket kvar att göra.

   Aktien upp rejält idag iaf.

   Radera
  2. Deutsche och andra problembanker i Europa vände upp i samband med rallyt i italienska obligationer.
   På tal om räntor-centralbanker så har Erdogan sparkat centralbankschefen för att han inte ville sänka räntan. Liran faller på beskedet.

   Radera
 7. Bankerna ska väl robotiseras till 99%? Till vad behövs tjänstemän annat än att ta ansvar för robotbesluten?

  SvaraRadera
 8. Sitter in DB på derivat i storleksordningen XX trillion dollars?

  Räknas detta som en svart svan eller kan det kontrolleras?

  Är nog ingen fara för driftiga anställda, tog ju inte många år efter Lehman och 2008 innan slussportarna öppnades och det var fredag hela veckan igen med bonusar och vansinniga finansiella instrument.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men nettoexponeringen är inte särskilt hög och VaR är ännu lägre. Nästan ingen som säger "men de har miljoners miljarder i derivatexponeringar" förstår vad det innebär...

   Radera
 9. DB ska även sluta med aktiehandeloch andra instrument.

  SvaraRadera