Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2019-07-19 20:18

BREAKING: Stena-tankfartyg uppges kapat av Iran

Enligt olika mediauppgifter har Iran kapat det brittiskflaggade tankfartyget Stena Impero. På Marine Traffic syns tydligt hur fartyget skarpt har avvikit från sin kurs genom farleden Hormuz-sundet och in på Iranskt territorialvatten. Tillägg: Stena Bulk bekräftar.
Inte Stena Impero.
Flera mediakällor skriver om det hela, men framför allt går det att bekräfta via Marine Traffic att fartyget avvikit från sin kurs och verkar vara på väg mot ön Queshm, där den fundamentalistiska teokratiska Iranska regimens revolutionära garde har en större bas.

Fartyget var på väg till al Jubail i Saudi-Arabien.

Tidigare idag ska det amerikanska amfibieplattformen USS Boxer i självförsvar skjutit ner en iransk drönare, som kom för nära fartyget. Iran förnekar det inträffade och menar att USS Boxer skjutit ner en av sina egna drönare.

Tillägg: Stena Bulks krisinformationshantering är föredömlig och man bekräftar nu kapningen på sin hemsida, där man direkt möts av informationen, utan något annat som stör.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Storbritannien kapade ju en Iransk oljetanker för inte så länge sen så man får nog räkna med lite tuppfäktning framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer som vanligt leda till "förhandlingar" mellan överbetalda diplomater och sluta med ett byte av fartyg och personal. Finns ändå en viss risk att det eskalerar. Snart president val i US, och vill man vara säker på att bli omvald så är ett krig det historiskt säkraste kortet för sittande president. Vi får väl hoppas att The Donald saknar tillräckliga själv kännedom/insikt om att han kanske sitter ganska löst. Får han för sig att folket inte längre älskar honom så är han nog snabb på att trycka på diverse avfyrnings knappar....

   Radera
  2. Jävligt dumt av Iran att kapa ett annat lands fartyg.
   Vi lever faktiskt i en värld där störst pistol vinner och Iran har en väldigt liten sådan.

   Antingen är dom helt dumma i huvudet eller så går dom annan nations ärenden. Finns flera WW3 scenarior där Iran går Rysslands eller Kinas ärenden och drar igång nästa globala konflikt.

   Får nog säga att USA varit mer än återhållsamma efter det som jag trodde skulle bli en false flag för ett par månader sedan. Jag ser ingen direkt brådska från deras sida att börja utplånandet av den islamiska nationen Iran.

   På ett sätt lite surt för jag är på väg till ett projekt på den emiratiska sidan av Hormuzsundet men jag kanske kan få bli den som bekräftar här hos cornu när nästa tanker sägs ha sprängts av iran :)

   Radera
  3. Hur vet du att detta inte är en false flag?

   Inte direkt på nationsnivå men genom ett företag som medvetet smugglar olja för att tvinga iran till action.

   Allt jag läser nu är att hur kan iran va så dumma, indeed, hur kan de.

   Radera
  4. Killgissar att det inte alls behöver vara en sk false flag, även om det historiskt är vanligt i regionen(och för staterna med intresse av Hormuzsundet). Min analys är att mullorna/politiska ledningen inte har full kontroll av säkerhetsstyrkorna för tillfället. Kan mycket väl vara mindre genomtänkta beslut/agerande av militära befälhavare av lägre rang som ligger bakom detta halv märkliga agerande. Agerandet att "kapa" en båt från fi är helt rationellt om man heter GB, US, Ryssland eller Kina, att Iran gör det som tillbaka kaka mot GB är rimligt och förståeligt, men urbota dumt iom att det är just Iran som gör det

   Radera
  5. Samtidigt, det är ju kanske även ett sätt att testa hur långt motståndarna är beredda att gå - just eftersom det blir svårt att backa on man börjar med krig. En sorts omvänd tröskel.
   Hade det varit annorlunda reaktion månntro om det hade varit en brittisk- eller US-ägd tanker som hade blivit kapad?
   Den iranska regimen spelar nog också på att försöka få just inrikespolitiskt rätt att västvärlden är ond.

   Radera
  6. @J: Risken finns nog.

   Radera
  7. När man tränger in Iran i ett hörn genom att hindra dem från att sälja sin olja ska man nog inte bli förvånad om de försöker bryta sig ut.

   Att sätta ett land i blockad brukar ju ses som en krigshandling i andra sammanhang.

   Radera
 2. Så det är förstås ärkefienden Saudierna man jävlas med genom att försöka stoppa oljeexporten. Saudierna har Trump i koppel men någon med mer förnuft håller tillbaka Usa att dras in i konflikten. Undra hur detta slutar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en upptrappning är på gång. Jag tror väl inte att det initialt innebär mer än en ökad spänning i området, men det är helt klart oroande ...

   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/usa-vill-skicka-soldater-till-saudiarabien

   Radera
  2. Varför skulle Saudierna ha Trump i koppel, jag tror han gör det han själv tycker är bäst.. Det har inte visat sig att han gjort något annat än just det sista åren, han har snarare haft lite för många "konflikter" på gång samtidigt.

   Radera
  3. Fast det har ju visat sig att Trump är ganska lätt att lura.

   Och så länge han kan lura sina väljare att han är en vinnare så verkar han vara nöjd.

   Radera
  4. [email protected] vilka exempel finns det som visar att Trump är lätt att lura?

   Radera
 3. Det blir ju mer intressant av att det också är svensktägt.

  SvaraRadera
 4. Iran är en skurkstat. Det går inte att förhandla med dem. Efter 1979 så finns bara en utväg. Direkt konfrontation. Efter har vi sett en bräcklig vapenvila. Och konfrontation kommer ske förr eller senare. USA kommer inte att se mellan fingrarna med de 900 i gisslan. Straffet kommer förr eller senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iran rår dom inte på, det är ingen munsbit som Irak.

   Radera
  2. Skurkstat... 90 talet ringde och ville ha tillbaka sin retorik. Men visst den iranska regimen lämnar mycket att önska.

   Radera
  3. Iran har ingen samlad strategi så det kan mycket väl finnas fraktioner som vill provocera fram en konfrontation ihop om att ta makten i framtiden.

   Radera
 5. Från Stena Bulk ABs hemsida:

  "Stena Bulk and Northern Marine Management can confirm that at approximately 1600 BST on 19th July UK registered vessel Stena Impero (built 2018, 49,683 DWT) was approached by unidentified small crafts and a helicopter during transit of the Strait of Hormuz while the vessel was in international waters. We are presently unable to contact the vessel which is now heading north towards Iran."

  SvaraRadera
 6. Allmän tung beväpning och legosoldater ät ju gamla beprövade metoder och blir väl snart standard. Sovjetflottan hade ju ting beväpnibg och matroser som var beredda att skjuta, så slapp se också piratdåd. Folk klagade på Pax Romana men ångrade sig när medeltiden kom. Bara att acceptera att vi är beroende av Pax Americana.

  SvaraRadera
 7. Vill minnas att strax efter att det första fartyget ofrivilligt styrt in i Irans vatten så förnekade Iran att de hade något att göra med saken. Vid detta tillfälle så verkar deras interna kommunikation fungera bättre, så de framstår som något mindre förvirrade. De kan dock fortfarande förneka att drönaren blivit nerskjuten, trots att de förlorat sin drönare, eftersom den togs ner utan att bli just nedskjuten. (MADIS)

  SvaraRadera
 8. Jag tror att risken för krig mellan US + UK + Israel och Iran är ganska hög. Om det händer så spelar det Ryssland i händerna då det skiftar bort fokus från Ukraina och Svarta Havet.

  SvaraRadera
 9. Jag skulle vilja ha ett klargörande av artikeln. Skedde avikelsen från kursen innan eller efter den främmande konfrontationen? En lustig sammanträfande: vi åkte med en Stena färja från Fredrikshamn till Göteborg i går och skulle vara framme ca 1500, i jämnhöjd med containerhamnen innan älvsborgsbron så bromsar färjan in å vänder sig snabbt med aktern mot Göteborg och läger sig stilla. Pga stopp i farleden. Sjöräddning, ytbärgare och kustbevakningen åker sedan fram å tillbaka mellan bron å oss i över 1,5 timme. Vi får ingen information om vad dom sysslar med någon på båten som känner en ga amfibierdykare från Göteborg säger att det hoppas från bron nån gång i veckan. Den konspiratoriske skulle sagt att det hade med kapningen av ett annat stenafartyg att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättelse, det hoppar ca en person i månaden, inte i veckan, sa den jag pratade med

   Radera