Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-07-30 13:37

BREAKING: Så ser alternativen till M90-mönstret ut

Slutligt beslut är ännu inte taget, men det ser ut som att det blir ett nytt mönsterskyddat kamouflagemönster på de nya NCU-fältkläderna för Försvarsmaktens personal. Bloggen har tagit del av hur förslagen ser ut och kan nu avslöja alternativen. Läs mer nedan.
Nuvarande splintermönster M90 på en krigare från 42:a mekbat på Skaraborgs Regemente.
Tillsammans med Norge, Danmark och Finland tas just nu ett nytt gemensamt fältuniformsystem fram, Nordic Combat Uniform (NCU(. De individuella länderna kommer dock ha egna kamouflagemönster på uniformerna.

För svensk del har det tagits fram nya mönsterförslag, som ska kunna mönsterskyddas för att inte komma ut på den civila marknaden. M90 mönsterskyddades aldrig, och finns tillgänglig att köpa för civila. Försvarsmakten ser detta som ett problem:
"Det är inte bara att det är tråkigt, det kan faktiskt vara så att någon kan uppge sig för att vara svensk militär. Eftersom det kan innebära säkerhetskomplikationer vill man gärna behålla sin särart: man ska kunna se vem som är vän och fiende."
En angripare kan förstås sy upp egna uniformer i mönstret i hemlighet, men det kommer i så fall inte kunna hävdas att det gjordes utan fientlig avsikt. Som det är nu kan man gå runt i M90 och hävda att man köpt kläderna för nöjes skull, medan Försvarsmakten med mönsterskydd kan stoppa andra från att tillverka kläderna till vardags.

Försvarsmaktens Magnus Hallberg säger också:
"[V]i tittar på ett nytt mönster. Det finns ännu inget som säger att det blir så. Vi vill i så fall använda oss av grunderna i det nuvarande mönstret, men anpassa det för att kunna få mönsterskydd."
FMV bekräftar i en artikel att det kan bli aktuellt att byta mönster. Beslut är dock inte taget än.

Bloggen har tagit del av hur de nya mönsterförslagen ser ut och kan presentera detta nedan. Jag väljer dock att inte publicera foton på förslagen.

Som Försvarsmakten skriver ovan så handlar det om en anpassning från grunderna i det nuvarande M90-mönstret. Alternativen är att de individuella färgfälten görs mindre, antingen till cirka 80% eller cirka 60% av nuvarande storlek, samt att det vävs in en mönsterskyddad symbol i kontrasterande färg i tyget. Bloggen kommer inte avslöja vilken denna symbol blir, men den kommer göra att man får mönsterskydd.

Med mönsterskydd kommer man inte heller kunna begära ut mönstret från myndigheterna, och reproducera det på eget tyg, utan det måste i så fall återskapas manuellt vid en förfalskning.

För en normal civil betraktare kommer således Försvarsmakten behålla sitt etablerade mönster, då de flesta inte kommer inse skillnaden i storleken på fälten, och den invävda symbolen kommer inte framgå tydligt på avstånd. Dock kan man i vid höjd beredskap gå ut med tydlig information om hur allmänheten kan se om en uniform är autentisk eller gamla M90-mönstret, främst tack vare symbolen i tyget.

Samtidigt kommer yrkespersoner och överintresserade att kunna skilja en svensk NCU-uniform från gamla M90, och civilpersoner eller angripare kommer inte kunna komma över uniformen lagligt. Yrkespersonal kommer kunna se även på långt håll om det är korrekta fältuniformer eller gamla M90.

Kopplingen till mönstret på Försvarsmaktens fordon kommer också bibehållas, även om storleken på färgfälten ändras. De skiljer sig åt redan idag.

Det tål att upprepas att beslut om de nya mönsteralternativen inte är taget. Beslut om de nya NCU-uniformerna ska tas nästa år, och enligt Försvarsmakten ska de finnas på förband år 2023. Med eller utan nytt mönster.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. I vilket (verkligt, sannolikt) scenario är fältuniformens utseende kritiskt för att vår sida ska kunna utföra sin uppgift?

  Det jag menar är, om nu ryssen har kommit över äldre M90-uniformer och ska passera in på skyddat område - kommer våra gubbar då att vara så observanta att uniformen avslöjar ryssen?

  Och kan helt enkelt inte ett ryskt specialförband "rycka" ett antal nya uniformer av svensk trupp? Om denna stölden utförs i samma svep som deras primäruppgift, har jag svårt att se hur svenska soldater kommer att hinna agera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scenariot som beskrivs ovan tycker jag låter troligt, d.v.s. att "folk" inte ska kunna hävda att de köpt sina M90 kläder på ICA bredvid Moskva C och sen bara råkade snubbla in på skyddsklassade områden när man turistade i Sverige.

   Radera
 2. Det känns ju som att det gamla "fields and meadows" från Viggen-eran får göra comeback kanske? För om det är något som M90 saknar så är det tamejfan brunt med tanke på hur brun skogen faktiskt är!

  Https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det troligaste är ju någon slags pixlad version av M90 med både micro- och macrostrukturer i mönstret. Tänk CadPat eller AOR2 till exempel.

   Radera
  2. Nu är det dock 60% eller 80% som diskuteras, ingen pixlad version. Så troligast, nej.

   Jag har bilderna, men publicerar inte.

   Radera
  3. Missade den biten. Men var inte en del av kritiken mot M90 när den kom att fälten var för små, så att uniformen bara blev enfärgad på håll ändå?

   Fast det är klart, om man arrangerar fälten lite smart och samtidigt gör de mindre så får man ju en del av micro/macro-effekten som typ A-tacs har och det kan ju bara vara ett plus.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Mycket bra med mönsterskyddat "unikt" mönster.
   Sedan om jag får fantisera lite och önska en micro/macroeffekt med mindre fält och få med brunt och fm-grått så ser jag än mer fram emot slutresultatet

   Radera
  6. Bra stt det blir en pixlad. Avpixlat har ju ryska kontakter.

   Radera
 3. Blir den hermelinsfodrad?

  Jag menar att loggan blir väl tre kronor, eller möjligen nåt annat som beskrivs i lagen 1982:268.

  SvaraRadera
 4. Läs mer om M90 och kommande ersättare i personaltidningen, sidan 32 och framåt:
  https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/6-aktuellt/forsvarets-forum/2019/forum_1903_lowres.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma artikel som jag länkat till i blogginlägget.

   Radera
  2. Så det kan bli. Tihi.

   Radera
 5. Jag använder mina gamla M59 , eller rättare sagt mina tre par av denna närmast outslitliga symbol inköpta på gamla riktiga Överskottsbolaget, flera gånger i veckan i sysslorna på mitt lilla månskensjordbruk!

  SvaraRadera
 6. Hej

  Skönt att läsa om att försvaret har inga andra problem.
  Mitt förslag är "regnbågsmönster" vilket säkert skulle tillgodose dagens krav på godkänt mönster av försvaret...

  SvaraRadera
 7. m90 kommer leva kvar ett tag till eftersom det kommer ta ett tag att levereras ut på förband på alla persedlar.

  Hemvärnet har exempelvis nyligen fått tilldelat skalplagg, som ännu inte blivit fullt tilldelat ännu.
  Kostnaden för att byta ut alla bara för att mönstret ändras tas nog motvilligt.

  Dessutom har historiskt just hemvärnet ofta haft någon generation äldre persedlar. Risken är att det nu upprepar sig med resultatet att ytterligare spä på "vi och dom"-känslan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då försvinner ju poängen med att kunna se skillnad på vän och fiende, om M90 lever kvar.

   Radera
  2. Det kan ju ha att jag som K anställt befäl står mer på skjutbanan en månad än vad Plutonchefer i hemvärnet ligger inne. Skallplagget är dyrt och inte så bra i fält, lite som när HV undrar när ni ska få KRSK12 men ni bär oftast inte ens 90.

   Inget imot HV grymt viktiga men borde få grejer efter behov. Typ drönare hellre än Krsk12 för övervakning

   Radera
  3. Hi har stående order om att inte använda krsk90 på kompaniet då det visat sig att kevlaren följer med in i kroppen vid penetration och är omöjlig att de på röntge vilket orsakar betydligt värre skador primärskadna.
   Därför vi är väldigt sugna på krsk12, eller hade varit jättenöjd med 94 för den delen så man hade skydd värt namnet.

   Radera
 8. Hur tänkte dem nu? Oavsett uniform, kommer eventuella vaktposter/andra svenska soldater precis som tidigare utgå ifrån att den lede Fi kan operera i våra uniformer eller att vi har femtekolonnare i våra led. Vi agerar utifrån det. Som vanligt.
  Blir knappast svårt för en avancerad motståndare att komma över, eller kopiera våra uniformer, heller. Oavsett hur vi tillverkar dem.

  I artikeln sägs det att Svensson oavsett inte kommer att se någon skillnad på gammalt och nytt mönster, spelar det ingen roll. Svensson kommer ju att tro det är svenska militärer oavsett.

  Så vad är då vinsten med att byta mönster? Alla som varit i terrängen och övat vet att mönster osv spelar mindre roll.Är Vi använde rmig veterligen fortfarande befintlig vegetation osv för att bättre smälta in i den aktuella miljön.

  Vad är det jag missar?

  SvaraRadera
 9. "behålla sin särart: man ska kunna se vem som är vän och fiende" ...

  som skrivbordskrigare trodde jag att kamo var till för att INTE synas:)

  SvaraRadera
 10. "Med mönsterskydd kommer man inte heller kunna begära ut mönstret från myndigheterna"

  Verkligen? Är det inte likt patent och varumärke något som publiceras offentligt? Det låter ju mycket märkligt annars då någon med bättre rätt förväntas kunna invända mot skyddet (blir rätt svårt om man inte får se mönstret).

  Jag skulle gärna se källa på att man inte kan begära ut mönstret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.forsvarsmakten.se/sv/information-och-fakta/var-historia/artiklar/en-kladsam-historia/

   "Men det var en sak man missade när M90-mönstret togs fram. Det är inte mönsterskyddat eller designskyddat. Det betyder att vem som än vill komma åt mönstret för att sy egna plagg eller måla det på sin egen bil kan begära ut mönstret från Försvarets materielverk"

   Det framgår alltså att det är pga brist på mönsterskydd som man kan begära ut det.

   Radera
 11. Jag hade gärna sett ett nytt mönster i samband med det nya uniforms systemet, men då bör dem skapa ett nytt mönster från grunden som är framtaget digitalt (notera att Canadensiska CADPAT, som har ett pixel mönster, och Amerikanska Multicam, är båda digitala mönster då ett datorprogram har skapat dem baserat på inmatad data på exempel miljöer). En digitalisering av M90 hade varit välkommet nu när vi är en bit in på 2000-talet, samt en bättre anpassning efter våra säsonger då en näst intill helgrön uniform inte är så lämplig nu när våra skogar och fält är under större delen av året bruna och beiga än gröna.

  Men så länge dem behåller splinter modellen så är väl allt lugnt, svenska soldaters identitet hör ju ihop med M90:ins splinter baserade mönster.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. https://sempermiles.se/forsvarsnyheter-om-mtrl/mojligen-nya-svenska-uniformer-och-kamo-pa-tavlingen-i-bayern/

  SvaraRadera