Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-06-19 13:37

Valueguard bostadspriser maj 2019 - stark månad, svagt år

Valeuguards prisindex för maj 2019 bjöd på breda uppgångar i hela landet. Uppgången var en av de starkaste maj på en månad sedan finanskrisen, men på helåret är uppgången fortfarande svag. Grafer nedan.
Stockholm söder om söder.
Uppgångarna i bostadspriserna var breda och stora under maj måna. Som mest steg priserna i Malmö - vars bostadsmarknad lever sitt eget liv - med +1.2% för bostadsrätter och +1.4% för villor.

Villor i Sverige steg med +0.7% och bostadsrätter +0.6%.
Säsongsmässig förändring en månad Valueguard prisindex Sverige 2008 - 2019, medel 2005 - 2019. Data: Valueguard
För att vara den normalt rätt svag maj månad, med ett medel sedan 2005 på +0.35% för Sverigeindex alla kategorier, var uppgången på +0.65% på en månad alltså säsongsmässigt stark. Det är en av de högsta siffrorna sedan finanskrisen och överträffas bara av 2013 och 2014.

Däremot är utvecklingen på helåret maj - maj svag.

Säsongsmässig förändring 12 månader Valueguar prisindex Sverige 2006 - 2019. Data: Valueguard
Sedan 2005 har 12-månadersförändringen i maj snittat på 6.01%. I år var uppgången bara 1.85% för Sverigeindex. Förvisso en högsta siffran sedan december 2018, men denna svaga utveckling kommer alltså från redan nedpressade prisnivåer och är inte direkt någon imponerande rekyl.

Sedan får vi se vad berättelsen i svensk media blir. De flesta inom media, liksom de experter de frågar har ju skin in the game de inte klarar av att bortse från när de uttalar sig.

24 kommentarer:

 1. Jag hoppas på en långvarig stagnation i bostadspriserna, samtidigt som kronan gör jobbet med att sänka värdet. Hedgar man valutarisken kan det bli rätt bra. Alla andra kommer uppleva en stabil marknad, fast de i själva verket blivit relativt fattigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar precis detsamma, det känns som det mildaste för samhällsekonomin i sin helhet om man samtidigt vill ha kraftigt sänkta priser så det återgår till normala prisnivåer.

   Radera
 2. Allt är inte prisdelta, och jag skulle rent av kalla detta den första hyfsat starka månaden på ett par år. Samtidigt har priserna rasat fruktansvärt mycket i internationella mått de senaste åren, så Stockholm sticker inte heller längre ut som samma clown vid internationella jämförelser.

  Å andra sidan fortsatt svag ekonomi (framförallt är det logiskt att den är svag), så vi får väl se.  SvaraRadera
 3. Bara 3 kommentarer, hade bopriserna sjunkit med motsvarande hade vi haft 300 kommentarer.
  Ang senaste 12-månadersperioden (maj-maj) så har villapriserna ökat med 7.3 % i storMalmö.
  Stod om det i Sydsvenskan idag m hänvisning till valuegard. Märkligt dessutom när vissa målar upp stan som ett inferno.

  https://www.sydsvenskan.se/2019-06-19/bopriserna-har-okat-brett

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även foliehattar har sommarlov?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Att villapriserna stiger i Malmö kanske kan förklaras med att majoriteten av villorna ligger i attraktiva ”svenska” områden. Folk som vill/måste bo i Malmö betalar förmodligen vad som helst för att slippa det inbördeskrig som rasar i andra delar av staden.

   Radera
  4. Exakt! 3 kommentarer dessutom! Du har fattat galoppen, men inbördeskrig var väl lite att ta i, snarare ökenkrig.

   Radera
  5. Eller så är det som så att bidragen gett effekt. Ett antal miljarder pumpas in varje år i Malmö via det kommunala utjämningssystemet. Kriminella LSS-bedragare och liknande välfärdsbaroner har nu fått det bättre ställt och har råd att köpa.

   Radera
  6. Det är rätt vanligt hyggligt folk som köper de bra bostadsrätterna och villorna i Malmö. Inte så att kidsen som skjuter på varandra driver bostadsmarknaden.

   Radera
  7. Anders Nilsson: Frågan är om det inte pumpas mer pengar åt andra hållet från Malmö till grannkommunerna. Många som jobbar i Malmö som inte betalar skatt där.

   Radera
  8. Re Ibland ekonomi
   Varför skulle de betala skatt där de jobbar? Malmö måste ha väldigt begränsade kostnader för folk som bara jobbar där och bor i annan kommun.

   Radera
  9. Joakim Persson: Exakt så är det. Men det fattar inte Anders Nilsson som har sin förutbestämda bilden av staden. Har vänner som tjänar det dubbla mot svensk medellön som köpt hus i fina områden i Malmö, främsta anledningen att de vill ha nära till "lilla storstadens" utbud.

   Carmania: Vänd på steken, dom nyttjar den service/utbud som finns i Malmö och borde kanske bidra med en peng.

   Radera
  10. Du kan var lugn för att vi bidrar nästan 17 papp per malmöbo får staden från utjämningssystemet, egna kommunen dräneras istället på närmare en tusing/invånare.

   https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/Din-kommun-i-siffror/Lomma?compare=1280

   Radera
  11. Carmania: Ja, om du tänker att Malmös attraktionskraft består av något annat än människorna som bor där, och den service de erbjuder.

   Radera
 4. Lite sen kanske :)

  Häromdagen när jag pratade med min fru om potentiell prisutveckling på vår villa,
  "efter tillbyggnad och +10 år skall du se att den dubblat i pris".

  Så tänkte jag samtidigt tyst för mig själv,
  "vad i hela fanken spelar det för roll, vi skall ju aldrig sälja och hoppas ju verkligen att något av barnen vill bo där".

  Nu när jag klurat lite vidare så vore det absolut bästa om bostadspriser inte gick upp framöver.

  Jag vill såklart inte som husägare att det skall falla för mycket så jag får negative equity och betalningskrav från banken men det får gärna gå ned till just över vår köpeskilling :)

  Att sitta och må bra för att ens hus är värderat mer, som man aldrig tänkt sälja, blir ju mest att må bra för andras olycka eller tänker jag fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om huset är belånat är det viktiga inte vad huset är värt, utan hur låga räntorna är och hur mycket lättare det blir att betala räntorna för att inflation resulterat i löneökning.

   Radera
  2. Mitt hus och för mig?
   Japp ett lån.

   Viktigaste för mig är hur SEK går, lågt är bra :)

   Radera
  3. Du kan aldrig veta om du behöver sälja. Många som skiljer sig inser snabbt att hyresmarknaden inte längre är tillgänglig för dem. Det är inte längre ett möjligt alternativ att sätta sig i en hyresrätt i ett "sämre" område under tiden man ordnar upp sin tillvaro. Skall skötsamma svenskar få en bostad så måste de kunna finansiera den själv. Detta har varit en väldigt stor faktor i prisuppgången.

   Radera
 5. Nu kommer flera signaler från FED och Draghi om att räntorna sänks och penningpolitiken och köpen av stadspapper ökar igen. Resultatet av detta blir stigande fastighetspriser vilket vi redan ser indikationer på när psykologin på marknaden stärks...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kan FED göra ränta på Riksbanken? Går det att nå minus -1 eller -2? Vi har -0.25 idag.

   Radera
  2. Eftersom de lämnat all rim och reson för länge sedan så kan den väl lika bra bli minus 25%.

   Radera
 6. Ökningen på årsbasis ligger nära inflationen. Perfekt utveckling, och mycket gynnsamt för husägare.

  SvaraRadera
 7. Det varierar nog stort beroende på objekt. Små hus på landsbygden är det sjövild budgiving om. Har själv ett par vänner som letar hus i den klassen emn det budas upp som attan och grannhuset är upp 30% över utropspris.

  SvaraRadera