Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-06-14 12:44

TT och SVT spred desinformation om USA:s film på Irans sprängladdning

TT och okritiska SVT har återigen spridit desinformation i en känslig fråga. TT kablade ut att Storbritanniens utrikesminister inte trodde på USA:s film på den iranska patrullbåten som tog bort en magnetladdning från ett av de angripna fartygen. Verkligheten var att han sade precis tvärt emot detta. Inte ens när det hela rättades korrigerade SVT texten korrekt.
SVT Nyheter i Göteborg

TT är privatägt av främst Schibsted (Aftonbladet, SvD, Stampen) och Bonnier, samt några fler tidningskoncerner, och får förstås sprida vilka lögner de vill i känsliga frågor.
Tsarkanonen inne i Kreml.
SVT är dock ett tvångsfinansierat vuxendagis, och när man får skattepengar trots att skattebetalare inte vill ge dem det och inte längre har ett val, så är det deras förbannade skyldighet att göra rätt och inte sprida narrativ som gynnar diktaturer som Kreml eller den teokratiska islamistiska diktaturen i Iran.

Nu kablade TT ut att Storbritanniens utrikesminister sagt att han inte hade anledning att tro på USA:s film på hur Irans SS-trupper Republikanska Gardet avlägsnade en av sina odetonerade magnetladdningar från ett av gårdagens angripna tankfartyg nära Irans kust. I själva verket sade han att han inte fann någon anledning att ifrågasätta USA:s film.
Monument utanför brittiska UD.
Det hela rättades, men i skrivande stund har åtminstone SVT kvar bildtexten "Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt: ”Vi har inget skäl att tro på den amerikanska bedömningen”".

Hur ska vi kunna lita på dessa nyhetskanaler när Sverige dras in i krig, när de okritiskt och utan granskning sprider diktaturers och potentiella angripares narrativ, eller felaktiva narrativ som gynnar dessa, och sedan inte ens klarar av att rätta helt? Förslagsvis lyfts nyhetsbevakning bort från SVT och SR och placeras i en helt ny separat Public Service, där endast kompetenta medarbetare anställs, och det i egenskap av statliga offentliganställda neutrala tjänstemän, omfattade av offentlighetsprincipen och som kan straffas personligen för tjänstefel, istället för SVT:s och SR:s skyddade vuxendagis.

Därefter kan man lägga ner SVT och SR. Mello går nog att finansiera privat och utländska serier finns att skåda på streamingtjänsterna för de som har lust att betala för det.

TT:s desinformation spred säkert till hundratalet andra tidningar, men dessa är privata (om än att de får presstöd) och får sprida vilken skit de vill, inklusive TT:s. SVT är tvångsfinansierad, och ska därför omfattas av skyhöga omänskliga krav så länge tvångsfinansieringen kvarstår.

50 kommentarer:

 1. Kommer aldrig att ske. Varje statsmakt oberoende av politisk färg kommer alltid att behöva ett eget propagandaorgan, maskerat till "Public service".

  SvaraRadera
 2. Att ta bort oexploaterade miner är inte något bevis att de satte de dit också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BB har usel svenska. Är hen svensk? Om svensk är undervisningen på mellanstadiet inte helt adekvat.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Jag tar alltid bort mina oexplaterade miner. Tex minen: extrem förvåning, hade jag länge utan att ha exploaterat den alls. Nu är det borta, tack och lov.

   Radera
  3. Ärligt talat så ser det ut som telefonsvenska, och jag kan inte själv få med alla bokstäver i oexploaterade tydligen :-)

   Radera
  4. BB är inte svensk men inte rysk heller. Försök att skriva oexploderade minor i en Android telefon och se vad som händer.

   Radera
  5. Här finns inga oexploaterade mammor, jag ser till att alla evnetulla mammor i min närhet exproprieras och exploateras blixtsnabbt.

   Radera
  6. Du ser till att alla icke-mammor är mammor2B efteråt?

   Radera
  7. Är nog bara minen på Bobby Brown då "I can take about an hour on the tower of power, as long as I get a little golden shower" som är oexploaterad. Men lägg upp ett clip på youtube för all del.

   Radera
  8. Ey mannen! Vadsägeru om min madre? Passa rej noga jävla svenne innan jag exploderar i din mamma!

   Radera
 3. Ibland får inte nästan politiker skylla sig själva. Text ur SVT:s rättning: "rätt ska vara att han inte har anledning att inte tro på USA:s påstående"

  Jag tolkar det som att han alltså inte har sagt: "Jag tror på USA:s påstående.". Undrar just varför han inte säger det. För att han inte egentligen känner att han har en aning kanske.

  (om du tycker det blev för många inte ovan, så följer jag bara en modetrend som gäller för tillfället)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Artikelförfattaren är en 54-årig utrikeskorrespondent, alltså en av de fast anställda frälset som faktiskt har anställning och en fast lön från SVT.

   Det är fan under all kritik att skriva så rutten svenska då. Jag hade kunnat köpa det om det råkade vara nån underbetald 26-årig semestervikarie liksom.

   Radera
  2. Aha, du tänker att det inte är politikern som försöker sig på en krumbukt för att inte råka säga något.

   Radera
  3. Men varför inte säga så? Varför säga "jag tror", då är man ju inne så att säga svårt att backa. Jag har inte anledning att inte tro, det är onekligen bättre ju?
   Jag går med din första tanke här Iblandis men det kan vara tvärtom.

   Radera
  4. While we will be making our own assessment soberly and carefully, our starting point is obviously to believe our U.S. allies,” Hunt said in a statement.

   https://www.reuters.com/article/us-mideast-tanker-britain-hunt/uk-warns-iran-over-deeply-unwise-attacks-on-oil-tankers-idUSKCN1TE3BQ

   Precisly

   Radera
 4. Det handlar mer för SVT om att hitta negativa nyheter kring Trump-regeringen än gå Putins ärenden. även Iran är något man behandlar välvilligt eftersom Trump stöder Saudiarabien.

  SvaraRadera
 5. Vår fiendes fiende är vår vän.

  Mvh SVT/SR

  SvaraRadera
 6. Vad fan ska man rösta på för att bli av med den här skiten. Finns ju bara ett parti som verkligen kommer stänga public service....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha ja inte SD i alla fall.

   Radera
  2. Ur en erlativt nylig riksdagsmotion:

   För Sverige­demokraterna fyller public service en viktig funktion då det är att betrakta som ett allmänintresse. Public service har ett viktigt grunduppdrag i att arbeta med att förmedla kvalitativ samhällsinformation, ha ett brett utbud av svensk och nordisk film- och tv-produktion för svenska folket, producerat på svenska i Sverige, och vara en aktör som främjar svenska språket och belyser svensk kultur och natur. Utöver det har man även ett särskilt viktigt uppdrag att säkerställa att betydelsefull information når hela befolkningen vid krissituationer. Det är därför också viktigt att public service får de adekvata resurser de behöver för att kunna utföra det uppdrag som ålagts dem. Utifrån partiets socialkonservativa och nationalistiska utgångspunkt är det av yttersta vikt att det finns en medial aktör som skapar kvalitetsinnehåll på svenska språket och har till uppdrag att spegla hela vårt land och vara tillgänglig för samtliga medborgare oavsett enskilda medborgares fysiska förutsättningar.

   Radera
  3. Rätt tänkt.
   Men vad hjälper det när de anställda till hundra procent agerar som
   propagandister för makten.
   Och utan att rodna fyller oss med fejk och halvsanningar.
   Allt serverat på,det social liberala godhetsaltaret. Där lögnen upphöjs till något gott.
   Så länge lögnen är värdegrundsindränkt.
   Fy f-n för jökarna och deras medlöpare, Sverige står i brand och ingen från officiellt håll vill låtsas om orsaken,
   Och nu slår Marrakechavtalet till.....

   Radera
 7. Nå, nu har SVT i alla fall rättat till sin nyhetstext med påpekande att den ursprungliga var fel och upprepande av hur den skall vara. Frågan är bara om det hela var ett slarvfel (borttappad negation) eller oförstånd eller i avsikt att få till en liten propagandakupp ...
  Den andra möjligheten ser vi ofta exempel på och den tredje dyker upp då ock då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man har att välja på illvilja och inkompetens, bör man utgå från illvilja.

   Radera
 8. Att de felciterat något såpass viktigt gör mig väldigt orolig.

  SvaraRadera
 9. Hur ser utrikesredaktionen ut på TT nu för tiden? Rekryterar de fortfarande Nordkorea-vänner och förintelseförnekare? (Ja, jag är gammal nog att minnas när bloggen TT-kritik gång på gång drog ner byxorna på TT).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jsg vet inte men här är en bild från deras senaste kick off i vintras
   http://media.gettyimages.com/photos/soviet-leader-leonid-i-brezhnev-and-fellow-politburo-members-left-to-picture-id2634767?s=612x612

   Radera
  2. Ah, TT-kritik aka "Zvi Mazel fan club".

   Radera
 10. Den iranska regimen är totalitär och islamistisk och således ett föredöme och god vän med den svenska regimen. Den som är tveksam kan t.ex. studera sosseriets statsbesök i Iran, liksom dess vägran att stödja uppror som t.ex. det kända "slöjupproret".

  Dessa förtroligt förbindelser avspeglas naturligtvis i svensk regimmedias propaganda.

  SvaraRadera
 11. Tyckte TT:s artikel var omotiverat syrlig när jag läste den innan idag. Vill minnas att liknande händelser med TT har varit på tapeten tidigare.

  Så här skriver de, kanske är det någon "antiimperialistisk journalist" som skriver:

  "Efter onsdagens händelser sade utrikesminister Mike Pompeo USA bedömer att Iran ligger bakom. Som stöd för anklagelsen har försvarshögkvarteret Pentagon nu släppt en suddig svartvit video som påstås visa hur revolutionsgardister från Iran tar bort en odetonerad mina från ett av de anfallna fartygen. Sekvensen ska alltså visa att Iran försökt undanröja bevis efter händelsen."

  Att betona att den är "suddig och svartvit" känns som ganska omotiverade adjektiv att lägga in, det räcker kort och gott med vad USA påstår och länka till videon. För att vara filmad från eventuellt en UAV så var den ju knappast särskilt suddig och det är ju helt synligt att de tar bort ett föremål från skeppet.

  Enligt Pompeo har Iran själva tidigare i år gått ut och sagt att de ska slå mot oljetransporter som vedergällning för sanktionerna, tycker folk ska titta på vad han säger och dra egna slutsatser: https://www.bloomberg.com/news/videos/2019-06-14/u-s-says-video-shows-iran-was-involved-in-oil-tanker-attack-video

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varken suddig eller svartvit är värdeord. Tycker du är överdrivet känslig. Fakta borde tåla att presenteras även när de talar mot USA:s ståndpunkt.

   Radera
 12. Att ni orkar använda (läsa, lyssna och titta på) svensk media istället för våra nordiska grannländers. De har en bättre balans och mindre vinkling.
  De flesta på bloggen verkar ju inse hur hårt vinklade/tillrättalagda en del nyheter och reportage är.
  Om ni inte använder dessa medier så minskar deras relevans och blodtrycket håller sig förhoppningsvis på en lägre nivå. De kanske rentav måste skärpa sig om tittarsiffror/lyssnare/läsekretsen minskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så, du sträckkollar Bamse&Kylling tills hjärnan smälter? Det märks.

   Radera
 13. Dumdrygt BD du kan bättre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, men jag sparar mig lite till daten med din mamma.

   Radera
 14. Om de som du utrycker det stjäl pengarna snarare än får dem är det väl tvärt om så att de saknar all form av skyldighet att leverera en viss produkt?

  SvaraRadera
 15. Det är alldeles för tidigt att påstå, vem som ligger bakom attackerna. Det kan ju vara Saudi, som länge velat ha en amerikansk attack mot Iran "hugg huvudet av ormen medan tid är, ska kung Abdullah ha sagt." Israel har sedan länge också velat ha ett amerikanskt angrepp på Iran. Jag gissar på Houthi-rebellerna, med iranska limpet-minor och iranska drönare. Den japanska tankerns besättning observerade en drönarsvärm före attacken. Borttagning av en mina, som utlöses med timer verkar farligt, men konstruktionen och serienumret (om det ens finns) måste hemlighållas. Jag vill ha fred och vill inget ont för någon part, men jag har mitt eget intermezzo med en iranier, som blev väldigt arg på mig och min utrustning, som jag höll på att utveckla. Han påstod flera ggr att jag jobbar åt USA och att jag vill förstöra hans land genom ett amerikanskt förebyggande anfall. Han gick mot mig upprepade ggr och på det viset tvingade mig att backa. Sedan började han förhöra mig om vilken utrustning som vi hade placerat runt hans lands gränser. Jag flyttade snart därefter min utrustning till ett annat ställe och byggde det klart, så nu finns det tre varianter av det. Han passade även på att berätta om sin avsky när det gäller Israel. Efteråt drabbades han av "minnesförlust", såklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den iranska mannen tillade, att vi måste tillåta Iran att skaffa sig kärnvapen och att vi inte får lägga oss i det, eftersom kärnvapen behövs i regionen för stabilitetens skull. Han förbjöd mig senare att säga ett enda ord om hans utbrott och hotade att anmäla mig för diskriminering av utländsk personal.

   Radera
 16. Med dagens teknik kan man enkelt fejka en sån video som visar att minorna tas bort. Så det behövs något mer än en film som släpps för att det skall vara helt trovärdigt. Exakt vad vet jag inte, men det är illa nu. Man kan inte lita på något längre. Men jag väljer att tro att den är sann.

  SvaraRadera
 17. Goebbels pratade mycket om hur viktigt det var att blanda underhållning med propaganda. En kanal som endast trycket ut politisk propaganda tröttnar folket snabbt på, därför är det viktigt med musik och andra underhållningsprogram som tar upp mestadels av tiden medan man blandar in propaganda lite här och där emellan.

  Tror SVT har tagit till sig Goebbels idéer.

  SvaraRadera
 18. Vi som styr Iran, vad ska vi hitta på idag? Kan vi inte göra utmaningen lite större för oss.
  Vi sänker ekonomin lite till så att folket vänder sig ännu mer i mot oss.
  Någon som har ett förslag? Vi försöker spränga några båtar så kommer vi få ännu mer sanktioner i mot oss. Låter som en bra ide.
  Troligt?????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naivt att tro att någon kan styra ett land. Det styr sig själv genom lagen om snorsak och särkan.
   Förslag: Båtar som sjunker är subventionerade på en fallande marknad.
   Tjolahopp

   Radera
 19. Naturligtvis fel av TT/SVT att sprida lögner om vad nån politiker har sagt fast alla lär ju iaf fatta att Iran inte har sprängt nån amerikansk båt! Att Storbritannien stödjer USA är väl också en regel utan undantag?!

  SvaraRadera
 20. Ingen större vän av SVT men just i detta fall var det nog ett enkelt missförstånd i översättningen. Dumt att göra en höna av en fjäder

  SvaraRadera
 21. Inför den stundande lågkonjunkturen där hela världen är en enda lågräntedopad kreditbubbla har alla länders regeringar ett oerhört behov av att kunna styra informationen och få folk att inte ställa besvärliga frågor. Detta kanske är ett provskott för att se vad man kommer undan med?

  SvaraRadera
 22. Detta fenomen kallas numera för Fake News - vilket vänstern är experter på!

  SvaraRadera
 23. Nu har svt även delat Saudiarabiens åsikter i detta! Borde inte bloggaren kritisera att svt går diktaturers ärenden också eller råkar det bara vara så att han delar deras intressen och tyst låter det passera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte bevakat nyheter idag. Jag är en person. Jag kan inte springa på alla bollar eller halmgubbar.

   Radera
  2. Verkligen inte, och känns ju helt slumpmässigt vilka bollar och halmgubbar du råkar springa på...

   Radera