Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-06-18 17:11

Tjugotal magsjuka i Majorna - boende uppmanas koka dricksvattnet - är hipstertrenden över?

Ett tjugotal personer i hipstermeckat Majorna och Kungsladugård, Sandarna och Stigberget i Göteborg har insjuknat i magsjuka och boende uppmanas nu av Göteborgs Stad att koka dricksvattnet, även om vattenprover inte visat på något onormalt. Och är hipstertrenden slutligen död?
So Majorna, much hipster, such wow!
Boende i Majorna, Kungsladugård, Sandarna och på Stigberget uppmanas alltså att koka vattnet i minst fem minuter innan användning. Det handlar om ett stadsdelsområde (en av de onödiga administrativa enheter som uppstår när en kommun är för stor, och alltså inte alls ger stordriftsfördelar) med cirka 30 000 invånare, plus affärsverksamheter. Ett tjugotal personer ska ha insjuknat i magsjuka i området, och på något sätt anmält detta. Sannolikt är i vanlig ordning fler drabbade.

Prover har inte visat på något konstigt, men annars är svensk VA i mycket dåligt skick med flera hundra års utbytestakt. I Majorna används sannolikt fortfarande ursprungliga vattenledningar från när området började bebyggas.

Majorna sägs vara Göteborgs svar på Södermalm, vilket är minst sagt att ta i, men det slog mig under måndagens visit till Stockholm och Söder att hipsters var i princip helt bortblåsta. Man såg knappt ens ett enda helskägg i Stockholm. Det har ju gått tio år sedan hipsterkulturen uppstod som ursprungligen ett sätt att spara pengar i finanskrisens spår i USA. Det hela blev sedan en överprissatt trend för en välbesutten medelklass, istället för ett sätt att vända på pengarna.

Trender varar dock bara i cirka tio år, så kanske är hipsters slutligen utdöda, även om enskilda museiexemplar kan finnas kvar ett tag till, precis som enskilda övervintrade hippies från 70-talet? Om inte annat närmar sig de som i övre 20-årsåldern hoppade på trenden nu 40 årsstrecket, och bör ha tappat intresset.

Så när kommer krisen för barberarsalongerna, skäggoljetillverkarna och producenterna av fejkat begagnade kläder? Är det fortfarande någon som äter pulled pork?

37 kommentarer:

 1. Har inte trendångest, bor inte på Söder, bryr mig inte, lagar och äter pulled pork för att vi tycker det är gott och billigt.

  SvaraRadera
 2. Har helskägg och bor i epicentrum av detta magsjukeutbrott, återkommer om jag rakar mig eller åker på magsjuka.

  SvaraRadera
 3. Är köttskam det senaste? Köttslig skam.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekordintresse-for-vegetarisk-mat

  SvaraRadera
 4. Dåliga veganska hälsodrinkar på något lokalt hipster-café kanske?

  SvaraRadera
 5. "Så när kommer krisen för barberarsalongerna"
  Bra spaning - med tanke på att det öppnat minst 8 stycken barbershops i de centrum i norra Stockholm som jag frekventerar så kommer krisen antagligen relativt snart.

  SvaraRadera
 6. Intressant att kommunen rekommenderar en koktid på minst 5 minuter, vad överlever så länge? Botulism i dricksvattnet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är för att det tar ett tag från det börjar bubbla i grytan tills hela volumet vatten når kokstemperatur

   Radera
  2. Jag har fått lära mig att det räcker att koka upp vattnet ordentligt så det blir stora bubblor sen kan du låta det svalna för användning.
   Behöver inte koka nån viss tid.
   För säkerhets skull så googlade jag och fann flera kommunala vattenleverantörer som skrev detta samt livsmedelsverket och civilförsvarsförbundet.
   Big boubles, no troubles.

   Radera
  3. Försvarets överlevadshandbok anger 20 minuter m stora bubblor.

   Radera
  4. Det är väl lite väl länge. Några minuter med full kokning är tillräckligt.

   Radera
  5. Om du har en tryckkokare, använd den. Ställ in den på högsta tryck (om den har en sådan facilitet), låt den uppnå pystryck, stäng av och låt svalna. Energisnålt och garanterat mikrobfritt.

   Radera
  6. Avdödningen av mikroorganismer i livsmedel beror av både temperatur och tid. Ju högre temperaturen är, desto kortare tid behövs för att mikroorganismerna ska avdödas. Tiden till avdödning beror även på hur många bakterier som finns från början. Finns det många tar det längre tid än om det finns några få.

   Radera
 7. Hipsters försvinner inte bara för att dom hittar ett annat mode än helskägg.

  Helskägget är nu nåt som sitter på en hill billy ute i landsorten, en sån som tror och vill vara modemedveten men istället hakar på trenden när det inte längre är modernt.

  Psykiskt svaga människor med behov att bygga sig en identitet genom att alltid vara bland de första att anamma modetrender kommer aldrig försvinna.

  SvaraRadera
 8. Hipsters har bara prisats ut från Södermalm. Nu bor de i Gröndal, Aspudden, Telefonplan och Hammarby. Alla mina hipstervänner som sysslar med yoga, gör sin egen kambutcha och dricker enbart handgjord öl har flyttat söder om söder för flera år sedan.

  SvaraRadera
 9. Är svagdrickan nästa storstadstrend? Syftet med den var att ha något relativt bakteriefritt att dricka förr innan avloppssystemet fanns...

  SvaraRadera
 10. Vart anmäler de att de är magsjuka ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidningen BONs insändarsida.

   Radera
  2. Det är säkert en ironisk knorr på det svaret, men jag vet inte vad det är för tidning. Jag får väl googla.

   Radera
 11. Du måste ju hänga med i hipstertrenderna. Skägg är inte längre så inne utan det är olika former av skam som man skall undvika. Du vet flygskam, energisnål, slänga-mat-skam osv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Besuttna programmerarhipsters som försöker framstå som arbetarklass genom att dricka PBR försöker mest undvika klas-skam-p.

   Radera
  2. Jag är helt avhängd här när det gäller fixeringen vid skam.
   Googlar jag på "skam aftonbladet" får jag blir toppträffarna en norsk TV-serie,
   "skam dagens nyheter" blir någon insändare och lite spridda nyheter.
   "skam dagens industri" ger däremot mängder av träffar ang. flyg och klimat i toppen. Rent allmänt googlande ger en stark signal av TV-serie. Så skam är säkert något som marknadsförare gärna ser som något slags trigger ord, GRU använder det säkert för reflexiv kontroll att sprida fejkade inlägg på sociala media. Så har vi Wilderängäs skamfixering, fan va lik en minon han var på den där bilden från inlägget om Storytels reklamfilm för nån bok förresten, men var annars förekommer "skam" i media?

   Radera
  3. Existensskam är den slutgiltiga skammen.

   Radera
 12. När jag är ute o vandrar brukar jag använda vattenreningstabletter från Katadyn.

  SvaraRadera
 13. Hipsters dricker väl ändå inte vatten? Bara IPA och vidrigt vietnamesiskt kaffe. Kan det vara nån som försökt fermentera en pulled pork eller koka te på ett par redwings kanske?

  Är det nåt hipsters borde koka är det antagligen sina äckliga sotarmössor.

  SvaraRadera
 14. Är det bara 30 pers som anmält är det nog en resturang.
  Det är svårt att veta något om trender på skägg när man bara följer ekonominyheter och är så gammal som jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara 20 ser jag nu. Något hak borde inte servera mat.

   Radera
 15. Förstår inte kopplingen mellan hipsters och magsjuka...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag får spekulera i vad C tänkte så är det nog att Majorna kanske inte längre är attraktivt att bo i eftersom VA är i så dåligt skick att man blir sjuk av att bo där

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 16. 20 pers av 30 000 mott i högsommaren då det dessutom kryllar av vikarier i mataffärer och restauranger, tjena..

  SvaraRadera
 17. Galnakräksjukan slår till

  SvaraRadera
 18. Hipstertrenden dog ut redan 2015. Man kunde se en del eftersläntrande innerstadsmänniskor i helskägg fram till årsskiftet 2016/17 men sedan fattade även de mest inbitna entusiasterna att de var dödligt nära töntstämpel. De enda som fortfarande är hipsters är typ gamla skate-pappor med ungar i 9-13-årsåldern som inte hänger med. Hipstersarna blev antingen yuccies eller normcore (aka "vuxna/ordinära"). Den nya generationen som ersatte hipsters brukar kallas för cutesters eller har snarare något form av "personligt brand".

  SvaraRadera
 19. Nu när kriminella och inflyttade svenskar har börjat med helskägg i mycket stor skala känner sig hipsterfånarna inte längre unika med sin ansiktsbehåring och de har därför dragit vidare till nya markörmarker.

  SvaraRadera
 20. Detta är ett meddelande från Göteborgs Stad. Det tidigare kokpåbudet av dricksvatten i Majornaområdet är nu upphävt. Det vill säga att dricksvattnet i hela Göteborg kan användas som vanligt. Våra prover har inte visat några onormala värden. Läs mer på www.goteborg.se/

  SvaraRadera