Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2019-06-01 19:20

Sveriges äldsta och Uppsalas nyaste seimsograf

Sveriges första seismograf installerades i Uppsala, och är ett utmärkt exempel på teknikutvecklingen sedan 1904 till dags dato.
Sveriges och Nordens första seismograf i källaren i Observatorieparken i Uppsala.
Teknikutvecklingen sedan 1904 har minst sagt varit enorm. Medan den första seismografen i Sverige och Norden, var någon kubikmeter stor, och inte särskilt exakt, så är den senaste apparaten inte bara lite mindre, utan har helt andra prestanda.
Den senaste seismografen i Uppsala.
Den aktuella seismografen i Uppsala är untefär lika stor som en kastrull, men kan mäta hela spektrumet av vågor i berget, och i tre dimensioner, dvs både vertikal och horisontell riktning, samt förstås våglängd och amplitud. Minst inte om lägsta frekvensen därtill var 50 kHz, eller 50 Hz.

Några hollywoodska utskrifter på papper är det förstås inte heller längre, utan all data loggas helt digitalt, till olika film- och tevebolags stora besvikelse. Uppsala Universitet får förfrågningar från t ex reklamfilmare, som vill filma utskriften, men det är alltså bara i Hollywood som sådant fortfarande sker till papper. Förstås. Det är inte i närheten lika coolt med en grön cylinder, som spottar ur sig ettor och nollor via en kabel.

Det finns ett antal generationer seismografer kvar därnere i källaren, och alla jordbävningar sedan 1900-talets början finns i arkiven, rent av alla vågor sekund för sekund tillbaka till 1904, t ex den stora jordbävningen i San Francisco. Gissningsvis ett och annat atombombsprov också.

Dock är endast de större historiska händelserna digitaliserade i takt med att förfrågningar om hundraårigt arkivdata kommer in.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Det är så fantastiskt att det skett på så kort tid. Jag kan inte ta det så för givet allt vi har, det är skört - frihet, teknisk utveckling elektricitet.

  SvaraRadera
 2. Om du menar frekvenser den kan mäta så borde den klara ner mot 1 Hz iaf.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Den där tryckkokaren kan väl aldrig vara ny? Grön hammarlack är såååå 80-tal...

  SvaraRadera
 5. Jag bävar inför den fortsatta teknikutvecklingen på seismografiområdet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den har redan orsakat massarbetslöshet bland de som tillverkade pappersremsor till de analoga seismograferna. Vart är världen på väg? :o

   Radera
  2. Och skapat ännu flera kvalificerade arbeten genom att den ökade datamängden innebär behov av kompetens att tolka alla data för att göra något av datan. Tex vad som gömmer sig i marken.

   Radera
  3. Och idag har vi 68 seismografer i Sverige.

   Radera
  4. De nya seismograferna kommer att skaka om marknaden i grunden.

   Radera
  5. Är det inte så att de nya seismograferna kommer skaka om grunden i marknaden?

   Radera