Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2019-06-01 19:20

Sveriges äldsta och Uppsalas nyaste seimsograf

Sveriges första seismograf installerades i Uppsala, och är ett utmärkt exempel på teknikutvecklingen sedan 1904 till dags dato.
Sveriges och Nordens första seismograf i källaren i Observatorieparken i Uppsala.
Teknikutvecklingen sedan 1904 har minst sagt varit enorm. Medan den första seismografen i Sverige och Norden, var någon kubikmeter stor, och inte särskilt exakt, så är den senaste apparaten inte bara lite mindre, utan har helt andra prestanda.
Den senaste seismografen i Uppsala.
Den aktuella seismografen i Uppsala är untefär lika stor som en kastrull, men kan mäta hela spektrumet av vågor i berget, och i tre dimensioner, dvs både vertikal och horisontell riktning, samt förstås våglängd och amplitud. Minst inte om lägsta frekvensen därtill var 50 kHz, eller 50 Hz.

Några hollywoodska utskrifter på papper är det förstås inte heller längre, utan all data loggas helt digitalt, till olika film- och tevebolags stora besvikelse. Uppsala Universitet får förfrågningar från t ex reklamfilmare, som vill filma utskriften, men det är alltså bara i Hollywood som sådant fortfarande sker till papper. Förstås. Det är inte i närheten lika coolt med en grön cylinder, som spottar ur sig ettor och nollor via en kabel.

Det finns ett antal generationer seismografer kvar därnere i källaren, och alla jordbävningar sedan 1900-talets början finns i arkiven, rent av alla vågor sekund för sekund tillbaka till 1904, t ex den stora jordbävningen i San Francisco. Gissningsvis ett och annat atombombsprov också.

Dock är endast de större historiska händelserna digitaliserade i takt med att förfrågningar om hundraårigt arkivdata kommer in.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Det är så fantastiskt att det skett på så kort tid. Jag kan inte ta det så för givet allt vi har, det är skört - frihet, teknisk utveckling elektricitet.

  SvaraRadera
 2. Om du menar frekvenser den kan mäta så borde den klara ner mot 1 Hz iaf.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Den där tryckkokaren kan väl aldrig vara ny? Grön hammarlack är såååå 80-tal...

  SvaraRadera
 5. Jag bävar inför den fortsatta teknikutvecklingen på seismografiområdet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den har redan orsakat massarbetslöshet bland de som tillverkade pappersremsor till de analoga seismograferna. Vart är världen på väg? :o

   Radera
  2. Och skapat ännu flera kvalificerade arbeten genom att den ökade datamängden innebär behov av kompetens att tolka alla data för att göra något av datan. Tex vad som gömmer sig i marken.

   Radera
  3. Och idag har vi 68 seismografer i Sverige.

   Radera
  4. De nya seismograferna kommer att skaka om marknaden i grunden.

   Radera
  5. Är det inte så att de nya seismograferna kommer skaka om grunden i marknaden?

   Radera