Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-06-01 19:20

Sveriges äldsta och Uppsalas nyaste seimsograf

Sveriges första seismograf installerades i Uppsala, och är ett utmärkt exempel på teknikutvecklingen sedan 1904 till dags dato.
Sveriges och Nordens första seismograf i källaren i Observatorieparken i Uppsala.
Teknikutvecklingen sedan 1904 har minst sagt varit enorm. Medan den första seismografen i Sverige och Norden, var någon kubikmeter stor, och inte särskilt exakt, så är den senaste apparaten inte bara lite mindre, utan har helt andra prestanda.
Den senaste seismografen i Uppsala.
Den aktuella seismografen i Uppsala är untefär lika stor som en kastrull, men kan mäta hela spektrumet av vågor i berget, och i tre dimensioner, dvs både vertikal och horisontell riktning, samt förstås våglängd och amplitud. Minst inte om lägsta frekvensen därtill var 50 kHz, eller 50 Hz.

Några hollywoodska utskrifter på papper är det förstås inte heller längre, utan all data loggas helt digitalt, till olika film- och tevebolags stora besvikelse. Uppsala Universitet får förfrågningar från t ex reklamfilmare, som vill filma utskriften, men det är alltså bara i Hollywood som sådant fortfarande sker till papper. Förstås. Det är inte i närheten lika coolt med en grön cylinder, som spottar ur sig ettor och nollor via en kabel.

Det finns ett antal generationer seismografer kvar därnere i källaren, och alla jordbävningar sedan 1900-talets början finns i arkiven, rent av alla vågor sekund för sekund tillbaka till 1904, t ex den stora jordbävningen i San Francisco. Gissningsvis ett och annat atombombsprov också.

Dock är endast de större historiska händelserna digitaliserade i takt med att förfrågningar om hundraårigt arkivdata kommer in.

10 kommentarer:

 1. Det är så fantastiskt att det skett på så kort tid. Jag kan inte ta det så för givet allt vi har, det är skört - frihet, teknisk utveckling elektricitet.

  SvaraRadera
 2. Om du menar frekvenser den kan mäta så borde den klara ner mot 1 Hz iaf.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Den där tryckkokaren kan väl aldrig vara ny? Grön hammarlack är såååå 80-tal...

  SvaraRadera
 5. Jag bävar inför den fortsatta teknikutvecklingen på seismografiområdet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den har redan orsakat massarbetslöshet bland de som tillverkade pappersremsor till de analoga seismograferna. Vart är världen på väg? :o

   Radera
  2. Och skapat ännu flera kvalificerade arbeten genom att den ökade datamängden innebär behov av kompetens att tolka alla data för att göra något av datan. Tex vad som gömmer sig i marken.

   Radera
  3. Och idag har vi 68 seismografer i Sverige.

   Radera
  4. De nya seismograferna kommer att skaka om marknaden i grunden.

   Radera
  5. Är det inte så att de nya seismograferna kommer skaka om grunden i marknaden?

   Radera