Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-06-25 16:05

Svag krona slår mot svenska företags vinster - tysk tillverkningnsindustri i recession

Enligt en rapport från Swedbank slår den försvagade svenska kronan mot de svenska storföretagens vinster. Och i Tyskland är tillverkningsindustrin i recession, medan Nordeas BNP-prognos för landet är i överkant 0.5% för i år.
Veckochart för tyska börsindexet Dax
Som bekant är Sverige numera ett importland, vilket betyder att den svagare kronan skadar istället för att hjälpa svensk ekonomi. Även exportföretag är numera beroende av import, eftersom inte hela deras produktion från gruva till exportfarkost finns i Sverige längre.

Swedbanks rapport refereras av SvD och 47.1% av storföretagen uppger att svagare svensk krona skadar deras vinster, medan 20.6% anser att de gynnas. Hos den allt större tjänstesektorn svarare hela 58.9% att deras vinster minskar av försvagad krona och bara 9.6% ser svagare krona som positivt för resultaten. För tillverkningsindustrin är det mer jämt, där 36.6% uppger negativ resultatpåverkan och 30.5% positiv. 400 av Sveriges största företag ska ha svarat.
Går inget vidare.
Tysk tillverkningsindustri, och EU:s så kallade ekonomiska motor, befinner sig i recession uppger TT utifrån forskningsinstitutet Ifos index. Ifo sätter en prognos på 0.6% i BNP-tillväxt för Tyskland i år och har sänkt till 1.7% för nästa år när ekonomin tydligen ska återhämta sig.

Nordea uppger till TT att deras prognos för Tyskland ligger på 0.5% i år och 1.0% nästa år, men att detta är i överkant och skulle sänkas något om prognosen gjordes om idag.

Hoppet står till att såväl Trumps handelskrig som Brexit får en positiv lösning, medan höjda amerikanska biltullar skulle kasta hela tyska ekonomin in i en recession. Och dit Tyskland går, går EU.

Men på börserna är det hyfsat muntert. Allt kommer lösa sig anser uppenbarligen marknaden, eller så har bolagen lyckats trolla med redovisning och/eller besparingar för att inte få sämre siffror på sista raden.

30 kommentarer:

 1. En mindre rörelsemarginal på en större omsättning kan ge högre vinst. Inte alla företag som förstår att mindre rörelsemarginal i sig, inte rakt av kan översättas till minskad vinst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Företagare är inte så dum som du verkar tro.
   Det är ju fullständigt självklara saker som du lägger fram.

   Radera
  2. Företagare men även bostadsrättsspekulanter är smarta ja. Dom vet hur man gör pengar.

   Radera
  3. Lätt att vara kung när räntan har trendat ner sen hösten 2008.

   Radera
  4. Så är det. Nu handlar det snarare om wealth preservation framöver.

   Mer kvantitativa lättnader (Centralbanker köper bostadsobligationer)

   Räntan sänks kanske lite mer

   Man inför nya bosparprogram där man kan skatta mindre ifall pengarna används till kontantinsats och därmed bostadsköp. Nya lån skapar ju tillväxt.

   Tror att även framöver kommer bostadspriserna i ett land i Sverige stiga med inflationen minst. Då folk köper bostäder med hävstång kan priserna stiga mer än inflationen.

   Likvida medel och börsen blir nog förlorare inom en 5-10 års period.

   Radera
  5. Förenklat är fastighetsmarknaden styrd av obligationsmarknaden, typ så har det varit vid varje rejäl sättning.

   Radera
  6. Och obligationsmarknaden är hur stor som helst nu efter så många år av bullmarknad.

   Radera
  7. Fast svenskens ego är nog ännu större.

   Radera
  8. Ja fast svensken handlar inte som ett kollektiv. En del håller sig till obligationsmarknaden medan andra kör all in på fingerprint.

   Radera
  9. Är man en riktigt svensk som vet precis allt är det all in som gäller.

   Radera
  10. Då är inte jag riktigt svensk då.

   Radera
  11. Stefan: "Företagare är inte så dum som du verkar tro." En del är, det vet jag av egen erfarenhet.

   Radera
  12. Goofy och stefan bjud på tipps !
   Obligationsfonder?

   Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  14. Tack, ska genast titta på den.
   Vill tillägga att just dina och goofys kommentarer är guld. Alltid pålästa och balanserande

   Radera
  15. Harry Brownes permanent portfolio med en guld/silver fördelning på 70/30 eller bostad i Sverige (om man hyr idag) mest p.g.a. att kronans köpkraft redan är utarmad.

   Radera
  16. Tack Turbo, det värmer.

   Radera
 2. Eller så är börsen rätt värderad. Också ett alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Sveriges smartaste människor är de som bestämmer utvecklingen i Riksbanken och Riksdagen. Också ett alternativ.

   Hör du hur dumt det låter?

   Radera
  2. Sniffmeister: Buffet och Gardell tycker ju uppenbarligen att börsen är rätt värderad utifrån rådande ränteläge. Men du har såklart bättre koll än dom....

   Radera
 3. Bra med fler kritiska röster som ifrågasätter bloggens budskap kring ekonomiska frågor.
  Behövs som en motpol till alla domedagsprofeter här inne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Mr Perfect: Vad tror du själv?

   Radera
  2. @Mr Perfect: Vad tror du själv och framför allt hur är du investerad?

   Radera
  3. Sidleds i flera år framöver vad gäller bopriserna p g a lågränteträsket och politisk ovilja att ändra på saker och ting, men någon stor nedgång tror jag ej på. Äger en fastighet m ett friköpt radhus. Är ej inne i börsen längre, sålde allt innan nedgången i höstas och gjort rätt fina vinster dessförinnan. Egentligen borde jag ju prata ned börsen men just nu ser jag inte anledning till att den ska rasa, för alternativ till avkastning saknas.

   Radera
  4. Är en sak att gå och hoppas på något och drivas av en känslomässig riktning, vilket många glada amatörer gör d v s ”hoppas bopriserna går ner så jag kan köpa mig en lgh”. Men utfallet blir oftast något helt annat.

   Radera
 4. God fart fortfarande på ekonomin i USA och räntesänkningar istället för dom förväntade räntehöjningarna kan ge ytterligare högre börskurser.

  SvaraRadera
 5. På lång sikt, när ekonomin jämnat ut sig, så bör importländerna (tex USA, GB,Sverige) vinna på handelskriget och exportländerna förlora.

  SvaraRadera
 6. Det är väl bara bra att Tyskland överlämnar titeln som EUs ekonomiska motor till Sverige. Då vi är ett importland numera så kan ju vi driva ekonomin i EU precis som USA driver världsekonomin.

  SvaraRadera
 7. Flera tyska företag lär värderas rekordlågt i nuläget. P/e omkring 6. VW m.fl. Varför dubbelt så högt p/e för bolag i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. VAG/BMW lider ju av osäker framtid för bilindustrin. Se också bankernas värdering i t ex Sverige och Tyskland...... inte direkt rosenskimrande tider som väntar.

   Radera