Aktuellt

Medias betalväggar ett hot mot den personliga integriteten - och öppnar för insiderinformation

Bidragsmedias betalväggar för att läsa deras av statens skattepengar delfinansierade artiklar är ett hot mot den personliga integriteten. Dä...

2019-06-06 19:44

Stort ras för KD - "mer än ett helt Folkparti"

I Expressen/Demoskops nya opinionsundersökning rasar KD stort, eller "mer än ett helt folkparti", som Demoskops Peter Santesson citeras. Anledningen verkar vara avslöjandena kring partiets vice ordförandes ståndpunkter i abortfrågan, även om den nya KD-svansen vill odla en dolkstötslegend mot media för att ha exponerat det hela.
KD:s partiledare Ebba Busch Thor.
KD backar alltså 4.0 procentenheter i Demoskops opinionsundersökning efter EU-valet, från 11.5% till 7.5% av väljarstödet. I EU-valet fick man 8.62% av rösterna.

Samtidigt gick Moderaterna framåt 2.5 procentenheter, Liberalerna 0.7 procenheter och SD 0.7 procentenheter, eller en summa om 3.9 procentenheter, vilket i princip kan förklara hela KD:s tapp. Liberalerna är trots detta ökade stöd fortfarande utanför riksdagen med 3.8% av opinionen.

KD verkar ha fått en KD-svans, likande SD-svansen, som rätt skränigt försöker odla dolkstötslegender, konspirationsteorier och externa syndabockar för det hela, som undantaget de som gick till SD främst ska handla om KD:s vice ordförande Lars Adaktussons positionering i frågan om kvinnors rätt till abort, vilket exponerades av DN och Public Service.

Åtminstone ska de som uppgett att de bytt till Moderaterna anger abortfrågan som orsak. Många verkar ha glömt bort att KD är ett parti som vilar på en stark frireligiös grund, och med ett stort abortmotstånd under ytan. När partiet rekordexpanderat i stöd, så får man tåla att partiet och dess ledande företrädare granskas därefter. Nu blev många moderata väljare påminnda om att KD inte är liberalkonservativt, utan moralkonservativt. Händerna på täcket, inga preventivmedel och inget sex innan äktenskapet, om man vill raljera lite. Å andra sidan var inte partiets ståndpunkt i anhöriginvandringsfrågan ny heller, men att ledande partiföreträdare i ett riksdagsparti i Sverige 2019 kan vara för restriktioner kring abort var nog en nyhet för de flesta.

Förslagsvis fokuserar KD-svansen och KD på att rensa upp i partiet, istället för att försöka odla konspirationsteorier och dolkstötslegender. Klarar inte partiet av att granskas medialt likt andra partier, så kanske man bör se om sitt eget hus. Beteendet från KD-svansen i sociala medier ger också kvitto på att man dragit till sig vissa väljargrupper från SD och inte bara fd moderata väljare.

Partiet bör nog se över sin mediastrategi och tydliggöra ståndpunkter kring kontroversiella frågor, som normalt inte förekommer i svensk politik, som abortfrågan. Så slipper man stora svängningar i opinionen. Ett parti är inte bara en partiledare, som levererar rätt inövade one-liners i debatter, utan även dess andra företrädare och dess politik. 

Kritisk granskning kommer som ett brev på posten när man går framåt, och man bör nog nu sätta sig ner och se över sin media- och PR-strategi. Ett tips är att inte låta partiledaren uppföra sig som KD-svansen och skylla på att media redovisat hur partiet röstat i EU när nyheterna om totalt abortförbud i enskilda amerikanska delstater hamnar på översta plats. Fast partiets vice ordförande kanske tryckte fel igen och igen och igen?

Ett generellt förslag är att när man byter ett parti pga bra partiledaruppförande, så kanske man ska granska partiets politik i detalj först, istället för att bli begeistrad över inövade oneliners.

60 kommentarer:

 1. Om man skall lyssna på Adaktusson så verkar DNs avslöjanden innehålla en hel del konstigheter. T.ex. Att DN hävdat att Adaktusson vägrat ställa upp på en intervju, när i själva verket DN genomfört en intervju med honom innan publicering:
  https://m.facebook.com/1453037244924457/posts/2442061346022037

  SvaraRadera
  Svar
  1. KD bör nog se över sin krishantering framöver.

   Radera
  2. Man kan inte skriva Kristus utan kris?

   Radera
 2. KD går upp när de stramar åt migrationen. En del av raset kan nog förklaras med att de röstade för C mer frikostiga förslag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se länken ovan. Inte enligt expert som har tillgång till enkätsvaren. KD har varit för frikostig anhöriginvandring länge, precis som de svenska kyrkorna. Man var dock inte öppna kring ståndpunkter kring abort.

   Se t ex

   https://www.skr.org/stort-engagemang-for-juluppropet/

   Nu är det dock så att sitter man i en invandringsfilterbubbla handlar allt om invandring, men i det här fallet svarade iaf de som gick till M att det berodde på abortfrågan.

   Radera
 3. Hörde en intervju med adaktusson där han förklarade varför han hade röstat som han gjorde. Han vill att abortfrågan ska vara en angelägenhet för länderna och inte avgöras på EU nivå. Kommer denna fråga upp på eu nivå talar det mesta för att Sverige måste sänka sin gräns eftersom att vi har en av de längsta gränserna i europa. återigen ett fall där okunniga journalister startat drev utan att berätta allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis men de flesta svenskar tror att allt vi gör skall alla andra beundra och ta efter. Låt eu bestämma i frågan så ska vi se vilka som klagar...

   Radera
  2. För en evangeliskt troende kristen måste att leva i ett samhälle, där det finns en gräns för abort där kvinnan själv kan välja och att den allmänna sjukvården också hjälper till så att det kan ske på ett medicinskt säkert sätt, att vara som att leva i en dystopi. Jag skulle tro att det den sista bön både Adaktuson och Ebba B.T. ber på kvällen är att detta ska ändras. Och de tror båda två att deras uppgift i livet som ska bereda dem en plats i himmelriket vid guds faders sida är de ska vara instrumentet för den ändringen. Verkar det som ett rimligt resonemang eller är det rimligare att de är värdelösa evangelistiska kristna? Så lögnaren Adaktuson kan så klart inte säga det offentligt utan meddelar den strategi likasinnade utarbetat. Den strategin kan ändras som de passar målet bättre men just nu vill man alltså undvika EU-regleringar i just den här frågan. Att det ska krävas journalister för att väljarna ska förstå detta är förmodligen en av de outgrundliga vägar genom vilken vår herre väljer att verka i jordelivet.

   Radera
  3. Nej, det låter rätt rimligt m h t att Adaktusson i media sagt att han pratar med Gud varje dag osv.

   Radera
  4. Gängse praxis i Europaparlamentet är att man då röstar "avstår" och inte "nej" , så det låter som en efterhandskonstruktion. I synnerhet som Adaktusson hittat avstå-knappen i andra omröstningar.

   Radera
  5. @Martin. Tyvärr är påståendet om att Adaktusson inte tycker att EU borde beblanda sig i abortfrågan bara en rökridå (ibästa fall) då han röstade för att EU ska driva på "samvetsfrihet". Hade han konsekvent varit emot inblandning från EU i abortfrågan hade han givetvis röstat nej till detta. Det enda han är konsekvent i är hans motstånd mot abort.

   Radera
  6. Helt chockartat att en kristen vill upprätthålla 5:e budet... (6:e om du är reformert)

   Radera
  7. Nedrans autocorrect. Min post ska adressera till narran, inte Martin...

   Radera
 4. Svår fråga
  Kvinnans rätt till sin kropp
  Barnets rätt till sitt liv

  När är ett embryon ett liv? V22 verkar gälla.
  När kan samhället anse sig ha rätt att avsluta ett liv. Vi har ju avskaffat dödstraff.

  Jäkligt besvärlig fråga.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel resonerat. Livet börjst inte vid befruktningen, utan snare forsätter ägget och spermien att leva i en ny form (en fortsättning på livet sen den första urcellen)

   Embryot har potentialen att bli en människa men det har de enskilda spermierna och äggen, så om man är kategoriskt mot abort så går självbefläckelse bort för män och mens (obefruktade ägg) för kvinnor.

   Radera
  2. Men Gud rår och mänskan spår..

   Radera
  3. Kul med BW som äger rätten till sanningen. Lycka till. När äger en spermIE och ett ägg sin rätt till livet och vem o när äger du rätten att mörda det?

   Radera
 5. Det som alltid slår mig är att det är inget parti som vill göra "vad som är bäst för Sverige".

  Det jag menar är att göra det som är rätt för majoritetssamhället.

  Vilket parti som en får makten verkar vilja gynna sin kärnväljargrupp, jag ger exempel nedan (vissa fiktiva).

  Moderaterna - sälj ut ALLT som går, gärna till egen kärnväljargrupp. Serafen såldes för 700 000kr bara till läkrarna trots att sjuksköterskorna hade råd och ville vara med, såldes efter två år för 20 miljoner. Täby gymnasium är ett annat exempel. Sten Nordin i Stockholm gick ut i media kanske 6-7ggr under 4 år och sa att han/dom varit naiva och sålt för billigt, dom skulle lära sig. Rinse and Repeat.

  S - är en orgie i att gynna marginella grupper på bekostnad av majoritetssamhället. Dom verkar på allvar ha något speciellt för radikala muslimska grupper från Sunni som gynnas ohemult mycket. Bidrag åt alla.

  MP - vi börjar ju se resultatet av deras politik, elbrist...
  Att gå emot kärnkraften kan visa sig ha varit ett miljörförstörande och dyrt vansinnesprojekt.
  Dessutom så lever dom ALDRIG som dom lär, var ju tom. någon som postade artiklar om att inte flyga när hon själv satt på flyget till mallorca (eller liknande)...

  KD - dom har nu kommit ut som kristna galningar som vill förbjuda abort och införa kristna värderinga i våra utanförskapsområden. Det sista vi behöver är väl pingstkyrkan som teamar upp med salafisterna i Tensta och Rinkeby, då kan vad som helst hända.
  Sen röstade dom för generösare invandring vilket förvånade mig men så var det.

  C och L har bara svikit allt, jag vet inte ens var dom står.

  V - tur att dom inte får makten för där bakom lurar komunism ala Sovjet.

  SD -det blir för ideologiskt invadrar-negativt. Jag tar Mattias Karlssons sura tweet efter valförlusten där "segra eller dö" och "karolinernas sista marsch" och vad det nu var. Det går inte att regera mha Armfeldts-doktrinen.

  Det som saknas i svensk politik är ett parti som helt sonika säger - "vi gör vad som är bäst för Sverige" och definitionen av det är att göra vad som är bäst för majoritetssamhället och sen röstar man för allt som faller inom den ramen och driver all sån politik oberoende av var den uppstår, vänster eller höger.

  Men det kommer aldrig hända, hade visst hopp om KD fram till Adaktussons idiotier och EBT artikel om kristna värderingar i förorterna, det luktar frikyrkopastor över det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vad som är näst för landet" är ju högst subjektivt.

   Radera
  2. Evidensbaserad politik helt enkelt, politiska ideologier leder sällan till något gott i längden

   Radera
  3. Evidensbaserat inom politik är ganska subjektivt och inte alls lika enkelt som t.ex. den fotoelektriska effekten inom fysik. Visst det finns i mycket grova drag mer dumma och smarta saker att göra men "det bästa" är fortfarande väkdigt subjektivt t.ex. om man är av åsikten att livet som jägare och samlare var det bästa kommer antagligen den politik du förespråkar som bäst skilja sig markant från t.ex. om du anser stt det moderna samhället är att föredra.

   Dessutom kan det finnas en annan risk med diskussionen att det skulle finnas ett enkelt svar på vad som är bäst för landet och att alla andra är ideologiskt förblindade och bara ser till sin grupp och det är att dessa partier är det allmänna godas fiende och bör undertryckas.

   Radera
  4. Du menar att vi behöver en Svensk Tump? Make Sverige great again? Jo med tanke på vad han har lyckats med i USA så skulle vi behöva det men han är ju dum säger dom på SVT.

   Radera
 6. När KD bekänner färg är de inte så populära längre, helt oavsett vad Ebba har sagt. Att ett parti har "krist" i namnet borde vara ett rött flagg. Både Jesus och svenska kyrkan är ju rätt röda på vissa sätt. Nog för att ge kväljningar för oss till höger. Problemet är väl att folk bara kommer ihåg det senaste som Ebba sagt, och sen när det framkommer annat så är det inte lika lockande längre. Å andra sidan så bygger ju mycket av den religiösa retoriken helt på populism, så det torde inte komma som någon överraskning att man inte kan lita på KD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kristendomen var en sekt tills de uppfann världens första försäkringskassa (alla ska täckas in, inte bara några få utvalda) och blev en miljardrörelse. SvK gjorde alla kristna i Sverige till byråkrater, kanske kan man hoppas på lite missionerande nu igen när de statliga ersättningssystem inte räcker till för alltfler?

   Radera
 7. Ja självklart var det abortfrågan. Han röstade väl på samma sätt som sossarna röstar mot minimilöner i EU - de vill bestämma i varje land läs vi i Sverige ska inte riskera att få det sämre. Det är ändå fel att rösta så och det gäller båda exemplen i mina ögon. Ska abortgränsen sänkas är det max någon vecka eller två från den sista godkända i Sverige pga att man räddar barn prematurt mycket tidigare idag än när gränsen sattes. Inte rätt att ”rädda” eller ”ta bort” ligger i gräns med varandra. Den debatten har ju funnits i ex läkartidningen sedan en läkare försökt rädda ett barn som visat livstecken efter en abort (måste varit en hemsk situation). http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2019/04/Lagstiftningen-for-abort-haller-inte/#comments

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sena aborter är väl idag inte dpeciellt vanliga och efter v 18 så finns väl inte fri abort egentligen? (En kvinna kan begära men behöver inte få det?)

   Radera
  2. I princip alla som begär det efter vecka 18 får det.

   Radera
  3. @ andromeda. Med tanke på att Adaktusson röstade för att EU skulle driva på samvetsfrihet inom sjukvården så är det svårt att dra slutsatsen att hann ville dessa den svenska abortfrågan från EU:s inflytande. Det mest rimliga är helt enkelt att han inte tycker att kvinnor borde ha så stor möjlighet till abort som de har idag.

   Radera
 8. Vi har redan restriktioner kring abort så det är oklart vad bloggaren menar i just den delen av sitt inlägg. Kanske menar bloggaren att vi skall liberalisera aborträtten ytterligare och efterlikna USA, som ju trots vad som sägs i svenska medier har en betydligt mer liberal abortlagstiftning än Sverige

  SvaraRadera
 9. Hos SVT/Novus tappar Kd 0.7 %-enheter, vilket är inom felmarginalen. Vem ska man tro på?

  Sedan förstår jag att inlägget i första hand handlar om förklaringsmodeller förutsatt att Demoskops siffror är statistiskt signifikanta, vilket är en fullt rimlig utgångspunkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stora rörelser har en tendens att vara statistiskt signifikanta, små är mest brus i sådana här sammanhang. Relevant skillnad mellan undersökningar kan vara datumen de görs.

   Radera
  2. Korrekt. Novus började mäta 6 maj, Demoskop den 27 maj, abortfrågan briserade ca 20 maj och då hade ca hälften av respondenterna svarat hos Novus, förutsatt linjär tidsskala. Fullt rimligt att datumen förklara större delen av skillnaden.

   Radera
  3. Snarare linjär responsdens. Om tid är linjär får andra fundera kring...

   Radera
 10. KDs uppsving beror på att väljarna uppfattat dem som pålitliga i invandringsfrågan, medan däremot (m) har långt kvar innan de återfått väljarnas förtroende – dvs innan vi förbannade moderater litar på dem igen. Sedan har det ju framgått sista månaderna att (kd) har arbetat för en mer generös anhöriginvandring. Det har sannolikt skadat (kd) betydligt mer än Adauktussons manövrar i EU. Så här skriver t ex Rebecca Uvell:

  https://uvell.se/2019/05/24/kd-ar-inte-sarskilt-hoger/

  Men för agendasättande DN, som förefaller ligga bakom en stor del av oväsendet runt (kd) så är det abortfrågan som gjort att de tappat några hundra tusen röster.
  Fan trot.
  Finns väl väl ingen vettig människa i Sverige som ifrågasätter möjligheten till abort - kristdemokrat eller ej. Däremot har Adauktusson en rejäl poäng i att EU ska ge fan i att försöka ta över sådana frågor. Jag hade nog också röstat emot, om jag hade haft möjlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda som hände valveckan var KD och abort. Inget annat var nytt. Undersökningen är tydlig jämfört med andra, att det var precis runt valet opinionen dök. Och det som var i alla media var abortfrågan. Det är rätt tydligt vad det handlade om och som det länkats i inlägget är detta också vad de som gick till M också uppgav som anledning.

   Radera
  2. Sedan går all argumentation som hänvisar till Uvell per automatik bort. Det är sen gammalt.

   Radera
  3. Även om det stämmer, so what? Är väl lika bra att de som är för abort lämnar KD isåfall? Ett parti ska ju inte byta ståndpunkt titt som tätt beroende på vad som är populärt att tycka för tillfället. Snarare det motsatta: driva opinionsbildning för att påverka väljarna att tycka som de.

   Radera
 11. Stämmer till 100% på mig. Skulle rösta på KD i EU valet men blev påmind om svansen tack vare Adaktusson och abortfrågan så det blev moderaterna istället igen .

  SvaraRadera
 12. Är väl egentligen bara Centern som inte har en otäck svans, där är det väl tvärtom, konstiga Södermalms och stureplansfolk som har de mest radikala idéerna och hörs mest medans svansen bakar bullar till hembygdsfesterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla partier har svansar/partister så även C, vars partister framstår som fixerade vid SD, Orban och Ungern. Sedan så är vissa partiers oresonliga sympatisörer mer aktiva på nätet och mer högljudda än andra.

   Radera
  2. Har inte bullbakande till hembygdsfester och huvudstadskotterier likheter ur vissa etnografiska perspektiv?


   "Även du har en hembygd Fredrik, Täby!" som Maud Olofsson ska ha sagt till Reinfeldt vid en beredning.

   Radera
 13. Att KD är ideologiskt pro-life är väl inget nytt? Det borde dessa 4% redan vetat. 0,7% tycktes ju även ha gått till SD som också är mer eller mindre pro-life.

  SvaraRadera
 14. Tappar man 4%-enheter för att en ledamot i eu-parlamentet röstat lite skevt i en enda fråga var det nog inte så trogna röster ändå.

  SvaraRadera
 15. Vad folk och fä (journalister) inte har förstått är att samvetsfrågan i sjukvården (det vill säga ssk som inte vill medverka till abort i Sverige) redan är löst av verkligheten.

  Det finns inte en enda ssk i Sverige idag som kan tvingas till att medverka till abort. Sjuksköterskebristen runt om i landet är så stor att de kan välja och vraka.

  Om du är ssk som arbetar heltid på kvinnoklinik och de schemalägger dig på abortpass så kan du åka på det. Då såger du upp dig, och jobbar timmar istället. Då kan du välja när du är tillgänglig, välja dina pass. Behöver du få ihop heltid och kvinnokliniken inte kan erbjuda det - då lyfter du telefonluren och fyller du ut med timmar på annan klinik.

  Den utbildningsfientliga socialismen har orsakat sköterskebristen - och sköterskebristen har i sin tur lett till att sköterskor om de inte vill nu kan vägra att arbeta med abort. Många gör det iofs enkelt för sig, byter bort heltid på kvinnoklinik mot heltid på annan klinik - vilket i sin tur betyder att socialismen också är orsaken till underbemannande förlossningsavdelningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta i kombination med KDs framgångar gör ju dock tyvärr att inte KD heller egentligen har incitament att tillföra mera pengar till vården och höjda sköterskelöner - de tjänar mer röster i längden på att låta krisen bli permanent än på en återgång till situation där enskilda högröstade sjuksköterskor med storhetsvansinne som bara kan tänka sig att jobba på just kvinnoklinik högljutt kräver teokratisk lagstiftning i abortfrågan. Never waste a good crisis etc, och den här underbemanningskrisen har de rödgröna byggt åt sig själva länge genom att inte bygga ut sköterskeutbildningsplatserna i Sverige tillräckligt.

   Radera
 16. Hej!
  (Det är är inte kopplat till inlägget, men, likväl).

  SAS går ut med att dom slutar sälja taxfree ombord på planen.
  Antagligen för att det inte är ekonomiskt försvarbart med all hantering och extrakostnader som det kräver (?).
  Det officiella skälet är så klart för att dom vill minska sina utsläpp.

  Det hade varit intressant med ett inlägg om hur vikten på flygplan påverkar bränsleförbrukningen. Hur mycket bränsle sparas, säg per 100 mil, om flygplanet lättas 100 kg tex?

  SvaraRadera
  Svar
  1. " A rule-of-thumb is that a reduction in fuel consumption of about 0.75% results from each 1% reduction in weight."
   En 737-8 väger 41 ton olastad aå för en flygning är besparingen marginell. För en hel flygplansflotta så spelar det roll.

   Radera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. KD är en fake Parti som de flesta andra. Sjunger vackert innan valet och gör tvärtom därefter.

  SvaraRadera
 19. Gick inte så bra för KD i Danmark heller nu häromdagen. Kanske en samnordisk trend finns att beskriva här? Något för blivande C-uppsatser i statskunskap att skriva om.  Synd att det inte var någon bevakning av folketingsvalet btw. DF rasade från tvåsiffrigt till ensiffrig procentsats, och twitterfenomen (jmfr AfS) lyckades inte komma in i FT (DK har 2% som spärrsats så det finns en tradition av en mängd partier som kommit och gått över åren). När väljarkåren i år prioriterade frågor om miljö, sjukvård m.m. högre stod DF där som en papegoja om att det var invandrarnas fel för allting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att svenska media inte analyserar dansk politik. Då skulle det ha framkommit att danska sossarna har en invandringspolitik som gör SD gröna av avund.
   Hade Löven & co ändrat sin politik på motsvarande vis skulle ett parti som SD i princip utraderas. Det som är konstigt med Danmark är att DF och Stram Kurs trots detta ändå fortfarande får röster. Antagligen vill väljarna försäkra sig om att sossarna inte darrar på manschetten.

   Radera
 20. Spelar ingen roll om det är sant eller inte huvudsaken folk tror på det, Sossarna är mästare på att kasta skit, går det inte med handväska så går det med abortfrågan. Ingen större skillnad egentligen vad de olika parterna i vår riksdag står, men med pressens hjälp kan man utnyttja det.

  SvaraRadera
 21. Alltid intressant att följa den svenska propagandamaskinen, man använde här samma vektor för attack som mot SD i valet förra året. Maskinen har tydligen konstaterat att just gränslöst mördande av försvarslösa barn är något som de flesta röstberättigade inte tänker kompromissa med. Moloch ska ha sitt, såklart. The owls are not what they seem...

  SvaraRadera
 22. Jag kan bara svara för min egna ”umgängeskrets” men väldigt många övergav M för KD vid valet till riksdagen. Tongångarna som gick under EU valet var att man inte ville rösta på KD som en reaktion på att dom röstade igenom C’s förslag som nämt ovan.
  Nu var inte det samtligas förklaring men en överhängande majoritet. Det bor nog rasister i samtliga partifärger har jag konstaterat.

  SvaraRadera
 23. Pingstvänner som bildat parti. Homofober och hallelujamänniskor.
  En del har kanske fattat det nu.

  SvaraRadera
 24. Jag säger bara fuck alla de som på något sätt vill begränsa kvinnans rätt till sin egen kropp. Jag har två döttrar och de ska fan i mig inte växa upp i ett land där religiösa stollar tar sig rätten att bestämma huruvida de får eller inte får göra abort om de skulle ha blivit oönskat gravida. Jag är beredd att slåss på gatorna för mina döttrars rättigheter. Detta gäller även idéer om kvinnors rättigheter som invandrat med t.ex. islam. Kom inte här och kom, för då ska ni banne mig få se på knytnävar. Fler borde tydligt ta ställning på detta sätt. Det här är inte ens något som ska problematiseras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är alltså för fri abort fram till födseln? Mindre fräscht att slåss på gatorna för det i mitt tycke.

   Radera
  2. Nej, det sa jag inte. Någon form av reglering får det såklart finnas. Dagens svenska regler har tjänat oss väl. Det jag vänder mig emot är försöken att ytterligare begränsa eller helt ta bort kvinnans självbestämmande.

   Radera
  3. I Norge och Danmark finns det absolut ingen önskan om att införa svenska regler med fri abort till vecka 18. Alla verkar nöjda med fri abort till vecka 12. Vecka 18 innebäri praktiken abort av potentiellt livskraftiga foster i vecka 22-23. Men behöver inte vara pro life för att tycka att det är problematiskt. Mitt intryck är att svenskar har en väldigt onyanserad och dogmatisk idé om abort.

   Radera