Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-06-23 14:06

Stillastående lägenhetspriser i Göteborg trots stark maj månad

Bostadsrättspriserna står stilla i  Göteborg och har inte rört sig på ett helt år enligt Valueguards kvalitetsjusterade prisindex för lägenheter i kommunen. Detta trots att uppgången i maj var starkare än normalt.
Säsongsmässig förändring 12 månader Valueguard prisindex bostadsrätter Göteborg 2006 - 2019. Data: Valueguard
På ett år hade i maj lägenhetspriserna i Göteborgs kommun stigit 0.04%, mot årsmedlet på 8.44% sedan 2006. Priserna står alltså stilla, och årets utveckling på tolv månader syns som mörkt streckad linje ovan. Endast två år har varit svagare för denna baksida på Sverige, nämligen 2018 och 2009. Till och med 2011 var bättre.
Säsongsmässig förändring en månad Valueguard prisindex bostadsrätter Göteborg 2011 - 2019. Data: Valueguard
De stillastående priserna är trots att priserna faktiskt steg med 0.87% i maj, vilket är kraftigare än medlet på 0.73% för åren 2006 - 2019.

Ändå vill så få bo i skitstaden Göteborg att priserna alltså inte stiger.

Vad får man då för sin lägenhet om man har det goda omdömet att flytta från Sveriges baksida, och vill sälja? Enligt Husmask kostar 47 803:- SEK per m2 i Göteborgs kommun, något mer än 44 383:- SEK per m2 i Stor-Göteborg.

Hur någon kan tänka sig betala det högre priset för att bo i Göteborgs kommun är förstås obegripeligt, men så har göteborgarna stora personliga utmaningar, enligt en svensk myndighets statistik.

 Med en genomsnittlig boyta på 62.3 m2 för de sålda lägenheterna (stora gratulationer till säljarna - hoppas ni flyttar till åtminstone andra sidan kommungränsen) kostade alltså en lägenhet i Göteborg 2 978 126:- SEK så här i juni. För samma pris kan man få en villa nära Landvetter flygplats, så man snabbast möjligt kan komma långt bort från Göteborg med nästa flyg, egentligen vart som helst.

Lägenhetspriserna faller normalt i juni i Göteborg, med ett snitt på -0.80%. 

6 kommentarer:

 1. Om Göteborg or Sveriges baksida, vad är då Malmö - Sveriges underdel?

  SvaraRadera
 2. hmm nytt bok kommer ut, och för mig som är inte ens svensk medborgare undrar jag om detta är viktigt at gå över nån gräns pga bättre försäljning. Jag har aldrig tidigare sett ett personligt angrepp på vissa delar av sverige i allmänhet. Ok kindberg batra berättade at stockholmare är smartare än lantisar. Jag delar i delar uppfattning om skattefinanserade tv i sverige, men tyskland har samma problem. Jag började gilla blogget här men undrar om det finns sammanhang med det nya boken som kommer ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föreslår att nästa bok utspelas i Göteborg.

   Radera
  2. Upptakten är att 20 hipsters blir förgiftade av vegangroddar i Majorna och sedan att alla teslaägare får slut på batterier rusningstrafiken utanför centralen. Ett I-land i totalt sönderfall.

   Radera
  3. Nja, bloggaren har väl en rätt negativ inställning till Göteborg överlag, men ja lite mer än vanligt senaste tiden,delvis pga studiebesök då..

   Radera
 3. Angående hatinläggen mot Gbg; antar att
  det är den typen av kverulanta inlägg och
  kommentarer som roar mig med bloggen.

  Keep on truckin!

  SvaraRadera