Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2019-06-08 12:39

Stark avslutning på stark börsvecka tack vare negativ amerikansk arbetsmarknad

En stark börsvecka avslutades starkt, tack vare dåliga arbetsmarknadssiffor i USA.
Dagschart Russel 3000.
Stockholmsbörsen steg fyra dagar på raken i veckan, samtliga handelsdagar tack vare stäng börs på nationaldagen i torsdags. Veckan resulterade i +3.69% för OMXS30 och +3.55% för det bredare indexet OMXSPI.

Avslutningen på veckan var stark, efter dåliga arbetsmarknadssiffror i USA, som ytterligare bekräftar den väntade konjunkturavmattningen i USA. 

Fredagen avslutades med +1.15% för Russel 3000 och +1.42% för OMXSPI.

Logiken med stigande börs på negativa nyheter är att siffrorna förväntas öka chansen för att den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänker sin styrränta. Lägre ränta sänker avkastningskraven på aktier, såväl som obligationer, vilket sker genom att kurserna på dessa höjs, på bekostnad av dollarkursen i detta fall. Dollarn föll således något mot svenska kronan, men lägre marknadsräntor höjde amerikanska obligationer mer än dollarfallet och amerikanska långa räntefonder gick generellt något plus i svenska kronor ändå.

Marknaden är fortfarande i det läget att negativa nyheter ses som positiva på grund av räntan. Alla investerare tror förstås också på att just deras aktier ska klara sig bra genom en lågkonjunktur, rent av oskadade och helst med ökade marknadsandelar. Annars hade man förstås sålt och inte köpt på arbetsmarknadssiffrorna. Någon kapitulation är alltså inte aktuell än, då vi fortfarande är för tidigt in i konjunkturavmattningen i USA, så lönsamheten för bolagen har ännu inte påverkats markant. 

Samtidigt kvarstår absurda värderingar inom tech och IT, så det finns en avsevärd nedsida. Vore intressant att räkna på hur stora övervärderingarna är i USD idag jämfört med inför IT-kraschen år 2000. Killgissningsvis kan de vara större nu än då, även i bolag med fungerande verksamheter. Under IT-kraschen byggde många bolag bara på fantasier och floskler, idag skiljer det sig lite mer genom att man bara är kraftigt övervärderade, men faktiskt har produkter. Det samma gäller dock inte inom all övrig tech, där fantasifullheten är rätt stor.
Marknadsbubblans anatomi.
Marknaden verkar också ta det eskalerande handelskriget med godan ro. Allt är tillbaka till normalt och dippen mot slutet av förra året var överdriven. Tjurarna kör för fullt. Stycket kan innehålla ironi.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Vad händer med svenska kronan när resten av världen börjar sänka räntorna och våran ränta knappast kan sänkas mycket mer?

  Och en annan fundering jag fick med Irans uttalande om Trump. Kan det vara så att Trump inte alls är intresserad av några avtal före deras val? Han kanske vill försöka rädda konjunkturen i usa med hjälp av tullar etc så att han inte får en vikande konjunktur emot sig nästa val.

  Kommer ju förstås få omvärldens konjunktur att vika ner ännu snabbare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har vi otur så stärks kronan och då måste Riksbanken agera för stärkt krona innebär lägre inflation.

   Radera
  2. SEK brukar ta mycket stryk vid globala recessioner. Räntan kan nog sänkas lite grand, och gud vet annat de får för sig? Helikopterpengar kanske?

   Radera
  3. Räntan kan inte sänkas nämnvärt mycket mer i Sverige men alternativet helikopterpengar finns ju kvar.

   Medborgarlön, here we come!

   Eller så blir helikopterpengarna i vanlig socialistisk stil istället någon slags bidrag till konsumtion för de redan väl bemedlade.

   Radera
  4. @SIWOTI: Fast nu har ju redan SEK tagit stryk. Att konjunkturen vänder någon gång kan vi väl alla skriva under på men att SEK beter sig på samma sätt som vid föregående kris är inte säkert. För några år sedan när folk började prata om negativ ränta och dessutom i flera år trodde dom att man var galen men nu har det hänt.

   Radera
 2. Yup, historiskt sett brukar börser falla rejält när räntan sänks, se t ex i samband med IT-kraschen 2000 och finanskrisen 2008. Det lär inte vara annorlunda den här gången. Guld, guldaktier, cash och amortering är det som gäller.

  SvaraRadera
 3. Eller så blir det inget större ras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japan scenario is here :) ....

   Radera
  2. Jaja, den har vi hört i 5 år nu.....

   Radera
  3. Och så har det varit i 5 år och kanske fortsätter i 30 år men låg ränta och stillastående priser.

   Radera
  4. Var har du de stillastående priserna Goofy?

   Radera
  5. SIXPRX och OMXSGI är upp ungefär 50% om man räknar från 5 år till nu.

   Radera
  6. Exakt. Goofy bara hostar ut osanningar för att han hade hoppats att det ska vara så.

   Radera