Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2019-06-19 08:35

Säkerhet, trygghet, infrastruktur, välfärd - så undviker man "Jimmie moments"

Eventuella så kallade "Jimmie moments" beror helt och hållet på Sveriges rikspolitiker, som inte kunnat leverera den säkerhet, trygghet, infrastruktur och välfärd som världens antagligen mest toleranta och minst främlingsfientliga folk - svenskarna - förväntar sig få i utbyte mot ett av världens högsta skattetryck. Lösningen är således lika enkel som självklar - smalna av den offentliga verksamheten och satsa skattepengarna på just grunderna i svenska samhället, istället för olika hobbyprojekt och fjäsk för politiska mycket små minoriteter. Annars kommer vi få se fler och fler Jimmie moments.
Så här mycket extra pengar och investeringsutrymme har svenska staten, men släpper inte till..
Efter en krönika på GP:s ledarsida om en skribents utmaningar med Google Maps och oförmåga att hitta en av alla de sent öppna ICA-butikerna i centrala Gävle och fått nöja sig med snabbmakaroner i en invandrardriven servicebutik, har begreppet Jimmie moment (även känt som rasse moment) etablerats och gett fint klickbete åt Schibsted/GP:s ledarsida. Man ska komma ihåg att GP:s ledarsidas krönikörer väljs ut ifrån ett knippe med värderingar, ämnesspecialiteter eller politiska ställningstaganden från skilda håll, som ger den mix ledarsidan önskar. En enskild krönikör representerar alltså inte hela GP. Jag har själv varit krönikör ett år åt GP, och tidningen hade inte en enda gång vare sig förslag eller invändningar kring det jag skrev. Krönikören representerar en mix, men framför allt sig själv, även om ansvarig utgivare sitter på GP och tar det juridiska ansvaret som publicist.

Svenskarna ska vara världens mest toleranta och minst främlingsfientliga folk, men ändå har det i grunden rasistiska partiet SD gått fram i politiken. Tydligen ska detta handla om Jimmie moments, när man inte klarar av att använda Google Maps, utan får köpa snabbmakaroner av en invandrardriven butik. 

Fast egentligen handlar det om att invandrare av debattörer och aktivister får skulden för att stat, landsting och kommun inte levererar den samhällsservice vi förväntar oss för ett av världens högsta skattetryck. Det betyder alltså inte att det är invandrarnas fel, bara att Jimmie-berättelsen är att allt kan skyllas på invandrare. Men så är det inte - allt kan och ska skyllas på politikerna, och specifikt regeringen, som är ytterst ansvarig för landet.

Regeringen i sin tur har dumpat över invandringen på kommunerna, som sällan efterfrågat den, och slår sig själva för bröstet över att Sveriges (=svenska statens) finanser är goda. Detta är naturligtvis fel. Har regering och riksdag bestämt att vi ska ha en viss nivå på invandring, så är det regeringen och riksdagens förbannade skyldighet att ordna fram pengarna, oavsett om vård, skola och omsorg är en fråga för landsting och kommuner.

Extra patetiskt blir det när man försöker hävda att det handlar om svenska äldre. Att vi har en åldrande befolkning är ingen överraskning och var helt förutsägbart.

Bristen på levererad samhällsservice beror lika lite på de äldre, som på invandrarna. Ingen grupp ska beskyllas för det hela, enda gruppen man ska peka finger på är politikerna och dessas totala inkompetens i att leverera helt förutsägbara behov av ökad volym av samhällsservice.

Det slösas i själva verket bort enorma summor på politiska hobbyprojekt - ofta för att fjäska för någon för dagen valfri extremt liten politisk minoritet, oförmögen att ens ta sig in i riksdagen på egen hand, eller som sitter som vågmästare för att hålla Jimmie stången i riksdagen - istället för att leverera det offentliga Sveriges kärnverksamheter samhällsservice.

Konjunkturinstitutet har rent av sagt att finansminister Magdalena Andersson (S) har fel. Det finns visst pengar till välfärd och allt annat nödvändigt, det handlar bara om prioriteringar.

Sverige behöver en politik där man levererar kärnverksamhet. Säkerhet (polis, rättsväsende, försvar), trygghet (vård, omsorg, blåljusmyndigheter, stabilt fungerande infrastruktur, socialförsäkringar) och välfärd (vård, skola, omsorg), samt infrastruktur.

Bloggen har i åratal påtalat att en växande befolkning kräver utbyggd samhällsservice, inklusive infrastruktur. Det finns alltså inga skalfördelar med stigande befolkning. Vi har nu nått vägs ände via den politiska inkompetensen att inte bygga ut samhällsservice med bland annat den aktuella bristen på elnätkapaciteten som nu hindrar företag, verksamheter (inklusive välfärd - det finns nybyggda skolor i Söderort i Stockholm som delvis inte tagits i drift på grund av elbrist), annan infrastruktur som kollektivtrafik och även bostäder från att byggas. Detta är inte överraskande, det var förutsägbart. Det finns nämligen inga fördelar med att utöka en befolkning när man inte har ledig kapacitet i skattefinansierad samhällsservice. Vilket Sverige inte längre har.

Investeringar är dock inte en bokföringsmässigt kostnad i en kommunal- eller statsbudget, utan bara räntorna och framtida avskrivningar (balanserar bla amorteringar och slitage) är utgifter. Således kan staten ta omfattande lån och göra de investeringar i infrastruktur och samhällsservice som behövs, och ta av sina skattepengar och förstärka utförandet. Staten kan sedan låna ut pengar till kommunerna och landstingen till statlig ränta, så dessa kan göra sina investeringar.

Investeringar belastar balansräkningen hos det offentliga. På skuldsidan hamnar skulderna, på andra sidan hamnar de tillgångar man investerade skulderna i. Så sätt igång och investera, Sverige har en låg statsskuld.

Pengar finns till att både styra upp hela kedjan i rättsväsendet, leverera försvar mot diktaturen Rysslands aktiva hot mot Sverige samt mot terrororganisationer, leverera fungerande infrastruktur och en fungerande välfärd på den nivå svenskarna kräver. Men det saknas politisk vilja, istället ägnar man sig åt hobbyprojekt.

Så politiker, slimma ner verksamheten, bort med tramset och koncentrera er på att lösa er uppgift, istället för att skylla på vare sig äldre eller invandrare. Betala för den politik ni har bestämt er att föra, och skicka inte räkningen vidare. Annars kommer det bli fler Jimmie moments eftersom Jimmie-svansen alltid muntligt levererar enkla populistiska floskler om både problemet och lösningen, floskler de aldrig behöver leverera på eftersom de hålls borta från makten via minoritetspartiers vågmästarroller och tillhörande hobbyprojekt.

Och nej, det går inte att utvisa invandrare från Sverige. Som bloggen skrivit om sedan 2015 ligger svensk kapacitet på att utvisa folk mot sin vilja på cirka 5000 personer om året. Allt annat är lögner och populism. Staten har bestämt att vi ska ha invandrare, då ska staten betala hela kostnaden, och inte gömma sig bakom vare sig kommuner, äldre eller tomt snack om utvisningar.

Listan över vad som kan strykas kan göras hur lång som helst. Är det inte säkerhet, trygghet, välfärd eller infrastruktur - stryk. Det fungerar inte att kalla folk för dumma i huvudet (även om de är det), det enda som fungerar är att leverera det folk kräver i form av samhällsservice för sina skattepengar. Det går inte att snacka bort brister i t ex infrastruktur - naturlagarna går inte att prata runt, finns det inte elnät finns det inte elnät.

Så är du politiker - fråga dig vid varje beslut: "Ger detta bättre volymer säkerhet, trygghet, infrastruktur och välfärd åt svenska folket?" Är svaret på detta "Nej", så ska även din respons och ditt politiska beslut vara "nej". Du får ta att någon liten intressegrupp blir kränkt över att de inte fick bidrag till sin hobby. Eller så får du nöja dig med att populistiska Jimmie moments uppstår och att din politiska makt minskas, eller som med Liberalerna helt ser ut att försvinna i nästa val.

Enda skillnaden i politiken ska vara i vilken ordning man placerar säkerhet, trygghet, infrastruktur och välfärd. Vill man syssla med något annat, gör det privat för dina egna pengar och på in egen tid.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

164 kommentarer:

 1. Även om det inte är invandrarnas personliga fel eller skuld så kan problem bero på invandring och/eller den politik som invandringen bygger på. Omfattning och typ av invandring beror helt på vilken politik som förs så självklart är politikerna 100% skyldiga när det blir problem. Bara patetiskt av dem att skylla ifrån sig och kalla kritik för rasism/nazism/fascism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror ju att invandringen till landet drivits mycket av den stora andelen hyresrätter i landet. Hyresrätter som nu framstår som oattraktiva. Kanske skulle stora delar av dem rivits. Men det ville inte de kommunala bostadsföretagen.

   Radera
  2. Jag tror inte det har varit så viktigt med hyresrätter. Den primära drivkraften runt 2015 var att Sverige och Tyskland i princip var de enda EU-länderna som stod fast vid asylrätten och desperata människor på flykt tar chansen där den ges.

   Radera
  3. Hade det aldrig funnits en massa lediga lägenheter så hade massinvandring varit betydligt svårare och dyrare. Att räkna 2015 som något slags startår är extrem historieförfalskning. Vi har haft en extrem invandring sedan 90-talet.

   Radera
  4. Jag läste någonstans att vi ökat befolkningen genom invandring med ca 1.5 miljoner under den senaste 25-30(?)-årsperioden. Det som bygger vår välfärd är export-industri, infrastruktur inkl. elnät mm. Vi hade behövs ett till Stockholm, med allt därtill som driver&försörjer en stad&befolkning som Stockholms. Dess näringsliv, utbildnindsväsende, rättsväsende, infrastruktur, motsvarande råvarubas, el-produktion, jordbruk etc. , för att vi skulle ha kunnat ha kvar välfärd/välstånd etc. på säg 1990 års nivå.

   Radera
  5. Jämviktsarbetslöshet har jag hört någon förklara det med. Vem vet, kanske handhar om det :)

   Radera
  6. Äldre tjänar på att det finns invandrare som jobbar i äldreomsorgen. Tillgång till arbetskraft är inte en kostnad, utan en förutsättning för bra äldreomsorg.

   Radera
 2. Kan bara hålla med det som står i inlägget.

  Men det skulle vara intressant med exempel (ju fler desto bättre) på dessa mindre nödvändiga hobbyprojekt.
  Och gärna med lite info om vad det har för kostnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slöseriombudsmannen har många intressanta exempel. Finns på Facebook och säkert på andra plattformar.

   Radera
  2. Här finns en hel del att ta till sig.

   https://skattebetalarna.se/sloseriombudsmannen/

   Radera
  3. Läs gärna Rebecca Uvell: https://uvell.se/2018/07/05/en-avvecklingslista-for-2019/

   Radera
 3. Här i innerstaden i Sthlm är det just inga friktionsytor mot invandringen. De finns heller inte på fritiden där svenskar går på fotboll tillsammans, är i skärgården tillsammans, cyklar till jobbet tillsammans och går på lunchrestaurangen tillsammans. Boendet och fritiden är lika segregerade. Men cyklar du en bit från centrum så är det en annan värld. Eller om du åker tunnelbana. Eller råkar gå förbi det yrkesförberedande gymnasiet i innerstaden där 3 elever av 4 kommer från förorten. Och cykla ut till Jakobsberg så ser du att de större oattraktiva hyreshusen runt centrum mer och mer fylls upp av invandrare och flyktingar. Samma gäller för Solna och Sundbyberg där förändringen kommer smygande och stöds av antalet äldre oattraktiva stora hyreshus där det bodde svenskar en gång. Bra att bloggaren tar upp det här för det har sprängkraft.

  SvaraRadera
 4. Halverar man alla bidrag rakt av löser sig de flesta, om än inte alla, problem som tas upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det?
   Vad tror du då folk som inte får bidrag kommer göra?
   Kanske råna dig?

   Radera
  2. Erbjud det som asyl är tänkt för, tillfälligt skydd. En sängplats och enkel mat är vad en riktig flykting förväntar sig och uppskattar.

   Radera
 5. En bidragande orsak är avsaknad av en gemensam vision och statsbärande parti att enas runt. Nu är det politiks kohandel och kompromisser där varje parti måste hålla på sin ståndpunkt och då blir det väldigt hattigt och populistiskt. T.ex. som C är inne på så börjar man nå vägs ende med skattetrycket jmf. samhällsservice.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad gör vi när inte alla ställer upp på den "gemensamma" visionen?

   De folkhemsnostalgiska ideerna om hur Sverige under folkhemstiden var homogent osv är inte helt sanna. Folk tyckte och tänkte väldigt olika även då.

   Radera
  2. Delvis sant och inte, men det var nog inte lika viktigt att vara visionär när tillväxten var 6-7%. Vi hade en helt annan ekonomisk tillväxt på 60-70-talet t ex.

   Radera
  3. är det då rimligt att vi kan förvänta oss visioner som är allmängiltiga idag då?

   Nej, det är nog så att Sverige var homogenare då, marinerade i folkhemmet och som du skriver gav hög tillväxt och låg arbetslöshet färre konflikter.

   Men min fråga om vem tar fram visionen? ngn politiker som sedan får 40% av rösterna? Resterande 60%?


   Det är en omöjlig förväntning.

   Om vi nu inte pratar om så allmänna värderingar att de är tagna för givna.

   Sjävlklart finns det folk som inte ställer upp på dessa heller, annars hade vi inte haft nassar och fundamentalister eller andra kokobollar.

   Men det här med gemensam vision verkar mest handla om ett verktyg att göra det så obekvämnt för de som inte anpassar sig att de drar.

   Radera
  4. Utan visioner så förvaltar man bara och fortsätter i samma hjulspår.
   Man måste våga göra stora reformer och bryta inbyggda strukturer för att komma frammåt annars sitter man med svarta hål som kostar utan egentlig nytta förnde flesta.

   Radera
  5. Just den här diskussionen är jätteintressant, men jag har inte tid att skriva ett tegelstensinlägg. Håller med sjunkbomben i stort även om jag tycker du dra väl stora växlar på det.

   Radera
  6. Att politiker inte har någon klar vision av samhället de vill skapa har varit ett problem ett tag nu. Där kom en sevärd dokumentär i ämnet 2014 som hette Dokument inifrån: Politiker utan mål.

   Finns på Youtube om någon är intresserad.

   Radera
 6. "det går inte att utvisa invandrare från Sverige" - likt allt annat i inlägget är det bara en fråga om politisk vilja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det går att sätta folk i läger i väntan på avvisning till land som vi köper ett dumpningsavtal med, förslagsvis Södra Sudan eller Kambodja.

   Men detta skulle skapa "scener" och få vänstern och L att gå i taket, så m an undviker detta så länge det går.

   Ned normala processer, alltså inte lasta Amistad full och segla mot Afrika, är det nog som Cornu säger cirka 5000 om året vi klarar att utvisa.

   Däremot som föreslagits kan man dra in alla bidrag.

   Radera
  2. "Normala processer" Vad är det? Normalt skulle jag säga är förvar tills utvisning kan ske och självklart inga bidrag under processen. Inse att Sverige är extremt onormalt jämfört med det mesta av världen.

   Radera
  3. Det normala tycker jag vore att söka asyl när man lämnar det man flyr på och INTE när man farit runt halva världen för att nå landet med mest generösa bidrag.

   Vi skulle då bara behöva hantera asylsökande från våra grannländer här i Sverige. Från övriga världen hade vi kunnat bevilja utifrån skyddsbehov och de som kommer hit ändå skulle kunna avvisas ganska omgående.

   Med tanke på att verkställa en utvisning annars är nästan omöjlig så borde nog förvar eller liknande under handläggningen vore nödvändig.

   Radera
  4. Tag bort skyldigheten för kommuner att försörja ej svenska medborgare eller de utan permanent / tillfälligt uppehållstillstånd (PUT / TUT). Problemet löst.

   Fixa uppsamlingsläger för de som saknar PUT/TUT.

   Bevilja endast undantagsvis TUT, t.ex. när någon betalar statlig skatt i tillräcklig mängd.

   En överväldigande majoritet av de som kommit de senaste åren är ekonomiska migranter som mer eller mindre saknar adekvat utbildning eller lämpliga yrkeskunskaper.

   Att Sverige behöver flyktninginvandring för att klara jobb och ekonomi har t.ex. Tino S. visat är ren lögn.

   Radera
  5. AGGE: det jag tycker hamnar väldigt snett i diskussionen är att man blandar ihop skälen till invandring. Asyl är till för de som behöver skydd, att motivera asylpolitiken med att vi har invandringsbehov hamnar man djävligt snett på det.

   Man bör helt enkelt skilja på asylinvandring och övrig invandring eftersom kriterierna för att tillåta dessa bör vara helt olika. Invandring för att täcka något slags behov vi har bör hanteras som sådant och rätten att ko.ma hit bör villkoras på att man fyller ett behov som finns (kan diskuteras dock ifall man vill ha invandrare eller svenskar att fylla dessa dock).

   Radera
 7. Bra artikel. Tror starkt på ökad segregation och att den redan är här för att stanna. Detta är utvecklingen i Malmö i ett nötskal. Inte bara nämnda områden i artikeln utan man ser det överallt i stan. Börjar bli enorma skillnader mellan stadsdelar, delområden och även på kvartersnivå. Där ett kvarter med olika upplåtelseformer kan ha rejäla klasskillnader beroende på om det är hyres- eller bostadsrätt/ägande.


  https://www.expressen.se/kvallsposten/okanda-malmo-poolparty-i-skuggan-av-explosionerna/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror tyvärr du har rätt. Favelan är här för att stanna och nästa steg blir inhägnade områden med privata vakter. Såg i DI att någon planerar att introducera detta i Sverige snart.

   Själv skulle jag gladeligen betala ett par tusen i månaden för folk som kan sitt jobb som patrullerar mitt bostadsområde.

   Skulle också gärna betala 5 tusen i månaden för pojkens skola. Bara att inse att det är så här Sverige ser ut.

   Radera
  2. Jag vill påstå att ett stort problem är att svensken förutsätter att de som kommer hit vill samma som oss (I stort). Min uppfattning är att majoriteten från specifika områden, från var vi tagit emot många, trivs alldeles utmärkt med att leva på bidrag. Man är också väl medveten om det när man söker sig till Sverige. Sen på det ytterligare stora skillnader.

   Att det kommer bli villaområden som är gated communities ser jag som självklart. Och om vi stannar i Sverige kommer vi säkerligen satsa på ett sådant boende.

   Det kommer bli rejält våldsamt framöver, rika kommuner kommer satsa på §3 områden och OV och dämpa det värsta på det sättet.

   Förövrigt, för mig som är i blått förundras jag över folk som bosätter sig i Malmö.

   Radera
  3. Om ni vill ha mer pengar över och betala för tjänster ni behöver, rösta på Klassiskt Liberala Partiet. Nej, marknaden löser inte ”allt”. Det är dags att Sverige förstår vad ett civilsamhälle innebär. Problemet är att vi i Sverige är så socialistiskt indoktrinerade så vi inte ens kan börja föreställa oss hur ett sådant samhälle ser ut, där civilbefolkningen tar ansvar på riktigt. Tills dess röstar 99,4% på, i grunden, socialistiska partier.

   Radera
  4. Tillsats:
   Ang Malmö, finns fantastiska villaområden i västra delen av stan, nära havet och stadens utbud och med möjligheter att jobba i Köpenhamn.
   Läs artikeln i mitt inlägg. Som natt och dag mot den mediala våldsbilden

   Radera
  5. Tillsats: För övrigt så röstar jag blått.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Jag tror att du har missuppfattat vad hon menar med sk "Jimmie-moment".

  Jag fick en liknande upplevelse i en "turk-livs" i Virserum, (även om jag aldrig skulle rösta på SD då jag anser att de är skamlösa populister som torgför en politik som inte går att genomföra).

  Nåväl. En liten invandrarbutik i det avdankade samhället Virserum i Småland. Det fanns inga svenska skyltar. Ingen svensk text på matförpackningarna (är det inte lag på det?) och uppenbarligen ingen skatt på intäkterna (kontanter - inget kvitto).
  Men det värsta i mina ögon var att den uppenbarligen levde just på sin etnicitet. 100 meter åt ena hållet fanns Coop, 200 meter åt andra hållet ICA. Men här i mitten fanns butiken som säljer allt som ortens många nyanlända kan vilja ha, utan att beblanda sig med svenskar. Butiken har flera gånger fått anmärkningar och viten vid livsmedelsinspektioner. Tittar man på facebooksidan så lyser svenska med sin frånvaro. (sök på Bayassi livs).
  https://www.dagensvimmerby.se/nyheter/e/14892/agaren-efter-kottforbudet-ska-fixa-bristerna/
  https://www.dagensvimmerby.se/nyheter/e/28065/lokalt-foretag-far-vite-pa-40-000-kronor/


  Att det byggs upp parallella strukturer som motverkar integration och istället förstärker avståndet...

  Men precis som du säger är det egentligen inte invandrarna vi i första hand ska lasta för den situation vi är i, utan politikerna. Kanske får jag ompröva mitt beslut om SD då det inte verkar finnas några andra alternativ att rösta på i svensk politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åja, både S och M driver (vill driva) samma migrationspolitik som SD, men utan de bruna rötterna. Det är bara det att de sitter fast i "inte samarbeta med SD eller varandra" och således låter minoritetspartier bestämma. Annars kunde S och M gjort upp gemensamt om migrationspolitiken enligt sina partiprogram.

   Radera
  2. S och M har med något års fördröjning samma migrationspolitik som SD, och det finns alltså en parlamentarisk majoritet för denna politik. Men det finns inte en kohandelsmajoritet för politiken, så därmed sätter MP med sina dryga 4% politiken.

   Radera
  3. Hur får du ihop det med att slopa försörjningskravet mm för anhöriga till tillfälligt skyddsbehövande? Gymnasieamnestin?

   Radera
  4. Jo men S måste gå med på detta för att få behålla makten. Sedan finns det en ganska stor del inom S, ex Bjereld som ansluter sig till den liberala asylpolitiken i någon form. De inom S som varit mest negativa har gått över mot SD.

   Radera
  5. Att tro att S eller M skall lösa det här är rätt naivt!

   S behöver rösterna från invandrarna och en hel massa andra små intressegrupper då man tappat så mycket av LO folket.

   M är helt förvirrade och vet varken fram eller bak, skulle vara om någon som Sonesson lyftes upp upp till partitoppen men det lär ju knappast hända.

   Att rösta på SD är ungefär som att köpa en lott, chansen att figurerna i det partiet verkligen skulle lyckas med något får anses minimal.

   Radera
  6. Haha, "problemet är politikerna" för att sedan i kommentarsfältet försvara att rösta på exakt samma partier som satt oss i dagens situation och som dagligen förvärrar den.

   Radera
  7. Sådant extremt självskadebeteende. Vad S och M "vill driva" har vi ju facit på. De har haft makten senaste 30 åren, samma tidsperiod som Sverige självdestruerat. Med väljare som er är det nära till hands att känna att vi får vad vi förtjänar.

   Radera
  8. Rymdman Spiff, du summerar det rätt bra. Det är orsaken till att jag har röstat på partier utanför riksdagen de senaste två valen. Chansen att det ska bli någon verklig effekt av det är lika stor...

   Radera
  9. jag förstår inte problemet med turklivsen i Virserum? Att man kan köpa matvaror där som Coop inte har, eller? Invandrare integreras bättre om de inte kan köpa bulgur eller "hela smådjur" som det stod i den där artikeln?

   Radera
  10. Just det Ben man kan verkligen förvånas över vilka saker folk reagerar på.

   Att få ett Jimmie moment av att de har arabiska varor i en arab-butik är ju minst sagt löjligt, men det visar ju rätt tydligt nivån på gammelmedia.

   Undrans vilket moment fjollan i GP får om hon besöker The English Shop eller kanske Engelska Herr?

   Radera
  11. Tja, ofta är väl just mat en sådan där grej som överges sist i en integreringsprocess, sntagligen pga att sånt grundläggs i barndomen. Så det är säkert en sak som sticker ut. Men att det skulle vara ett problem att de finns? Ofta brukar väl kosthållet vara ganska blandat. Det är väl bara att tänka sig in i om man själv skulle emigrera till ett annat land, efter ett tag skulle man mog längta efter mskatoner och falukorv eller nåt.

   Radera
  12. Precis det är väl inget problem att det finns affärer med olika inriktning, jag tror inte heller det var det som menades. Snarare ett exempel på att svenskar och invandrare lever i skilda världar.

   Radera
  13. What billy said - men lever vi i "skilda världar" för att vi äter olika mat? Så länge folk åker samma buss, jobbar på samma jobb och talar svenska, etc, är vi väl välintegrerae? Eller? Är det inte fokus på fel grej här?

   Helt ärlig fråga, mat saknar ganska mkt symbolvärde för mig så jag ser inte problemet.

   Radera
  14. Det har inget att göra med innehållet i affären Bendover, utan att den inte följer svenska regler och motverkar integration åt båda hållen om man så vill. Orsaken att vi gick in i butiken var för att köpa sådant som kan vara dåligt med i svenska butiker, jag har inga problem med att man tillgodoser olika intressen, men det skapar ju två olika samhällen på det här sättet.

   Radera
  15. Två kanske skulle skapas om araber endast handlade på arabiska affärer, Thailändare endast i thaiaffärer svenskar endast på ICA och konsum osv. Vad jag vet så så funkat dessa affärer mest som ett komplement till OCA och konsum. Såvida man inte efterfrågar total assimilation förstås.

   Radera
  16. Att man inte följer svenska lagar och regler, tja, det kan det ju finnas fler skäl till. Han har inte en stor kedja som Coop eller ICA i ryggen, kompetens, läsförståelse, kanske också attityd och kultur. Hur som är det naturligtvis trist för kunderna och i förlängningen antagligen också för affärsidkaren.

   Att det skulle motverka integration håller jag dock inte med om. Integrationen sker på helt andra arenor enligt min uppfattning. Att det skapas "två parallella samhällen"; tja, det vet jag inte, integrationen sker inte i matbutiken enligt min uppfattning. Hur menar du med att två samhällen skapats - tycker du att turklivsen får specialbehandling för att han fuskat och dom uppenbarligen inte stängt butiken, eller vad?

   Återigen, genuint nyfiken, tänker inte börja tjafsa utan är mer bara intresserad av hur du (och den där kolumnisten) tänkte.

   Radera
  17. Bendover,
   Enligt min uppfattning särbehandlas invandrares regelbrott över huvud taget i Sverige, bl.a. pga "de låga förväntningarnas rasism".
   Den här butiken var komplett med allt som ICA/Coop har, så det var inte något komplement utan ett alternativ.

   Integration sker där folk blandas. Poängen är att när det kommer för många av en närbesläktad kultur till ett ställe så försvåras blandningen. Det blir för många elever i klassen med samma bakrgrund, som då håller sig för sig själva (ex. dotterns klass hade några Somaliska killar som alltid körde sin grej, ingen integration där inte).

   Det fungerar ju bra när det är max en per klass/bostadsområde. En per arbetsplats. En i gruppen på utbildningen osv. Nu är det så många att det blir egna grupper och vi som har bott här länge (har själv delar av ursprung från Armenien) känner oss inte hemma längre, när lapparna på anslagstavlan är bara på Arabiska, när stämningen på bussen inte längre är "svensk".

   Var bor du Bendover? Jag bor utanför en småstad som tagit emot ganska många flyktingar och nyanlända. Här fungerar dock integrationen hyggligt bra. I Virserum såg det ut att vara sämre.

   Radera
  18. I Hultsfred finns det två sådana butiker.

   Radera
  19. Det där med att en svensk butiksinnehavare hade behandlats annorlunda känns mest som spekulation.

   Men visst håller jag med om att det blir svårt att integreras om man inte träffar några svenskar.

   Radera
  20. ”Skrivbordsprodukten” ebo (eget boende), har fått vissa kommuner att gå på knäna. Hultsfred är ett varnade exempel. Allt blir fel - ingen integration, skola, omsorg och vård närmast havererar, olaglig uthyrning till flyktingar i källare etc. Googla på Hultsfred och flyktingmottagning så ser ni den systemkollapsen som många nämner.

   Kommunalråd som begår kriminella handlingar, givetvis utan att drabbas personligen, utan det blir kommunen får böter. Det är ett rättshaveri, som fick ofattbart litet utrymme i media.

   Radera
  21. Ja, ebo-systemet hade fungerat om det kommit 1000 invandrare om året och de, oavsett var de placerat sig själva, hade hamnat i ett område där de flesta talar svenska osv. Som det är idag så blir et 15 pers i en trea i Rosengård. Det är helt och hållet undermåligt.

   Radera
  22. Bor själv sedan lång tid tillbaka utomlands,umgås med både "vanligt" folk och invandrare och såklart svenskar.

   Det som slår mig är att de svenskar jag umgås med, skulle jag förmodligen inte umgås med i Sverige. Vi umgås för vi är svenskar, kanske hårddraget men ändå en viss sanning. Att vi dessutom är föräldrar gör att vi har det också gemensamt.

   Tror dte är samma sak för invandrare i Sverige, man umgås med de man känner, de man kan prata sitt modersmål med, som har samma kulturell bakgrund etc.

   Radera
 10. Problemets kärna är att de "statsbärande" partierna för att erövra och behålla makten har låtit små verklighetsfrämmande aktivistpartier få ett orimligt stort inflytande över för landet viktiga frågor.

  SvaraRadera
 11. Inlägget är så välformulerat och on spot så bara att ta till sig. Glöm att politikerna kommer ändra sig. En förändring till det bättre kan endast ske genom engagemang hos medborgarna. Och det tar tid (om det sker) vilket innebär att krisen kommer fördjupas avsevärt.
  Så anpassning t.v. är nyckelordet. Och tyvärr innebär det ytterligare bl.a. segregation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kommer inte förändra sig för de behöver inte förändra sig. Folket röstar ju på dem ändå, trots alla krumbukter kovändningar och lögner de häver ur sig på daglig basis.

   Det är detta som är demokrati, det blir inte bättre än så här.

   Radera
  2. Håller med om att inlägget är välformulerat, tyvärr har herr bloggaren helt glömt del 2, dvs vad man som finansiär av vansinnet kan göra åt eländet.

   Radera
  3. D.L. du har nog rätt men jag tror också där det handlar om medborgarnas bristande samhällsengagemang som ger okunskap.
   Därför kan bl.a. Lööf sprida sina floskler och Löfven driva sin huvudfråga kampen mot högerextremismen medan offentlig service faller ihop Och ändå få röster.

   Radera
  4. Det som sen sker är att man får precis det man röstat för. Nedmonterad samhällsservice till förmån för andra projekt som inte är samhällsnyttiga för det stora flertalet. Då protesterar man lite av modell bensinupproret eller protesterna mot nedläggningar av BB i Sollefteå och Karlskoga. Sen blir det val och då röstar man som man alltid gjort och hoppas att politikerna ska ändra sig för de sa ju nåt som lät bra på stora torget.

   Det är sinnessjukt och vi har noll sjukdomsinsikt som grupp.

   Radera
  5. Du får mig att tänka på när John Cleese besökte Bill Maher (tror jag) och de raljerade över politisk korrekthet, fundamentalism mm. Bill nämnde terroraktiviteter i bl.a. London och hur politiker uppmanade folk att gå vidare med sina vanliga liv som om inget hänt - vilket folk till stor del också gjorde. Cleese genmälde att: We are very nice and condescending people - until we are not. Sedan fortsatte han med att även under WWII uppmanades folk att fortsätta med sina liv och gjorde det också men samtidigt förvandlade RAF tyska städer till grushögar.
   Väldigt snälla och tålmodiga tills de inte är det längre. När kommer vi till den punkten och vad händer då?

   Radera
 12. En form av marknadsekonomi. Kan inte någon leverera vad som behövs till rätt pris kommer alltid någon annan att dyka upp. Det politiska systemet är dock bara trögare.

  SvaraRadera
 13. Med brasklappen att jag generaliserar, dock utan att tala osanning. Invandrarna sopsorterar inte, de slänger allt i samma binge eller i en stor hög (eller i naturen). De kollar inte på SVT och följer samhällutvecklingen eller nya lagar, de tittar på Mellanöstern-TV eller Youtube. De känner definitivt ingen klimatångest, men är kebaben inte halalslaktad är det inte riktigt bra. Lycka till Lars W och ni andra liberala som fortfarande tror att i "varje invandrare finns det en svensk som vill komma ut". Ni lever redan med rejäl kognitiv dissonans, fast jag vet att ni inte vill tro mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer inte helt. Det stämmer för skräpet men det finns gott om skötsamma. Det handlar mycket om utbildningsnivå och klasstillhörighet. Svensk underklass är inte heller så trevlig att umgås med.

   Radera
  2. Ja, självklart har det med utbildningsnivå och klasstillhörighet att göra. Känner barn till invandrarfamiljer t ex från Iran eller Balkan som blivit allt från läkare och investmentbankers till socionomer och kulturarbetare med intersektionellt perspektiv på vithetsnormer. Men det har likaledes skapats en permanent underklass som i samhörighet och förmåga befinner sig långt längre ned på stegen än "svensk underklass" som historiskt sett har haft jobb och kan språket. Jag kan tala för mig själv, idag måste jag kunna 5 gånger mer i jobbet än vad jag behövde för 10 år sedan. Måste vara IT-tekniker, produktmarknadsförare, kommunikatör, ha design-tänk och användarförståelse, vara medietränad och kunna tala på branschseminarium, förfoga över ett personligt nätverk etc. Trenden är bara att man ska lära sig ännu mer via fortbildning och längre fram nanodegrees. Och jag tjänar bara en medellön för min bransch. Vart tror ni att samhället är påväg i takt med automatiseringen? Mot ännu mer fragmentering och klyftor, och jag tror inte att det finns några sociala program, fördelningspolitik, helikopterpengar, medborgarlöner, blockchain gamification-program eller liknande som kan komma tillrätta med problematiken att sammanhållningen över alla samhällsskikt i stort sett är historia.

   Radera
  3. @W. Rossi - du har rätt, men när jag skriver underklass så menar jag folk som sliter i allt och totalt saknar ambition. Typerna som snor mammas pengar och köper sprit av en langare när dom är 12, typ.

   Radera
  4. Vad gör det här för trams? Det är klart att det finns invandrare som inte tittar på SvT eller sopsorterar. Det finns dock om svenskar som inte heller sopsorterar eller tittar på SvT. De gnäller över att grannens dotter har ett lesbiskt förhållande och de blir galna när någon vill få dem att använda ett annat pronomen ibland. Idioter finns i alla kulturer och grupper.

   Radera
 14. På vilket sätt är svenskar mest toleranta och minst främlingsfientliga? Statistiken visar något helt annat. Sverige har den största arbetslösheten bland invandrare i hela EU, har den största löneskillnaden mellan majoritetsbefolkningen och invandrare, och invandrare är väldigt dåligt representerade i politiken samt högre tjänster på de svenska universitet och näringsliv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gör den felaktiga analysen att ojämlikheten beror på på rasism. Stämmer lika illa som analysen att det är mer män i högbetalande STEM-yrken pga patriarkala maktstrukturer. Equality of opportunity vs equality of outcome. Det du pekar på handlar om att systemet i grund och botten är stöpt på ett sätt som gör att integrationen misslyckas. Kulturrelativism, bidragssystem i perpetuitet, flathet inför att ställa krav och ovilja att tala klarspråk är några orsaker bakom.

   Radera
  2. Om du är intresserad av att förstå problemet på djupet så kan du börja med att googla 'world iq map'. Säger inte att rasism och diskriminering inte existerar men det är inte den främsta förklaringen till observationerna du tar upp.

   Occam's razor osv.

   Radera
  3. World IQ-grejen är fel och helt fejk. Ren okunskap och desinfo. Du har blivit lurad.

   Radera
  4. @Carburetor: Jag var nära på att gå där, men tänkte att det skulle bli "dålig stämning". Se också Charles Murrays "The Bell Curve" från 1994. Detta är sedan länge helt vederlagd och empiriskt okontroversiell forskning men inte något som man blir direkt poppis av att föra på tal. 50% av befolkningen har högre IQ än övriga 50%. Vid IQ 70-80 kan man knappt använda en dator - det är inte alltför långt från 100 på kurvan och därmed finns det stora mängder människor i den kvoten. På andra sidan är IQ 120-130 i stil med advokater, kemister, PhD-doktorer etc. De flesta som kommer till Sverige är dock på den nedre hälften...

   Radera
  5. @Cornucopia: Nej, du har fel. Precis som när det gäller skillnader i egenskaper mellan könen så är detta sedan länge vederlagt. I likhet med könsskillnaderna så finns det även ideologiskt drivna studier som "motbevisar" IQ-skillnader mellan regioner så den som vill cherry-picka sin information mha sina rosa genusglasögon kan alltid hitta något som passar dennes preferens.

   Jag rekommenderar läsning av "Mainstream Science on Intelligence", en kort artikel författad av gräddan av USA:s psykologiska forskare efter att de lessnat på all desinformation som cirkulerar.

   Radera
  6. Jag förstår ärligt talat inte hur en tänkande människa kan tro att det INTE skulle vara på det viset som jag påstår? Om vi tittar på fysiska skillnader så kan man konstatera att man inte behöver ställa upp i sprint-tävling om man inte härstammar från västafrika. Man behöver heller inte besvära sig om att springa 5000 m om man inte kommer från östafrika. Det är alltså lätt att peka ut vissa regioner som fysiskt överlägsna i vissa aspekter. Så vad är din teori Cornu? Att andra länder är bättre än oss på vissa saker(sprint, långdistans som exempel) medan vi som västerlänningar som bäst är lika bra som dem(teoretisk förmåga)? Verkar mycket osannolikt.

   Radera
  7. Nej, du har fel. Kan ej svara långt nu. Fullt näringsintag ger 5-10 IQ på en population. Fullt vaccinationsprogram ger 10-15 IQ på en population. Handlar således om fattigdom, inte om genetik.

   För övrigt kommer populationen antivaxxers barn få lägre IQ, om de hade levt i en sanitärt dålig miljö.

   Skälv har jag ca 2 lägre i IQ pga att jag hade mässlingen när jag var 11.

   Radera
  8. Jag inser absolut varför detta är känsligt men det går inte komma runt för den delen. Vi har ju en spridning i både fysisk och kognitiv förmåga inom vår 'egen' befolkning men det är ändå naturligt att alla har samma människovärde, trots att vi är olika. Så om man inte låser sig vid att ALLA ÄR HELT LIKA!1!!! så borde vi kunna erkänna detta faktum utan att fördenskull landa i att folk är olika värda.

   Radera
  9. Vet att Carb pga sin egen IQ ej kommer ta till sig detta men övriga kan läsa om vaccin och IQ, se https://cornucopia.cornubot.se/2015/01/vaccinerade-barn-har-10-hogre-iq.htmhttps://cornucopia.cornubot.se/2015/01/vaccinerade-barn-har-10-hogre-iq.html?m=1l?m=1

   Det finns andra fel i mätningarna. IQ snitt i en population är alltid 100. Om ngn hävdar IQ 88 i snitt för världen har de mätt med ett felaktigt test ej normerat på världsbefolkningen. Det är rent definitionsmässigt.

   Radera
  10. Afroamerikanerna i USA är varken ovaccinerade eller undernärda men uppvisar ändå kognitiva skillnader på populationsnivå.

   Undernäring i unga år kan mycket riktigt ge en permanent sänkning av IQ på ca 5 p men dessa effekter som du nämner är på marginalen.

   Radera
  11. Jag hade två fel på Mensa:s övervakade intagsprov(alltså med råge i det högsta intervallet de mäter), hur många fel hade du?

   Radera
  12. Cornu, är det korrekt att sammanfatta din uppfattning enligt följande:

   Vad gäller fysisk prestationsförmåga finns det tydliga skillnader mellan världens regioner. Något som med önskvärd tydlighet kan beskådas vid OS. Vad gäller kognitiv förmåga så finns dock inga som helst skillnader. Detta trots att hjärnan är en del av vår kropp och trots att den delvis påverkas av samma hormoner som påverkar vår muskeltillväxt.

   Krävs en del dubbeltänk för att få ihop det men det är ju å andra sidan en av våra starkaste grenar i Sverige.

   Radera
  13. Skyller på mässlingen.

   Radera
  14. Skillnader finns antagligen, men justerat för näring och vaccin är de mkt mindre än de du av ngn anledning framhärdar.

   Radera
  15. Har även läst (orkar inte leta nu) att geografiska orsaker finns, främst värme ger negativ utveckling pga vätskebrist f en population.

   Radera
  16. Jag framhärdar inte i att skillnaderna ska ha någon viss nivå. Om vi kan konstatera att skillnader finns och att dessa skillnader uppkommer pga arv och miljö i kombination så är vi i stort överens. Hur stor andel som är arv och miljö kan man mycket riktigt diskutera.

   Radera
  17. IQ är delvis "hardwired" och delvis flytande och kan boostas genom olika kulturella program (inkl. utbildning). (Intressant i sammanhanget om Flynn effect): https://www.youtube.com/watch?v=BUDlck7VzOw). Lått oss tala klarspråk här - IQ och generell förmåga kan garanterat "boostas" upp ganska rejält genom att delta ett modernt samhälle, men hur konduktiv är egentligen den nuvarande politiken och segregationen för detta? Det finns barn som växer upp i Sverige som inte ens lär sig svenska idag. Låt oss också tala klarspråk om att allt pekar på att i framtiden måste man ha ännu högre intelligens för att kunna leva ett liv som är satisfierande genom arbete och åstadkommanden. Givetvis kan vi montera ner välfärdsstaten och betala ut UBI till alla, jag tror dock inte att "the have nots" kommer att titta på "the haves" med speciellt ögon med tanke på att Sverige redan idag är närmast ett getingbo av rasism mellan invandrare och svenskar. Och innan ni säger att det inte förekommer rasism på det sättet, kolla på Flashback eller om ni har haft turen att få se vad som skrivs i invandrares Snapchat DM och slutna Facebook-grupper. Jag har vänner som bor i förorten som ger mig insikter därifrån, och det formligen kryllar av separatistiska rörelser, inte bara bland bokstavstroende islamister utan bland unga somaliska tjejer, kvasipolitiska föreningar, you name it.

   Radera
  18. Även om den kvarstående biologiska skillnaden är så liten som 10% så ger en förskjutning av väntevärdet en väldigt stor effekt på flankerna pga normalfördelningens natur. Flankerna är viktiga. Det är här de mest destruktiva(mördare, brottslingar, etc) finns men även där de mest produktiva finns som tar civilisationen framåt. En liten förskjutning i väntevärdet gör att andelen destruktiva ökar flerfaldigt och andelen super-produktiva sjunker mot noll.

   Radera
  19. "Det finns andra fel i mätningarna. IQ snitt i en population är alltid 100."

   Det förändrar dock inte i grunden resultaten av en jämförelse mellan t.ex. västvärlden och hela världen. Vi skulle isåfall istället se ett medelvärde på c:a World-IQ 115-120 för den svenska populationen, och liknande för övriga europeiska populationer. (Och vissa andra populationer skulle ha medelvärde World-IQ 120-125 eller 130-135.)

   Men vad jag vet används inte detta för jämförelser mellan populationer i praktiken, utan där råder istället IQ 100 som en slags medelvärde för västvärlden och övriga mätningar utgår från detta. Jag antar att det beror på att man använder tester normerade på västvärldens IQ 100. (Och om jag inte har fått det helt om bakfoten så är det närmare bestämt Storbritannien som är måttstocken.)

   Radera
  20. "IQ snitt i en population är alltid 100."
   Om en population lever i ett varmt land, lider av undernäring samt saknar fullgott vaccinationsskydd, då bör väl pouplationens snitt vara under 100?

   Eller använder man korrigeringsfaktorer, och landar då på ett snitt av 100?

   Radera
  21. Cornu: Som vanligt har du överhuvudtaget inte ens satt dig in i frågan. Utöver vad marxistsponsrade resultat på google möjligen talar om för dig.

   Du måste väl förstå att man har testat för kulturella o alla andra skillnader man överhuvudtaget kan komma på om o om igen under de senaste 100 åren som IQ-forskningen pågått.. i de 1000-tals studier som gjorts. Förstår du inte att man testar mot alla såna variationer?
   De test du pratar om är inte ens frågan om riktiga IQ-test utan innehåller saker du kan påverka med utbildning. Som tex ordförståelse. Men det har inget med ett riktigt IQ test att göra. Du kan inte påverka de resultaten med mer än med några få poäng.
   Mellanösten ligger runt 85 i snitt. Europa 100. Afrika runt 70. Afroamerikaner som numera är uppblandade med vita ligger runt 85.
   När man gjort dessa test då har man inte testat undernärda eller svältande människor.. det måste du väl förstå själv? O fan.. här har vi massa svältande människor i öknen som ligger o självdör.. jag vet!.. jag frågar om de hänger med o gör ett IQ test istället så att de slipper ligga där o ha tråkigt..
   Det går inte till på det sättet.

   Sen måste du sluta med att gå på vaccinpropaganda. Om du inte kan genomskåda sånt så kan man ju lura i dig precis vad som helst..

   Radera
  22. För att kunna mäta IQ på världsbefolkningen måste man ta fram ett IQ-test som är normerat på världsbefolkningen, dvs innehålla enbart provfrågor som har noll kulturell betingning. Sådana test finns inte idag.

   Fördelningen av relativ IQ mellan olika länder är således inte relevant när man använder test normerade på t ex en tysk befolkning (Mensa Sverige använder t ex FRT-A och FRT-B, som är normerade i Tyskland, vilket anses vara tillräckligt nära svensk kultur för att fungera). Ett sådant test kan dock inte användas på t ex en kinesisk befolkning.

   Man kan hårdra det hela till de mest kulturellt eller nationellt betingade orden, där t ex amerikanska test innehåller engelska ord. Kan du inte engleska kan du således inte svara rätt på dem.

   Om test hade varit utformade och normerade för en specifik kultur hade de gett 100 som resultat i median. Om så inte är fallet är testet bevisligen inte utformat för den kulturen. Det faktum att testen som redovisas på diverse sajter med tveksam avsikt inte ger 100 är facit nog att det alltså handlar om felaktigt utformade test.

   Hur bra hade en svensk presterat på ett kinesiskt test med kanske åtta kinesiska tecken, och där man ska välja rätt nionde tecken?

   Jag vet dock att det inte går att få personer som tror de kan något för att de sett en film på Youtube, men egentligen inte har nödvändig förståelse.

   Carburateur ovan har dock tillräcklig förståelse, och accepterar att det finns miljömässig påverkan med näring, vaccin och klimat. Således kan inte dessa resultat användas som rassarna önskar använda dem, men fakta är ju inte relevant för dem. Och ja, med rasism idag avser alla (utom rassarna) kulturrasism, där man ser ner på människor från andra kulturer, religioner eller etnisk bakgrund, inte pga genetik. Fast ändå är det tydligen viktigt för rassarna att hävda genetik när det gäller iq, och ignorera faktiska miljöfaktorer.

   Radera
  23. Unknown, så du är en antivaxxer och försöker hävda att du har rätt i något som handlar om vetenskap. Tjena, är du antivaxxer blir du automatiskt utvisad i allt som har med verkligheten att göra.

   Radera
  24. Du svarade inte mig, men ditt svar till Unknownn hade lite fakta som passar.

   Finns det inget sätt att testa för det som skulle kunna kallas fallenhet? Dvs "intelligens" som inte är språkligt eller kulturellt kopplat?

   Att kräva att ett prov ska vara anpassat för boende i centrala Afrika, och ett annat prov ska vara anpassat för de i Kina, låter frusterande svårt att ta fram. Och framförallt svårt att sammanställa på ett jämförande vis.

   Radera
  25. Om det nu är så att det är huvudsakligen undernäring, vaccination och temperatur som ger upphov till skillnaderna, varför har då asiater och ashkenazi-judar signifikant högre IQ jämfört med västerlänningar? Det är ju varmare där de bor?

   Återigen, Occam's razor, IQ och BNP visar en fin korrelation(undantaget oljeländer och nordkorea), som vetenskapsmän bör vi anta att den enklaste förklaringen är korrekt tills den motbevisats. Att hitta miljöfaktorer som eventuellt påverkar IQ i någon utsträckning är inte att motbevisa något. (OCH JA JAG VET ATT KORRELATION OCH KAUSALITET INTE BLA BLA BLA BLA)

   p.s. En del av IQ-testerna i Afrika har utförts i en universitetsmiljö så det kan till och med vara så att det urval man testat på är icke-representativt i bemärkelsen HÖGRE IQ.

   Radera
  26. Least, moderna IQ-test är såklart kulturellt neutrala och innehåller varken engelska ord eller kinatecken. Personer med väldigt tjocka genusglasögon kan såklart hävda att cirklar och fyrkanter är kulturellt kodade och därför missgynnar vissa folkslag men där någonstans får man ju bara ge upp och gå och prata med någon annan.

   TL DR: Ja, det finns det och det är så man testar och har testat i typ 100 år.

   Radera
  27. Inte i USA. Och geometriska figurer är kulturellt kodade om man inte gått i skolan.

   Ang varför Europa haft ekonomisk tur, läs din Jared Diamond

   Radera
  28. Vi skulle spara mycket tid om alla läste "Mainstream Sciende on Intelligence" från 1994 först. Tar ca 7 min. Mycket av det som tas upp här behandlas även i den artikeln:

   http://www.intelligence.martinsewell.com/Gottfredson1997.pdf

   Radera
  29. Återigen, att sajter hävda 88 i IQ-medel i världen BEVISAR att testerna är fel. Definitionen på IQ ör 100 i medel.

   Radera
  30. Cornu, för att återigen sammanfatta vad jag uppfattar som din ståndpunkt:

   Afrikanerna är så obildade att vi inte kommit på ett sätt att mäta deras IQ. Den är dock hög.

   Ursäkta raljerandet men det blir ändå ganska komiskt;)

   Radera
  31. Om moderna IQ-tester är fungerande och giltiga i Kina, Afrika och Europa, då bör det inte vara några problem att sammanställa en "sann" IQ-karta.

   Varför har inte detta gjorts?

   Radera
  32. F ö så försöker jag faktiskt vara mottaglig för ny information. Ska läsa på om IQ och vaccination när jag får tid/lust och ska även kolla upp Jared Diamond.

   Radera
  33. Least, vad menar du? Det har ju gjorts. Eftersom ämnet är minst sagt kontroversiellt så kommer det aldrig gå att sammanställa en "sann" IQ-karta som ingen kommer protestera emot.

   Nu finns ju t o m personer som betvivlar att jorden är rund. Varför har ingen "sann" jordglob tagits fram?

   Vad gäller den IQ-karta som man får fram om man googlar så lämnar jag utrymme för att den påverkats av undernäring etc. men den är ändå i min mening den bästa approximation vi har just nu. Definitivt mer "sann" än en karta där alla länder har samma färg.

   Radera
  34. Cornu: Eller hur.. fullständigt samvetslösa o totalkorrupta bolag som tjänar grova pengar på att folk är sjuka.
   Jag vet! Vi tar o injicerar deras substanser rakt in i blodomloppet! ..på nyfödda barn dessutom som inte ens har färdigutvecklat immunförsvar.. Vad kan möjligen gå fel.
   Du kan ju inte vara såhär naiv på riktigt?

   De riktiga IQ testen är INTE kulturellt betingade. Man har testat för detta om o m o om igen de sesnaste 100 åren. Det är samma reslutat om o om o om igen. Överallt. Så finns ingen som helst anledning att anta nåt annat än de siffror man får fram.. om o om o om igen. Annars är det inte vetenskap längre. Då är det politik. Eller verklighetsförnekelse möjligen.

   Här är en i mängden av IQ kartor f.ö:
   https://img.4plebs.org/boards/pol/image/1477/32/1477322648051.png

   Radera
  35. Bildning och IQ är inte samma sak. Räcker ju titta i det här kommentarsfältet.

   Radera
  36. Om man nu utan problem kan jämföra olika länders intelligensnivå genom ett standardiserat prov, så borde man även kunna publicera grafer över hur olika länders provdeltagare placerade sig på poäng-kurvan. Land för land.

   Jag har svårt att tro på siffran 88 som genomsnitt i världen, men jag tror att länder skiljer sig åt.

   Radera
  37. https://img.4plebs.org/boards/pol/image/1477/32/1477322648051.png

   Betyder denna karta då att en ris-odlande bonde i djupaste lantliga Kina, med minsta möjliga utbildning, genom sitt genom har en genomsnittlig IQ som vida överstiger oss i Norden?

   Radera
  38. Cornu: Nej det vet jag väl. Det var som svar på din kommentar att IQ-test baserade på cirklar och fyrkanter missgynnar folk som inte gått i skolan. Således: Afrikanerna är så obildade att vi inte vet hur vi ska mäta deras IQ för alla våra metoder förutsätter att man antingen sett en fyrkant förut eller att man i alla fall vid inspektion ska kunna skilja den från en cirkel.

   Radera
  39. Least: Kina är ett stort land med olika etniciteter inom dess gränser. En googling visar att det verkar finnas signifikanta skillnader inom dess gränser: http://www.city-data.com/forum/attachments/world/148304d1429210862-china-iq-map-provinces-8-10-qq-20150417024936.jpg

   Sen så skulle inte jag dra för stora växlar på en skillnad i ~5 poäng eller så mellan länder, det kan nog ligga inom felmarginalen. Mitt budskap är mest att den stora bilden är ganska svår att bortförklara eftersom den stämmer så väl överens med hur välfungerande samhällena är.

   Radera
  40. Detta med att du googlar fram nya fakta när du får en motfråga är jobbigt att läsa och analysera.

   Kan du inte bara skriva ett eget svar, utan länkar och siffror som du hittar på nätet?

   Radera
  41. Du har en IQ på 135+ Wechsler. Din åsikt om vad som är självklart är inte så relevant. Om man gör matriser m bilder på växter kanske du får IQ 60?

   Radera
  42. Då har botanister en absolut fördel!

   Radera
  43. Least: OK, jag hade bara inte något svar på din fråga i huvudet så jag fick göra ett snabbt försök att bilda mig. Jag antog att med det med Kinas storlek och många etniciteter skulle finnas skillnader inom landet. Det verkar stämma. Så om du med djupaste lantliga Kina menar någonstans kring Lhasa på den länkade kartan så ligger medel-IQ mellan 80-90, säg 85 då. Så om bönderna som grupp är representativa för regionen som helhet så är det mest sannolika att bonden har ett IQ av 85. Men eftersom det är en enskild bonde du frågar om så kan hans IQ såklart även vara 65 eller 135, det har vi ingen aning om. Om du däremot menar regionen kring Baotou så är det troligast att bonden har ett IQ på ca 107.5 vilket alltså ligger över medel för 'oss i norden'.

   Radera
  44. Bugat ligger i ett område som gränsar till Gula Floden, rimligen har de som bor i detta området blandats upp med handelsresande från omgivande områden. Och handel brukar locka till sig människor som har lätt för analytiskt tänkande.

   Detta bör göra att de som bor i Bugat har en "dopning" vad gäller sin genetiska bas - och därmed kommer de att lyckas bra på IQ-test.

   Detta i sin tur ger att det inte handlar om geografiska regioner, utan om vilka individer som man testar. Alltså kan man lika väl med fog tro att vissa afrikanska regioner kommer utan problem att uppvisa samma höga IQ-poäng som i Bugat.

   Radera
  45. Den där kartan var också det första jag hittade när jag bildgooglade "china iq map" så den kanske är helt fel. Jag vet inte.

   Radera
  46. En mycket kontroversiell fråga men de som påstår att det inte finns skillnader får gärna förklara de uppmätta skillnaderna vid SAT-proven. Dvs prov för antagning till universitet i USA.

   https://reports.collegeboard.org/sat-suite-program-results/class-2018-results

   Resultaten från SAT, som i stor omfattning mäter abstraktionsförmåga utan att vara ett regelrätt IQ-test, visar på signifikanta skillnader mellan raser och andelen sökande till t ex Harvard som växt upp i en illitterat miljö, svältfödda, uttorkade och drabbade av allsköns infektionssjukdomar torde vara mycket litet oberoende av grupptillhörighet. Asiater som torde ha avsevärt lägre kulturell anpassning till anglosaxisk kultur i jämförelse med vita amerikaner erhåller konsekvent högre resultat som grupp. Hur kan det komma sig om den kulturella aspekten är så avgörande vid test av abstraktionsförmåga?

   Man kan föra ett resonemang kring urval mm, men att resultaten av SAT-proven och World IQ-map av en ren slump skulle ha perfekt överlapp verkar lite mysko.

   Radera
  47. Som jag skrev i min första kommentar: Om man är intresserad av att verkligen förstå problemet så tror jag att man ganska snart inser vad som är det troligaste förklaringen. Om man däremot inte är intresserad av att förstå utan mest vill försvara den tro man redan har så kan man alltid hitta någon information som verkar stötta ens tes(jämför flat earth).

   Least verkar hålla på med såna krumbukter ovan. Hans reaktion på China iq-kartan blir att förkasta att det finns ärftliga skillnader mellan regioner och att observerade skillnader beror på vilka man testat enligt något väldigt krystat resonemang baserat på eventuella handelsresande och kinas floder. Totalt meningslöst att trassla in sig i såna diskussioner.

   Radera
  48. Man kan ta hästen till vattnet men inte tvinga honom att dricka.

   Radera
  49. I många delar av afrika, amazonas har man kunnat fixa mat lätt året runt. Man har levt i mindre byar och haft mycket social samvaro med dans runt eldarna på kvällarna. Det har evolutionärt gynnat fysiskt starka, duktiga krigare, dansare och musiker som fått sprida sina gener i större utsträckning än andra.
   Folk som bott i kallare regioner med tydligare årstider och snö ett par månader om året har istället blivit gynnade av att kunna planera och bygga upp förråd för sämre tider. Var man lågintelligent frös och svalt man ihjäl. Nu snackrar jag alltså om förhistorisk tid.
   Vad tror ni om denna teori?

   Radera
  50. Jet Khun Mae
   Säkert en bland många faktorer.
   Det är ju självklart att vi formats olika beroende på miljö även om det inte passar den marxistiska maktelitens agenda för tillfället som vill ha alla lika.

   Men det är ju så evolutionen fungerar. Det är inte så att människan på nåt sätt är undantagen från Darwin. Konsekvenserna syns också i alla möjliga sammanhang. Inte minst inom sport där svarta alltid dominerar löpning tex. Även duktiga boxare. Däremot dominerar vita Strong Man tävlingar av nån anledning.

   Som de flesta rimligen förstår så har inte heller våra hjärnor nåt undantag från Darwin.

   Radera
 15. Men enligt LO skulle vi ju ha superkonjunktur nu och Sandviken tjänar ju en massa pengar enligt DN och Ullenhag m.fl. så vad är problemet?

  SvaraRadera
 16. Lite av en halmgubbe, få som skyller på äldre eller invandrare.

  Däremot håller jag med om lösningen. Montera ner välfärdsstaten. De som kommit nya till landet har kunnat få allt möjligt som har produc3rats i privat sektor, t.ex. mat och kläder. Ingen brist där. Marknaden kan skala upp och prismekanismen styr resursallokeringen utan att någon planekonom behöver läggas sig i.

  Det skulle gå utmärkt att halvera skattetrycket utan att "fördelningen" skulle påverkas. Det handlar bara om att de som har inkomst betalar själva, medan bidrag bara ges till de som verkligen inte har råd.

  Det vore en bra start.

  Jag vill gå längre, reducera staten till rättsväsende och militär. Det skulle öka klyftorna, men överlag skulle folk få det betydligt bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja något att önska, Federly och Lööf kom in som en frisk fläkt i Centern med skarpa nyliberala förslag som avskaffad skolplikt och månggifte, inte ska samhället behöva svara och betala för om folk vill utbilda sig eller bo här med fyra fruar, även Reinfeldt svarade för rena nybyggarstämningen när han såg byggbar mark för miljontals människor från hög höjd.

   Tyvärr så blir samtliga nyliberaler i detta land efter viss uppkäftighet så lösa i köttet så dom hamnar till vänster om sossarna på försörjningsskalan.

   Radera
  2. Det är dit det måste komma, finns ingen annan väg framåt.

   Den välfärd vi växt upp med kommer reduceras kraftigt, självkostnader öka och skattetrycket iallafall inte sänkas kraftigt.

   Trist tycker jag men det MÅSTE vara lika för alla. Försöker man inför stegvis introducering till välfärden så blir det direkt en etnisk skillnad eftersom alla födda i Sverige kvalificerar sig (nästan).

   Så det enda man kan göra om man vill försöka vara demokratisk är att försämra kraftigt för alla när pengarna tar slut.

   Radera
 17. Haha, bäst för vissa att inte ta betet om än att det är rejält.

  Men hur kan man skylla på "regeringen" när vi haft ett mångfald av regeringar under denna period?

  SvaraRadera
 18. Dagens "Jimmy moment" om någon nu skulle sakna ett: expressen.se/gt/atervandare-utbildade-barn-pa-svensk-friskola/

  Eller i mitt fall blir "The moment" snarare: Tack och lov att jag inte varit med och röstat fram de idioter som gjort sådant möjligt. Utan röstade på de som, om de vunnit, sett till att nåt liknande inte kunnat inträffa!

  Oavsett om bloggaren ändå försöker få det till att vara SD´s fel att tex Reinfeldt öppnade gränserna och all annan skit de och de "övriga" partierna ställt till med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Friskolor är skit, det visste redan din favoritpolitiker Lars Ohly.

   Radera
  2. Lars lever imte som Han lär

   Radera
  3. Inte*
   (Lars ohly alltså inte lars cornu)

   Radera
 19. Om vi har kassa politiker, så borde man fråga sig vem som valt dem och vad deras ansvar är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger mycket i det. Så länge folk röstar på skit så kommer de få skit.

   Radera
 20. Eftersom vi har haft 7 partier sedan 2012 vars enda bärande idé har varit "vi är inte SD" och sedan struntat i resten av politiken så har det blivit som det blivit. Gammelmedia har svansat med utan kritiska frågor och därmed har folket still accepterat allt detta eftersom ingen vill bli brunsmetad.
  Hade våra politiker med start 2008 funderat på konsekvenserna av sina handlingar hade vi inte haft ett SD på 16% och därmed inga Jimmie Moments idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär så, SD hade varit betydligt mindre.

   Inte ens de mest inbitna rasisterna skyller väl alla samhällets problem på invandringen. Det verkar vara betydligt fler som anser att den förda politiken inte får några negativa konsekvenser alls.

   Skulden ska helt klart placeras på politikerna och även på de väljare som gett dem inflytande. Att skylla problem på invandrade individer är synnerligen osmakligt, förutom när det gäller kriminella typer så klart.

   Radera
 21. Hann man in efter 80 kommentarer :)

  Problemet som jag ser det lite från läktaren (utomlands) är att vänstern tillsammans med en lite grupp islamister tänjt det förlångt åt - "ni tråkiga svennar skall hålla tyst och uppskatta all invandring" parat med en hel del slödder som kommit på senare år som inte alls skött sig. Dom har misskött sig för att dom kunnat. Det som vi ser som vår största styrka - återhållsamhet och konfliktlösning, ser dom som en svaghet. Det är vevande armar och den som läcker mest saliv som vinner.

  Nu är det en liten grupp men den syns och har förstärkts av vänsterns förunderliga hat mot "medelsvensson".

  Resultatet blir nu att pendeln svänger tillbaka och man flyttar målstolparna om vad man får tycka.

  Nu är det snart ok att titta snett på de som klär sig annorlunda eller ser annorlunda ut.

  Det är då det blir tråkigt för alla som ser annorlunda ut men i övrigt är helt integrerade/assimilerade. Min fru tex. är sk1ttrött på att när hon går till ICA får hon en civil vakt som skuggar henne alltsom oftast, pga. utseendet.

  Jag har lite sympati med alla dom som gjort allt för att passa in och kommer få sk1t för att dom har fel färg :(

  Sen har jag som vit CIS man väldigt stor förståelse för hur det kommer kännas för dom, rätt likt den kollektiva skuld jag fått växa upp med för att jag blev född till vit CIS man :)
  Jag är ju grunden till allt ont och ibland möts man av reklan i tunnelbanan som läser "alla män är potentiella våldtäktsmän" (eller en gång var det väl...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så mitt Jimmie moment.

   Hakelius (tror jag det var) försökte i en intervju såga sönder en vit CIS kvinnas bok om de skenande invandrar-våldtäkterna under festivalerna för ett par år sedan. Ni vet när det blev kod 92 (eller vad det nu var) av alltihopa.

   Han sa att man visste ju inte.
   -kvinnan svarade att polisen skrivit grupp om 50 ensamkommande som stod för nästan alla problem men att den rapporten inte offentliggjordes.

   Hakelius gick vidare till att retoriskt fråga om det överhuvudtaget hänt, hade hon bevis.

   Det som gjorde intervjun så absurd var att kvinnan talade på bredaste norrländska :)

   Radera
  2. Var det verkligen Hakelius? Det trodde jag inte om honom i så fall.

   Radera
  3. Nej det var såklart Fichtelius :)

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 22. Vilka Jimmie moments har ni? Jag bor i ett villaområde i en mellanstor stad i Skåne. Det här är några av mina:

  Jag vågar inte gå utanför tomten i shorts om jag inte har maken med mig.
  Jag vågar inte gå långpromenader i naturen själv.
  Jag vågar inte ha mina ärvda guldsmycken på mig om jag tar bussen till stan för att handla.
  Även inomhus, på sommaren och det är 30 grader, tänker jag på hur jag är klädd ifall jag syns utifrån gatan.
  Jag går aldrig till badet eller stranden själv.
  Jag besöker aldrig den bland rånare populära stadsparken.
  Jag undviker den södra delen av staden (även kallad Lilla Bagdad).
  Jag vågar aldrig ha en liten söt kuvertväska under armen utan har alltid en väska med rem som går tvärsöver kroppen. Håller i den hela tiden.
  Jag är närmare 70 än 60 och medveten om att mitt gråa hår inte skyddar mig.
  Jag ser mig ständigt omkring som om jag vore en jävla talgoxe.
  Ja, jag är sur. Nej, jag har inte röstat för det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det standardiserade motargumentet mot det är att det är du som har problem och att du upplever det på det här sätter är ditt problem. Samhället mår bra och har inga problem. Eller iaf långt i från så stora problem som du upplever.

   Radera
  2. Akela: män som bor "skyddat" upplever inte dina problem därför finns dem inte...

   Radera
  3. Jag är inte helt excalterad över diskussionen om Jimmy Moments, målstolparna flyttas.

   Den stora gruppen invandrare är dom vi aldrig tänker på, dom som är integrerade/assimilerade, dom sitter på tunnelbanan varje morgon och är precis lika jävla dödströtta som alla medelsvenssons, för dom är medelsvenssons.

   Problemet är när man går på lunch och uteserveringarna dräller av gruppen som aldrig kommer integrera/assimilera sig eller jobba vitt. Dom VILL stå utanför (jo, alla kan faktiskt får ett jobb, thailändska bärplockare är ju inte direkt flytande i Svenska).

   Alla de som gått all in och försökt passa in har fått gå den långa vägen tills dom var integrerade. Kul för dom när den här debatten kommer igång, inte det minsta.

   därför så tycker jag att man får börja i en annan ända.
   Var svenskt respektfull och tolerant och behandla de som vill vara del av majoritetssamhället väl även om dom har små ticks som vi inte är helt bekväma med men har anammat majoritetssamhället i stort.

   De som vill så split och distansiera sig får gärna göra det men inte för skattepengar (bidrag) eller stöd på annat sätt.
   Är dom direkt demokratifientliga, sätt SÄPO, polis och skatteverket på dom.

   Man behöver ju inte ha gjort något olagligt för att vilja störta landet, men att aktivt verka mot sveriges demokratiska styrelseskikt tycker iallafall jag borde vara straffbart när det finns kopplingar till autonom vålds XXX.
   Är det inte direkt straffbart finns det ju inget som hindrar polis och skatteverk att ta en extra runda runt deras verksamheter och varför skall man ha en generös tolkning av tex. asylrätt eller uppehållstillstånd mot sådana som aktivt missköter sig.
   -här finns det mycket att förbättra och jag tror de flesta inom majoritetssamhället, invandrad som pursvensk, skulle upsskatta om man rensade upp i det träsket.

   för samtidigt som vi skall respektera de som "vill göra Sverige great again" bör vi slå ner stenhårt på de som inte alls vill bidra utan i vuxen ålder tycker det är en rättighet att bete sig som en idiotisk tonåring och att vi dessutom skall betala för det.

   gör det svårt att slacka och sabotera, välkomna alla som vill in i majoritetssamhället.

   Vänstern kommer gå i taket för gruppen som punktmarkeras är ju deras nya väljargrupp men höger om mitten får väl sluta gå runt med existensiell ångest och ta fighten.

   Radera
 23. Det hela slutar kanske som i den gamla historien om de tio som skulle dela på restaurangnotan.

  SvaraRadera
 24. Göran Persson blir bankchef..
  Miljonären är inte nöjd.
  Nu får han chansen att bli miljardär.
  Bankkunderna får betala hans gigantiska arvode.
  Tur att man har en annan bank........

  SvaraRadera
 25. Finns bara ett sätt för att slippa Jimmie-moments; Återvandring för de som kommit hit och inte skött sig! Hårdare krav på försörjning, språk och anpassning för de som ska vara kvar. Naturligtvis fler förutsättningar till jobb, utbildning och att komma in i samhället för de som sköter sig. Men det första ger det andra.

  SvaraRadera
 26. Finns inget rasistiskt i SD:s politik, det är rent svammel du har hittat på. Inget i deras partiprogram baseras på ras. Om du har hittat nåt sånt så visa mig och alla andra det, här och nu. Din svammelpelle.
  Sen att man får säga "tyvärr" då, det är nåt helt annat.
  Sverige hade som synes betydligt mer vett i skallen förr, långt över SD:s nivå:

  Vårt Fädernesland och Dess Försvar. Utgiven av försvarsmakten 1929.
  "Det är i folkets rasegenskaper som vår förmåga bottna. 
  För en nation är bevarandet av rasens goda egenskaper av utomordentlig betydelse i den ständigt pågående tävlingskampen mellan folken. Nationens kraft, välstånd och kultur bero därav. Därför utgör blandning med en icke likvärdig ras en av de största farorna för ett högtstående folk. Det kan betyda kulturell och ekonomisk tillbakagång."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr var vi bäst i klassen.
   Sen 1975 jobbar vi stenhårt på att bli sämst.
   Mångkultur är nog bra så länge inte Islam är inblandat.
   Protestanter och Katoliker har förvisso mördat varandra i århundraden inte olikt Sunni och Sharia.
   Denna "utmaning" vi nu ställs inför är verkligt samhällsomstörtande.
   SD har väl kämpat mot denna invasion av socialdemokratisk bidragsberoende valboskap med landets bästa i åtanke?
   Istället kallas de nazister av de som vill att kollapsen skall gå snabbare.
   Jag kan förstå det om kommunism är inblandat.
   Där vill man gärna rasera allt för att en ny människa skall resa sig ur askan.
   En ny apparatchick som totalt lyder diktaturen och aldrig ifrågasätter något som partiet har beslutat.

   Radera
 27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 28. Inom statsvetenskapen bedrevs fram till ca millennieskiftet relativt omfattande forskning kring relationen mellan samhällens/staters populationssammansättning och demokrati. Av någon anledning verkar ämnet ha tappat lite av sin popularitet på senare dar. Konsensus var länge att ju homogenare samhälle map språk, religion, kultur, klassuppdelning, ras mm desto högre grad av demokratisk funktionalitet. Runt millennieskiftet publicerades t ex en rad litteratur kring hur de mer homogena länderna inom det forna östblocket hade lyckats avsevärt bättre i att skapa demokratiska fungerande institutioner i jämförelse med de mer heterogena.

  Ett ex: A Lijphart, Democracy in Plural Societies (1977).

  Emma Neuman forskare vid Linnéuniversitet publicerade fann förvisso i sin doktorsavhandling rätt nyligen, 2015, att när andelen utomeuropeiska invandrare i ett bostadsområde når 3-4 procent väljer infödda svenskar att börja flytta därifrån. Höginkomsttagare flyttar först. Maja Lilja vid Örebro universitet
  fann ett liknande mönster vid djupintervjuer av svenska småbarnsmammor. De väljer aktivt så svenska skolor som möjligt för sina barn. Den faktiska svenska toleransen verkar således vara avsevärt lägre än den uttalade. När det väl blir konkreta val som måste göras väljer man homogenitet framför heterogenitet vilket torde stödja ovan nämnda forskning.

  Rent deduktivt kan det tyckas vara rätt självklart. Tycker alla ungefär lika torde det avsevärt lättare att hitta en kompromiss de flesta kan acceptera och trivas med i jämförelse med fallet där intressegrupper har vitt skilda uppfattningar.

  Vilken riktning Sverige styrt in på torde vara ganska uppenbart så vi får hoppas att forskarna hade fel och svensken endast har en liten kvardröjande släng av smygrasism att multikultur och heterogenitet verkligen kommer visa sig vara en samhällelig styrka att bygga framgång på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det Lilja såg vid djupintervjuerna var att mammorna i ord gillade multikulturen men i handling gjorde tvärtom. Detta är oerhört symptomatiskt för dagens samhälle.

   Radera
  2. Haha exakt.
   De som bor homogent brukar vare som "gillar olika"

   Radera
 29. "Det finns flera skalor för att mäta IQ, men alla har IQ 100 som genomsnitt för befolkningen". https://www.mensa.se/

  För övrigt så är jag en smula skeptisk till dylika tester. Visst, de säger en del, men jag tillåter mig även att ha en kritisk inställning till dem.

  SvaraRadera
 30. Och som lite lök på laxen:

  https://www.dn.se/nyheter/politik/regeringen-vill-pruta-minst-tio-miljarder-pa-anslagen-till-forsvaret/?fbclid=IwAR0Qme5NP3jzXRp4sNIRP-fEX-aDOUeNgOvDUjKTN-IiFpIsug6pBwTMA4I

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja flyktinginvandring kostar. Mycket. Allt går till transfereringar. Jag tror inte någon har riktig koll. Varför görs inga studier över antalet hyror som kommer via socialtjänsten till de kommunala bostadsföretagen? Hur ser det ut egentligen?

   Radera
 31. Asylrätt=invandringsrätt. Hälsningar Martin

  SvaraRadera
 32. Vet inte, men om jag letar nåt att äta och det enda som är öppet drivs av en invandrare, så borde man väl få ett "anti Jimmie moment" och tycka att svenskar är lata och att vi behöver fler driftiga invandrare, så jag kan köpa mina makaroner även om det snöar. Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis...
   De flesta som berättat om sina Jimmie moments så har det handlat om deras döttrar som antastas av gäng eller söner som knivrånas.

   Radera
 33. Så här mycket högre blir min pension än din.
  Maggan är underbar.
  En bild säger mer än tusen ord.
  Varför har de unga klimatångest?
  De borde egentligen ha pensionsångest.
  Har dom inte fattat att inga pengar finns kvar?
  Redan nu lurar de oss att vi blir allt äldre.
  Den förda politiken kommer att få fler som stupar på sin post.
  Vill vi ha åttiofemåringar på en byggarbetsplats?
  Dax att rycka upp er sossar och inse vilket debacle ni genomfört.
  Allt i mångfaldens argument.
  Det gick bra när industrin skrek efter arbetskraft.
  Idag blir alla importerade socialfall.
  Förklara för mig hur detta är bra för Sverige.

  SvaraRadera