Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-06-26 14:34

Ryska senaten upphäver INF-avtalet om kärnvapenbegränsning

Dagen efter att Europarådet med stöd av svenska Socialdemokraterna backat sina sanktioner mot den ryska Kreml-diktaturen röstade en enhällig rysk senat igenom upphävandet av INF-avtalet om begränsning av kärnvapen.
Kärnvapenprov.
Den ryska överhuset Federationsrådet - även känt som senaten - godkände tidigare idag enhälligt med 148-0 i röster att Ryssland drar sig ur INF-avtalets kärnvapenbegränsningar rapporterar Moscow Times. Federationsrådet består till hälften av representanter från de av Kreml-diktaturen utsedda av de regionala guvernörerna, och till hälften av representanter utsedda av de regionala parlamenten.
Ryska parlamentet Duman i Moskva.
Beskedet kommer dagen efter att Europarådets parlamentariska församling PACE just backat från sina sanktioner mot den ryska diktaturen. Svenska Socialdemokraterna stödde detta i omröstningen, efter att Löfven tidigare haft möte med diktatorn Vladimir Putin under våren.
Röda Torget framför Kremls murar.
Samtidigt vill Socialdemokraternas utrikesminister Margot Wallström att Sverige ska skriva på ett förbud mot kärnvapen, som gör att inga av våra demokratiska Nato-grannar kommer kunna hjälpa Sverige om vårt land blir angripet, eftersom Sverige då inte tillåter att dessa länder kan försvara sig om Ryssland angriper dem eller oss med kärnvapen.
Utrikesminister Margot Wallström (S).
Signalvärdet är tydligt från Ryska Federationens håll. Direkt efter sanktioner släppts kommer en bekräftelse på att man nu avser att utöka sina kärnvapen, inklusive officiellt med tidigare förbjudna markrobotar, även om man redan brutit mot avtalet på denna punkt tidigare.

Socialdemokraterna vill inte heller finansiera försvarsberedningens breda politiska överenskommelse om en svensk upprustning, och man kan bara fråga sig vems ärenden regeringen Löfven går.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Sverige vägrade ju en svensk "sanningskommission" utifrån Stasis arkiv. Just östtyskland var ju ökänt aktiva i sverige, och då inga gamla "kamrater" rensats bort så kan man ju spekulera lite i om inte verksamheten togs över av KGB/GRU...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både det och den där stackars forskaren Birgitta (på Södertörn!) som inte fick ha underlag för sin forskning. Riktigt kass.

   De tyska arkiven finns ju kvar så klart. Men oavsett det så är nog de flesta kommunistkonspiratörerna för gamla numera.

   Nämnde jag förresten att jag läste Harry Scheins memoarer härförleden apropå ingenting? I samband med Palmemordet uppdagades att han var ovän med SÄPO och att dom inte ansåg honom trovärdig. Högst märkligt.

   Radera
 2. Det jämnar ut sig - rysk-ortodoxa kyrkan har meddelat att de kommer att sluta läsa välsignelser över de ryska kärnvapnen. Vilket de tydligen gjort fram till nu, då.

  https://ahilla.ru/rpts-mozhet-zapretit-osvyashhat-oruzhie-massovogo-porazheniya/

  Ändå skönt, "Gott mit uns" hade väl varit lite väl uppenbart t o m för Putin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I övrigt, förresten, så verkar ryssarna har utvecklat en egen åsiktskorridor:

   https://1prime.ru/state_regulation/20190618/830082171.html

   Alexey Kudrin (tidigare minister till 2011) gjorde nyligen några skarpa uttalanden avseende den ryska ekonomiska situationen och fattigdomen i landet.

   Talesmannen Peskovs svar: Det är inget som bör diskuteras offentligt.

   Radera
  2. Precis, en cell på Ljublanka är ju så mycket mysigare.

   Radera
  3. Det kan du önska dig. Om du nämner Gini-index i presidentens närvaro så lär du hamna i Kolyma utan att passera Ljubljanka.

   Radera
  4. Åhh, tror du det finns en chans att man får åka dushegubka? Det är nåt jag länge drömt om.

   Radera
  5. Om det fortfarande finns sådana som rullar kan du nog få en sista önskan uppfylld.

   Radera
 3. Någon kanske skulle föreslå att kärnvapen förbjuds? Eller var det redan någon som gjort det kanske ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tycker jag vi allesammans ställer oss upp och sjunger "we shall overcome".

   Radera
  2. "Electric funeral" är nog mer passande.

   Radera
  3. Ja, vad säger jag. Lika dumt som att förbjuda slaveri. Det förstår väl vem som helst att det inte går.

   Radera
  4. @iblandekonomi: börjar du med att se till så Ryssland lägger ner sina kärnvapen då, så är jag berädd att skriva på sen. Eller menar du att väst ska lägga ner sina först och lita på att Ryssland, Kina, Nordkorea mm följer efter?

   Radera
  5. The Engineer: Ja, någon måste ju börja. Rimligt att kräva att Ryssland går först eftersom de är den moraliskt överlägsna parten, är det så du menar?

   Radera
  6. @iblandekonomi: tycker du polisen ska lämna in sina vapen då, och hoppas de kriminella också gör det efteråt? typ samma sak

   Radera
  7. The Engineer: Du tänker att USA eller NATO är polisen då antar jag? En väldigt korrupt variant av polis i så fall. Det räcker att handla med dem för att de ska blunda hårt med båda ögonen.

   Om man bortser från den totala tragedin i Syrien så är det väl det roligaste exemplet på denna korruption. Man ville så gärna avsätta Assad, men det gick ändå för långt att stötta IS en gång till för att uppnå det. Och sen kunde den andra korrupta polisen (eller kriminella som du kallar den, vilket förstås också stämmer) kliva in och säkra makten åt sin gunstling.

   Många delar av världen skulle klara sig bättre utan korrupta poliser.

   Radera
 4. Kan inte alla bara få varsit kärnvapen istället?

  Lite ”alla ska med” så att säga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jävlar, "open carry" liksom. Det borde avskräcka från dumheter. Var sin Redeemer i vapenrem över axeln. Här, ta mina pengar.

   Radera
 5. Missförstod första meningen där "backat" i mina öron låter som att man stöder en viss fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt svenskt begrepp skulle vara uppbacka i så fall.

   Radera
 6. Fast nu när Ryssland är med i PACE så kan ju sossarna "möta dem i diskussion" där. Ola Möller och Margot Wallström kan ju säkert övertala Putin att lägga ner sina kärnvapen genom att prata.

  SvaraRadera
 7. Sossarna har alltså börjat äta rödbettsoppa efter mötet med Putin. Kim Jong-un verkade ha goda relationer med Trump, men efter mötet med Putin var det som att vända på en hand. Putin lindar de han vill runt sitt finger. Snart sitter även vi i rävsaxen. Kusligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att majoriteten av de västeuropeiska länderna (inkl Norge, Tyskland, Finland och Frankrike) töstade för handlar det nog snarare om att jämka sig med dessa snarare än att Löfven är i sold hos Putin.

   Radera
 8. Putain kanske har någon spännande kompromata på Löfven? Bilder flimrar framför ögonen. Huvaligen.

  SvaraRadera
 9. På sätt och vis så kan ju ryska utspel på det här viset göra att man ser saker som de är.

  Dvs typ Margot W. med kompisar inser att det är meningslöst för Sverige att skriva på ett dokument om kärnvapenbojkott när ryssarna lägger plattan i mattan. Tyvärr tänker väl Margot att nu är det ännu viktigare att Väst rustar ner ensidigt för att visa gott exempel...

  Hursom, vi får komma ihåg att RF är i ett ansträngt ekonomiskt läge. De har fått skära i gunfun-budgeten. De svarar inte längre med någon våroffensiv i Ukraina, trots Ukrainarnas malande och ständiga drönarangrepp.

  Det är dock gratis att låta senaten rösta om att lämna INF, men det har i sig samtidigt en avskräckande hotfull effekt.

  Det finns ofta ett annat perspektiv på denna typ av händelser. RF är redo att förhandla med Väst. Objektivet är att få behålla Krim och bli av med sanktionerna. De lämnar östra Ukraina, får Väst att gå med på att Ukraina inte får bli medlem i EU eller Nato och återinträder i INF och "vill verka för nedrustning i Europa". Margot blir glad precis som Chamberlain 1938.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer aldrig hända. EU och NATO skulle inte gå med på några sådana utfästelser. Dock teoretiskt möjligt att Ukraina går med på att lämna ifrån sig Krim för att skapa fred och sedan gå med i EU och NATO.

   Radera
  2. Inget händer bara sådär. Ukraina och Georgien har aktivt velat gå med i både NATO och EU sedan 00-talet.

   Det sätts krav på medlemsländerna som de skall uppfylla för att ens komma ifråga.

   Att tex få gå med i NATO under en pågående konflikt är tex inte fungerande. Därav ryssarnas lågintensiva konflikter. För att avblåsa dessa så vill de ha någon form av garanti.

   Hade väst verkligen viljat så hade Ukraina varit en del av både EU och Nato trots deras ekomiska situation. Baltstaterna fick komma med i ett tidigt skede. Inte sjutton uppfyllde de rätt kriterier då.

   Radera
  3. Lämna ifrån sig Krim? Iofs så skulle ju Ulraina ev kunna göra så för att få gå med i NATO (EU är nog mindre ptoblem, se på cypern). Men att gå med i NATO är ju en process som tar några år vilket ger tid för RF att agera. Frågan är nog också hur pigga EU är på att expandera, speciellt efter att UK gått ur.

   Radera
 10. När Sovjetunionen föll samman lämnade Ukraina över sina kärnvapen till Ryssland mot ett löfte att Ryssland skulle garantera Ukrainas suveränitet.
  BIG MISSTAKE... att lita på ryska löften.....
  Hadde man haft sina kärnvapen kvar hadde Ryssland aldrig invaderat och annekterat delar av Ukraina.

  SvaraRadera