Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-06-20 15:07

Rammstein - ännu bättre live

Det tyska neue hart-bandet Rammstein levererade under gårdagskvällen på Parken Arena i Köpenhamn den bästa livekonsert jag varit på än så länge. Bandets redan urstarka lista av låtar tillbaka till 90-talet blir om möjligt ännu bättre live. Ni som har biljetter till konserten i Stockholm har en upplevelse att se fram emot - om svenska myndigheter tillåter den här mängden pyro. Minde spoilers för låtlistan följer.
Was ich liebe från nya skivan Rammstein inleder med sitt förlänga intro konserten med att musiker efter musiker träder in på scenen och i musiken. Här saknas nu bara sångaren Till Lindermann.
I upp mot trettio graders värme inne bland stenbyggnaderna under eftermiddagen i Köpenhamn, samlades åtminstone 50 000 fans för att avnjuta en av Rammsteins nuvarande turnékonserter. En stor del av publiken var inresta tyskar, då biljetterna i Tyskland ska ha sålt slut på cirka trettio minuter, och därtill kräver legitimation, vilket slår ut möjligheten till en så kallad eftermarknad med marknadsmässiga priser baserat på tillgång och efterfrågan. Kontrollen i Danmark är inte lika strikt, och biljetterna tog inte slut förrän efter några timmar. Vi hamnade bredvid influgna tyskar från Frankfurt.
Till Lindermann på scen till Was ich liebe.
Rammstein är med sina nu 25 år på nacken mycket professionella, och både scenografi och dramaturgi med allt från den obligatoriska pyron, till musikernas distinkta personligheter, animatronik, belysning, crowdsurfing är förstås perfekt arrangerat. Även ljudet var en ren fröjd, även på ungefär femte raden där vi stod, och några hörselproppar behövdes inte för att få en bra upplevelse. Står man längst fram innanför staketet bör man förstås inte vara så rädd om sin klädsel, då det spreds en del stämning från scenen i vissa låtar, samt älska doften av krutgaser och bränd lampolja från pyron, samt inte bli kränkt av värmen från explosioner av eld.
En av få bilder med hela bandet synliga samtidigt. Tillhammaren igång, förstås.
Det är antagligen bäst att lämna det mesta av scenografin och dramaturgin som en överraskning åt ni som ännu inte sett konserten, men ni lär inte bli besvikna om ni kan få ståplats längst fram. Kan du inte få plats framför staketet, placera dig som kompensation mellan B-scenen och huvudscenen.

Bandets låtskatt är vid det här laget enorm, och man körde nu förstås ett antal av de starkaste låtarna från senaste skivan, plus en lista av gamla hits. Endast tre låtar hittades utanför senaste skivan eller deras samlingsalbum Made in Deutschland

Bortser man från de två singlarna från Rammstein-skivan, Deutschland och Radio, så utmärkte sig i synnerhet den suggestiva och textmässigt väldigt metal Puppe och Tattoo, samt inledande Was ich liebe. De två singlarna är kanske lite väl strömlinjeformade, medan i synnerhet Tattoo och särskilt Puppe ger ett djupare murker än gladmetallen i Deutschland och Radio. 
Ska jag spoila något så får det vara att singeln Deutschland framförs i två versioner, där den ena bör tilltala alla synthare och älskare av bandet Kraftwerk. Håller dock på filmen av den versionen, singelversionens inledning ovan. Spoilar även nedan att Sonne förstås framförs, men det kanske inte är någon direkt överraskning. Notera ljudkvaliteten på inspelningarna - så här bra ljud blev det med en enkel iPhone, vilket är ett kvitto på det fantastiska ljudet på konserten.
Enda invändningen mot konserten är möjligen att efter att mittenpartiet levererat käftsmäll efter käftsmäll i en lång rad av hits och singlar efter varandra, så blir avslutningen lite svagare, trots flera hits. Men ett sådant mittenparti går egentligen inte att slå.
Lars och Lena uppkittade för metalkonsert. Lenas kängor från New Rocks i Camden, London, om någon undrade.
Kan du få tag på biljetter till spelningen i Stockholm i augusti, så är detta inget att tveka om. Klår alla konserter jag varit på i modern tid - även Roger Waters The Wall i Göteborg 2014. Övriga som får se sig sparkade i rumpan är Kents avslutskonsert 2016, Metallica i Köpenhamn 2017, Foo Fighters Göteborg juni 2018 och Garbage på O2 Academy 2018. 
Lena med dansk konserthandväska, som såldes även framför stängslet.
Fast huruvida de säljer öl, vin och sprit inne på arenan i Sverige låter jag vara osagt, liksom om Rammstein måste dra ner på pyrot för att inte skrämma ihjäl svenskt brandskydd eller minska på fyrverkerierna, så inte någon Östermalmbo tror att det pågår någon form av terrordåd på Stadion. Orden för dagen: Stor, större och störst eldkastare.

Tillägg: För den som vill ta del av delar av konserten har låtar börjat dyka upp på Youtube, med fantastiskt ljud. Länkar tidigare nämnda låtar, för att inte spoila resten. Introducerande Was ich leibe kan rekommenderas. Hög volym, med ordentlig bas för att göra det hela rättvisa. Även Puppe finns med hyfsat ljud, men spoilar en del överraskningar i scenshowen. Den som vet vad man ska titta efter hittar även herr bloggaren i videoupptagningarna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. Hultsfred 1997! Var ni där, ungdomar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det när Oasis lade ner efter att ha hört Kent?

   Radera
  2. Ingen aning, men Oasis höll väl på mkt längre än så va? Aldrig sett nåt av banden live dock. Har nåt vagt minne om att han huvud-CP-barnet i Oasis blandade pernod och cola så att det såg ut exakt som motorolja, och drack skiten. Det var äckligt.

   Radera
  3. 1997 futtade tydligen Rammstein eld på scenen i Hultsfred, även om den släcktes rätt snabbt. Antar att det är en fördel att ha en scen i princip helt i metall och annat som inte brinner, när man har med sin egen scen numera.

   Radera
  4. Dom skulle spelat på dansbanan från början men dom fick flytta det till en av de stora scenerna pga brandrisken.

   Då kanske vi spenderat natten tillsammans, Robert? Det som händer på Hultsfred stannar på Hultsfred vet du.

   Radera
  5. Sådär säger du bara för att slippa betala underhåll.

   Radera
  6. Det som händer på Hultsfred...

   Här du gjort en Gustav Fridolin på Hultsfred Ben?

   Radera
  7. Fridolin är en jävla amatör. Jag injicerade rent meskalin i ögongloberna innan varje konsert.

   Radera
  8. Jag tror inte vi spenderade natten tillsammans Ben för hade vi gjort det hade den natten givetvis varit den mest minnesvärda i mitt liv.

   Radera
  9. Har inte varit på Hultsfred sedan 1992. Ni tjatar om nördar som Oasis och Kent. Säger bara Levellers, Sator och Bf2.

   Radera
 2. Trist att det inte var Kraftwerk. :)

  SvaraRadera
 3. Såg dom 2001 i Sålnahallen. Satan i gatan! Höll på dö av garv när dom körde Bück dich, den dildon e enorm =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollat in GWAR, kompis?

   Radera
  2. Fanns något i den stilen den här gången också tror jag. Ska inte spoila dock.

   Radera
 4. En helt magisk kväll i Parken! Värt varenda öre flera gånger om även då DKK står i nästan 1,50 SEK numera.

  SvaraRadera
 5. Upptäckte för sent att plåtar var till salu och alla länder jag kunde tänka mig åka till att se dem var slutsålda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ännu biljetter att fås till extrakonserten i Tammerfors 9.8 trots att det är snart tre veckor sedan de släpptes. Fast Finland är kanske på no go-listan då?

   Radera
 6. Metaltown 2010 (Göteborg bananpiren) Inledningslåt "links 2-3-4 " Den golvade alla mins jag. Kör dom fortfarande den låten idag i setet ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp den kördes. Tror det var andra eller trefje låten.

   Radera
 7. Ser nu att "Rammstein official" på Youtube lagt upp gamla hits i yppersta ljud och bildkvalite´ Gosse det blir en liten Rammstein revival ikväll känner jag på mig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. YouTube har även börjat ett stort projekt med att remastra gamla klassiska musikvideos

   https://swedroid.se/youtube-remastrar-klassiska-musikvideor/

   Radera
 8. Bah, Brlderna Lindqvist, Svegs folkets park 1987. Skulle gärna dra några historier men har skrivit under tysthetssvtal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. He, he.

   Valfri kväll på Strandpärlan i Torne på 80 talet.

   Efter klockan 22 vågade oftast inte ordningsvakterna gå ut.

   En kväll blev en Volvo klyvd av en som hade motorsåg.
   Jag nämner ingen vid namn, mer än att han heter Björk i efternamn.
   Vid säsogsavslutningarna fylldes alla tillgängliga fylleceller i Kronobergs län.

   Det var tider det.

   Radera
 9. Trist jag inte visste du var där! Hängde på b läktare, mitt framför scenen.. Sett varje turné sen 2005, en del x2, detta var tamejfan en spark i magen under stora delar! Frugan älskade också

  SvaraRadera
 10. Såg dem på Forum i Köpenhamn 2004 om jag minns rätt. Hittade någon slags balkong 20-30 meter från scenen där andra lite mindre stimmiga besökare samlades. Ingen trängsel, perfekt ljud och som sagt nära. Hörselskydd behövdes dock, speciellt för förbandet - men så har man ju extrem tinnitus samt en släng av ljudkänslighet (115-120 % av normal hörsel)
  Vad jag minns var jag besviken på låtlistan, men minns inga detaljer.
  Förstår knappt varför de gör studioalbum öht, jämför t.ex. Sehnsucht i studio mot spelningen i Nimes om den ligger kvar på Youtube.
  Jag är avundsjuk på bloggaren i vilket fall!

  SvaraRadera
 11. ...kan tillägga att Deutschland är nya soundtracket till min BMW. Basen går perfekt i ton till den raka sexan mellan fyra- och femtusen varv.

  SvaraRadera
 12. Modern tysk marschmusik tycker min tyska kompis, bara hornblåsarna fattas, förövrigt tycker han att svenskar är suspekta efter jag var och skruvade på mutter i bilen.

  SvaraRadera
 13. Well, Rammstein på Metaltown i Göteborg 2005 var ganska så godis. Dom var dock inte alls lika bra 2010 och att festivalen sen fick flytta strax efteråt gjorde ju slut på den sista vettiga festivalen på Sveriges framsida.

  SvaraRadera
 14. Skoj!!!

  Ich Will skulle varit gådhudsframkallande.

  SvaraRadera
 15. Prince i Slottsskogen. Haha, galet.

  SvaraRadera
 16. Ska se dem både i Prag och Stockholm i sommar

  SvaraRadera
 17. Dom va ju såå bra...satt vid utgång A9mitten-första sektion vänstra sidan.basarna o värmen kändes ända dit🎉🎉😂😂 väl värda pengarna

  SvaraRadera
 18. Laibach wannabe, what else?

  Please make something new.

  Shit-music for shit-brain. (Ohhh i´m so unique)

  Bli inte född med bolagsmusik. IDIOTER!

  SvaraRadera