Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-06-11 09:10

Protester mot gripandet av rysk journalist

Den ryska diktaturens gripande av Meduza-journalisten Ivan Golunov möter protester.  Tre framstående ryska tidningar publicerade igår en gemensam förstasida för att markera mot gripandet av kollegan.
Soldater från de ryska inrikes- och säkerhetstrupperna OMON försöker gå i takt på Röda torget.
Den grävande journalisten Ivan Golunov, tillhörande den Riga-baserade onlinetidningen Meduza, har gripits av den ryska diktaturen, och misshandlats av poilsen. Droger ska ha placerats i hans ryggsäck och han är nu åtalad för påstådd knarklangning.

Golunov fokuserade på att avslöja korruption på hög nivå inom politiken och företagsvärlden i Ryssland. Genom att Meduza flytt till EU och Riga ges visst skydd för själva publikationen, men när tidningens journalister befinner sig i Ryssland finns det ingen skydd för dem. Själva MEduza grundades efter massavhopp från Lenta, efter att den tidningens chefredaktör fick sparken efter att inte ställt upp på Kreml-diktaturens linje efter Rysslands invasion av Krim.
Kreml tornar upp sig över Moskvafloden.
Metodiken att åtala journalister för grova brott, och slänga dem i fängelse i i tiotals år är numera fullt etablerad i diktaturens Ryssland, om man inte istället bara rakt av mördar dem likt skedde med tre journalister som undersökte den ryska privatarmén Wagner.

Tre tidningar, Vedomosti, Kommersant och RBS publicerade igår en gemensam första sida med rubriken "Vi är Ivan Golunov", som protest mot gripandet och förföljelserna av ryska journalister. Tidningarna försvann snabbt från tidningsställen, och betingar nu runt 30000:- SEK i samlarvärde på onlinesajterna, om man har alla tre.
Det ryska försvarsledningscentret på Frunzenskaja Naberezjnaja finns med i mina romaner Höstsol och Höstregn.
Reportrar utan gränser rankar Rysslands pressfrihet på plats 149 av 180 rankade länder i sitt pressfrihetsindex. The Economists demokratiindex rankar Ryska Federationen på plats 144 av167 länder med ett index på 2.94 av 10, lägre än t ex Kuba.

36 kommentarer:

 1. Enligt DN ska tom Kreml erkänt att gripandet eventuellt var ett misstag. Jag älskar citatet :

  "Alla kan göra misstag. Det gör även journalister när de publicerar sina artiklar. Ofta gör de väldigt många misstag. Huvudsaken är att man erkänner fel, säger Vladimir Putins pressekreterare Dmitrij Peskov om fallet Ivan Golunov."

  Typ Ja vi har gjort lite fel MEN HAN DÅ!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pressekreteraren med en 100-miljonersvilla i naturskönt läge med utsikt över Moskvafloden, för övrigt. Verkar vara lukrativt. Löfvéns f d pressekreterare Ann Ekberg bor i en sketen trea i centrala Sthlm istället.

   Radera
  2. Ahh, precis som Magdalena Anderson och Aftonbladet...

   Radera
  3. Ja precis likadant, den där journalisten från Aftonbladet sitter så klart i en möglig cell och får stryk tre gånger om dagen på direkt order av Magdalena Andersson. Eller vänta nu...

   Radera
 2. Det finns väl de som menar att han släpptes tyder på att Vladimir verkar tappa greppet något bla denna blogpost på kkrva medan sndra undrar om det kanske är ett trick för att senare återta kontrollen.

  http://kkrva.se/om-svarigheten-att-forutsaga-framtiden/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en massa teorier om att en hel del av det som upplevs som verklig opposition i t ex media i Ryssland är en kontrollerad opposition, som endast tillåts verka inom vissa ramar och som förses med vissa "scoop" av t ex FSB. Om jag minns rätt så fanns det vissa tecken på att det var sant i nåt läckt e-mail-hack för några år sedan.

   Med det sagt så hör kanske Meduza till den verkliga, okontrollerade oppositionen, och då vill man bringa dem under kontroll och påminna dem om att det finns vissa ramar att hålla sig inom.

   Den polycentrism som blogginlägget talar om kan också delvis vara skenbar och arrangerad, för att ge intrycket av en demokratisk rörelse med olika initiativ.

   Det är ett ganska bra trick att offra några ministrar och generaler via egenkontrollerade uppstickartidningar och kicka dem för t ex korruption - det framstår som man faktiskt gör nåt åt korruptionen. Det är samma sak som när Putin går in i nån matbutik och säger åt dem att sänka priset på bröd, givetvis satte butiksägaren tillbaka den gamla prislappen så fort media lämnat, men det såg ju extremt bra ut i TV. Eller den klassiska scenen när Putin kastade en penna i nyllet på Oleg Deripaska, som tyvärr inte verkar vara förevigad på Youtube.

   Radera
  2. Meduza anses av en del vara regimstyrd, trots att man sitter i Riga. Som du skriver kan det handla om kontrollerad opposition.

   Radera
  3. Det skulle ju kunna vara en variant av Maos låt tusen blommor blomma, släpp lite på kopplet och se vilka som rycker i kopplet. Samtidigt så kommer ju Putin inte att leva för evigt och han kommer att bli gammal han också.

   Radera
  4. Det abretas förmodligen för fullt bakom kulisserna med vem som ska efterträda Putin. Han introducerades ju som premiärminister, men den debile tomten Medvedev är knappast aktuell.

   Jag skulle satsa på Anton Vaino om det inte var så att Ryssland blivit så satans rasistiskt de senaste åren, osäkert hur en person som inte tillhör Rysslands majoritetsbefolkning skulle tas emot ute i stugorna.

   Radera
  5. Den som lever får se om det blir en pysounka a la Breznjev eller en stor oreda.

   Radera
 3. Ungefär som Bonnier och Schibsted tidningar i SE då. Skillnaden är att de journalister/författare som har "fel" värdegrund här bara blir utan arbete och andra uppdrag. Några få lyckas få arbete på Kvartal och liknande publikationer eller ger ut skrifter på egna förlag alternativt via crowdfunding (Tino mfl.). Några har utgivit sina alster i andra länder först, om de blivit bestsellers där så kryper i bland något SE förlag till korset och ger ut den i SE på svenska..

  SvaraRadera
  Svar
  1. DeT Äj PjEcIs saMMA saK sOm mEd jud... gLObaListernA I väsT Minsann

   Idiot.

   Under den ryska regimen har dussintals journalister trillat ut genom fönster, knivhuggits, försvunnit, skjutits och klubbats ihjäl. Är det jämförbart med att frilansare inte får förnyade uppdrag tycker du?

   Radera
  2. https://www.themoscowtimes.com/2014/01/16/former-siberian-official-given-probation-for-journalists-killing-a31142

   Vice borgmästaren åker hem till en 74-årig pensionerad journalist som begått den stora synden att klaga på vägunderhållet och mördar honom på hans egen garageuppfart. Straffet: 22 månaders villkorlig dom, dvs inte en dag i finkan för ett kallblodigt mord.

   Är det så Bonnier och Shibsted jobbar tycker du?

   Radera
  3. Trillat ut genom fönster? Är det vad vi kallar balkongflygning i SVerige?

   Radera
  4. Drabbar det ofta journalister som granskat makten i Sverige tycker du? Tur att du är varudeklarerad i alla fall, Mongo.

   Radera
 4. Öm tå? Fin o seriös argumentationsteknik du har BD,förstår du inte skillnaden mellan ungefär och lika med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är att mörda journalister ungefär som att inte förlänga kontraktet för en frilansare?

   Radera
  2. MItt eget EXeMPel VaR HELT eFtErBLIvet MEN jag BeSKyllEr MoTDebATTÖren För DÅLIg Stil SÅ glömmEr fOlk FörHopPNiNGsviS sakFRÅGAn, näMliGeN aTT jAg ÄR helt efTERBliVEn Och bORdE FÖrAS tiLL VeteRInÄren föR de debiLA inlägg jAg GJoRt.

   Radera
  3. Kan du förresten inte svara på frågan jag ställde eller är du upptagen med att låta din vårdare tvätta och mata dig, ditt värdelösa slöseri på organisk materia?

   Radera
 5. Bomba eländet gör oss alla glada! Riktig demokrati födds ur blod och aska som tillexempel i Irak!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gick ju utmärkt med Tyskland. Åtminstone den delen som ryssarna höll fingrarna borta från.

   Radera
  2. Japp, atombomba eländet! Let the US rule the world! Yeeah baby!

   Radera
 6. Verkar svårt att förstå ordet ungefär i sitt sammanhang, och dessutom läsa hela meningen efter som börjar med "skillnaden är..."
  Ironi är kanske inte er starkaste sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är svårt?

   Svårt verkar för dig vara att svara på ett inlägg istället för att skapa ett nytt, men kanske någon vuxen kan hjälpa dig.

   Svårt verkar också vara för dig att svara på en enkel fråga.

   Svårt, för mig, är att se skillnad på dig och en påse högriskavfall från Karsuddens slutna paviljong.

   Radera
 7. Tack!!
  Kul att det funkade att trigga i gång dig, även om det var ganska förutsägbart,vann en hundring nyss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köp lite sex för hundringen, det lär väl vara din enda chans att få nåt av den varan.

   Radera
  2. @iblandekonomi:

   Du stavade fel till "efterhandskonstruktion".

   Radera
 8. Svar
  1. Märkligt, det var precis det din mamma sa.

   Radera
 9. Lars, vad tror du om det som händer i Moldavien, som ju är delvis ockuperat av Ryssland?

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-06-10/eu-and-russia-back-same-side-amid-dueling-moldovan-governments

  SvaraRadera
 10. Positivt att medieförmedlingen funkar där som i resten av världen så man kan lita på att det är tillrättalagt, om än utan västlig finess. Får de officiella statsbidrag för överlevnaden där också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan finess alls! Vilka barbarer!

   Radera
  2. Håller med någon talare ovan - bomba!
   Det blev ju fason på japanerna! Allt som fodrades var ju rätt metodik. Å de är ju glada nu.. förtiden.. bygger fina bilar.. och så där..

   Radera
 11. Skulle gärna vilja se de flesta svenska journalister bakom lås och bom.

  SvaraRadera