Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2019-06-23 11:49

Positiv midsommarvecka avslutar stark vårbörs

"Sälj till sillen och köp till kräftorna." - gammalt djungelordspråk
Midsommarveckan avslutade den starka vårbörsen positivt på flera sätt.
Veckochart OMXS30. Inte mycket som hänt sedan börstoppen 2015.
Veckan som gått stängde den svenska handeln på +2.43% för storbolagsindex OMXS30, som nu är upp 15.58% från årsskiftet. På lite längre sikt har dock inte så mycket hänt, och toppen i indexet från 2015 är fortfarande inte slaget. Fast man har förstås fått utdelningar, men det har man även fått från obligationsmarknaden.

Den svenska kronan försvagades mot dollarn i veckan, och USD steg med +0.10%. Kronan stärktes dock mot euron, som föll 0.26%. Norska kronan steg 0.04% på veckans räntehöjning, efter att initialt ha tappat mot kronan fram till höjningen.

Guldpriset steg +2.80% i SEK per gram och stängde på sin högsta veckoavslutning någonsin, om än något ner från rekordpriset på 425:27 SEK tidigare i veckan. 

Ett gammalt talesätt säger att man ska sälja till sillen och köpa till kräftorna, dvs ligga likvid över sommaren. Man kan väl säga att det är 50-50 och ingen vidare strategi. Börsen (OMXS30 ovan) steg mellan sill och kräfta 2013, 2014, 2016 och 2018, och föll 2015 och 2017. Nu var 2013 och 2014 när bvörstrenden fortfarande var starkt positiv, och bortser man från det så har OMXS30 alltså stigit varannan sommar och fallit varannan sedan den sidledes rörelsen inleddes.

Hur det blir i år är omöjligt att veta.

Vad tror du själv? Vågar du ha fel och säga vad du tror?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Och, i de fall när börsen stigit 15% vid midsommar? Är det fortfarande 50/50? Finns sparare som "behöver" sälja och köpare som är lite sommartrötta!

  SvaraRadera
 2. Jag tror på guldet både i SEK och USD eftersom FED nu är behind the yield curve och UST2y visar vägen. Dvs jag killgissar att USD försvagas och guld och övrigt som handlas i USD stärks.

  Svenska börsen följer väl den amerikanska som vanligt.

  SvaraRadera
 3. Börsen rusar och guldet likaså. Jag gissar att det finns för mycket krediter ute som ingen vill ha och innan den stora inflationen köper man riktiga saker eftersom de som är på insidan av systemet ser framför sig en kreditimplosion.

  SvaraRadera
 4. Jag tror bara det jag vet

  SvaraRadera
 5. Visst, ligger ute ur börs och sek så långt möjligt. Kan ge en prognos på 1594 till kräftorna, så får vi väl se när jag får kräftor..

  SvaraRadera
 6. Börsen och bopriserna håller i sig och går svagt upp och ni mäktar bara med 6 kommentarer!?
  Detta är guld för oss som är inne i ”gamet”
  medan alla förlorare som är utanför, sitter och
  gråter i sina hyresrätter med plastmattor och mumlar ”snart ...snart kollapsar bostadsmarknaden och börsen för det har Lars sagt”.

  SvaraRadera