Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2019-06-14 07:26

Nytt guldprisrekord - över 410:- SEK per gram

Guldpriset har slagit nytt rekord under natten och handlas i skrivande stund för 410:46 SEK per gram.
Guld i svensk krona. Källa: Liberty Silver. Återpublicerad med tillstånd.
Guldpriset har därmed stigit 12.2% i år, lite sämre än OMXS30 på 13.34% exklusive utdelningar.

Ska man hitta på en berättelse som förklarar det aktuella prisrekorden så är det kanske angreppen mot två oljetankers nära Irans kust som ligger bakom det hela, och USA:s utrikesminister Mike Pompeos utpekande av Iran som skyldig, som förklarar stigningen i guldet i natt. Även om svenska kronan förstås försvagats mot dollarn så är nattens rörelse så liten att den inte förklarar detta.

Annars är guldets prisökning i SEK mycket beroende just på den fallande svenska kronan.

Idag ska inflationssiffror komma från SCB, och alla pratar om att de minsann ska komma in svagt, t ex 1.9% mot aktuella 2.0%, och att Riksbanken därmed helst ska sänka styrräntan för en tiondels miss av målet på 2.0%. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Värdet på guld konstant är nästan konstant och istället är det värdet på valutorna som förändras. Det är iofs förvånade att guld fortfarande har den statusen, men det finns en anledning till att centralbankerna hamstrar guld. Om 10 lär priset på guld i SEK vara 20-25% högre om riksbankens inflationsmål uppnås, och i framtiden kostar en dagens lunch tusen spänn, hurra vad bra det är med inflation

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi leker med tanken att det är sant, hur förklarar du då guldets prisutveckling under 1980- och 1990-talen?

   Radera
 2. Vad bra det är med guld!

  SvaraRadera
 3. Sassa brassa mandelmassa, ikväll ska jag bada i Krugerrand.

  SvaraRadera