Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-06-06 16:33

Nytt guldprisrekord: 406:- SEK per gram

Guldpriset mätt i svenska kronor per gram har slagit nytt rekord under gårdagen och nådde 405:89 SEK per gram. Priset ligger kvar ungefär på samma nivå och har som högst noterat 405:62 SEK under dagen.
Guldpriset i SEK per gram senaste månaden. Källa: Liberty Silver, återpublicerad med tillstånd
 (annonsör - detta inlägg är dock ej reklam, dvs jag har inte fått betalt för det.).
Guldpriset har alltså slagit nytt rekord mätt i svenska kronor (per gram, men det är förstås även rekord i andra viktenheter). Detta trots att den svenska skvalpvalutan stärkts något på senaste tiden mot dollarn.

Priserna överträffar alltså tidigare rekordnivåer från skuldkrisens 2011. Någon aktuell medial kris föreligger dock inte just nu, så det kan bli intressant att se vart guldpriset tar vägen när det väl smäller.
Guldpriset i SEK per gram sedan 1950-talet. Källa: Liberty Silver, återpublicerad med tillstånd (annonsör - detta inlägg är dock ej reklam, dvs jag har inte fått betalt för det), 
Drivande de senaste dagarna har alltså varit att guldet faktiskt stigit även i USD, antagligen drivet av finansiell eller säkerhetspolitisk oro. I USD har guldpriset gått från runt 1280 USD per troy ounce i slutet av maj till 1337 (leet) i skrivande stund.

Guldet fungerar fortfarande som hedge mot oroa och portföljbalansering, och det rekommenderas generellt att ha 10-15% guld i en portfölj, dock beroende på hur exponerad man är mot obelånat realkapital i övrigt.

Guld är en väg man kan diversifiera sig bort från svenska kronan, och samtidigt även få en hedge mot finansiell oro.

41 kommentarer:

 1. Har köpt fysiskt guld sen i höstas, verkar som min magkänsla är rätt. Sker dessutom ingen statlig registrering vid köp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte? Det ska ske enligt penningtvättlagarna, och därtill lär ditt namn finnas i företagens lagstadgade bokföring. Sedan syns det på dina korttransaktioner etc. Vid en revision kommer det upptäckas, och om du inte deklarerat försäljningen blir det skattebrott, gå direkt i fängelse utan att passera gå.

   Radera
  2. Att guld slipper undan skatt är bara en myt, man slipper undan moms. Inget annat.

   Radera
  3. Har betalt det mesta kontant. Tavex och en annan säljare tar kontanter. Tavex registrerar mig som kund men meddelar inte staten.

   Radera
  4. Det gör inte bankerna heller. Men när staten hälsar på hos Tavex, så får de datat på begäran.

   Radera
  5. Liberty Silver som du själv rekommenderar är väl i Estland? Går svenska staten och knackar på dörren även där?

   Radera
  6. Nej, de finns i Skåne.

   Radera
  7. Köpa guld hos Liberty är en sak, när jag sålde av lite innehav tillbaka till Liberty så fick jag skicka in en scannad kopia på mitt leg. Om lagen säger att jag borde göra det så är den skapat av våra politiker, inte för att Liberty ömmar för den personliga säkerheten misstänker man.

   Radera
  8. Lagarna mot penningtvätt och finansiering av terrorism kräver "know your customer". Samma som för t ex aktiehandel. Dokumentationen finns, precis som hos banken, bara för SKV att hämta. Därtill ska man granska och bedöma om det verkar ligga fuffens bakom, t ex om det finns något som antyder att det kan handla om en målvakt (t ex om en uteliggare kommer in till Tavex och ska sälja en massa guldmynt).

   Radera
  9. Kundkännedom heter det på svenska. Förlåt.

   Radera
  10. Väntar bara på den dagen då försäljningar via Liberty och Guldcentralen dyker upp på deklarationen.

   Radera
  11. Behöver nog nå lite högre volymer, men varför inte? Aktiehandel rapporteras ju till SKV.

   Radera
  12. Tekniskt sett borde väl reavinster på guld beskattas? Visst kan det vara svårt för SKV att pussla ihop rätt köp med rätt sälj, men det är ju samma för aktier så en K4:a med guld borde kanske skapas?

   Radera
  13. Man använder redan K4 för detta, anges som övriga tillgångar, samma som valutor har jag för mig. Viktiga är att det är angett och inköpspris och försäljningspris finns, så vinsten kan beskattas. Har alltid deklarerat försäljning av guld.

   Radera
  14. Bondförnumstigt och hyvens så det förslår! Rätt skall vara fotriktigt och löfven skall ha in sina pengar.

   Radera
  15. Pengar är tillåtet att föra in utan till och moms. Köp Maple Leaf Eller Gold Eagle på resan till Nordamerika. Eller Kruger Rand I Sydafrika. Finns även Golden Panda I Kina.

   Eller köp 22K smycken i Thailand och ta med.Den här metoden fungerar ju bara upp till den deklarationsfria gränsen som är €10k inom EU.

   Radera
 2. Exponerad mot obelånat realkapital?

  Hur mycket svarta pengar man har i madrassen som är svårt att göra sig av med på vettigt vis?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fastigheter, skog, konst, veteranbilar, premiumsportbilar mm - saker som över tiden inte går ner i pris och som inte är direkt kopplat till finansmarknaden. Dock är de ju inte osårbara, utan dras lätt med, men det finns uppsjöar av realkapital man kan diversifiera mot.

   Radera
  2. På 90-talet rasade även värdet på konst och samlarbilar.
   Men sånt har väl generellt klarat de senare små krascherna ganska bra.

   Radera
  3. Tar du något som är internationellt gångbart så blir resultatet inte Sverige-beroende, annat än på svagare valuta.

   Radera
  4. Själv håller jag mig på mils avstånd från sådant jag inte kan, och ägnar mig således inte åt sådana tillgångar.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Guldprisrekord... javisst. Om SEK forstsätter skvalpa har vi snart satt prisrekord i allt, inklusive Bitcoin.

  Mot USD har guld en ganska bra resa kvar till ATH.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spelar det för roll? Som svensk är väl poängen att diversifiera mot SEK fall, inte USD? Förutsatt att du tjänar pengar i Sverige.

   Radera
  2. Killgissar att vi då får nya saftiga rekord även i SEK. Guldfonden GLD är långt ifrån rekordnivåer räknat i ton.

   Radera
  3. @Marcus hur menar du att guld blir mer värt för att du får lön i SEK? Det är ju din lön som blivit mindre, inget annat.

   Poängen är att guld är ganska långt ifrån all time high. Framförallt är grafen lite underhållande mätt mot den klassiska Cornucopia-bubbel-grafen. Den prognostiserar att det blir ett ganska rejält fall framöver (jag håller inte med i gissningen, men bubbel-grafen har ju en oöverträffad ställning här).

   Radera
  4. @Siwoti, Hur handlar du i GLD? Verkar inte vara möjligt enligt EU regler från 2018 enligt Avanza?

   Radera
  5. Linus, du (och bloggaren) har fortfarande bytt runt på x- och y-axeln.

   Här:
   https://www.libertysilver.se/diagram/?fromIndex=SEK&toIndex=XAU&period=MAX&weightUnit=g

   Radera
 4. Kommer ihåg att på 90-talet hade Schweiziska banker guldautomater där du kunde mata in kontanter och på ut guldtackor helt anonymt. Vet inte om de fortfarande finns kvar. Men tackguld är och förblir, tillsammans med 5.56, 7.62 och toalettpapper, de oslagbara betalningsmedel för en prepper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips. Kan man ha med sig 100k när man flyger?

   Radera
  2. Halvautomatisk hagel är min Prepper favorit.

   Radera
  3. GGG

   Guns,grub and gold. 😀

   Radera
  4. Eh, va? .308 Win är samma som 7.62 NATO.

   Radera
 5. Finns det någon som har kollat på Goldmoney här. Där kan man välja att köpa guld i valfritt land och valv till väldigt låg månadskostnad. Sedan kan man välja att ta ut guldet eller sälja det via kontot. Om man tar ut det i guld flera år senare undrar man när man skall räkna själva försäljningen vinst från när då ???Skall vinsten räknas från när man fick guldet fysiskt, kryp hål eller?

  SvaraRadera
 6. Hur handlar man pappersguld nu för tiden? De EFT:er jag handlat i tidigare är stängda för köp nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar samma sak, varför är det stängda egentligen?

   Radera
  2. EUs Mifid 2 och Priip regler kräver dokumentation och begränsar provisioner som de amerikanska etf:ar inte orkar eller vill efterleva.

   Man kan komma åt dessa etf via konton utanför EU.

   Radera
  3. PS
   Finns faktiskt en del sätt att handla inom EU, fast de flesta är mindre likvida än GLD.
   Det finns etf:ar om man vill gå den vägen (se tex. https://www.justetf.com/en/how-to/gold-etfs.html), sedan finns certifikat eller handla med terminer om man vill ha bra likviditet.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera