Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-06-02 14:48

Nybyggandet fortsatt på rekordnivåer i Uppsala

Nybyggandet av bostäder i Uppsala tog bara en kort paus i samband med fallet i bostadspriserna, och har återigen tagit fart som om några problem inte existerar. Detta trots att det inte finns några tecken på att priserna ska återhämta sig i kommunen.
Uppsala Domkyrka tornar upp sig över Fyrisån.
Husmask rapporterar att lägenhetspriserna låg på 36 082 SEK/m2 i maj, baserat på Boolis data. Det är ner 24% sedan toppen på 47 569:- SEK i juli 2017 och lika mycket sedan toppen i juli 2015. Tittar man på säsongsmässigheten i maj är priserna ner 12% från 40 813:- SEK i maj 2017 till maj 2019. Man kan förmoda att den återkommande säsongsmässigheten i juli i mycket drivs av föräldrar som köper studentbostäder till sina telningar inför terminsstarten 12%. Juli 2017 till juli 2018 var priserna ner 16%.

Nybyggnationen i Uppsala har likt på många andra orter rusat i höjden de senaste åren och det finns en stor buffert med byggstarter, som fortfarande inte jobbats ikapp, även om man på glidande helår nu har en balans mellan byggstarter och färdigställanden.
Nybyggandet i Uppsala.
Bufferöverskottet med byggstarter 2014 - 2018 är dock inte ikapp när det gäller färdigställandet.

Byggstarterna i Uppsala är också på enskilda kvartal tillbaka på de ungefär de nivåer som rådde innan kraschen, även om det på grund av tre mycket svaga kvartal inte syns i de glidande medelvärdena.

Uppsala verkar alltså fortsätta bygga sig rakt in i kaklet. Sett till överproduktionen finns det en allvarlig risk för en ordentlig krasch i priserna hos kommunen. Bara det senaste halvåret har det byggstartats hela 2 464 bostäder i Uppsala kommun, varav 1 567 lägenheter i flerbostadshus. Småhusbyggandet är alltså också brutalt på orten, med hela 897 påbörjade villor och radhus på bara ett halvår. Här kan vi antagligen prata om villamattor. Tillägg: Ser ut att ha gjort ett fel med villor. Bortse från villastarterna.

Men vem är det som ska köpa? Och bygger Uppsala ut sin service motsvarande? Villor och radhus köps eller byggs i stor utsträckning av barnfamiljer. Med nästan 1000 villor på ett halvår, så kan det handla om 2000 barn som inom kort behöver skolor och förskolor. Inte bara behöver dessa byggas, man behöver också rekrytera personal. Till detta kommer vatten- och avlopp, samt övrig samhällsservice, som kollektivtrafik, vägar med mera.

Att Uppsala har en plan ska man nog inte utgå från. Finns det någon plan så är den väl större är bättre, trots att det sällan eller aldrig är på det viset.

Staden är landets fjärde största med 225 164 invånare 2018.

2018 ökade Uppsalas befolkning med 5 250 personer, varav 1 436 var 19 år eller yngre, och behöver förskolor, skolor eller gymnasieplatser. Samtidigt färdigställdes 1 628 bostäder, eller ungefär 3.22 invånare per bostad. 2017 färdigställdes 3 399 bostäder och befolkningen ökade med 5 355 personer, eller 1.57 personer per ny bostad. Sett till aktuell takt är man tillbaka på detta höga byggande det senaste halvåret och 2018 var bara en tillfällig paus i byggandet.

Visionen för Uppsala är väl att gå runt Malmö i invånarantal, eftersom det är någon form av tävling om att vara störst. Exakt varför lämnas som en övning åt politikerna, som säkert kan trolla fram åsikter som stödjer detta, till skillnad från fakta.

Att det är för att bevara centrum verkar uteslutet. Bilfritt ska det vara, och vintertid med spontana fällor av dubbdäcksförbud. Funderar på att ta bil med dubbdäck till Uppsala i rusningstid, utrustad med extra däck, och däckbytesutrustning och helt enkelt parkera mig i en korsning där man inte får fortsätta köra utan att först byta däck. Fungerar säkert bra för lokalbefolkningen, som vet var man inte får köra, även om jag killgissar att dessa skiter fullkomligt i förbudet. Någon som hört talas om någon som bötfällts av polisen för att använt dubb på dubbfri väg i Uppsala?

Men köpladorna utanför centrum vill väl ha större befolkning får man förmoda?

17 kommentarer:

 1. Blir HR av det osäljbara. De enda som betalar 14000 för en trea blir soc. Kommer bli kanon

  SvaraRadera
 2. Bra! Snart har vi chansen att göra oss av med hyresregleringen.

  SvaraRadera
 3. Min amatöråsikt som hemnetknarkande i området.
  Just villor saknas verkligen och jag tror det kommer säljas, det är dock dyrt. Blir förvånad över siffran av byggstartade villor och radhus för det har inte funnits särskilt mycket på hemnet de senaste åren. Får bara 13 hits nu på nyproduktion villor över 90 kvadrat. Nytt område dock som dominerar och det är ultuna. Planerar tror jag kommunen gör hjälpligt för nya större områden de själva planerar - det dom inte tar höjd för är ombyggda sommarstugor och privat byggnation på landsbygden runt om. Vilket såklart byggs eftersom de övriga nya husen säljs för 4-5 miljoner. Skolor planeras men skjuts fram.
  Just byggprojekten tycker jag var väldigt låg profil runt hela förra året. Nu byggs det mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själva staden som du skriver har inte byggt så många villor de senaste åren (iaf inte med generösa trädgårdstomter). Är mer radhus/kedjehus. Däremot byggs rätt mycket på landet och i samhällena runtom staden (Bälinge, Björklinge, Storvreta, Almunge) plus hela Knivsta kommun i princip.

   Sen hör det till att nästan hela stan utom vissa gamla skärgårdsöar och morändelar uppe på åsen vill sjunka ned mot Fyrisån. Hade jag sökt boende centralt hade jag tittat på moderna bostäder (= byggt från och med mellankrigstiden) p.g.a. pålningen. Sättningsskador ger mig en viss förståelse för varför man rivit såpass som man har gjort i centrum.

   Radera
  2. Man bygger väl och säljer inte villor särskilt ofta utan man säljer tomt så folk kan bygga villa.

   Radera
  3. Tim - Som jag har märkt får flera olika husföretag kontrakt för att bygga och sälja ett stort antal tomter och sedan säljs ev ett fåtal tomter direkt för valfritt byggande.Det kanske beror på vart man letar iofs. De områden jag tänker på är Lindbacken, Näs Focksta, Vårdsätravik, Danmark, Fullerö, Gunsta mfl.

   Radera
 4. Ska man då vara så fräck att man påstår att byggarn hade ett överpris på uppåt miljonen per lägenhet , men fortfarande drar in nån krona trots prissänkning ?

  SvaraRadera
 5. Uppsala kommun är också den kommunen som fick anmärkningar på sig i revisionen att de hade noll koll på sina siffror.

  Tror kommunen är på väg käpprätt åt helvete. Det är ändå Sveriges 4:e största stad så det är illavarslande.

  SvaraRadera
 6. Cornu. Dina svar finns kanske i fyrspårs avtalet uppsala och knivsta har skrivit med staten. Där staten blåser skiten ur naiva lokala politiker
  Nämnda orter ska bygga något utopia i skogen med 30% hyresrätter utan parkering där alla ska cykla långa sträckor. I studierna för planeringen hämtar man exempel från london och södermalm för hur tätt o bilfritt man ska bygga mellan uppsala och knivsta.

  SvaraRadera
 7. Finns det tillräckligt med el i Uppsala för detta eller har miljöpartiet tänkt till här också?

  SvaraRadera
 8. Uppsala ska bli en del av Stockholm snart om vi har höghastighetbanna.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. En sak att hålla i minnet: Uppsala kommun är 2/3 så stort som Blekinge till ytan (2234 km2). 230k invånare behöver i sig därför inte märkas så mycket, det är ca 30 inv./km2 om man räknar bort själva centralorten Uppsala (155k inv.) och dess yta (43 km2) ur ekvationen. Jämförelsevis bor ca 23 personer per km2 sett till hela Sveriges yta inkl. alla skogar, myrmarker och fjäll.

  SvaraRadera
 11. Jag känner en som har blivit bötfälld på Kungsgatan! Men jag tror dock dessa bötfällningar är nog inte många trots att polishuset ligger väldigt strategiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt att glömma bort jag har själv missat det några gånger utan konsekvens innan vi skaffade dubbfria däck.

   Radera
 12. Precis som tidigare nämnt.
  Osäljbara lägenheter görs om till HR.

  De som har råd att bo i dessa är ironiskt nog de som inga pengar har, kommunen betalar.

  SvaraRadera
 13. Ju större städer ju större fördelar... Det är därför som städer växer...

  SvaraRadera