Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-06-29 16:50

Nyamko Sabuni blev ny partiledare för Liberalerna

Som väntat efter att övriga kandidater hoppat av valde Nyamko Sabuni till partiledare för Liberalerna på partiets landsmöte. I sitt tal sade hon att staten ska vara som en snäll storasyster.
Slut med ståndaktig politik?
Nyamko Sabuni är alltså ny partiledare för Liberalerna. Alla spekulerar friskt kring vad detta kan och inte kan innebära, och vänstern har dragit fram diverse konspirationsteorier om vilka som ligger bakom. Tydligen ska bland annat partigiganten Carl Hamilton hostat upp pengar för opinionsundersökningen, som visade på stödet för Sabuni.

Tydligt är att vänstern från ytterlighetsvänstern till Aftonbladets ledarredaktion darrar på beskedet, trots att Liberalerna alltså är ett av stödpartierna åt regeringen. Det här var inte önskat från vänster, och således är det väl bra? Eller?

I sitt tacktal sade Sabuni bland annat följande:
"Sverige är möjligheternas land, men det finns också många problem att hantera. Vi riskerar en ny lågkonjunktur med ökande arbetslöshet. Vi måste se till att svenska företag kan öka sin konkurrenskraft. Vi behöver bidra till att minska de globala utsläppen och ta ett stort ansvar för klimatet. Liberalerna ska vara möjligheternas miljöparti. Vi behöver politik för fler friska år, men också en omsorg och sjukvård som kan ta hand om allt fler äldre.
[...]
För mig är den betyder den liberala ideologin att staten ska fungera lite som en snäll storasyster. Samhället ska finnas med reformer när friheten saknas, men annars vill man ju ha den där storasystern lite på avstånd, eller hur? Alltså: reformer för att öka friheten där den saknas – annars ska vi få sköta våra egna liv, och det ska staten respektera."
Ett rätt intetsägande tal, och det där med snäll storasyster har ju inte varit partiets linje de senaste åren, snarare elak styvmor. Återstår att se om detta då innebär den ändring som vänstern så djupt fruktar, baserat på deras missnöje med Sabuni.

Dock har Sabuni proklamerat att man kan lita på Liberalerna och JÖK:en ligger alltså fast, och man fortsätter vara en stödparti åt socialisterna i regeringen.

Nu återstår att se om jag kan fånga Sabuni på bild i Almedalen, annars får vi nöja oss med den ståndaktiga illustrativa logotypen för Liberalerna tills hon fastnar på bild.

25 kommentarer:

 1. Jag önskar henne lycka till och gratulerar henne till att bryta vithetsnormen (tack Hakelius).

  Men behövs partiet? Är man socialliberal till höger finns ju C, till vänster S, och för de liberalkonservativa finns M.

  Hon kommer att få det tufft, men det hade även Ullenhag fått det, men med lite andra problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liberalerna kan möjligtvis vara en mjuk övergång och alternativ för tveksamma centerpartister som vill rösta på något vettigare än på ett parti lett av Annie Lööf.

   Radera
 2. Hon verkar blanda ihop stat och samhälle. Tror inte man ska ha några större förhoppningar på henne när det gäller liberal ideologi.

  Däremot kan det nog bli en hel del socialism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När har det inte blivit en hel del socialism?

   Radera
 3. Jag hoppas att hon är lika ärlig, rak och tydlig som jag fått intryck av. Det är något som varit bristvara i svensk politik. I så fall behövs partiet definitivt.

  SvaraRadera
 4. Jag tror hon är rätt så klarsynt. Jag tyckte alltid hon uttryckte sig bra när hon blev intervjuad när hon jobbade för regeringen Reinfeldt. Hon blir en förstärkning för de politiska krafter som är trötta på Stefan Löfvén och hans regeringskompisar. Lycka till Nyamko!

  SvaraRadera
 5. Jag tror och hoppas att hon byter politisk inriktning. Hon är det klart bästa valet och har stor chans med en mer högerliberal politik öka i opinion. Ta nu bort Maria Arnholm som partisekreterare. Hennes vänsterliberala inflytande är nog den största orsaken till kräftgången under 4%

  SvaraRadera
 6. Betyder att "JÖK:en ligger alltså fast" att man när nu Sossarna inte satsar de pengar man var överens om därmed fäller regeringen? Eftersom Sossarna inte håller va de lovat i försvarsfrågan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var försvarspengarna en del av jabuariöverenskommelsen?

   Radera
 7. "En röst på L och på C är en röst för en borgerlig regering"
  Så blev det inte....
  En röst på C + L blev en röst för socialism....
  När nu inte regeringen är beredd att backa försvarsutskottets försvarsberedning får man hoppas att dom har mod nog att fälla regeringen, men så lär nog inte ske....
  Får bara hoppas att dom får feedback för sina lögner om att "en röst på C+L är en röst för en borgerlig regering" i nästa val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tell me lies, tell me sweet little lies..."

   Radera
 8. Bådar nog gott för framtiden då alla partier samtalar med varandra utan skygglappar.

  SvaraRadera
 9. Sabuni älskad av NMR

  SvaraRadera
 10. Om allianspartierna någonsin ska regera med stöd av SD blev det med ens betydligt dyrare politiskt för Åkesson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyamko kan se defensiv ut för omvärlden, sen kommer SD fila bort i princip alla uddar i sitt program. Björklund var en tacksammare verbal slagpåse. Lite som manliga politiker som debatterar aborträtt med kvinnliga dito.

   Radera
 11. Sossarna är tamejtusan genialiska, de kan nu genomföra politik som Suhonen, Sjöstedt och dylika avskyr med ursäkten att C och L behöver lugnas, annars kanske Jimmie släpps fram.

  Genialiskt, även om jag skyr både Annie och Jan som pesten!

  SvaraRadera
 12. Sabuni för väl L högerut antar jag. Då blir nästa val kanske lite mer tydligt från början då vi har M, SD, KD L vs S, V, C, Mp

  Ser man på påcenten, så ligger ju vänsterblocket på kring 48% och högerblocket utan L på kring 43%. L behövs i så fall för ett högerblock.

  Dock misstänker jag att L kör en fuling. De vet att högerfolk kommer att stödrösta på dem och på så sätt hålla dem kvar genom sin svängning. Dock lär de lika svekfullt stödja sossarna nästa gång. Inget nytt under solen alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är väl just hur många högerväljare som törs lita på vad L säger och stödrösta på dem? Ligger de dessutom rejält under 4% så minskar nog den möjligheten avsevärt.

   Radera
  2. "Frågan är väl just hur många högerväljare som törs lita på vad L säger och stödrösta på dem?"

   Med lite eftertanke är det nog som följer(och stödjer din fråga). L är fortfarande emot SD och har som mål att förhindra dem till all kostnad. Det innebär att på pappret kommer L närma sig SD men när det kommer till kritan så kommer de gå över till C och S som i detta val. Förmodligen helt planerat.

   För konservativa väljare är det nog bäst om L(och C) går i graven.

   Radera
  3. "Frågan är väl just hur många högerväljare som törs lita på vad L säger och stödrösta på dem? "

   Jag har svårt att se det. Nyamko har ju också sagt sig vara villig att göra upp med S (t.o.m sitta i regering med dem) bara det finns en "gemensam vision".

   Det Nyamko möjligtvis kan tillföra är att få bort de största dumheterna från FP, tänk kampanja för euron eller svenskt medborgarskap i EU när vi redan är med.   Radera
  4. Det ser ur som L gör en liten högergir. Bra i min värld.

   Att stödrösta däremot går helt bort. Platsar man inte i laget har man inget där att göra och ska bort så fort som möjligt. Det är både korkat och omoraliskt att stödrösta.

   Radera
 13. Ja men folkpartiets linje harjulånge varit att staten ska vara en snäll och ganska puckad storasyster... Som ska hunsas, förtryckas och utnyttjas hejdlöst av den elaka, försupne styvfadern (EU), genom folkpartiets förflyttning av makt dit.

  Alltså inget nytt i detta citat.

  SvaraRadera
 14. Det blir intressant att följa!

  SvaraRadera