Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-06-13 08:02

Nya politiska direktiv till SVT - som publicerar artikel bakom betalvägg

Det tvångsfinansierade Public Service med vuxendagisen SR och SVT ska få nya politiska direktiv, under fortsatt snack om "oberoende" från kulturminister Amanda Lind. Själva publicerade SVT:s programchefer en artikel bakom en betalvägg hos Dagens Nyheter, så skattebetalarna inte kan läsa, istället för på den egna tvångsfinansierade hemsidan.
Programchefen Jan Helin från tvångsfinansierade SVT, publicerar i sin yrkesroll artikel bakom betalvägg hos DN.
Regeringen föreslår nya politiska direktiv till SVT, SR och UR, men fortsätter ändå kalla dessa för oberoende, i en sorts nyspråk som inte står Orwell efter. Kultur- och demokratiminister säger i regeringens pressmeddelande:
"Oberoende och starka public service-företag har ett stort demokratiskt värde för hela samhället. Vi lever i en omvälvande tid för medierna och förslagen i propositionen ger bättre förutsättningar för ett modernt public service som är tillgängligt och relevant för publiken också kommande år. [...] Medielandskapets utveckling under 2000-talet har präglats av digitalisering och globalisering. Det ställer krav på oss politiker att anpassa villkoren efter nya spelregler"
Bland annat innebär de nya direktiven att Internet ska vara kärnverksamhet, trots att det SVT och SR publicerar på Internet inte omfattas av granskningsnämnden. Man ska också täcka så kallade vita fläckar och värna mångfald av nyheter och ta hänsyn till andra nyhetsmediers konkurrensförutsättningar,.

Dessutom ska Public Service få ytterligare skattepengar - initialt 166 MSEK extra och sedan ska anslagen till det skattepenggaranterade vuxendagisen höjas med två procent om året. Fri lek för andras pengar, med garanterat höjda anslag varje år, utan några som helst krav på att någon vare sig tittar, lyssnar eller läser.

Som respons på detta publicerar de skattepengdiande programcheferna Lena Glaser och Jan Helin en debattartikel bakom en betalvägg hos DN.

Man gör också ett kort referat av det hela på sin hemsida, men publicerar inte helheten.

Varför publicerar SVT:s programchefer i sin skattefinansierade yrkesroll sin debattartikel bakom en betalvägg, så deras tvångsfinansierande "kunder" inte kan läsa denna, utan att betala Dagens Nyheter? Duger inte SVT:s egen hemsida?

Det är naturligtvis oacceptabelt att något som helst som tvångsfinansierade SVT gör inte ska vara tillgängligt för allmänheten utan att behöva betala en extra gång med redan skattade pengar. Ett kort referat på den egna hemsidan, som dessutom avslutas med "hela artikeln finsn publicerad hos Dagens Nyheter" är inte acceptabelt.

Public Service kan det knappast kallas när arbete placeras bakom en betalvägg.

Referatet hos SVT innehåller endast två citat av hela artikeln från DN och är alltså inte samma.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Varför inte en ny form av väggtidningar? Varje bostadsrättsförening eller hållplats inom kollektivtrafiken åläggs att montera upp en storbildsskärm - helst flera I bredd - där kvalitetsgranskade och oberoende nyheter ständigt presenteras så att det förundrade folket ständigt får aktuell och korrekt information.

  Kameror granskar ditt ansikte och kontrollerar att du har en seriös blick när du tacksamt tar emot visdomen från staten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi nu ska dra lärdom av den kinesiska kulturrevolutionen tycker jag nog att vi ska plocka de bästa, och inte de tristaste bitarna.

   a) Riv alla religiösa byggnader, eller använd dem till profana ändamål. Altartavlor och dylikt bränns på bål.
   b)Tvinga ut alla Stockholmsläkare att tjänstgöra på landsbygden.
   c) Avrätta alla suspekta, velourbyxade kulturpersonligheter. Ni vet ju att de är tallande, gubbsjuka bidragsparasiter ändå. Det ska inte produceras NÅGON elitkultur som inte tjänar folket. allsång på Skansen? Helt OK. Högläsning av Wieslawa Zsymborska i någon dåligt upplyst källare i Stockholm? Kula i nacken.
   d) Skjut de politiker som är för slapphänta och inte tillräckligt progressiva.
   e) Stefan Löfvén och en hedersvakt från svenska armén simmar över Sveriges bredaste flod (antagligen nån i Norrland). I komplett stridsutrustning.

   Radera
  2. @Ben, jag ser att du är en själsfrände och sann konnässör av kulturrevolutionen! Ett tips är att googla "Landsberger" så hittar du en sajt med dussintals underbara affischer, sorterade per kategori. Tror att den där med läkarna heter "Up the mountains, down the valleys" och visar en ung barfotaläkare som lämnat den värdelösa universitetsmiljön och i stället ger sig ut i byarna.

   Radera
  3. @Ben: Som norrlänning tar det mig emot att säga det men rätt ska vara rätt; Klarälven/Göta Älvsystemet är Sveriges längsta flod och den med största vattenflödet. Kanske Frank Baude och Ulf Dageby kan stå för underhållningen?

   Radera
  4. Längst kanske, men är dessa bredare?

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Ben Dover för president!

   Radera
 2. Ehm, men detta låter som delar av innehållet i de slutsatser som drogs i SOU 2018:50, som legat tillgänglig i ca ett år på regeringens hemsida.

  I den utredningen har Angelika Bengtsson (SD) för övrigt suttit med. Kan inte ha varit lätt för henne att sitta där tillsammans med Rosanna Dinamarca + ett gäng sossar som alla är positiva till public service.

  Å andra sidan har SD lämnat ifrån sig nån motion som är extremt positiv till public service som sådan. Så vad tycker de egentligen numera i frågan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det vata så att de är positiva de med men vill ha mer folkmusik och mindre Juttu?

   Radera
 3. Var är protesterna? M i Stockholm skramlade ju i 5minuter att de ville lägga ner Public service helt så jag antar att det inom en bredare M samling åtminstone är emot en utökning av densamma, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det är nog bara SD och KD som har ett rimligt stort väljarstöd mot public service. Majoriteten av M-väljarna verkar (enligt SIFO) tycka att public service är "prisvärt". Liksom f ö övriga partier utom de förstnämnda.

   Radera
 4. Föraktet för PS ökar mer och mer. Vi andra tvingas betala.

  På tal om att tvingas betala:

  Igår fick vi i Kalmar brev (japp, riktigt brev) från EON som säger att efter regeringens beslut tvingas de höja elnätsavgifterna från och med 1 juli! Skandal med tanke på att vi redan nu betalar extremt höga avgifter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Eon höjde avgifterna med 10%.
   665kr/månad samt 70öre/kWh blir vår nya tariff för 20A.

   Radera
 5. Wtf? Är det som händer med det här landet alltså? Häpnadsväckande

  SvaraRadera
 6. SweTanic stävar på för full maskiner. Kapten Löven till Styrman M Andersson. "Det går ju alldeles underbart för oss" Styrman "Ja visst nu när vi fått ordning på allt PS skatte oket tyngre så orkar inte SvenneBanan bråka med oss"
  Men Kapten vart är vi på väg?
  Kapten " Det är inte så viktigt bara vi har makten så blir det bra. Kanske vi skall segla till Nord Korea Dom vet hur man skall göra.

  Skybird
  För övrigt har jag börjat kolla upp hur man säger upp sitt svenska medborgarskap. Dags hoppa av SweTanic?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du hittat något bättre alternativ än?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Nord


   ...............................Korea

   Radera
 7. Jag uppskattar både SR och SVT. Har tillgång till många TV kanaler men föredrar ändå SVT för det mesta. Jag lyssnar mycket på P1 och där finns mycket att lära. Har svårt att förstå de som styr galla över SR och SVT. Alternativen är ju reklamkanalerna. Där är ju mest underhållning. Om man är nöjd med detta så kan jag förstå belackarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. SVT måste bli modigare i vad man investerar i.
   Framsynta programchefer i SVT har tidigare lett till skapandet av saker som Tårtan, Ika i rutan, skrotnisse och hans vänner, skäggen, Varanteatern mm mm.
   Fram för mer vågad programskapande

   Radera
  2. Problemet är ju deras politiska vinkling. Skattefinansierad media måste vara neutrala och sakliga, vilket inte SVT och SR uppfyller på långa vägar.

   Radera
  3. Nej visst, reklam-tv är inte så mycket bättre. Men man måste faktiskt inte titta på TV. Förundras varje gång jag besöker mina föräldrar över att de alltid sitter framför TVn och muttrar över vilket dåligt utbud det är. De verkar inte ha förstått att det finns en avstängningsknapp

   Radera
  4. Vill man se politiskt vinklad TV föreslår jag att man tar en titt på t.ex CCTVs engelska utsändningar. Det msn borde göra mer är att begränsa mängden materiel som produceras huvudstaden men att försöka SVT bli någon sorts tråk-TV bara för att de kommersiella kanalerna inte klarar av att konkurrera lite korkat. Möjligtvis skulle man kunna reglera att allt som produceras av externa produktionsbolag ska ha rätt att sälja till kommersiella aktörer om deras produktion för PS är en succe.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Jag tycker faktiskt att man kan lägga ned public service eller iallafall ge dom ett MYCKET tydligt mandat för HUR dom skall rapportera.

  Det är väl närmast en sanning att dom är vänstervridna och rapporterar från ett perspektiv vänster-från-mitten.

  Dagstidningar kan man iallafall välja vad man vill läsa, man vet att AB är S-märkt och att man får lite mer sansade nyheter med SvD.

  Public service har blivit närmast ett propagandaorgan som istället för att granska makten (eftersom vi har regering till vänster om mitten) lägger all sin tid på att försvara dom och granska oppositionen.

  Det kan dagstidningar med tydlig tillhörighet få göra. Public service skall neutralt rapportera om och från om hela sverige. Om någon av journalisterna satte sin fot utanför stockholm och såg sig omkring skulle vara en bra start...

  När vi ändå håller på, alternativa medier har visat sig fungera bra och skall absolut inte begränsas. Det har ju varit en del prat om att stävja "hatet" men eftersom vår nuvarande regering har definierat allt till höger om mitten som "nazister" och "rasister" så skulle ju det bli förödande för demokratin om man helt enkelt förbjöd opposition, går inte.

  Man har flyttat målstolparna så pass långt att de som jobbar på public service inte tycker det viktigaste är sin integritet som oberoende, allt skall granskas, utan att man kan välja och färga det med sina sympatier.

  Den enda som verkar stå pall är janne josefsson som faktiskt granskar allt men han har väl också börjat brännas ut av all sk1t han får när han granska "fel" problem :)

  SvaraRadera
 10. Tycker inte SVT är något "vuxendagis". Kvalitén är hög, men

  1) Det ska inte tvångsfinansieras.
  2) Innehållet har en klar slagsida åt väntser
  3) Staten ska inte hålla på med media. Det hör hemma socialistiska folkrepubliker.

  SvaraRadera
 11. Det är fantastiskt: Nästan varenda dag läser jag något ännu mer absurt än vad jag läste igår!

  SvaraRadera