Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2019-06-03 17:54

MÖP-måndag: Upphandling av ny stridsväst avbruten av FMV

"Tilldelad materiel är tillräcklig materiel!"
Försvarets Materielverk FMV har avbrutit upphandlingen av en ny stridsväst, på grund av bristande konkurrens och för höga offererade priser. Systemet skulle ersatt stridsväst system 12.
Stridsväst system 12 (?) eller 08 (?) på personal från förmodat 132:a säkerhetskompani sjö. Tillägg: Expert säger att det är kroppskydd 12.
Upphandlingen av nya stridsvästar till Försvarsmakten har alltså avbrutits. Stridsvästarna är en långdragen historia, fylld av problem. Allt nedan är med reservation för att det finns olika benämningar på västarna.

Snigel Design ska ha levererat en stridsväst 08 i begränsad omfattning, och sedan skulle det tas fram en stridsväst 12 utifrån förbättringsförslag på stridsväst 08.

Västen för system 12 designades också av Snigel Design, som dock därmed inte fick offerera själva tillverkningen. Anbudet tillföll ett annat svenskt bolag, som hade rätt kvalitet i produktproverna, men sedan visade sig inte uppfylla kraven på bland annat brandsäkerhet och IR-signatur på den skarpa leveransen.

En ny upphandling gick ut 2017, men har nu avbrutits. FMV:s presskontakt A J Andersson skriver till bloggen:
"Upphandlingen avbröts på grund av bristande konkurrens och för höga offererade priser. FMV kommer tillsammans med Försvarsmakten att se över om behov kvarstår och i så fall gå vidare med en ny upphandling. Den avbrutna upphandlingen avsåg ersättare till Stridsväst system 12."
Kort sagt har ytterligare år passerat utan att ärendet närmat sig en lösning. Det får ändå anses vara positivt att FMV inte är beredda att betala vad som helst för västarna. Samtidigt finns behovet av en fungerande lösning i volym för ett expanderande svenskt försvar, där man delvis fortfarande använder ett ålderdomligt stridsbälte.

Sedan blir det ett problem om svenskt försvar inte kan få önskat materiel, för att ingen vill sälja dem till ett hanterbart pris. Man kan också fundera på om svenska kronan spelat in här, utifall att man hade utländska leverantörer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Klassiker att man fuskar med de "riktiga" leveranserna. Men det gamla systemet är väl hyfsat, så man har väl rådrum att vänta antar jag.

  På den gamla onda tiden köpte ju folk sydafrikanska bärsystem och allt möjligt skumt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://rodastjarnan.com/stridsutrustning/sydafrikansk-stridsvast-gron-4868

   Man kan fortfarande köpa dem tydligen, om man vill känna sig som en ful-kittad utlandssoldat anno 2001.

   Radera


  2. http://berriesforafrica.co.za/our-berry-plants

   Radera
 2. Nu är ju inte off the shelf så enkelt som det låter, men finns det befintligs system som kan köpas in utifrån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inget annat land har soldater med två armar och två ben som dessutom använder stanag-magasin.

   Radera
  2. Det ante mig. Är drt invandringen eller HBQT+-certifieringens fel?

   Radera
 3. https://www.dn.se/nyheter/sverige/mer-pengar-till-forsvaret-men-inga-kop-av-stridsflyg-pansar-och-fartyg/

  SvaraRadera
 4. Varför alltid uppfinna hjulet varje gång?
  Plocka in västar tillgängliga på marknaden och testa ut vilka som är bra nog till rätt pris och köp in dom...

  SvaraRadera
 5. Lösningen på FMVs problem kräver endast ett ord: Tacticool.

  SvaraRadera
 6. USA och UK har stor erfarenhet av att skicka ut folk i diverse områden och kriga. Kanske skulle lära av dom?

  Annars vore det ytterst intressant att få höra varför Sverige har så oerhört speciella krav. Var är det som inte duger med andra länders västar?

  7.62, 5.56, FNC var också kompromisser men det gick ju bra.

  Sedan undrar jag varför man inte gör som bilindustrin där man tidigt kopplar in inköpsavdelningen för att veta vad det skall kosta och där leverantörerna måste motivera kostnaden för tillverkning. Har Snigel Design helt enkelt konstruerat en väst som inte går att tillverka rationellt?

  Man kanske skulle fråga Snigel vad de kan ge för pris? Rätt fundamentalt att produktionsmetoder och kostnad är med redan på titbordet. Är detta stridsvästarnas SEP?

  SvaraRadera
 7. Blir våra västar så dyra på grund av att vi har så få individer, och att vi har så hårda arbetsmiljökrav?

  Eller är soldaterna så missformade jämfört med amerikaner och belgare?

  SvaraRadera
 8. Gamla stridselen var bra, fick plats med både colaburkar och grillkorv i magasinfickorna.

  SvaraRadera
 9. Inte säkkomp. Basskydd

  SvaraRadera
 10. Trådarna i 12an var ju självlysande i mörkret sa dom soldaterna jag pratade med.

  SvaraRadera
 11. Fundering: Gäller detta enbart Stridsväst 12, alltså inte Kroppsskydd 12?
  Kroppsskydd 12 (Krsk12) är, om jag fattar det rätt, en plattbärare som typ det brittiska Osprey4-systemet dvs ett ganska bra system.

  Fattar ärligt talat inte varför vissa envisas med att övermodularisera västarna så att det till slut är 30 olika småpaneler som skall vävas ihop med remmar, silvertejp, buntband, radband, krucifix, en god portion svordomar och en skopa tur för att sedan sitta som en utskiten, trafikskadad skata.

  En vanlig jävla plattbärare modell KRSK 12 eller liknande, typ CIRAS, borde väl funka?
  Man undrar ju liksom lite vad kraven från FMs håll är också.
  Eller för all del, köp in 40,000 Ospreys från UK. Det blir säkerligen både billigare än att bygga en helt ny egen väst, för att vi måste vara så egna och speciella.
  Dessutom sitter den oavsett med eller utan plattor grymt bra på kroppen. Och är inte direkt tacticool. Bara rejäl och stabil.
  För övrigt anser jag att Vanilla Coke bör förstöras.

  SvaraRadera