Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-06-08 09:42

Massivt regn riskerar utebliven sådd i Mellanvästern

Massiva regn riskerar att sådden och med det skörden av majs och sojaböner misslyckas i den amerikanska kornboden Mellanvästern. Det har varit för regnigt för att så, och med den närmsta veckan fälls avgörandet, varefter det tidsfönster man kan så passerat.
Inte amerikanska mellanvästern.

67% av den normala arealen för majs och sojabönor ska vara planterad i USA trots regnet, men mycket av sådden måste göras om då plantorna inte växer som de ska på grund av vattnet. I vissa extra viktiga delstater är sådden ännu lägre. Illinois har 45% och Indiana 31% sådd areal mot normalt.

Det är för lerigt för att bruka marken i Mellanvästern just nu, och det finns ett tidsfönster där man kan så majs innan det är för sent. Det ska vara över den kommande veckan. Även sojabönor är drabbade, och dessa är dessutom drabbade av Trumps handelskrig.

Större jordbrukare har försäkringar, som betalar ut upp till 55% av nettovärdet på skörden om man inte sår av sådana här anledningar, och marken kommer i så fall ligga i träda, förvisso välbehövligt.

Förväntningarna är att priserna på majs och sojabönor kommer stiga, vilket också kommer dra upp priserna för etanol och grisuppfödare (som bekant kommer alltid en del av skörden gå till djurfoder då den inte når mänsklig kvalitet - med dålig tillväxt antagligen mer pga sämre kvalitet på grödan), och även andra som redan drabbats av Trumps handelskrig rapporterar Washington Post. Grisuppfödarna har å andra sidan högre priser på grund av svinpesten i Kina.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

44 kommentarer:

 1. Bra för tredje världen som kan få bättre priser på världsmarknaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligen bra för bönderna i tredje världen. Men generellt sett är det fattiga i tredje världen som drabbas hårdast av högre matpriser.

   Radera
  2. Jo, det är ju baksidan av myntet. Eller så kör man exportförbud som ryssarna gjorde för några år sen (?) så får bönderna snällt sälja till inhemska köpare.

   Radera
  3. Expotrförbud till norra Afrika, Arabiska halvön och upp till Pakistan.
   Ja vad kan möjligen hända då?

   USA har de senaste decennierna stolt förklarat att det är de som föder hela världen.

   Radera
  4. Det är väl arabernas och afrikanernas problem? Men visst, upptågen i Egypten berodde ju bl a på höga matpriser så nog kan det bli party nånstans.

   Indien har ju sitt FCI, men där verkar det ju gå en hel del till råttorna.

   Radera
  5. Det lär bli party där.
   Vi får se hur skörden av ris, linser och kikärter blir.

   Radera
  6. Priserna på jordbruksprodukter styrs det europeiska jordbruksverket EU, bara nu inte England lämnar så det går grus i bidragsmaskineriet.

   Radera
 2. Så de är djupt i majshålet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Butthead & Cornholio har preppat TP i alla fall...

   Radera
  2. Vilka hjältar dom var med sina hårdrocksvideos.

   Radera
  3. Ah, det var där din fäbless för mammor väcktes?

   Radera
 3. Äntligen en nyhet som kanske kan få de rödgröna sojapojkarna och flickorna i Fjollträsk att börja intressera sig för jordbrukssektorns ekonomiska villkor! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom får väl byta till mandelmjölk odlad i Kalifornien istället.

   Radera
  2. Skojar du?
   Ökolohisk mat köper man på närmaste gröna COOP söder om SOFO.

   Radera
  3. Närodlad rättvise- och nyckelhålsmärkt glutenfritt vegetariskt bacon, menar du?

   Radera
  4. Hahaha... dom kommer bara gå ännu mer bananas om klimatet och så får vi vi betala för ännu mer bidrag till pseudoräddande påhitt.

   Kanske gratis pälsmössor åt alla skulle vara nåt så att folk går ut på vintern istället för att sitta inne i hus som värms med energi.

   Och så kanske bidrag till skidor och sparkstöttingar.

   Radera
  5. När jag var ung i Norrland så hade vi inga trädgårdsmöbler, sommaren var så kort att man bara hann sätta sig en stund på sparkstöttingen. För det mesta var det så kallt att katten behövde extra pälsmössa.

   Radera
  6. Det kanske hade varit bättre om de hade börjat intressera sig för jordbrukets ekologiska villkor.

   Radera
 4. Å andra sidan kan vi väl konstatera att den egna befarade torkan här i Sverige kommit rejält på skam. Min kompis är bortrest så jag passade på att gödsla hans gräsmatta rejält förra veckan. Gräset kommer att stå i kukhöjd när han kommer hem, he he.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din, Keiran Lees eller John Holmes? ;-)

   Radera
  2. Pfft, min är så lång att den når golvet. Visserligen bara om jag ligger på mage men ändå!

   Radera
  3. "Gödsla hans gräsmatta" Översättning: Du dök upp vid hans hem full som ett ägg i förhoppning om att få nåt från kompisens fru, slocknade på gården och vaknade upp med en övrraskning i fillingarna. Ja nej?

   Radera
  4. Herregud, det märks att det är a) sommar b) helg i kommentarerna.

   Radera
  5. c) effekterna av fultjack kan komma flera år efter senaste överdosen.

   Radera
 5. Det här är dåliga nyheter för Kina också. Mycket stora delar av den kinesiska majsskörden är i år utslagen av skadeinsekten majsfly (armyworm på engelska), så man skulle behöva importera för att täcka upp för detta. Och även om andra länder, t.ex. Brasilien och Argentina, också exporterar mycket majs så är USA det enda land som i normala fall hade kunnat täcka upp för hela bortfallet i Kina. Sen har vi handelskriget också, som även det begränsar möjligheterna för att USA skulle kunna öka exporten till Kina kraftigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Money talks and Handelskrig walks.

   Radera
  2. Det här är dåliga nyheter för alla som lever på fattigdomsgränsen.
   Det lär vara mer än ett land som det blir revolt våren 2020.

   Radera
  3. Ja, inget av det där är bra direkt.

   Radera
 6. Det är många faktorer som har dragit åt fel håll.
  Det föll enorma mängder snö i mellanvästern i vintras.
  Eftersom smältvattnet inte rann undan ordentligt så blev våren ovanligt fuktig.
  Med det kom det mer regn.

  Men det kanske viktigaste, tack vare ett krympande matjordslager har jorden inte kunnat suga upp lika mycket vatten som den historiskt har kunnat göra.
  Orsaken till det är att de har odlat spannmål alltför länge på samma ställe.

  Så bli inte förvånade om så kallat gräsbeteskött får en rejäl statushöjning de närmsta åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite osäker här, men det kan kanske också vara så att iom att det finns en hel del man-made regleringar av floderna, och detta under lång tid kan det också ha bidragit.

   Radera
 7. Kan bli Moonshine brist hos banjospelare.

  SvaraRadera
 8. Men det är väl bara att börja äta fryst majs? Den kommer från frysdisken som står inomhus och då påverkas den inte av vädret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tackar, men det var menat som ironi.

   Radera
  2. Tja, i vissa fall är trollningen svår att skilja från ironin :^)

   Radera
 9. Konstigt att ingen sagt att de plockat fram popcornen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elbrist o majsbrist, och så är palm fettet i botten på påsen miljöskadligt.

   Hur fanken skall det då gå?

   Radera
  2. Va!
   Kan man inte ens få njuta av lite popcorn när allt går år helvete?
   Var är världen på väg?

   Radera
 10. Sen håller grundvattnet på att sina också; dom tappar ett par fot om året och det fylls på med ca 1 tum. Hela den amerikanska bröstkorgen kommer behöva minska produktionen men 60-70% inom 10-20 år, som innan ww2 då man bara förlitade sig på ytvatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg nyss Usatoday dokumentären på Youtube om låga grundvattennivåer. Inte bara i Usa det är stora problem med det. Var inte roligt att se.

   Radera
 11. Indiana och Illinois ligger inte i Mellanvästern, snarare i Mellanöstern :-) Men ja, de odlar grödor i storjordbuk i hela mellersta och östra USA som är USAs kornbod, framförallt majs och soyabönor kanske. Soyabönorna odlas i flera stater utspridda i östra och mellersta USA. Jag tror inte att det blir svälttider i USA, men priset på majs kommer att gå upp. Håll ögonen på Ryssland och framför allt Ukraina nu. Det är mycket möjligt att USA i det tysta köper grödor i Ukraina för att kompensera för bortfallet av grödor, i utbyte mot amerikansk hjälp i händelse av en fördjupad konflikt i östra Ukraina eller i utbyte mot ukrainska vapenköp.

  Jag skulle tippa på att det land som Sverige och våra grannländer köper mest grödor ifrån efter förra årets katastrofala torka är Ukraina. Kommer USA att buffla in sig på den marknaden så är det inte bra för oss. Men jag unnar Ukraina det. Som tur är verkar skörden i Sverige i år bli mycket bra.

  SvaraRadera
 12. Det blir inte Ukraina USA tänker sig att i första hand hämta sina grödor ifrån, som jag först trodde. Det blir Polen. Kanske även Brasilien, men det har jag inget belägg för.

  https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/ryssland-uppretat-över-usas-polska-planer/ar-AACPnY2?ocid=spartanntp

  SvaraRadera