Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-06-12 17:54

Ljudböcker allt större del av min bokförsäljning

För min egen del ser ljudböcker ut att stå för en allt större del av försäljningen. 2018 var hela 46% av min bokförsäljning ljudböcker.
Fördelning bokförsäljning (antal böcker) olika format Lars Wilderäng 2018.
För så kallad backlist, dvs äldre böcker är ljudboksförsäljningen 50-59% av volymen, vilket dras ner till 46% totalt av den höga försäljningen av inbunden första året och pocket andra året på de nyaste böckerna.

E-böcker verkar vid en första anblick ha minskat något, där jag tidigare haft siffror på 10-15%, men är fortfarande rejält överrepresenterade för min del med 9% av volymen. För branschen som helhet ligger e-böckerna runt 1-2%. I volym har dock e-böckerna ökat något, men det är den totala ökningen av främst ljudboksförsäljningen och pocketförsäljningen av Höstsol, som gör att e-böckerna ser ut att ha tappat i andel.

Ljudböckerna sälja numera främst via strömmande media, där mitt förlag Norstedts ägare Storytel är helt dominerande. 

Strömningstjänsterna står för 95% av min ljudboksvolym och bland strömningstjänsterna står Storytel för 92% av volymen. Uppenbarligen är Storytels tjänst överlägsen konkurrenternas tjänster.

Extra glädjande är att Storytel har gjort om sina avtal till att betala royalties per minut, istället för per titel. Det kommer gynna mig som författare av fullängdsromaner, där jag tidigare fått samma ersättning som en kort barnbok, så intäktsmässigt kommer ljudböckerna att öka ännu mer i betydelse. Det nya avtalet kan sägas vara mycket positivt och rättvist, då arbetsinsatsen för en bok generellt är linjär mot dess längd. Tidigare har särskilt barnboksförlag kunnat gamea systemet, t ex med korta godnattsageböcker, vilka i praktiken betalats av de som lyssnar på fullängds romaner till nackdel för romanförfattarna, och dessutom spelas upp för samma lyssnare igen och igen kväll efter kväll, ibland flera gånger per kväll.

Jag sålde runt 125 000 böcker förra året och passerade 400 000 sålda totalt. En summa om en halv miljon böcker bör passeras i höst.

I skrivande stund sitter jag och går igenom korrekturen på Fallet, som släpps i slutet av juli, och kommer gå till tryck nästa vecka.

Höstregn släpps på pocket i augusti.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Grattis!

  För övrigt såg jag att Bonnier inte har sina böcker på Storytel längre.

  Detta då de vill ha en fast summa per lyssnad bok istället för del av omsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade jag varit Bonnierförfattare hade jag varit rejöält förbannad, med tanke på 92%-ig marknadsandel för Storytel (i mitt fall). Med 46% ljudböcker så blir det någonstans runt 40% av försäljning bort. Fattar inte hur någon författare kan gå med på det agerandet.

   Radera
  2. Alltså Bonnierförfattare borde vara förbannade på Bonnier, inte Storytel. Bonnier sägs dessutom ha just ett sådant förmånligare avtal redan, det är bara de att de vill fortsätta ha gräddfil och mer betalt än alla andra.

   Radera
  3. Bonnier är av en händelse delägare i readly...

   Radera
  4. Ja att dela intäkten är det enda som fungerar (om man går med på streamingabonnemang). För annat blir det ebberödsb för de som lyssnar mycket.

   Man får så klart acceptera att ersättningen blir olika beroende på hur mycket som lyssnas.

   Radera
 2. Släpps Fallet i alla format utan pocket
  V 31?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska vara så. De digitala formaten syns först när de finns att köpa, därav syns de inte nu.

   Radera
 3. Har provat några gånger, men det är alldeles för långsamt för mig. Jag har hög bandbredd in, när jag läser kan jag ibland se på en sida vad den handlar om, utan att läsa varje ord, så en uppläsning är trist och segt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte heller lyssna på ljudböcker. Börjar tänka på annat.

   Radera
  2. Provat att lyssna i överhastighet?

   Radera
  3. Vissa uppläsare måste man snabba upp till 1.5 x.

   Radera
  4. Jag kör alltid på 1.5 x. Dessutom sysselsätter jag mig alltid fysiskt med någonting samtidigt som jag lyssnar, annars är det kört. De tog dock några försök innan jag lärde mig konsten med den lätta koncentration på lyssningen.

   Radera
 4. Såldes aldrig de första böckerna som inbundet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säljs som inbundet i 1-3 år, efter två år på rea. Sedan går kvarvarande till energiåtervinning. När väl pocket kommer ut är inbundenförsäljningen försumbar.

   Radera
  2. Ok. såg lustigt ut med 0%

   Radera
 5. Ljudböcker passar verkligen mig. Plöjde böcker läsande förut men slutade av någon anledning. Nu lyssnar jag igenom ca 50 per år till skillnad mot noll lästa. Perfekt när jag springer, diskar, kör bil eller gör annat. Jag har inga problem att koncentrera mig på boken så länge det är "automatiserade" göromål. Jag kanske sysslar med hjärndöda saker på fritiden? : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt för lite tråkiga sysslor. Man får saker gjort samtidigt som man "läser" en god bok.

   Radera
 6. Finns du på Audible?

  SvaraRadera
 7. Är så fast i läsandet på döda träd att det förmodligen fortsätter en tid till. Möjligen när skärmarna blivit bättre och klarar starkt solljus. När jag läser kan jag stanna, tänka en stund, backa enkelt i texten och vara kommunicerbar för andra än med hörlurar.

  Klart den teknologiska utvecklingen löser detta på olika sätt och text på döda träd blir museiföremål. Fast just nu lever jag här. Betyder att jag avser köpa boken när den kommer i slutet av juli. Datum och tid för Gamla Stan meddelas väl snart?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med t ex en Kindle är det inga problem att läsa en e-bok i starkt solljus.

   Jag upplever dock att jag bättre kommer ihåg innehållet om jag har läst det tryckt på riktigt papper.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Som Kindle ägare hade jag uppskattat om du hade släppt boken i format som stöds av Kindle utan konvertering. För även de bästa konverterarna förstör rubriker, styckesindelningar och andra stilistiska features.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska förlag har inte några avtal med Amazon, som är rätt ruttna avtal för förlagen och därmed författarna. Bokons Kindle-tjänst är det lämpligaste alternativet. Eller att Kindle börjar stödja extern ePub.

   Radera
 10. Jag håller på att lyssna på Stjärnfall nu, efter Stjärnklart på BookBeat, mycket underhållande! Har läst dina övriga böcker i fysisk form men tänkte för några veckor sedan att jag skulle lyssna på Midvintermörker för det var så länge sedan jag läste den och minns den som fantastiskt bra men det gick tyvärr inte då själva uppläsaren var ett riktigt sömnpiller. Antingen somnade jag eller så gick tankarna över till något annat.

  SvaraRadera
 11. Har dina böcker som ljudbok i mobilen. Köpt och laddat ned från dito.
  Bra att ha i bilen, tåget, bussen, flyget.. stjärnböckerna är favoriterna, 5-7 gånger i lurarna. Väntar på fallet som ljudbok.

  SvaraRadera
 12. Lars, får man som författare bestämma eller påverka vem som skall vara uppläsare av ens bok när den blir ljudbok?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del kanske kan det. Jag lägger mig inte i sådant, då jag inte har kompetensen eftersom jag inte lyssnar på ljudböcker. Vad jag vet är att en del uppläsare vill ha för mycket betalt.

   Radera