Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-06-13 08:40

Länsstyrelsen i Stockholm: Tomma bostäder i länet - stockholmarna flyttar bort

Länsstyrelsen i Stockholm konstaterar att flyttvågen går bort från Stockholms län (=Stor-Stockholm) och att det nu finns tomma bostäder i länet som ingen kan flytta in i. Det som färdigställs matchar inte behovet av billiga bostäder.
Bostäder på Hammarbysidan om Skanstull.
Länsstyrelsen i Stockholm skriver:
"Det ökade glappet mellan befolkningsökning och ett bostadsbyggande som inte svarar mot behoven är bakgrunden till bostadsbristen. I länet finns nu tomma bostäder trots bostadsbrist."
Man konstaterar att det som behövs är billigare bostäder.

Likt bloggen har skrivit om så går flyttlassen bort från Stockholm, nu inte bara Stockholms kommun, utan hela Stor-Stockholm. Ett netto om fyra personer per vecka flyttar ut från Stocksholms län och till övriga Sverige. Detta är personer som alltså bodde i Stor-Stockholm, och med facit i hand väljer att flytta bort från området. Flest flyttar till Uppsala län, Västra Götaland eller Skåne. Av 43 822 utflyttare valde 8 284 att flytta bort från Stockholm till de fem sk Norrlandslänen, som alltså enligt dem är attraktivare än huvudstadsområdet.
Utflyttiningen från Stockholm till andra län 2018. Data: SCB
Befolkningsökningen i Stockholm beror på att 442 personer från utlandet flyttar in netto till staden varje vecka uppger Länsstyrelsen. Tydligen är inte dessa intresserade av att köpa nybyggda bostadsrätter eller hyra de nybyggda mycket dyra hyresrätterna. Länsstyrelsen:
"Det räcker därför inte att enbart bygga bostäder. En växande grupp har inte råd att bo i nyproduktion. De behöver istället tillträde till bostäder med en kostnad som matchar deras betalningsförmåga."
Det finns även ett födselnetto, men nyfödda bebisar behöver inte en ny egen bostad, utan bor generellt hos sina föräldrar.

Man menar att antalet påbörjade bostäder minskade kraftigt 2018, vilket stämmer. Som bloggen påtalat har det nu tagit fart rejält under 2019 med nya byggrekord, så det kommer fortsättas produceras dyra bostäder som inte efterfrågas, samtidigt som folk med facit i hand överger Stockholms län.

66 kommentarer:

 1. Vilken är deras betalningsförmåga då?

  Jag misstänker, i stort sett 0 kr från egna medel, hur ska någon kunna bygga något åt dem som de har råd med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ta mig som exempel.
   Bor subventionerat (marknad/policy) i hyresrätt på Södermalm, svenska bostäder som värd. 3:a Kostar 8k i månaden har 45k innan skatt. Skulle hamna på 14-15k minst om det var marknadshyra eller nybyggt. Skulle klart ha råd, men inte vilja bo kvar om hyran tog ~50% av min beskattade inkomst.

   Radera
  2. Betalningsförmågan finns säkert, men oftast betalas nog boendet av företaget, för dessa inflyttade från utlandet.

   Allt enligt logiken: Har man hög lön ska man inte behöva betala själv.

   Radera
  3. Bra isf om du flyttar. Orimligt att du ska bo ensam i en 3:a på Södermalm. Bättre om ett par med ett barn kan flytta in. 14k/mån är inte mycket för två inkomster i centrala Sthlm.

   Hyressubventioneringen ställer verkligen till det.

   Men grattis (och varsågod) till att du får halva boendekostnaden betald av mig och övriga skattebetalare.

   Radera
  4. Davva
   Var ska den halvan av befolkningen med inkomster under ca 24-25 000 före skatt bo?

   Är man 45 singel och tjänar 30000, - norrland är åt det hållet bye bye..

   Radera
  5. Lätt som en plätt:

   Antingen skaffar man en inneboende eller så bosätter man sig på någon av de många platser i Stockholm där hyran inte ligger på 14-15k i månaden.

   Det är ju ingen mänsklig rättighet att få bo just på söder själv i en halvstor lägenhet.

   Radera
  6. Ta bort alla bostadsbidrag, socialbidrag etc och utvärdera därefter vad marknadshyran är för en trea på Södermalm. Det är nog närmre 8k/mån än 14 skulle jag tro.

   Radera
 2. Det kanske löser sig. Den skattefinansierade jippoekonomin i Stockholm har nästa konjunkturbooster på gång. Vinter-OS 2026. Oj vad det skall förberedas och investeras.

  Men blir det inte så, så är det ju värre ställt. :)

  SvaraRadera
 3. Är det en Brain-drain som pågår i Stockholm? Kommer ju få långtgående konsekvenser om alla smarta människor lämnar huvudstaden.*

  Hur kommer det då bli i Uppsala, intelligenskvoten kommer öka?**

  *ingen ironi
  ** spår av ironi

  SvaraRadera
 4. En brain-drain försegår i hela Sverige, kära du!
  Min son pluggar på KTH. 70% av hans kompisar som pluggat klart har sökt sig utomlands.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och när de flyttar till Stockholm sen?!

   Radera
 5. Ingen risk för braindrain. De från utlandet inflyttade består ju av ett kompetensregn. Det har jag läst på bl-a Text-TV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har väldigt många välutbildade, trevliga och smarta kineser, indier och andra från Europa, Americas och resten av världen i full syselsättning med produktutveckling och IT-utveckling på Lindholmen i Gbg.

   Att det blir mer och mer brain-drain i en skattefinansierad jippoekonomi som STHLM är inte alls konstigt. Det konstiga är mer att det snurrat på så länge med mindre och mindre förutsättnigar.

   Vad skall en väl utbildad ingenjör göra i STHLM? Det är väl klart att Ericsson kan behöva folk och även Scania i S-tälje och så finns det ju en del IT-service providers. Men inte alls i paritet med storleken på regionen.

   Förvaltningsadministration och jippojobben (coacher, TV, teater, events, lobbyister etc) finns ju istället.   Radera
 6. Har inte sthlmsnettot inom sverige varit negativt länge men vägts upp av inflyttning från utlandet under de stora flyktingåren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte gällt hela Stor-Stockholm. Men det gör det nu.

   Radera
  2. Ahh, ok. Ja som boende i kranskommun till stockholm kan jag bekräfta att fastighetspriserna är på en nivå i stora delar av storstockholm som gör det svårt för folk utan tidigare bostadskarriär att skaffa bostäder under nuvarande låneregler.

   Radera
  3. Bor i nordostkommun som ökat med 10 000 invånare sedan jag flyttat hit. Det byggs så det knakas och det mesta säljs. Ingen spår av utflyttning här, istället tror jag tvärtom att allt fler flyttar strax utanför city och/eller flyr vissa förorter.
   Enligt SCB växer Stockholms län (2018) och de senaste 20 åren har nästan en miljon flyttat hit enligt eurostat. Jag gissar att trenden fortsätter. Det stora problemet nu är felinvesteringar i bostadsprojekt men det tror jag marknaden rättar till.

   Radera
  4. Du får nog uppdatera din statistik. Sen 2000 har storstockholm ökat 500000 i befolkning och födelsenetto samt invandring står förmodligen för merparten av denna ökning. Att intresset för kranskommunerna ökat de senaste åren beror nog främst på låneregleringar som gör att normala familjer måste söka sig längre ut för att kunna köpa hus.

   Radera
  5. Joakim, du missar att de där bussarna med inflyttande är fulla när de vänder tillbaka. Titta på nettoinflyttningen istället. T ex här http://cornucopia.cornubot.se/2019/02/urbaniseringsmyten-nu-gar-flyttlassen.html

   Radera
 7. Jag undrar hur många som flyttar av samma anledning som jag gjorde i höstas. Både jag och min sambo är enligt definitionen höginkomsttagare och bodde i hyresrätt strax utanför en av tullarna. Vi längtade dock efter hus och trädgård och vill inte ligga på en ohälsosam skuldkvot. Jag hade en bra grundplåt efter att ha sålt lägenhet när vi flyttade ihop men även med den så skulle lån på 4-5 milj kännas rätt obekvämt (för att få ett hus med trevlig standard utan att bo för långt bort). Flyttade istället till mellanstor stad ett 20-tal mil söderut och även om priserna inte är låga här så känns det bra skönt att ha 2 milj lägre lån än vad Stockholm skulle innebära.

  SvaraRadera
 8. Men det är lugnt. Detta löser vi ju med MARKNADSHYROR för då kommer boendet bli BILLIGARE. Trodde ingen någonsin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror väl många? Dock inte direkt men om det blir lönsammare att bygga hyresfastigheter så kommer det byggas fler och då kommer de mindre attraktiva hyreslägenheterna på sikt bli billigare. Dock är ju hyresmarknaden idag så dysfunktionell att det kommer ta lång tid. Förmodligen är folk inte beredda att ge den tiden och istället kommer man vänta och istället tvingas in i marknadshyror i framtiden när hyresmarknaden toralhavererat.

   Radera
  2. Det finns andra fördelar med marknadshyror, tex fler hyresrätter än idag. Det kan då bli vanligare som i många andra europeiska huvudstäder att unga bor i kollektiv för att få ner hyran, vilket inte går i någon vidare utsträckning när det bara finns dyra BRFer att tillgå. Detta sker till stor del redan i Malmö bland ungdomar men man kan väl anse att dom är lite hippies och före sin tid

   Radera
  3. Mellanösternhippies då, låter väldigt exotiskt.

   Radera
  4. Om det verkligen är så att en massa hyresrätter står tomma, så innebär det ju att priset är för högt, och ett marknadsanpassat pris skulle vara ju då behöva vara lägre.

   Men jag betvivlar att det verkligen skulle vara så att det finns en massa tomma hyreslägenheter...

   Radera
  5. Marknadshyran p åatt bo under en bro är billig redan.

   Radera
 9. Politiker har en naiv tilltro att byggbolagen kan lösa detta. Byggbolagen bygger enligt sin affärsmodell/analys och de ska de också göra.
  Det är samhället som ska ordna bostäder för svagare grupper typ allmännyttan eller social housing modellen. Detta verkar politikerna helt släppt och det är verkligen deras ansvar att föra en vettig bostadspolitik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast social housing riktar sig till människor med problem. Att en helt vanlig medelinkomsttagare ska kunna hyra en bostad i en större stad är inget politiker ”ska ordna”. Hittills har hyresregleringar lett till ombildningar och nybyggnation av i princip enbart bostadsrätter enbart för att det är det mest lönsamma.

   Radera
  2. Helt rätt. Social housing är inte för "medelklassen", det blir orimliga kostnader och det har såklart politikerna räknat ut. Det är bära eller brista (i framtiden)

   Nu är iofs medelinkomsten högre i Stockholm men inte i paritet med bostadspriserna.

   Radera
 10. Det är väl inga problem att hyra dyrt för nyanlända personer utan inkomst om kommunen betalar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Ensamstående nyanlända kan få sin hyra subventionerad med som mest 3 900 kr per månad men om socialtjänsten betalar finns egentligen inga beloppsgränser.

   Dock släpper Försäkringskassan varje år riktlinjer för högsta godtagbara hyra för vissa, andra grupper som många kommuner ändå använder som norm vid ansökningar om försörjningsstöd.

   "Storstockholm 1 - 2 vuxna 9 000
   1 - 2 vuxna och 1 barn 11 075
   1 - 2 vuxna och 2 barn 13 900
   1 - 2 vuxna och 3 barn 17 000
   1 - 2 vuxna och fler än 3 barn 17 000 + 2 825 per barn utöver 3"

   I högsta laget kan tyckas.

   http://lagrummet.forsakringskassan.se/Foreskrifter/GFKFS1810.pdf

   Radera
 11. Social housing nästa eller finanspolitiska rådets förslag finns att välja på om man ska förse en fortsatt stor invandring med bostäder, finanspolitiska rådets förslag där man klämmer ut pengar ur folk med tillgångar i bostäder och mer eller mindre tvingar fram ökad rörlighet kommer man inte bort ifrån så länge man har stort behov av bostäder.

  Normalt är bostadsbyggandet ingen kritisk faktor men som det ser ut i Sverige måste man nu komma ner i fickorna på dom som klarar sig själv och har byggt upp ett värde över åren i sin bostad.

  SvaraRadera
 12. Men tänk om man kan byta jobb och sälja i Tokholm?
  Har man gjort en vinst på säg 3 MSEK före skatten är det ganska mycket man kan gå ner i inkomst genom att byta tjänst. Det är nog fler och fler som börjar tänka på detta i dessa tider.
  De inser att allt kretsar inte kring att BO i Tokholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte senast idag på hur mycket skåningar Göteborgare osv det är i min organisation i sthlm. Vad lockar en att flyttatill sthlm för ett vanligt kneg o köpa asdyrt i någon getto förort. När man kunde bott med klass för samma pengar där man kommer ifrån.

   Radera
  2. Jag höjde min inkomst rejält efter flytt till Stockholm, och skillnaden i boendekostnad har varit är minimal pga låga räntor. Lägger jag till värdeökning för bostad har det blivit en rejäl plusaffär på 10 år. Det bor faktiskt flest lantisar och skärgårdsboende i Stockholms län vilket många glömmer.

   Radera
 13. Socialtjänsten har väll betalningsförmåga ?


  I övrigt är jag själv med i siffrorna som exil stockholmare. Sorgligt men ohållbar utveckling, otryggare och dyrare...

  SvaraRadera
 14. Det finns en enkel lösning - trailer parks! Anlägg dessa längs befintliga vägar där det finns mark och dela upp dom i kategorier för flyktingar, missbrukare, gästarbetare/studenter, och barnfamiljer. Den senare kategorin med dagis och grundskola på compounden. Sedan kör man bussar till T-banan. Favelan är snart här för att stanna med de byggkostnader som råder.

  SvaraRadera
 15. Hur många lägenheter rör det sig om då? Knappast tusental... Det stod inte på SVT. Är det nybyggda lägenheter vilket jag antar så blir det ju sålda när priset sänks. Hyresgäster som accepterarhög hyra kommer nog när de inser att möjligheten finns annars får de sänka hyrorna.

  SvaraRadera
 16. Kan sträcka mig till att Stockholm, centrala Göteborg, Uppsala (överbyggt) känns övervärderat.
  I öresundsregionen går enbostadshus och lägenheter som smort. Både begagnat och nytt (i bra lägen). Men det är inte så konstigt, vi ligger generellt på 20-35 000 kr/kvm.
  Är du ett par med hyfsade löner så finns betalningsförmågan, ännu lättare om ngn eller både jobbar i Köpenhamn. Hus i attraktiva lägen, har proppfullt på visningarna. Budgivningarna är inte lika hetsiga längre, men oftast går de över utgångspris. Känns som att priserna här kan gå upp lite till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju samma i Stockholm, svagt ökande priser osv. Det går att hitta rimliga priser ca 45-60 minuters pendlingsavstånd utanför Stockholms C Samtidigt flyttat allt fler arbetsplatser från city (ex Solna/Sundbyberg) och då blir det kortare pendling för många. Bor själv 3 mil utanför city och har 30 minuter till jobbet i Solna. Bor i villa för för lägre bra mycket lägre kostnad än en större hyresrätt.

   Radera
 17. Trots en massa marknadsliberala floskler om att lokaler aldrig kan stå tomma eftersom priset då ska sjunka till en jämviktspris där de efterfrågas, så finns det gott om tomma butikslokaler på var och varannan ort.

  Samma sak kommer antagligen ske med bostäder, där fastighetsägarna hellre låter lägenheterna stå tomma än att sänka priset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är knappast tomma för att priset är för högt utan snarare för att ingen hyresgäst är intresserad av andra skäl. Det vore väl toppen om bostadsmarknaden fungerade likadant, dvs att det fanns ett överutbud och man kunde välja utifrån pris och läge hur mycket ett boende var värt för mig.

   Radera
 18. https://www.hsb.se/dela

  HSB är schyssta och erbjuder halva priset på lägenheter i 10 år.
  Nytt koncept? Kanske kan slå igenom. Då finns det potential att höja priserna för byggbolagen för då är köparna helt plötsligt långt ifrån att slå i kredittaket.

  SvaraRadera
 19. Så flyttkedjorna från billigare boenden till dyrare har upphört, eller har aldrig varit särskilt omfattande? De borde ju gynnas av den goda konjunkturen.

  SvaraRadera
 20. Flyttkedjorna från billigare boenden till dyrare har aldrig varit särskilt omfattande. Människor flyttar inom samma prissegment. Från billigt till billigt eller dyrt till dyrt. (Givetvis med den skillnaden att en större lägenhet är dyrare än en liten.) Men att bygga dyra lägenheter löser alltså ingen bostadsbrist bland de utan pengar som behöver billiga bostäder. Politiker i Stockholm har haft en naiv tro på att "varje bostad räknas" men nu visar facit att så inte är fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tolkar det som att gå från att leva på bidrag till ett låglönejobb inte ger ekonomisk drivkraft för en flyttkedja.

   Radera
  2. Flyttkedjorna finns naturligtvis, men funkar inte som teoretikerna tror.

   Läget är ofta långt viktigare än standarden på boendet, vilket generellt gynnar befintliga bostäder över nybyggen. Sen kommer månadskostnaden, och de som har råd köper hellre än hyr, såvida inte hyran är riktigt bra.

   Folk flyttar ofta inte särskilt långt från där de växt upp, även om de går från arbetarklass till övre medelklass så tenderar man att bosätta sig nära sina nära och kära. dvs, att tro att ngn från rinkeby plötsligt skulle flytta till östermalm är naivt. Visst finns det dom som gör det, men det är en väldigt liten andel av de som ens har möjligheten.

   Är man född och uppvuxen norr/söder/öster/väster om stan, tenderar man att stanna där.

   Om man av ngn anledning flyttar längre avstånd, från ex.vis. norrbotten till stockholm, är det dock en annan sak, man ser noga till att hamna i ett område med den sociala status man identifierar sig med. Inte minst märker jag det på de frågor som 'utombölingar' ställer till mig som stockholmare.

   Själv kan jag dock inte tänka mig att bo innanför tullarna, alldeles för livligt, dålig luft etc. Men det hindrar dock inte den typiske söderhipstern (som i nästan alla fall ej är födda stockholmare) att klaga på oljudet och tvinga klubbar att stänga ned, och kyrkklockor från att ringa.

   Radera
 21. Nu blandas Stockholms kommun ihop med Stockholms län på ett missvisande sätt. Stockholms kommun har ett kraftigt ökat antal påbörjade bostäder under kvartal 1 2019 medan resten av Stockholms län har ett fortsatt ras sedan 2017.

  SvaraRadera
 22. Jag hör mycket om barnfamiljer i undre medelklass/administrativ medelklass och arbetarklass som söker sig till kranskommuner eller helt enkelt bort från stockholm.

  Typ de familjer där bådas bolån maxar på 4-5 miljoner och dom inte får nåt annat än 3rok för det och flyttar sig till en villa på annan ort.

  Dvs. alla vettiga som man vill ha kvar i stockholm flyttar ut :(

  SvaraRadera
 23. Det vore intressant att veta hur många av de utflyttade som har anknytning till länen de flyttar till (eller tillbaka till).
  Jag noterar också att om man slår ihop smålandslänen så hamnar de topp 5 i listan, strax före Östergötland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det område i Storgbg där jag bor har vi fått en del omlokaliserade STHLMare.

   Detta pga jobbmöjligheterna...

   Radera
 24. Jag har precis hjälpt ett extremt välutbildad par med 4 barn (båda läkare från EU med specialistutbildning i USA) att flytta till Sverige. Stockholm föll bort för ett tag sedan redan, nu blev det Östersund i stället. Bra val tycker jag. För långa vägar från pris-värda bostadsområden till bra skolor, jobb etc.

  SvaraRadera
 25. Allmän frågeställning. Om man har en person som skriver rasistisk skit och hets mot folkgrupp, utvisats från bloggen, men vägrar lämna och hela tiden registrerar signaturer, ska man

  1) Ta upp det med vederbörandes arbetsgivare, då det sker på arbetstid
  2) Kontakta Aschbergs program Trolljägarna, som gör ett litet hembesök
  3) Näthatsgranskaren, som polisanmäler det hela och drivit rätt många fall till domstol

  Eller en kombination av ovanstående? Eller ska man nöja sig med att banna alla den här individens signaturer av rent medlidande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte du ska kontakta arbetsgivare eller "hänga ut" vederbörande (om det nu inte är direkta olagligheter eller hot).

   Permban så gott det går tycker jag är rätta vägen kanske med en polisanmälan för eventuella brott som begåtts.

   Men det är din blogg och dina regler

   My 2 cents

   Radera
  2. Han är uppenbart sjuk. Föreslår 1. som start.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Kan det falla under nån fridslagstiftning?

   Radera
 26. Bor i Stockholms innerstad. Arbetar i en rätt stor bransch där det finns många kvalificerade och bra betalda tjänsteleverantörsjobb. Både på den offentliga och privata sidan. Mitt intryck under rätt många år är att det inom den branschen sker en kontinuerlig inflyttning av yngre till Stockholm. Gärna innerstaden då, om man inte är drabbad av starka villadrömmar. Det är helt enkelt i S-holm som jobben finns. Brain-drain från resten av landet, inklusive Skåne och Götet, således. Ifrågasätter inte statistiken som behandlas i inlägget, men lite den bild som målas upp i vissa av kommentarerna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enig, det verkar mest vara fördomar från folk som inte bor i Stockholm.

   Radera
  2. I mitt bostadsområde är det fler och fler gånger som man typ hör föräldrar tilltala barnen på Stockholmsdialekt.

   Talade nyss med ett företrädare för ett välkänt konsultbolag som glatt nämnde att de öppnar ett "fancy name" center för AI utveckling mot fordonsindustrin på rätt många kvadrat på "rätt" adress, de har några få liknande satsningar runt om i världen. De fokuserar på Gbg, som ett exempel. Vill ni ha fler?

   Radera
 27. Vet du vederbörandes arbetstider?
  Bra början kan vara att läsa Thomas Ericssons bok: Omgiven av Psykopater
  Innehåller en hel del tips om hur dessa bör hanteras

  SvaraRadera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 29. Inte många knegare här bland kommentarerna. De flesta får mer netto än vafd jag har brutto. Folk som blir utförsäkrade flyttar ut på landet för att överleva. Klarar inte längre lånen utan inkomst eller bara en inkomst. Säljer och köper billigt på landet utan lån.

  SvaraRadera
 30. "[...] tomma bostäder trots bostadsbrist."

  När någon formulerar en sån här mening är det inte förvånande att de inte lyckas vare sig lösa eller ens identifiera problemen.

  SvaraRadera
 31. HSB startar projekt för att hjälpa unga köpa bostadsrätter. Skulle vara intressant att höra vad lite tankar om det.

  https://www.youtube.com/watch?v=tUd7QyP_2Io

  SvaraRadera