Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-06-20 12:34

Klå börsen innebär inte klockren placering

Dagens Industri kör med rubriker om bolagen som alltid klår börsen och att detta skulle vara klockrena placeringar. Fast att klå börsen betyder inte att det är en bra placering på en fallande börs, bara att den inte är lika dålig. Således är det inga klockrena placeringar när marknaden faller, utan då klår det mesta börsen, så länge det inte är aktier eller aktiefonder.
Tjuren och björnen.
Det är ju fint att DI hyllar svenska investmentbolag och att dessa alltid klår börsen. Bra så, men att kalla dessa för "klockrena placeringar" när vi står inför en lågkonjunktur och fallande börser både nationellt och globalt är väl att ta i lite.

Säg att börsen faller 20%, men investmentbolagen bara faller 15%. Då har de klått börsen, även om man gör en förlust på 15%.

Men det har även pengar på bankkontot gjort, närmare bestämt med en nedgång på 0%. 

Så fort man hör något om klockren placering så vet man att det bara är att gå åt andra hållet. Investmentbolagen kommer säkert vara bra placeringar (till skillnad från att klå börsen) när konjunkturen bottnat och det är dags för uppgång igen.

I övrigt tycker Konjunkturinstitutet att högkonjunkturen ska vara för evigt och höjer sina tillväxtprognoser, trots att deras egen barometerindikator är på lågkonjunktur och trots att deras nya BNP-prognos för 2020 är kalenderkorrigerade 1.2 % i BNP-tillväxt. Men om man kallar en så anemisk tillväxt för högkonjunktur så blir det väl bra och fint. Vem vet, snart kanske man kallar recession för högkonjunktur också, så får vi våran eviga högkonjunktur?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. Jaha, både börsen och bopriserna går nu upp igen ganska rejält.
  Vad är bortförklaringen den här gången?

  SvaraRadera
 2. DI är i det här sammanhanget att jämföra med en skvallertidning eller liknande. De brukar väl också ha clickbaitrubriker av stilen "det här pappret har gått upp 22800% -- läs mer här!". Rent trams. De lockar förstås folk med möjligheten att "slå index", trots att fakta visar att väldigt få gör det över en längre tidsperiod (inräknat de som försöker tajma börsen och därför går ur för tidigt och går in för sent -- ja, vissa lyckas såklart, de flesta inte).

  Börsen är upp fint idag igen, och SIXPRX är nu en halv procent från all time high ungefär.

  SvaraRadera
 3. Har hittills inte funnits eviga högkonjunkturer, men enskilda aktier kan stiga i värde även under sämre tider för hela ekonomin. Nu anser jag att bra aktier som kan minska vårt beroende av fossilt har utsikt att stiga även det närmaste året.

  Men detta är min uppfattning. Ett krig mellan Iran och länder stödda av Trump kan göra en del oljeaktier attraktiva. Svarta svanar flyger och landar också oväntat.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. På tal om Dagens Industri så får man cashback bara för att provläsa den digitalt :)
  Läs mer här: https://ihallandeinvest.se/cashback/cashback-pa-di-och-dn/

  SvaraRadera
 5. Svenska börsen går fortfarande som en raket på årsbasis och guldet stiger snabbare än en PAC-3. Vad kan någonsin gå fel?

  SvaraRadera
 6. Hade någon sagt till mig när jag låg sjuk i influensa på julafton att portföljen till midsommar skulle vara + 35 % hade jag aldrig trott dem.
  Nu följer jag inte Tesla, men ifall deras blankare grät under 2018 så gråter väl alla andra blankare nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, ren tur och exkl utdelningar.

   Radera
  2. Hyfsat lång lista, men de största är Investor, Nibe och Fortnox.

   Radera
  3. Ok. Bra jobbat iaf.
   Har själv investor och ja de har ju gått bra. Synd att man inte la mer där..

   Radera
 7. Tycker nog att fonder är lika bra som aktier, eller t.o.m. bättre i vissa avseenden. Speciellt bra är de för dem som har en känsla för det globala, men inte bryr sig så mycket om enskilda bolag, somjag. +20% hittills iår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mycket svårt bevaka utländska bolag, i synnerhet icke-anglikanska bolag.

   Radera
  2. Precis därför som jag bara kör fonder. Mycket enklare för börsanalfabeter som jag.

   Radera
  3. Ja, frågan är vad man får för timpenning på om man med egna aktieval lyckas få någon procent till i avkastning. Sannolikt bättre jobba över på jobbet istället för att gnola med aktier, och sätta övertidspengarna i ytterligare sparande...

   Radera
  4. Jag kollar ungefär en gång i veckan, och om någon verkar ha dåliga utsikter så byter jag. Lägger max 30 minuter i veckan på det. Senaste halvåret har det varit betydligt mindre då kronkursen fixat biffen. Tackar Ingves för det.

   Får bara ca 250kr/h efter skatt så jag vill inte lägga för mycket tid på investeringar, utan njuta av livet istf att rodda på börsen.

   Radera
  5. Sålde en gång i forntiden övertidsersättning mot 10% löneökning + 1 vecka extra semester. Inget jag ångrar :-) Kan alltså inte öka inkomsten genom att jobba mer.

   Radera
  6. Jag investera efter Martin Armstrong:s Socrates har gjort mig rikare och rikare sedan 2015 kommer inte sluta med det och ni som håller på med räntepapper ajabaja!

   Radera
  7. Ah, du menar börsen som enligt Armstrong skulle krascha första oktober 2015? Du sålde allt och blankade då alltså?

   Radera
  8. Och även om jag fick betalt, så är skatten 60% så det känns rätt meningslöst ur monetär synpunkt.

   Radera
  9. Att investera efter någon annans råd verkar ju helt efterblivet, ungefär som att tippa tio tidningars tips på stryktipset.

   Radera
  10. Någon som har erfarenhet av Samuelssons Rapport?

   Radera
  11. Låter som någon som vill ha dina pengar.

   Vill du slå index måste du tänka själv, så enkelt är det.

   Radera
  12. Finns ju ingen som jobbar gratis men hans portföljer verkar ha slagit index sen 2006 i alla fall. I så fall kan det vara värt dom 99 kr i månaderna det kostar.

   Radera
  13. Ok, lycka till med andras råd.

   Radera
  14. Tycker du jag ska ta ditt råd istället? Lyssnar du på Warrens råd då eller anser du att du är bättre på cherrypicking än världens bästa investerare också?

   Radera
  15. Cherrypicking? Menar du stockpicking? Ja, det är extremt viktigt, plus hyfsad diversifiering. Fina bolag, som går med vinst, bra tillväxt brukar bli bra.

   Radera
 8. Armstrong ECM 2015,75 menar du det är inte en krasch utan turning point som du vet bygger hans modell Socrates på en algoritm på alt är cykler. Socrates läser av alla marknader i världen dygnet runt för att hitta mönster och trender i affärscyklerna. Så det måste sägas det har blivit nästan löljigt lätt att skapa sig ett hyggligt välstånd men ödmjukt så kommer jag snart köpa mig en gård på landet med skog odlings och betesmark för att bli så självförsörjande som möjligt för en krasch kommer men inte på börsen utan i Statsfinanserna och kommunerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Armstrong är en ren pratkvarn. Titta själv här på en upphög misslyckade spådomar. Om man likt Nostradamus hela tiden gör en massa vaga spådomar, så kommer de troende att "tolka tecken" som att han är en klipsk spåman, men i själva verket är han bara en charlatan likt många andra.

   Tänk på att många _av ren slump_ kommer gissa rätt säg 5 gånger i rad -- det betyder inte att de har några särskilda färdigheter, utan bara ren tur.

   Radera
  2. Och du är väldigt hard core lycka till med det.

   Radera
 9. Jag undrar hur många procent rätt di har på sina köprekommendationer

  SvaraRadera
 10. Att hitta en smart strategi med aktier är ju inte så lätt. Joakim Perssons strategi är säkert den bästa där man över tid är kvar i SIXPRX? Det är svårt med timing.
  Själv försöker jag med lite olika strategier. 1/3 av vardera månadsparande på bra fonder över tid. Stabila aktier/Lite mer risk aktier där jag försöker tajma. Räntepapper/hedgefonder. Både stabilitet risk blandat. Jag gillar att vara aktiv och det känns inte som en belastning. Tar gärna hem en vinst för att sen köpa tillbaks på en lägre nivå.
  Jobbar mycket efter teknisk analys och som funkar bra för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit en smart strategi. Inte säkert det kommer förbli så. Man kan inte investera i backspegeln.

   Men framför allt - är man inte inne i den strategin så kan det vara helt fel tidpunkt att gå in. Lätt att ligga kvar och inte bry sig om nedgångar när man kört 10+ år och har ordentliga vinster, men att rekommendera någon att gå all in i aktiemarknaden de senaste åren med en börs som gått sidledes sedan 2015 är inte självklart. Annat med lägre risk har gett liknande avkastning.

   Radera
  2. Ja, allt kan hända. Men andra modeller har samma problem, dvs man kan inte investera i backspegeln.

   Se på "konjunkturmodellen", till exempel, där konjunkturbarometern nu är nere på samma nivå som augusti 2011. Det råkade också vara en lokal börsbotten just då... Modeller ser bra ut tills de slutar göra det, och det går inte att veta när de slutar fungera. Man slipper förlita sig på osäker timing om man bara månadssparar. Tycker man det är för riskabelt med aktier så ska man inte ligga 100% i aktier, utan något som passar ens riskprofil bättre (och man kan också fundera på om man ska vikta ner aktieandelen i takt med att man blir äldre).

   Sen vet jag ärligt inte vad som skulle få börsen att gå särskilt mycket starkare än vad den gjort nu, med +21% hittills i år för SIXPRX. Risken är rätt rejäla runt om i världen och vi _lär_ ju få en konjunkturnedgång nu, allting pekar på det. Frågan är om det blir stora vinstnedgångar för de börsnoterade företagen, eller om vinsterna på nåt magiskt sätt hålls uppe...

   Radera
  3. Ja, vi får väl se om vinsterna hålls uppe. Du ska se att de löser det nog, med räntor, räntor och mer räntor. Räntor hit, räntor dit, BÖRSUPPGÅNG!

   Radera
  4. Iaf, som du förstår är jag inte missnöjd med att ha varit utanför börsen och tuggat ränta på obligationsmarknaden istället. Man har väl fått någon procent bättre via utdelningar på SIXPRX kom vi väl fram till, men jag har sovit gott om natten iaf.

   Radera
  5. Så är det, det hänger på rikstoleransen (kan gå ner 40% från dagens läge osv och klarar man inte det ska man inte ligga i 100% aktier).

   Det blir nog bra, glad midsommar!

   Radera
  6. Jag är aldrig glad. Men glad midsommar på dig ändå!

   Radera