Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-06-23 16:13

Jönköpings och Gotlands län har de militärt dugligaste ungdomarna

Utifrån Rekryteringsmyndighetens siffror kan man konstatera att de militärt dugligaste ungdomarna hittades i Jönköpings  och Gotlands län 2018. Detta när man väger samman både kvinnor och män, som inte diskvalificerade sig från att mönstras utifrån sina enkätsvar. Faktiskt uttagna till mönstring toppades av Gotland och Norrlandslänen, sannolikt på grund av den låga befolkningen i förhållande till behoven hos lokala militära förband.
Baskerprov vid K 3 Livregementets husarer.
Endast en liten andel av dagens ungdomskullar, cirka 2-4% behöver värnpliktsutbildas i dagens försvar, vilket gör att inte alla kallas till mönstring. Mönstring är alltså de fysiska och mentala prov som görs för att avgöra vem som ska tas ut till militär utbildning och i så fall till vilken befattning.

I ett första led gallras de som inte klarar kraven bort via en onlineenkät. T ex har det bestämts att ADHD och andra så kallade neuropsykiatriska syndrom ska diskvalificera ungdomar från militär tjänstgöring. Annat som kan diskvalificera kan vara fysiska problem som dålig syn, funktionnedsättningar eller mentala utmaningar. 

Detta trots att ADHD-liknande beteende verkar vara normalläget hos världens kanske mest erfarna och insatta större militära förband, amerikanska marinkåren. Uppgifter till bloggen gör dock gällande att detta kan bero på konsumtionen av energidryck i marinkåren, och inte medhavda syndrom.

Detta gör förstås mönstring frivillig, då det bara är att uppge att man har t ex ADHD, så sorteras man bort. På grund av sjukvårdssekretessen kan inte Rekryteringsmyndigheten kontrollera detta. Man kan också strunta i att ange att man faktiskt har ADHD och på så sätt gå vidare - motsatsen kan inte heller kontrolleras, men kan upptäckas vid psykologintervju.

När man tittar på andelen som inte diskvalificerades får man nedanstående siffror. 
Andel kvinnor och män som kunde kallas till mönstring per län utifrån "förutsättningar att bli inskrivna i en befattning" 2018. Källa: Rekryteringsmyndigheten
I toppen hittas sammanslaget ungdomarna i Jönköpings län, följt av ungdomar på Gotland, sedan Värmlands län. I botten hittas de med okänd hemvist, ofta skyddad identitet, följt av Dalarna och Norrbotten, där alltså flest gick bort på grund av enkätsvaren och inte klarar kraven för en militär utbildning, eller åtminstone bedöms sakna förutsättningar för att tas ut till en befattning.

Uttaget av faktiska ungdomar blir dock en annan. Störst mönstring sker på Gotland där hela 70.3% av männen och 41.4% av kvinnorna faktiskt kallades in till mönstring. Därefter följer Norrlandslänen Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.
Andel av svarande ungdomar som faktiskt kallades till mönstring.
Siffrorna för Gotland och Norrland kan förmodas bero på det stora behovet hos de lokala militära förbanden i förhållande till befolkningsunderlaget. Norrland har bland annat Arméns Jägarbataljon, A 9 Artilleriregementet, F 21 Kallax och I 19 Norrbottens regemente att bemanna, medan Gotland har nya P 18 Gotlands regemente. Det finns även en del mindre skolor och anläggningar, som kanske behöver värnpliktig personal.

På marginalen kan det höga uttaget i Norrland och på Gotland förmodas påverka siffrorna för ungdomsarbetslösheten i dessa län framöver.

Lägst andel faktiskt kallade till mönstring hittas i Västra Götalands län. Detta trots att Västra Götaland har ett stort antal förband, bland annat två regementen i Skövde, ett i Karlsborg, Göteborgs Garnison och F 7 Såtenäs flygflottilj. Det låga uttaget är kanske ingen överraskning, med tanke på den stora tidigare odugligheten hos ungdomar i Göteborgs- och Bohuslän under 90-talet.

Det finns inte uppgifter varifrån faktiskt uttagna till militär utbildning kommer. Ovanstående siffror handlar om mönstringen.

Notera också att en lägre andel kvinnor klarar kraven för att ha "förutsättningar att bli inskrivna i en befattning", vilket är ett ytterligare direkt bevis på att man inte har sänkta fysiska krav för kvinnor och inte tillämpar positiv särbehandling, vilket bloggen har skrivit om tidigare
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Så folk skulle få adhd av lite socker och koffein?

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här beskriver försvaret det: https://www.forsvarsmakten.se/sv/om-myndigheten/vara-varderingar/jamstalldhet-och-jamlikhet/

   Projekt 'Genderforce' verkar viktigt. Vi har också NCGM, ett centrum "som fungerar som ett nav för information, kunskap och erfarenheter kring genusperspektivet i internationella insatser."

   Radera
  2. Hej.
   Jag råkade radera mitt inlägg. Trodde det stog redigera(glasögon!)
   Ja allt det de skriver är jätte bra som jag står bakom till 100%. Allas lika värde o rätt att behandlas bra/korrekt är odiskutabelt och bra att FM tar på allvar.det hedrar dem, och nationen.
   Det jag regagerade på var att av egen erfarenhet så tummas det en del (inofficiellt självklart) på tex fyskrav för att nå siffer mål.
   Tex genom att sänka fyskrav.
   Har dock ingen erfarenhet av FM men av andra myndigheter.

   Radera
  3. Gendercentret handlar om att skaffa kunskaper och metoder för att minimera skador och lidande för civilbefolkningen i krig. Om det stör dig så kan du väl tänka dig att det skulle heta "Collateral Damage Center" istället, så slipper du som vuxen man bli kränkt av ordet "gender".

   Radera
 3. Göteborg och Bohuslän har ingenting med Skövdes regementen som ligger i Västergötland så den jämförelsen haltar betänkligt då man t.ex lär dela på platserna med exempelvis Jönköpings län.

  Att FMC knappt utbildar vpl och att Göteborgs garnison mest består av HV och detachement från Amf 1 hjälper ju inte till i resonemanget tillsammans med att Stockholm som har rejäl militär verksamhet även dom ligger i botten.

  Att hata Göteborgs politiska etablissemang gör du helt rätt i, men att spotta på oss invånare som är tagna som gisslan av våra "folkvalda" är inte speciellt rättvist. Det senaste kommunalvalet visade tydligt vad befolkningen tycker men det hjälpte inte. Den tidigare folkomröstningen mot trängselskatt/västlänk likaså.
  Det politiska systemet i Sverige i allmänhet och Göteborg i synnerhet visar alla tillgängliga tecken på att ha förlorat sin legitimitet så som valresultaten och folkviljan representeras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt. Det är inte göteborgarnas fel att de är födda i Göteborg, men det är deras fel att de väljer de politiker de gör.

   Radera
  2. Och rekryteringsunderlaget till politiken är ju också därefter.

   Radera
  3. Ja, historiskt har det ju varit ganska hjärndött sett till hur folk röstat jämfört med hur nöjda invånarna varit med det politikerna uträttat, men ser du på det senaste valresultatet så var det ju faktiskt så att en klar majoritet röstade på något helt annat än det vi fick.
   Likaså gäller det omröstningen om det kaos som nu råder i innerstaden. En klar majoritet röstade emot det, men vi fick det ändå.

   På samma sätt röstade Sverige tydligt åt höger men fick lik förbannat Mp i regering.

   Radera
 4. Att I21åter är igång låter ju alldeles förträffligt. Men tyvärr blandar du nog ihop I21 med I19, som utgör grunden för Norbottenbrigaden (3. Brigaden).

  SvaraRadera
 5. "Detta gör förstås mönstring frivillig, då det bara är att uppge att man har t ex ADHD, så sorteras man bort. På grund av sjukvårdssekretessen kan inte Rekryteringsmyndigheten kontrollera detta."

  Sverige är fantastiskt!

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här blogginlägget handlar inte om invandring.

   Radera
  2. Tyckte det var en väldigt relevant jämförelse....kraven vi ställer på respektive folkslag.,Eller ...vi lever ju och bor i samma land.

   Radera
 7. Som varandes från Jönköpings Län, så kan jag inte påstå att jag är förvånad. Noterar att även våra småländska bröder och systrar i Kronoberg och Kalmar län hamnar på övre halvan. Vi får anta att smålänningarna storsint nog har begravt stridsyxan mot kronan, då det flutit mycket vatten under broarna sedan Nils Dackes tid.

  SvaraRadera
 8. Har du fått vårdnadsbidrag för ditt barn sorteras de bort med omedelbar verkan. Så någon cross checking görs,Vi kollade med rekryteringsmyndigheten och de bekräftade.
  Så tänk på det, det är många lockrop från skola och psykologer som propsar på att ge en diagnos för då kan man ju få bättre hjälp och för barnets bästa... Ja visst, men du kan ju också säga att om vi ger en bokstavsdiagnos så utestänger vi personen från halva arbetsmarknaden, är det hjälp.
  För övrigt rekommenderar jag programmet bästa familjen och avsnittet dör den 60 mamman propsar på att hennes 35 åriga son ska få en diagnos eftersom alla bloggare influenser och framgångsrika företagare skryter om det. Visar lite att detta är en trend, ibland har barn bara en jobbig period och kanske inte i samma utvecklingsfas som sina jämnåriga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finaste familjen heter nog programmet. Dessutom har jag ju själv svårt med bokstäver och frågetecken ser jag nu.

   Radera
 9. Västernorrland har inget regemente. Detta har gjort Sollefteå till en helt överflödig stad. (Staten har läst problemet med alla tomma lägenheter genom att fylla dem med invandrare som läser på SFI.)

  Nu har man flaggat för att återinrätta ett regemente i Sollefteå. Tänk vad mycket billigare det hade varit att haft kvar regementet.

  SvaraRadera