Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-06-24 10:11

Jobbat i Norge eller utomlands och flyttat hem igen - du kan vara utförsäkrad

Om man jobbat och varit skriven utomlands blir man utförsäkrad från svenska Försäkringskassan. Det räcker inte att flytta tillbaka till Sverige, utan du förblir utförsäkrad. I värsta fall kan detta innebära att du inte omfattas av sjukersättning ("förtidspension") om du drabbas av skador för livet. Du måste vid återflytt till Sverige aktivt ansöka om att återförsäkras i de svenska trygghetssystemen, trots frånvaro av information om detta.
Oslo Barcode och operahuset.
Vi är vana i Sverige vid att allt fungerar automatiskt, och att man som svensk medborgare automatiskt ska omfattas av det svenska samhället om man flyttar inom landet, eller tillbaka från utlandet. Att skriva sig i Sverige är till synes inte svårare än att infinna sig på ett av Skatteverkets servicekontor och legitimera sig och skriva in dig i landet. Sedan fungerar allt, ner till att du kan rösta i kommunala val, eller skriva in dig på en valfri vårdcentral i ditt landsting.

Fast vad du inte får reda på är att Försäkringskassan har försäkrat ut dig när du flyttade utomlands. Någon information om att du som återflyttad måste återförsäkra dig hos Försäkringskassan skickas inte heller ut. 

Många som jobbat utomlands är unga och friska, och tänker inte mycket mer på det. 

Din arbetsgivare betalar fortfarande arbetsgivaravgifter som sjuförsäkringsavgift, föräldraförsäkringsavgift och arbetsskadeavgift. Fast denna de facto lön ger dig ingenting, då du fortfarande inte är inskriven hos Försäkringskassan. 

Förr eller senare upptäcker man detta. Förhoppningsvis blir inte skadan större än att du får betala full patientkostnad hos tandläkaren, vilket kanske bara handlar om några extra tusenlappar om det inte var en allvarlig tandskada, som du i så fall får betala helt själv utan ens högkostnadsskydd.

Annars kan du upptäcka att du inte kan få föräldrapenning när du får barn. Eller att du inte får någon sjuklön efter den tvåveckorsperiod som arbetsgivaren betalar, och din inkomst rycks bort. I värsta fall råkar du ut för en allvarlig arbetsskada eller olycka, som gör att du inte längre kan jobba alls, och då får du inte någon sjuk- eller aktivitetsersättning ("förtidspension"), utan får leva på noll kronor då du inte har de svenska socialförsäkringarna längre.

Svolvaer, Lofoten.
Försäkringskassan tar bara kontakt med dig vid flytt till Sverige om du flyttat tillbaka tillsammans med barn under 16 års ålder, och då bara för att utreda barnens försäkringstillhörighet. Om du inte har barn under 16 måste du aktivt på egen hand kontakta Försäkringskassan för att de ska kunna utreda din försäkringstillhörighet, även om du fått jobb och skrivit dig i Sverige. Någon information om detta skickas ej ut till dig från myndigheten, även om du skriver dig i Sverige.

Man har fortfarande rätt till vård om man skriver sig i Sverige, men alltså inte till socialförsäkringarna och inte heller ersättningar för tandvård via tandvårdsstödet, inklusive högkostnadsskyddet.

Många som har jobbat i t ex Norge, ofta ungdomar, är utförsäkrade fast de har återflyttat till Sverige. Problematiken gäller dock även om du jobbat i andra länder. Det vanligaste är att man upptäcker detta hos tandläkaren.

Länk för att lämna uppgifter om utredning av försäkringstillhörighet finns hos Försäkringskassan. Hur lång tid handläggningen tar är okänt, liksom huruvida man förblir oförsäkrad tills utredningen är färdig. Formuläret är detaljerat och inkluderar arbetsgivare, sambo eller make/maka med mera.

45 kommentarer:

 1. Är det en nyhet?
  Alla som är folkbokförda utomlands skrivs ut ur svenska system efter en viss tid.

  Är man i EU/EES land är det en lätt sak att pinna ner till FK och fylla i rätt blankett. Det kan dock krävas anställningaintyg.

  Däremot är A-kassan strulig, det är inte säkert att tiden utomlands är kvalificerade, det beror på en massa faktorer. Som inte A-kassan kan svara på.

  Så var det ialla fall för mig 2008.

  Och då har vi inte börjat snacka om gränspendling exempelvis SE-DK. Men det går bättre dag för dag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För många är det okänt att det inte räcker att skriva sig i Sverige, ha jobb och betala skatt, ja.

   Radera
  2. Och det är för mycket begärt att kolla upp en så basal sak, I jämförelse med alla andra saker som måste kollas upp vid emigration/immigration?

   Radera
  3. Lite klantigt anser jag som själv gått igenom den karusellen. Hade varit najs om man alltid fick allt serverat men så är inte fallet

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här handlar inte om invandring, utan om svenska medborgare.

   Radera
 3. Återvände från arbete utomlands för några år sedan och fick anmäla själv till FK, har för mig att det dessutom var 6 mån. karenstid för sjukpenning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte om du kommer från EU/EES.

   Radera
  2. Kom från civiliserat land utanför EU/EES, tycker ändå att 6mån karens för SE medborgare som arbetar och betalar skatt i SE är lite väl grinigt.

   Radera
 4. Det är lång handläggningstid på FTH-ärenden Skulle uppskatta att i dag den 24 juni 2019 plockar upp ansökningarna om skickades in för 5-7 månader sedan.

  SvaraRadera
 5. I finland får du brev om saken samt att du är försäkrad från den dag du ber om att bli inskriven fastän, beslutet inte kommit. Vid avslag har du självklart inte varit försäkrad.

  SvaraRadera
 6. Borde vara ganska rimligt att man blir automatiskt intagen i systemen igen när man jobbat en period i Sverige och betalat avgifterna. Inte konstigt att folk inte känner till att det funkar såhär bakvänt.

  SvaraRadera
 7. Hej

  jag flyttade tillbaka från USA för några år sedan och då hade jag inte rätt till att gå till vårdcentralen innan jag började arbeta i Sverige eller väntade 12 månader. Jag har för mig att det var så, kanske var det 6 månader? Men men det spelar mindre roll då jag nu tycker mycket i Sverige blir sämre och det väldigt fort. Så till hösten går flytten tillbaka till USA, jag har Amerikanst och Svenskt pass så för mig är det lätt.

  USA fördelar som jag ser det personligen, ingen behöver tycka som mig om någon nu blir offended.

  Högre lön, lägre skatt, lättare att få, byta jobb, vänligare människor, bättre väder, bättre sjukvård, lägre priser på det mesta osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "USA fördelar som jag ser det personligen, ingen behöver tycka som mig om någon nu blir offended."

   Ja, vi ser ju verkligen det med tanke på hur Trump behandlar media och åsiktsmotståndare och dessutom får stöd i det.

   Radera
  2. Stackars, stackars media och meningsmotståndare. De vill ju bara väl.

   Radera
  3. Jag återupprepar vad orginalinlägget påstod "ingen behöver tycka som mig om någon nu blir offended".

   Radera
  4. Vem blir inte arg och ledsen över hur media och nu dessutom olika säkerhetstjänster behandlas av den amerikanska regimen? På med katthattarna, kamrater!

   Radera
 8. Samtidigt ivrar Maggan om att man ändå skall betala skatt medan man bör utomlands.

  Man kan som alltid fråga sig vad fån man får för skattepengarna...

  SvaraRadera
 9. Korkat att flytta tillbaka från Norge, efter 3 år är man med i det Norska pensionssystemet och man får tilgodoräkna sig de år man arbetat i SE.
  I Norge följer pensionerna löneutvecklingen, vilket gör att glappet mellan pensionärer och löntagare inte blivit lika stort där som i Sverige. Lägsta nivån, den så kallade minstepensjonen, är dubbelt så hög som i Sverige. En norsk ensamstående pensionär som har lägsta pension får drygt 190 000 NOK per år, vilket blir cirka 15 000 i månaden. Dessutom betalar man ingen skatt om man är ”minstepensjonär”. I Sverige är garantipensionen för ensamstående cirka 8 200 per månad.

  SvaraRadera
 10. Man blir inte automatiskt utskriven, i vart fall inte som sjöman, utan måste ansöka om det.
  Problemet är att även om du vid "återflytt" ansöker om medlemskap, så får du inte gå med i FK om du inte har behov av det som exvis sjukskrivning, EU-kort eller liknande vilket innebär att man står utan något medlemskap alls. För egen del har jag väntat i över ett år på att bli insläppt igen, trots ansökan om EU-kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skojar du? Är det så illa?

   Radera
  2. Ingen humor här inte, det var beskedet från handläggaren; inget behov - inget medlemskap.
   Det var hennes tips att ansöka om EU-kortet just för att få en anledning om att gå med.

   Har även behövt skicka in intyg på att jag inte omfattas av den danska socialförsäkringen (har aldrig varit med där så vet inte om dom även vill ha intyg från tex Tanzania) och dom väntar på besked från Norska NAV där jag inte varit med på snart 2 år. Dom hade dock purrat på norrmännen enligt sin logg när jag pratade med dom idag (tack för påminnelsen) och bollen ligger hos dom för tillfället så bollen är kanske i rullning.

   Tills vidare får jag t.ex betala tandläkare själv trots tandvårdsförsäkring/bidrag och omfattas inte av något system what so ever för tillfället även om man får täckt sådana kostnader retroaktivt.
   Man har ju självklart rätt till svensk akutsjukvård precis som vilken belgare som helst på besök men det känner jag inget behov av just idag.

   Radera
  3. En trevlig bonus man som sjöman får från Skatteverket är dessutom dubbelbeskattning då man trots anställning i Norge med allt vad EES och nordiskt skatteavtal innebär blir beskattad upp till full skatt i Sverige utan att för den delan får dra av den norska trygden (alltså socialförsäkringsavgiften) som i Norge ligger på ca 8%.

   Man blir alltså utförsäkrad utan rätt till FK men dubbelbeskattad för just den delen av skatten.
   Blott Sverige svenska skatteregler har.

   Radera
  4. Ja just det. Jag glömde nämna att man inte heller får göra korrekt sjöskatteavdrag på inkomsten då Skatteverket slagit knut på sig själv i sina vantolkningar av lagarna kring det hela.

   Radera
  5. Bitterchiefen: Min erfarenhet om återinskrivning i socialförsäkringssystemet d.v.s. FK, vid återflytt till Sverige efter en period bosättning annat EU-land skiljer sig från Din erfarenhet i det att det var överhuvudtaget oproblematiskt i och med presentation av anställningsvtal med svensk redare för tjänstgöring i svenskflaggat fartyg och intyg om sjukpenninggrundande inkomst. Just därvid också att notera den redareskyddade tiden enligt avtal och internationell konvention.
   Detta är dock för egen del 20 år sedan och kan ha förändrats med tiden!

   Själv har jag endast några kortare perioder i NIS så jag brydde mig aldrig om att forska i regelverket och det kan säkerligen vara så att trygden inte är avdragsgill i Sverige och för egen del mantalsskriven utomlands vid den tiden så ingen praktisk betydelse.

   Däremot så ställer jag mig lite fundersam till Ditt avslutande rörande sjöskatteavdrag i det att regelverket här alltsedan övergången 1998 från den tidigare Sjömansskatteordningen till nuvarande ordning alltid varit kristallklar på den punkten att det endast gäller svenskflaggat tonnage i när- eller fjärrfart och till och med så under inledande skede endast för gods- eller pax-trafik ... d.v.s. inte special-, bogser- eller liknande även om vissa förändringar även i dessa villkor tillkommit under senare år. mvh

   Radera
  6. Goddag Karlsson.
   Ja tiderna måste ha förändrats för ingen har bett om intyg från min nuvarande arbetsgivare vilket jag tycker är lite underligt. Dock fick jag ju ange min arbetsgivare i ansökan så det har väl kanske gått den vägen. Å andra sidan är det ju inte alla som har jobb på någon sida gränsen heller när dom lämnar vårt oljebefläckade grannland i dessa dagar, så hur dom upplever situationen vet jag inte då man inte har rätt till norska A-kassan när man sägs upp då man automatiskt skall vara i det svenska systemet enligt baggarna.

   Du får gärna ifrågasätta det sista men det ändrar inte verkligheten. Mycket har hänt de senaste 5 åren. Många personer är det som blivit dubbelbeskattade och inte fått göra korrekta avdrag för den norska skatten trots att man enligt samma glasklara regler i det nordiska skatteavtalet inte skall ha skattat i Sverige från första början utan enbart till Norge / Danmark precis som vilken annan EU / EES / Nordisk arbetare som helst. Sjömansavdraget må vara ett undantag, men det är inte det stora problemet.

   Skatteverket tolkar reglerna på sitt eget sätt, tvärt emot på det sätt dom själva gjort det de senaste 15 åren utan att någon ändring skett i lagtexterna och stick i stäv med hur våra grannländer tolkar samma regler samt hur förarbetena till lagarna beskriver dess tillämpning och syfte.

   Det finns mycket att skriva och säga om detta men jag orkar inte gå in på det i detalj så du får helt enkelt ta det på mitt ord och göra egna efterforskningar i ämnet som bland annat varit uppe till riksdagsdebatt och det är även ett ganska hett ämne bland svenska sjömän i Norge inom offshore i allmänhet.

   Radera
  7. Bitterchiefen: Tack för replik! Jag vet inte om jag formulerat mig otydligt eller om du missuppfattat ... min avlsutande reservation rör endast och allenast det svenska sjöinkomstavdraget och skattereduktionen som jag uppfattar att du avser med ditt korta avslutande inlägg. Det vill säga att sådana avdrag och reduktioner medges endast för inkomst i svenskflaggat fartyg i närfart eller fjärrfart och därmed inte ens i inre fart. Så för att avrunda det hela med att konstatera att hela frågan om beskattning vid dubbelbeskattningsavtal varit dragen i långbänk alltsedan Hedenhös... eller i alla fall sedan övergången från det separata Sjömansskattesystemet 1998 ... Och till och med innan dess så att där sedan länge var ett eländes elände med INT-avtalen och 183-dagarsregeln alltsedan början 1980-talet. mvh

   Radera
 11. Det som kallas välfärdsstaten har sina begränsningar.

  (En privat sjukförsäkring börjar för övrigt normalt gälla när du börjar betala för den.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter lite märkligt att påstå att privata försäkringar börjar gälla när man betalar. Då är det ju bara att ansöka om försäkringen innan man besöker vårdcentralen. Försäkringsbolag är smartare än så.

   Radera
  2. Ansöka är inte samma sak som att godkännas och betala, om vi nu båda ska vara lika petiga. Men du förstår förhoppningsvis ändå vad jag menar.

   (Jag bör dock nämna att även privata försäkringar kan inbegripa 'preexisting conditions'.)

   Radera
 12. Att de kan med att ta betalt utan att ge dig försäkringen visar på statens sjuka inställning till sina medborgare. Helt absurt.

  SvaraRadera
 13. Tack för inlägg. Tror många som jobbar i Norge inte tänker på detta. Särskilt inte om man blir headhuntad efter examen och är ung och frisk. Så märkligt system, inget tack för skatt och arbetsgivaravgifter direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid intressant att läsa igenom vart arbetsgivaravgifterna går (se skv).

   Radera
 14. Det där var ju jäkligt intressant information :)

  Jag trodde nog att man automatiskt blev återupptagen i systemet vid återflytt.

  Minns att när jag flyttade ut så fick jag besked från försäkringskassan att jag var utförsäkrad.

  UK har ett bättre system, vid utflyttning kan man fortsätta att betala in till trygghetssystemen och får all service, 5% av lönen eller nåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel, det är nog en maximal summa, 500 pund kanske?

   Radera
 15. Landsförrädare, dvs desertörer från Såssialismen, skall straffas hårt! Skott i ryggen var det som gällde i DDR.

  Inget nytt att driftiga Svenskar straffas. Flyttade själv hem för drygt tio år sedan och upplevde det här. Jag ringde FK men de sa till mig att allt var i sin ordning och vägrade förklara vad som var fel och gjorde att tandläkaren inte kunde få subventionen vid den årliga kontrollen. Efter några år fick jag tag i en handläggare av den gamla stammen som var ärlig och talade om vilken blankett jag skulle fylla i.

  Nästa gång kollar jag det här noga.

  SvaraRadera
 16. Jag har läst några intressanta historier på rad om hur några brutna relationer reparerades av några magiska kraftfulla stavhjular, jag trodde att det var alla lögner inte förrän jag hade liknande problem på mitt förhållande med min man som jag har varit gift med förrgår 7 år och vi har blivit välsignade med två barn, jag blev förvånad när han kom hem med en annan kvinna och informerade mig om att han är trött på mig utan anledning försökte fråga honom vad är problemet som mina ord föll på döva öron måste jag flytta ut eftersom jag inte kan smärta av att se en annan kvinna på samma tak med mig, jag var förödad och hjärtat trasigt under denna period måste jag informera min vän om min upplevelse hon berättade att jag inte skulle oroa mig för att min man kommer tillbaka till jag undrade hur det kommer att bli möjligt hon berättade för henne att hon ska presentera mig för en profet, Jacob Douglas, som är en mycket kraftfull stavare, först hade jag några tvivel på mig eftersom jag inte tror på saker som detta jag fortsätter agerade stavbrottet och han berättade för mig vad jag skulle göra, och jag tvungen och gjorde det han bad mig göra, han berättade också att det är en klar affär att jag inte borde oroa mig för att min man kommer att ringa eller meddela mig och be om förlåtelse Under de närmaste 72 timmarna till min största överraskning ringde min man mig nästa dag och började gråta att jag skulle förlåta honom, att han inte hade rätt sinnen fram till denna stund, jag är fortfarande förvånad över det här stora mirakel som har hänt i mina livet jag och min man och våra 2 barn är tillbaka tillsammans och vi är mer än glada som någonsin tidigare om någon upplever ett sådant problem i ditt förhållande kan du kontakta den här fantastiska stavningskanalen på [email protected] eller Whatsapp på +2348050676586


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ju faktiskt ganska välstavat. Fast meningsuppbyggnaden var ju lite sisådär.

   Radera
 17. Handläggningstid hos Försäkringskassan, enligt uppgift från dem förra veckan, 2 TILL 8 MÅNADER. :)

  SvaraRadera
 18. De flesta myndighet går på knäna. Handläggningstider på 8 månader EP Pensionsmyndigheten till exempel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handläggningstid för folkbokföringsärenden på Skatteverket är 2 till 3 månader. Förr tyckte jag det var en skandal, men i ljuset av era 8 månader kanske man ska vara tacksam att det "bara" tar 3 månader att få sitt ärende behandlat.

   Radera
 19. Går du till tandläkare efter att ha flyttat hem så startas det automatiskt en utredning hos FK för att se om du har rätt till ersättning, och vad jag förstått blir ärendet då prioriterat. I de fall jag varit med om har vi bara väntat med behandlingar förutom en undersökning tills FK är klara, och ibland när det är uppenbart att patienten har rätt till ersättning har vi kört på direkt utan problem. Problem kan uppstå om tandläkaren "fegar" och inte begär ersättning ur försäkringen, för då får FK ingen vetskap om behandlingen och startar ingen utredning..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för matnyttigt svar tandläkarn.

   Radera
  2. Min tandläkare ringde flera gånger till FK men fick aldrig något vettigt svar. Men så var han ju också privat.

   Som sagt desertöret straffas hårt!

   Radera
  3. Man får inga vettiga svar innan utredningen är klar, mer än att skicka in ersättningsbegäran till FK, men som jag skrev ovan så går det fort så fort du begär ersättning... tror inte man får när svar om man ringer från folktandvården heller men låter det vara osagt eftersom jag är privat...

   Radera